Πρόγραμμα Comenius

Εγκρίθηκε η συμμετοχή του 1ου Δημοτικού Σχολείου σε Σχολική Σύμπραξη Comenius με τίτλο «Landmarks and Monuments» (Oρόσημα και Μνημεία).

Στα πλαίσια της σύμπραξης, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συνεργαστεί με τα σχολεία Tieplatzschule από τη Γερμανία, St. Michael’s School από την Ιρλανδία, Escola Les Acàcies από την Ισπανία, Scuola Media “U. Allegri από την Ιταλία, Escola Básica 1 dos Templários από την Πορτογαλία, και Storkyrkoskolan and Björngårdsskolan από τη Σουηδία.

Στόχος του προγράμματος είναι να εργαστούμε από κοινού για να γνωρίσουν οι μαθητές μας τα μνημεία της χώρας τους αλλά και να διευρύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με τον πλούτο του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Οι θεματικές ενότητες με τις οποίες θα ασχοληθούμε είναι 1) Σπίτι και Σχολείο 2) Τοπικά ορόσημα και Μνημεία 3) Εθνικά/ Διεθνή ορόσημα και Μνημεία 4) Κρατικά μνημεία/Κοινοβούλιο.

Η εργασία στο πρόγραμμα θα χωριστεί σε τομείς, μελετώντας διαφορετικά θέματα κάθε φορά. Οι μαθητές θα χωριστούν σε ομάδες και θα αναλάβουν να συγκεντρώσουν στοιχεία και να παρουσιάσουν το θέμα τους.

Οι πληροφορίες θα τοποθετηθούν στo  twinspace του προγράμματος (http://new-twinspace.etwinning.net/web/p69916 ), στην ιστοσελίδα του προγράμματος (landmarksandmonuments.com), στο blog της τέχνης και μουσικής  (http://artlandonline.com),  ενώ θα εκδίδονται σε τακτικά διαστήματα ενημερωτικά δελτία. Οι πληροφορίες μπορεί να είναι φωτογραφίες, ζωγραφιές, αρχεία κειμένου, παρουσιάσεις πολυμέσων, βίντεο κλπ.

Οι μαθητές θα εργαστούν ομαδικά για την επίτευξη των διδακτικών στόχων και θα μάθουν να συνεργάζονται και να απολαμβάνουν τη χαρά της ομαδικής δουλειάς. Έτσι θα αναπτύξουν τις ικανότητες τους για σχεδιασμό, υλοποίηση και αξιολόγηση της εργασίας τους.

Στο πλαίσιο της Σύμπραξης θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις των εκπαιδευτικών στα σχολεία των εταίρων ώστε να γνωριστούν, να συζητήσουν για το σχέδιο και την πορεία των εργασιών, να γνωρίσουν το εκπαιδευτικό σύστημα και τις μεθόδους των άλλων χωρών.

Η πρώτη επιμορφωτική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Galway της Ιρλανδίας, όπου ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας Michael D Higgins, θα επισκεφτεί το σχολείο St. Michael’s για να κηρύξει την επίσημη έναρξη του Comenius έργου.