Φεβ 13
01

Επιμορφωτικό βιωματικό σεμινάριο εκπαιδευτικών με θέμα τη δημιουργία σχολικού κήπου

Η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας δια της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Τεμπών (Δ.Ο.Π.Α.ΠΕ.Π.Τ.) αποφάσισε να διοργανώσει  επιμορφωτικό βιωματικό σεμινάριο εκπαιδευτικών. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013 από τις 10 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι σε αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Πουρναρίου του Δήμου Τεμπών και θα έχει σαν θέμα: «Ο χώρος του σχολείου στην υπηρεσία της παραγωγής τροφής για την αειφορία στην Εκπαίδευση» ή αλλιώς «Εκπαιδεύοντας το παιδί να καλλιεργήσει μόνο του υγιεινή, νόστιμη και θρεπτική τροφή».

Το σεμινάριο απευθύνεται σε 50 εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Λάρισας που δήλωσαν ήδη ότι επιθυμούν να συμμετέχουν. Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής καθώς και το υλικό του σεμιναρίου σε έντυπη μορφή.

Ακολουθεί πίνακας των Δημ. Σχολείων και των Νηπιαγωγείων που μπορούν να συμμετέχουν. Για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων (έως 20) υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης με το λεωφορείο του Δήμου Τεμπών.

ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΔΗΛΩΣΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

14ο Δ.Σ. Λάρισας, 18ο Δ.Σ. Λάρισας, 20ο Δ.Σ. Λάρισας, 23ο Δ.Σ. Λάρισα, 26ο Δ.Σ. Λάρισας, 36ο Δ.Σ. Λάρισας, 37ο Δ.Σ. Λάρισας, 3ο Δ.Σ. Αμπελώνα, 1ο Δ.Σ. Πλατυκάμπου, 2ο Δ.Σ. Τυρνάβου, 4ο Δ.Σ. Τυρνάβου, 5ο Δ.Σ. Τυρνάβου, 4ο Δ.Σ. Φαρσάλων, Δ.Σ. Ανάβρας, Δ.Σ. Αργυροπουλίου, Δ.Σ. Γόννων, Δ.Σ. Δαμασίου, Δ.Σ. Δένδρων-Πλατανουλίων, Δ.Σ. Δήμητρας, Δ.Σ. Μελισσοχωρίου, Δ.Σ. Στόμιου, Δ.Σ. Τερψιθέας, Δ.Σ. Χάλκης, Νηπ/γειο Δρυμού, Νηπ/γειο Στομίου, Νηπ/γειο Χάλκης, 1ο Νηπ/γειο Αμπελώνα, 3ο Νηπ/γειο Λάρισας, 28ο Νηπ/γειο Λάρισας, 29ο Νηπ/γειο Λάρισας, 42ο Νηπ/γειο, 46ο Νηπ/γειο Λάρισας, 57ο Νηπ/γειο Λάρισας (Τ.Ε.)

ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δημ. Σχ. Κιλελέρ, Δημ. Σχ. Ευαγγελισμού Ελασσόνας,  Δημ. Σχ. Νίκαιας

Παρακαλούνται οι Δ/ντές/ντριες  και οι Προϊστάμενεςτων Νηπιαγωγείων να κάνουν μια συνολική δήλωση με τους/τις εκπαιδευτικούς που σίγουρα θα μπορέσουν να έρθουν και να τη στείλουν με fax στο 2410 530150 μέχρι αύριο, για την καλύτερη προετοιμασία του σεμιναρίου.

Επισυνάπτεται ενδεικτικό πρόγραμμα του σεμιναρίου.

Εισαγωγικά και το Πρόγραμμα

Το σεμινάριο θα έχει ως στόχο να αναδείξει τρόπους με τους οποίους οι σχολικοί κήποι μπορούν να αποτελέσουν χώρους εκπαίδευσης προσανατολισμένους στην αειφορία και θα συμπεριλαμβάνει  βιωματικό εργαστήριο σε κήπο της περιοχής. Ειδικότερα  στοχεύουμε στην παροχή εκπαίδευσης εκπαιδευτικών-συντονιστών, που θα δημιουργήσουν παρέα με τους μαθητές και τους γονείς (προαιρετικά), κήπους στα σχολεία τους. Ταυτόχρονα προωθείται η ιδέα της καλλιέργειας και διάσωσης των τοπικών ποικιλιών και σπόρων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητικό και πρακτικό μέρος και αν και είναι ακόμη υπό διαμόρφωση θα περιλαμβάνει τα εξής:

Χαιρετισμοί: Δήμαρχος Τεμπών K.  Κολλάτος

Δ/ντης Α/θμιας Εκπ/σης Λάρισας Β. Σακελλαρίου

Τίτλοι εισηγήσεων:

  • «Η σημασία του ‘πράσινου’ σχολείου στην Τυπική και Άτυπη εκπαίδευση», Χατζημίχου-Καλούση Κων/να, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Λάρισας.
  • «Ο οικολογικός μπαχτσές ενός παιδιού», Χατζηπαναγιώτου Ασημ., Τεχνολόγος Γεωπονίας, Βιοκαλλιεργήτρια, Οικοτέχνης.
  • «Παραδοσιακοί σπόροι και οικολογικές γεωργικές πρακτικές για παιδιά και σχολικό λαχανόκηπο με σκοπό την αυτάρκεια», Κουτής Κώστας, Γεωπόνος (M.Sc., Ph.D.) Βιοκαλλιεργητής υπεύθυνος του Αιγίλωπα (Δίκτυο για την Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στην Γεωργία).
  • «Υλοποιώντας περιβαλλοντικό πρόγραμμα δημιουργίας σχολικού κήπου στο σχολείο μου», Τριανταφύλλου Κων/νος, Δ/ντης Δημ. Σχ. Κιλελέρ

Βιωματικό Εργαστήριο:  στο κτήμα φυσικής καλλιέργειας της κ. Χατζηπαναγιώτου, το οποίο θα αποτελέσει πολύτιμο οδηγό για το ξεκίνημα και τη λειτουργία κήπου στο σχολείο.



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *