Απρ 06 2010

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Κινδυνεύει ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος

show_image_newsspphp2222.jpg

 

Υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αποφευχθεί η καταστροφή του μεγαλύτερου και πλουσιότερου κοραλλιογενούς οικοσυστήματος του πλανήτη κάνουν οι αυστραλιανές αρχές, από τη στιγμή που ένα φορτηγό πλοίο υπό κινεζική σημαία -το οποίο μεταφέρει πετρέλαιο και κάρβουνο- προσάραξε στο Great Barrier Reef της Κουινσλάνδης.
Η πρωθυπουργός της Κουινσλάνδης, Άννα Μπλάι, είπε ότι το κινεζικό σκάφος «Shen Neng 1», μήκους 230 μέτρων, βρισκόταν 15 ναυτικά μίλια εκτός πορείας και έπεσε με πλήρη ταχύτητα πάνω στον κοραλλιογενή ύφαλο αργά το Mεγάλο Σάββατο.

Ειδικά συνεργεία προσπαθούν να αποκολλήσουν το κινεζικό τάνκερ, το οποίο κινδυνεύει να κοπεί στα δύο. Το πλοίο μεταφέρει 950 τόνους καυσίμων και αν κοπεί στα δύο, η οικολογική καταστροφή θα είναι τεράστια.

Πάνω στο πλοίο βρίσκονται ειδικοί σε θέματα αντιμετώπισης ναυαγίων, οι οποίοι με τη βοήθεια δύο ρυμουλκών προσπαθούν να το αποκολλήσουν από τον ύφαλο.

Ήδη έχει σημειωθεί μικρή διαρροή καυσίμων και έχει ξεκινήσει η επιχείρηση καθαρισμού με ψεκασμό.

Το Great Barrier Reef, με μήκος 2.000 χιλιόμετρα, είναι ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα της Αυστραλίας και θεωρείται ιδιαίτερα ευάλωτο στη μόλυνση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση