Την Τετάρτη 4 Μαϊου 2022, οι μαθητές και μαθήτριες της Δ, Ε και Στ τάξης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, αλλά και να συμμετέχουν στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε μία σειρά πειραμάτων αστρονομίας με τη βοήθεια και καθοδήγηση των φοιτητών και φοιτητριών του τμήματος. Τα θέματα των πειραμάτων στα οποία συμμετείχαν τα παιδιά ήταν τα εξής:
Α. Η Γη 1. Η Γη είναι σφαιρική! 2. Προσανατολισμός με ένα κοντάρι σκούπας: πού είναι ο Βορράς και πού ο Νότος; 3. Το πείραμα του Φουκώ: κι όμως η Γη γυρίζει! 4. Γιατί είναι μέρα; Γιατί είναι νύκτα: πώς σχηματίζονται; 5. Πώς δημιουργούνται οι εποχές;
Β. Ο Ήλιος 6. Βλέποντας το αόρατο: ο Ήλιος εκπέμπει υπέρυθρη και υπεριώδη ακτινοβολία: και πού το ξέρουμε; 7. Ηλιακός άνεμος και ηλιακές καταιγίδες: επίδραση σε δορυφόρους. Πώς σχηματίζεται το Σέλας; Γ. Το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό 8. Πόσο μακριά είναι η Σελήνη από τη Γη; Πόσο μακριά είναι τα άστρα; 9. Γιατί οι πλανήτες ή οι κομήτες κινούνται πιο γρήγορα κοντά στον Ήλιο; 10. Προσοχή, μετεωρίτης! Δημιουργία κρατήρων στην τάξη. 11. Προσομοίωση κίνησης αστεροειδών και πλανητών στο ηλιακό σύστημα. 12. Πώς σχηματίζονται οι εκλείψεις. 13. Εξωπλανήτες: τι είναι και πώς τους ανιχνεύουμε. 14. 3, 2, 1, εκτόξευση! Πύραυλοι από αέρα στον αέρα.
Δ. Τα άστρα 15. Πώς λειτουργεί ένα τηλεσκόπιο; Διάθλαση του φωτός στην ατμόσφαιρα. 16. Από τι είναι φτιαγμένα τα άστρα; 17. Βάζοντας θερμόμετρο στα άστρα: πες μου το χρώμα σου να σου πω πόσο ζεστός είσαι!
Ευχαριστούμε θερμά για την πρόσκληση τον κο Θεόδωρο Πιερράτο, Πανεπιστημιακό Υπότροφο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, για την άρτια διοργάνωση και εξυπηρέτηση του σχολείου μας.
