Γνωρίζοντας τα έθιμα των Χριστουγέννων στη Γαλλία!

ΓΑΛΛΙΚΑ - ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ Ε' Τάξη

Γνωρίζοντας τα έθιμα των Χριστουγέννων στη Γαλλία!
Οι χαρούμενες μέρες των Χριστουγέννων ξεκινούν για τα παιδιά στη Γαλλία την 1η Δεκεμβρίου, όταν φτιάχνουν το ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης, Lecalendrierdel’Avent. Χρησιμοποιώντας το, τα παιδιά μετρούν πόσες μέρες απομένουν μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων.
Στις 6 Δεκεμβρίου οι Γάλλοι τιμούν τον Άγιο Νικόλαο, προστάτη των παιδιών. Τα παλιότερα χρόνια ο Άγιος Νικόλαος ήταν αυτός που έφερνε τα δώρα στα μικρά παιδιά.
Σήμερα τα φέρνει ο Άγιος Βασίλης (PèreNoël) την παραμονή των Χριστουγέννων. To ίδιο βράδυ στρώνεται το γιορτινό τραπέζι. Οι Γάλλοι, την ημέρα αυτή, τρώνε γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα και για επιδόρπιο, το παραδοσιακό γλυκό της ημέρας αυτής που ονομάζεται «Bûche de Noël», κορμός των Χριστουγέννων. Επίσης κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων τρώνε και άλλα γλυκά όπως truffes au chocolat (τρουφάκια) ή marronsglacés (κάστανα με σιρόπι).
Στις 6 Ιανουαρίου, στη γιορτή των Επιφανείων, κόβουν ένα είδος βασιλόπιτας που ονομάζεται « LaGalettedesRois ». Η πίτα πωλείται μαζί με μία κορώνα και η γεύση της είναι διαφορετική από αυτή της ελληνικής βασιλόπιτας, αφού έχει φύλλο σφολιάτας και γέμιση από κρέμα με αμύγδαλα . Η πίτα αυτή κόβεται σε κομμάτια, όσα και οι καλεσμένοι, και σε ένα περισσότερο για το φτωχό. Το μικρότερο σε ηλικία άτομο στο σπίτι λέει ποιος θα πάρει το κάθε κομμάτι, χωρίς βεβαίως να γνωρίζει πού βρίσκεται το φλουρί, το οποίο δεν είναι νόμισμα αλλά μια μινιατούρα που αναπαριστά κάτι από τη γέννηση ή και οτιδήποτε άλλο. Αυτός ο οποίος βρίσκει το φλουρί ανακηρύσσεται βασιλιάς ή βασίλισσα και φοράει την κορώνα.
Οι μαθητές της Ε’τάξης του σχολείου μας γνώρισαν τα έθιμα των Χριστουγέννων στη Γαλλία μέσα από το παρακάτω ηλεκτρονικό ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης το οποίο περιλαμβάνει χριστουγεννιάτικες συνταγές, ιστορίες, εικόνες και βίντεο σχετικά με τα Χριστούγεννα στη Γαλλία αλλά και παιγνιώδεις δραστηριότητες για την εκμάθηση του λεξιλογίου : https://www.thinglink.com/scene/1392456514949611523
Έφτιαξαν το δικό τους ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης στην τάξη και σε κάθε μάθημα έβρισκαν μία καραμέλα την οποία έπαιρναν μόνο αν έλεγαν σωστά στα γαλλικά μια χριστουγεννιάτικη λέξη.
Δημιούργησαν επίσης όμορφα καλλιγράμματα ή καλλιγραφήματα (Calligrammes) χρησιμοποιώντας το λεξιλόγιο των Χριστουγέννων.
Έφτιαξαν κάρτες με όμορφες χριστουγεννιάτικες ευχές!
Καλά Χριστούγεννα και Καλή χρονιά!!!
Nous vous souhaitons un très Joyeux Noel et une Bonne Année 2022 !!!