Οι μαγεμένες της Θεσσαλονίκης

Η «Στοά των ειδώλων» ή των Μαγεμένων κτίστηκε κατά το τέλος του 2ου μ.Χ. αιώνα και  αποτελούσε μέρος της Ρωμαϊκής Αγοράς της Θεσσαλονίκης. Ήταν ανοιχτού τύπου και όριζε την κεντρική είσοδο της Αγοράς, η οποία ήταν διαμορφωμένη σε δύο κλιμακωτά -ανάλογα με την κλίση του εδάφους- επίπεδα. Το όνομα με το οποίο έμεινε γνωστή, το πήρε πολύ αργότερα λόγω των ανάγλυφων «ειδώλων»  που υπήρχαν στις δύο πλευρές των πεσσών του άνω τμήματος της Στοάς.

Ήταν μια διώροφη κιονοστοιχία, αποτελούμενη από πέντε αράβδωτους κίονες καρύστιο μάρμαρο, ενώ τα κιονόκρανα και οι πεσσοί ήταν καμωμένα από μάρμαρο της Θάσου.  Οι πεσσοί αυτοί από τη μια και την άλλη όψη έφεραν ανάγλυφες μυθολογικές μορφές: Μαινάδα, Διόνυσος, Αριάδνη, Λήδα, Αύρα, Διόσκουρος, και ο Γανυμύδης που τον αρπάζει ο αετός.

Το μνημείο αυτό σωζόταν και ήταν ορατό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μέχρι το 1864. Τότε ο Γάλλος αρχαιοκάπηλος Emmanuel Miller, με άδεια» των Τουρκικών αρχών, και με εντολή του αυτοκράτορα της Γαλλίας, Ναπολέοντα τρίτου, διέλυσε το μνημείο και το μετέφερε στη Γαλλία. Κάποια κομμάτια χάθηκαν, άλλα καταστράφηκαν και τα υπόλοιπα εκτίθενται στο μουσείο του Λούβρου.  Οι Θεσσαλονικείς, όλων των κοινοτήτων, αισθάνονταν τις Μαγεμένες κομμάτι της ιστορίας  τους και  αντέδρασαν στην αρπαγή τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Σήμερα οι περισσότεροι αγνοούν δυστυχώς την ύπαρξη και την ιστορία αυτών των αγαλμάτων. Είναι όμως καιρός να επιστραφούν τα οκτώ αγάλματα πίσω στην πόλη στην οποία ανήκουν. Εμείς σα μαθητές πιστεύουμε ότι είναι χρέος μας να αγωνιστούμε για αυτόν τον σκοπό.

Ιωάννης Παπαγιαννάκης, Ε΄1 τάξη

Η εργασία στα Αγγλικά για το πρόγραμμα Comenius:  Gallery of Idols

Αφήστε μια απάντηση