The Guardian
Για ένα έθνος που λατρεύει τα λουκάνικα και το σνίτσελ, το παρακάτω μήνυμα είναι κάθε άλλο από ευχάριστο. Κι όμως, η γερμανική ομοσπονδιακή υπηρεσία περιβάλλοντος τόλμησε και κάλεσε τους Γερμανούς να σκεφθούν πολύ προτού ξαναγεμίσουν το πιάτο τους με διάφορα κρεατικά και να προτιμήσουν την πολύ υγιεινότερη μεσογειακή διατροφή, όχι μόνο για να βοηθήσουν τον οργανισμό τους, αλλά και για να σώσουν τον πλανήτη.
Υπερβολική κατανάλωση
Οι Γερμανοί, αξίζει να σημειωθεί, συγκαταλέγονται μεταξύ των λαών με τη μεγαλύτερη κατανάλωση κρέατος στην Ευρώπη. Το 39% της συνολικής θερμιδικής τους πρόσληψης προέρχεται από την κατανάλωση κρεάτων και κατεργασμένων παραγώγων τους. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ιταλία δεν ξεπερνά το 25%.
«Πρέπει να σκεφτούμε για άλλη μία φορά πολύ σοβαρά πόσο κρέας καταναλώνουμε», δήλωσε ο Αντρέας Τρόγκε, πρόεδρος της UBA, του συμβουλευτικού σώματος της γερμανικής κυβέρνησης για περιβαλλοντικά θέματα. «Προτείνω να επιστρέψουμε στο κυριακάτικο ψητό και να επιλέξουμε τρόφιμα για την καθημερινή μας διατροφή όπως αυτά που επιτάσσει η μεσογειακή δίαιτα».
Ο κύριος Τρόγκε, μιλώντας στο πλαίσιο της Πράσινης Εβδομάδας του Βερολίνου, μιας από τις μεγαλύτερες εκθέσεις αγροτικών προϊόντων, δήλωσε ότι η γεωργία ευθύνεται για την εκπομπή του 15% των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στη Γερμανία, ενώ η εκτροφή ζώων για την παραγωγή κρέατος είναι από τις πιο «εντατικές» αγροκτηνοτροφικές εργασίες. Κατά συνέπεια, υπογράμμισε ο κύριος Τρόγκε, το λογικό βήμα θα ήταν να περιοριστεί κατά το δυνατό η κατανάλωση κρέατος.
«Ο περιορισμός του κρέατος δεν απαιτεί να θυσιάσουμε την ποιότητα της ζωής. Δεν πιστεύω ότι οι Ιταλοί είναι πιο δυστυχείς από εμάς επειδή τρώνε λιγότερο κρέας», κατέληξε.
Οι δηλώσεις του, ωστόσο, προκάλεσαν την έντονη κριτική των εκπροσώπων των κτηνοτροφικών οργανώσεων όσο και πολιτικών. Ο Εντμουντ Γκέισεν, σύμβουλος σε θέματα αγροτοκτηνοτροφίας του κόμματος των «Ελεύθερων Δημοκρατών», κατηγόρησε τον Τρόγκε ότι καλεί τους Γερμανούς να μποϊκοτάρουν τα γερμανικά προϊόντα. «Πρέπει να σταματήσει αυτή την προσπάθεια καταστροφής της όρεξης του έθνους ρίχνοντας στον Καιάδα την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή της χώρας», δήλωσε ο κ. Γκέισεν, αποκαλώντας τα σχόλια του Τρόγκε «λαϊκίστικα και μονοδιάστατα». «Οι καταναλωτές θα πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους τι θέλουν να βάλουν στο πιάτο τους», τόνισε.
Ευνοϊκή υποδοχή
Με ενθουσιασμό, ωστόσο, έκαναν δεκτές τις υποδείξεις του κυρίου Τρόγκε οι Γερμανοί χορτοφάγοι. Η εκπρόσωπός τους, Χίλμαρ Στέπατ, τόνισε ότι είναι καλό που οι πολιτικοί σιγά σιγά αναγνωρίζουν πως δεν είναι εφικτό να εξακολουθήσουμε να καταναλώνουμε τόσο μεγάλες ποσότητες κρέατος. Τέλος, και το Διεθνές Ταμείο για τη Φύση (WWF) υποστηρίζει ότι η παραγωγή κρέατος βλάπτει το περιβάλλον.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.