Ημερίδα Παραολυμπιακών αθλημάτων

DSCN4570Όπως κάθε χρόνο  πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαΐου 2016, στην αυλή των σχολείων μας, η 7η Ημερίδα Παραολυμπιακών αθλημάτων. Μία ημερίδα θεσμός πλέον στα Δημοτικά Σχολεία Ασβεστοχωρίου, η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες.

Οι μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης  γνώρισαν τα αθλήματα στα οποία αγωνίζονται και διακρίνονται αθλητές με κινητικά, οπτικά, νοητικά και ακουστικά προβλήματα. Ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι συνάνθρωποί μας που δεν γεννήθηκαν αρτιμελείς.

DSCN4547Η προσπάθεια να παίξουν μπάσκετ με αμαξίδια, γκόλμπολ (goalball) με δεμένα μάτια –άθλημα για αθλητές με μειωμένη όραση- βόλεϊ καθιστών, μπότσια (boccia) –άθλημα για άτομα με τετραπληγίες-, ξιφασκία, ποδόσφαιρο καθώς και δρόμο για άτομα με μειωμένη όραση, τους οδήγησε σε αναθεώρηση των όσων πίστευαν μέχρι τώρα για τον εαυτό τους και για τις δυνάμεις που κρύβει μέσα του ο άνθρωπος.

Τα παιδιά της ΣΤ τάξης των σχολείων μας συμμετείχαν σε όλα τα αθλήματα κυκλικά, παίζοντας με τους συμμαθητές τους καθώς και με τα παιδιά από το 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης.

DSCN4738Στη συνέχεια οι μαθητές της Στ΄τάξης είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν ζωντανά μέσω σύνδεσης skype με τον πρόεδρο της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες στην Αθήνα κ. Γ. Φουντουλάκη. Η συζήτηση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με το έργο της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας, τη βοήθεια που προσφέρει στους αθλητές, και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας επεφύλαξε μια έκπληξη καθώς προσκάλεσε το μαθητή της Στ΄1 τάξης Παναγιώτη Αραβίδη να ταξιδέψει μαζί του στη Βραζιλία για να παρακολουθήσουν από κοντά την Παραολυμπιάδα που θα πραγματοποιηθεί εκεί τον Σεπτέμβριο. Το αναπάντεχο αυτό δώρο χαροποίησε όχι μόνο τον Παναγιώτη και την οικογένειά του, αλλά και όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου.

Στο τέλος της εκδήλωσης οι μαθητές συζήτησαν με τους εκλεκτούς καλεσμένους μας, στην πλειοψηφία τους άτομα με ειδικές ανάγκες, που οργάνωσαν τα διάφορα αθλήματα. Πιστεύουμε πως η συζήτηση αυτή ήταν το επιστέγασμα της όλης εκδήλωσης γιατί βοήθησε τους μικρούς μαθητές μας να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους για το τι είναι εφικτό, επιτεύξιμο, σημαντικό και αξιόλογο στη ζωή τους.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν σε όλους αυτούς που συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης, όπως στην Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες,  στον υπεύθυνο Ανάπτυξης της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας ΑΜΕΑ κ. Μαθά Γιώργο, στο Σύλλογο Γονέων και φίλων αθλητών ΑΜΕΑ και στην εταιρεία Fibran για τα μπλουζάκια που πρόσφεραν για όλους τους συμμετέχοντες.

Ήταν μία θαυμάσια ημέρα για όλους, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Φύγαμε χαρούμενοι, αισιόδοξοι, δυνατοί, σίγουροι ότι κανένας δεν είναι κατώτερος από τον άλλο, κανένας δεν είναι καλύτερος ή υποδεέστερος. Η δύναμη βρίσκεται μέσα μας, αρκεί να την ανακαλύψουμε και να την κάνουμε πράξη.

DSCN4650 DSCN4643 DSCN4725 DSCN4637 DSCN4574 (2) DSCN4608DSCN4568DSCN4651   DSCN4669DSCN4685DSCN4701DSCN4754