Δημοτικό Σχολείο Λιθακιάς Ζακύνθου

Το μόνο στολίδι που δε φθείρεται είναι η γνώση.

LET’S DO IT… ΖΑΚΥΝΘΟΣ!!!!!!!!!

Απρ 201614

Έφτασε η μεγάλη μέρα…Με σακούλες, γάντια και όλη την όρεξη και το μεράκι της ηλικίας τους, μαθητές από 12 σχολεία ξεχύθηκαν στις παραλίες του νησιού κι έβαλαν ένα χεράκι να τις συμμαζέψουμε και να τις καθαρίσουμε!!! Όχι γιατί έρχεται Πάσχα και καλοκαίρι, αλλά γιατί έτσι πρέπει. Γιατί οι παραλίες μας, είναι ο καθρέφτης της Ζακύνθου. Και γιατί ο καθαρισμός των παραλιών μας αποτελεί μία από τις κορυφαίες πράξεις εθελοντισμού και υπεύθυνης στάσης των πολιτών, κάθε ηλικίας! Με αφορμή λοιπόν το πρόγραμμα «Let’s Do It Greece» που τρέχει πανελλαδικά στις 13, 14 και 15 Απριλίου, οι μαθητές του νησιού παίρνουν μέρος στη δράση καθαρισμού και, για μία ακόμη φορά, έδωσαν το παράδειγμα.!!!Από το Κρυονέρι και το Τσιλιβή, μέχρι τα Σεκάνια και το Γέρακα, δεν άφησαν τίποτε στην άμμο που να θυμίζει ανθρώπινο πέρασμα: σκουπίδια, πλαστικά μπουκάλια και καπάκια, κλαδιά, συσκευασίες από φαγώσιμα που πετούν αλόγιστα οι κάθε λογής «επισκέπτες», μαζεύτηκαν, χωρίστηκαν σε ανακυκλώσιμα και μη, μπήκαν σε σακούλες και απομακρύνθηκαν από τις παραλίες.

Από το σχολείο μας συμμετείχαν οι μαθητές των Γ΄, Δ΄ και Στ΄ τάξεων συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς τους!!!

Στο Καλαμάκι
Πέμπτη, ώρα 9 το πρωί, στο Καλαμάκι. Περίπου 60 παιδιά από την Γ΄, την Δ΄ και τη ΣΤ΄ Τάξη του Σχολείου μας, με χαρούμενες φωνές, πειράγματα μεταξύ τους και πολύ κέφι, βάλθηκαν να καθαρίσουν την ακτή. Αφού γέμισαν πάνω από 8 μεγάλες σακούλες απορριμμάτων και έκαναν το διάλειμμά τους με κολατσιό και χυμούς, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους χωρίστηκαν σε ομάδες, έφτιαξαν χρωματιστά βραχιολάκια για την καθεμία και ξεκίνησαν το «κυνήγι του θησαυρού». Καθώς όμως, ότι, καθώς αποτελεί παράλληλα παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας, τα βιωματικά παιχνίδια ήταν διαμορφωμένα σχετικά. Ένας από τους γρίφους ήταν να αναζητήσουν τα παιδιά ένα αυγό χελώνας. Έμαθαν για το βιολογικό κύκλο της θαλάσσιας χελώνας και βέβαια τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η εκσκαφή για την καταγραφή της αποτελεσματικότητας της φωλεοποίησης.

Ο καθαρισμός ήταν συμβολικός: τα παιδικά χέρια μάζεψαν ό,τι ήταν ασφαλές να συλλεχθεί, περισσότερο για να διαπιστωθεί τι μπορεί να βρει κανείς σε μια παραλία, τόσο από τη μανία της ίδιας της φύσης όσο και από την ανθρώπινη αμέλεια και αδιαφορία. Στη συνέχεια τα παιδιά συμμετείχαν σε βιωματικά παιχνίδια, όπως το «κυνήγι του θησαυρού», αναζητώντας καθέναν από τους 7 κρυμμένους γρίφους, περιβαλλοντικού περιεχομένου, που έπρεπε να ανακαλύψουν σε διάφορα σημεία της παραλίας, ώστε να προχωρήσουν στον επόμενο. Εξάλλου, έγιναν κατασκευές με χρωματιστά χαρτόνια ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά ετοίμασαν έργα trash art, δηλαδή κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμα σκουπίδια που βρήκαν στις παραλίες και τις ακτές.
Ο στόχος πάντως επετεύχθη: Δόθηκε στα παιδιά η δυνατότητα να κατανοήσουν το ρόλο και τη σημασία του εθελοντισμού αλλά και να λάβουν σημαντικές περιβαλλοντικές γνώσεις!!!

DSC07407DSC07403DSC07426 DSC07427 DSC07442 DSC07444 DSC07456 DSC07474 DSC07477 DSC07478 DSC07480  DSC07483 DSC07484 DSC07487 DSC07411 DSC07414 DSC07419 ΕΘΠΖ-ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ-3

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

European Radio Logo

Σκακιστική άσκηση

Ιστορικό



Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων