Ιαν 24 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

O Μπ. Ομπάμα καταργεί το νομοθετικό πλαίσιο για τις αμβλώσεις

24-01-09_264599_31.jpg

Από τον Λευκό Οίκο ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατήργησε το νομοθετικό πλαίσιο όπου απαγορευόταν ρητά να ενισχύονται με διάφορα χρηματικά ποσά οι οργανώσεις για τη διευκόλυνση των αμβλώσεων, εκτός των ορίων των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως και στην πρακτική της γυναικολογικής αυτής (ιατρικής) επέμβασης.

Υπενθυμίζεται, ότι την εποχή της προεδρίας του Ρεπουμπλικάνου, Τζόρτζ Μπους, ακόμα και οι δημόσιες συζητήσεις για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στο έδαφος αμερικανικών Πολιτειών κρίνονταν, από το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο, «παράνομες».

Το ιστορικό

Το νομοθετικό πλαίσιο που καταργείται από τον πρόεδρο Ομπάμα, είχε πρώτος κυρώσει ο εκλιπών πρόεδρος (Ρεπουμπλικάνος) Ρόναλντ Ρέϊγκαν.

Αργότερα, ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον (Δημοκρατικός) το «απενεργοποίησε», όμως ο Τζόρτζ Μπους ο νεότερος, Ρεπουμπλικάνος, επανέφερε σε ισχύ το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο, ευθύς με την αρχή της οκταετούς παραμονής του στον Λευκό Οίκο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ομπάμα (Δημοκρατικός) υποσχέθηκε προεκλογικώς να καταργήσει αυτές τις διατάξεις.

Προχώρησε, λοιπόν, με ένα Διάταγμα σε αυτήν την κατάργηση, υπογράφοντάς το κοντά στην επέτειο της ημερομηνίας κατά την οποία από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ελήφθη στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα μία ευνοϊκή απόφαση για «το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση”–υπόθεση : «Roe κατά Wade».

Προηγήθηκε μία ογκώδης συγκέντρωση διαδηλωτών υπερ των αμβλώσεων, στην Ουάσιγκτον. Διευκρινίζεται ότι ισχύει ακόμα νόμος, με τον οποίο «απαγορεύεται αμερικανικά κεφάλαια να δαπανώνται για αμβλώσεις, που γίνονται στο εξωτερικό».

Όμως, είναι πολύ μεγάλος είναι ο αριθμός των γυναικών στις ΗΠΑ που επιθυμούσαν να κάνουν άμβλωση και με το νομοθετικό πλαίσιο, που καταργήθηκε από τον πρόεδρο Ομπάμα, στερούνταν — ταυτοχρόνως– της δυνατότητας, να αποζημιωθούν από την Πολιτεία και για όλες τις «εξτρά» γυναικολογικές εξετάσεις, τις οποίες επιθυμούσαν να κάνουν στην «αρχή» μιας εγκυμοσύνης τους.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση