Απρ 06 2010

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Ο Οδυσσέας συναντάει τον Αρθούρο Στην Κοζάνη το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου με τη συμμετοχή διάσημων παραμυθάδων

clip_image001.jpg

Ενα σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός κρυμμένο καλά από τα φώτα της δημοσιότητας είναι το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου που ξεκινάει σε λίγες μέρες στην Κοζάνη (9 – 18/4). Αφηγήσεις παραμυθιών, παραστάσεις, ομιλίες, εκθέσεις, προβολές, με τη συμμετοχή διάσημων storytellers (παραμυθάδων) απ’ όλο τον κόσμο. Ολόκληρη η πόλη θα μεταμορφωθεί: Μεταξύ άλλων στο «Art Caf? θα συναντήσουμε τον Ουαλλό παραμυθά Daniel Morden, στο μπαράκι «Gallery» ένας διάσημος Αγγλος storyteller ο Hugh Lupton θα παρουσιάσει την «Μυστική αδελφότητα» ενώ στο Θεραπευτήριο Σπινάρη της Κοζάνης, όπου θα δοθούν παραστάσεις για τους ασθενείς, θα μάθουμε τι είναι η ψυχογενεαλογία (εισηγήτρια η Γαλλίδα ψυχολόγος Maureen Boigen). Στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, η παραμυθού και ερευνήτρια Sophie Joignant θα αφηγηθεί μεσαιωνικούς θρύλους και στο Θεατράκι των Οχληρών η Esylt Parker από την Ουαλλία θα δώσει σεμινάριο αφήγησης και τραγουδιού στα ελληνικά.
Μια ολοκληρωμένη παρουσίαση του σύγχρονου storytelling επιχειρεί να κάνει φέτος ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Αφήγησης δρ Στέλιος Πελασγός. Παράλληλα, δίνει μια ξεχωριστή διάσταση στις εκδηλώσεις αφιερώνοντας το φεστιβάλ («Ηρωες και Ηρωίδες») στις επικές παραδόσεις των λαών και στους σύγχρονους ήρωες, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συνδιοργανωτές είναι το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κοζάνης (υπό την διεύθυνση του Γιάννη Καραχισαρίδη), το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, το Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης της Uzeges Γαλλίας (το οποίο φέτος έχει ως τιμώμενη χώρα την Ελλάδα) και το Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου Πηλίου «Κάτω από τα δέντρα…». Ας δούμε ποιες θα είναι οι κορυφαίες στιγμές του φετινού προγράμματος.
«Μέσα και πέρα από τον ορατό κόσμο μας υπάρχει ένας άλλος κόσμος τον οποίο σπάνια αντιλαμβανόμαστε. Οι κάτοικοί του είναι αερικά, ξωθιές, παγανά όπως αλλιώς τα ονομάζουν όσοι έχουν κακό συναπάντημα, που κυβερνιούνται από αλλόκοτους νόμους και πάθη…». Ο Χιου Λάπτον, ένας από τους μεγαλύτερους αγγλόφωνους αφηγητές, θα ανοίξει την αυλαία του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αφήγησης στην Κοζάνη. Θα διηγηθεί την ιστορία του Μπέογουλφ αλλά και παραδοσιακά αγγλικά παραμύθια και μπαλάντες, προσπαθώντας να θεραπεύσει τη νοσταλγία μας για τον απρόσιτο κόσμο. Κορυφαία στιγμή θα είναι η παρουσίαση της πολυβραβευμένης παράστασης «Ιλιάδα «(9/4, 8 μ. μ., Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης) όπου ο Λάπτον και ο Ουαλλός Daniel Morden αφηγούνται αποσπάσματα από το ομηρικό έπος. Το έργο έχει ταξιδέψει σε όλη την Ευρώπη και έχει αναθερμάνει το ενδιαφέρον του αγγλόφωνου κόσμου για τον Ομηρο.
Ο πρωτοπόρος
Και μόνον η εμπειρία να ακούσουμε ζωντανά τον σπουδαιότερο βάρδο της Γαλλίας Bruno de la Salle να αφηγείται Οδύσσεια («Η σχεδία του Οδυσσέα», 16/4) αξίζει ένα ταξίδι στην Κοζάνη. Ο Μπρούνο ντε λα Σαλ υπήρξε πρωτοπόρος στην αναγέννηση της αφήγησης από το 1969, ενώ το 1981 δημιούργησε το Clio (Κέντρο Προφορικής Λογοτεχνίας) που εδρεύει στη Γαλλία με σκοπό να συγκεντρώσει όλα τα μέσα ώστε να προωθήσει και να διαδώσει το παραμύθι και ιδιαίτερα την επική αφήγηση. Γεννημένος το 1943 στην Toulon της Γαλλίας πέρασε τα περισσότερα παιδικά του χρόνια στην Givors. Σ’ αυτή την πόλη έγραψε τα πρώτα του έργα, ποίηση και θέατρο όπως και μια σειρά από όνειρα σε μορφή αφήγησης που παρουσίαζε σε φίλους. Στα είκοσί του ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι στη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Αυστραλία. Επιστρέφοντας, παρουσίασε στο Παρίσι τον κύκλο των «Ονείρων» του… Με το έργο και την έρευνά του ο Μπρούνο ντε λα Σαλ έδωσε νέα διάσταση στην προφορική παράδοση. Μέσα από παραστάσεις του «συναντήθηκε» με τον βασιλιά Αρθούρο, τον Οδυσσέα, τη Σεχραζάτ, διοργάνωσε φεστιβάλ αφήγησης, μετέγγραψε κείμενα από την Ελλάδα, την παράδοση των Κελτών και της Μεσοποταμίας και το 1996 εξέδωσε το «Le Conteur Amoureux», ένα βιβλίο που εκθέτει τις αφηγήσεις, τις σκέψεις, την αφοσίωση για την τέχνη του.
Αφρικάνικο έπος
Εντυπωσιακό φινάλε του Φεστιβάλ (18/4) θα δώσει η εμφάνιση του Αφρικανού αφηγητή, ηθοποιού και σκηνοθέτη Hassane Kassi Kouyate από την Μπουρκίνα Φάσο ο οποίος θα διηγηθεί το γεμάτο ηρωικά κατορθώματα, προδοσίες, τραγικές και ποιητικές στιγμές, έπος της «Αυτοκρατορίας Μπαμπαρά» από την οπτική γωνία των γυναικών, έργο που τραγουδούν και αφηγούνται ακόμα οι ραψωδοί της Δυτικής Αφρικής. Ο Κουγιατέ είναι γιος του διάσημου Sotigui Kouyate, κληρονόμου της δυναστείας των Griots στην Μπουρκίνα Φάσο και ιδρυτής του Yeleen, μεγαλύτερου φεστιβάλ αφρικανικής προφορικότητας που συγκεντρώνει δύο φορές τον χρόνο καλλιτέχνες και παραμυθάδες απ’ όλο τον κόσμο.
Ξεχωρίζουν οι ελληνικές παρουσίες
Στο φετινό 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης, στην Κοζάνη, ξεχωρίζουν οι ελληνικές παρουσίες. Ο ίδιος ο Στέλιος Πελασγός, ένας από τους κύριους αναβιωτές της τέχνης του προφορικού λογοτέχνη στην Ελλάδα, θα δώσει μεταξύ άλλων μια ενδιαφέρουσα παράσταση αφήγησης ειδικής αγωγής, ενώ ως επίτιμος προσκεκλημένος του φεστιβάλ ο Δημήτρης Μαρωνίτης θα διαβάσει «Ιλιάδα» (το ανέκδοτο μέρος της μετάφρασής του). Την ελληνική επική παράδοση με τον Διγενή Ακρίτα θα μεταφέρει η Ελληνογαλλίδα Μάγδα Κοσσίδα και τα ξεχασμένα ηρωικά έργα του Καραγκιόζη ο Μιχάλης Χατζάκης με τον «Χριστιανομάχο» και ο Θωμάς Αγραφιώτης με το «Ο Μέγας Αλέξανδρος και το Καταραμένο Φίδι». Η Αγνή Στρουμπούλη θα αφηγηθεί ελληνικά λαϊκά παραμύθια, ο Απόστολος Δοξιάδης θα αναζητήσει τις σχέσεις του παραμυθιού, των κόμικς και του κουκλοθεάτρου.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση