Ο κ. Κώστας Αγγέλης είναι πραγματογνώμων, εκτιμητής ζημιών και ελεύθερος επαγγελματίας. Είναι άνθρωπος ήπιων τόνων, εξαιρετικά ευγενικός. Εκείνο που προκαλεί εντύπωση στην πρώτη γνωριμία είναι ότι είναι εξαιρετικά εύχαρης.
Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι είναι από τους λίγους τυχερούς ανθρώπους που κατάφερε νωρίς να βρει αυτό που του αρέσει. Και αυτό είναι η συλλογή. Μετά την βράβευσή του, δε, σε παγκόσμιους διαγωνισμούς, απλό χόμπυ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η συλλογή γραμματοσήμων και φακέλων μαζί. Πάντως, όταν μιλάει γι? αυτό είναι εξαιρετικά ενθουσιώδης. Και φαίνεται.
Έχει λάβει το δεύτερο βραβείο σε παγκόσμιο διαγωνισμό στην Ορλεάνη και το χάλκινο σε παγκόσμιο διαγωνισμό στο Γιοχάνεσμπουργκ. Επίσης, έχει εκπονήσει μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μελέτη για τη διαδρομή του Ζέπελιν, σε σχέση με το πόσες διαδρομές έκανε και που σταματούσε πάνω από την Ελλάδα κατά την ταχυδρομική διανομή που γινόταν τότε μ? αυτό τον τρόπο.
1. Πώς σας προέκυψε ο φιλοτελισμός;
Φιλοτελιστής σημαίνει καταρχήν, ο φίλος των τελών. Ξεκίνησε από τον προηγούμενο αιώνα εξαιτίας της αγάπης κάποιων ανθρώπων για τα γραμματόσημα και την θεματολογία τους. Είναι τεράστια πρέπει να σας πω η θεματολογία των γραμματοσήμων.
2. Σε εσάς αυτή η αγάπη, αυτή η κλίση πότε εμφανίστηκε;
Από το δημοτικό σχολείο ακόμα. Έβλεπα γραμματόσημα και μου φαινόταν σαν μικροί πίνακες ζωγραφικής. Πάντως, όλοι οι άνθρωποι κατά μια έννοια είμαστε συλλέκτες. Όλοι συλλέγουμε κάτι. Απλώς δεν εκφράζεται σε όλους.
3. Έχετε πάντως διακριθεί γι? αυτή σας την αγάπη
Είναι αλήθεια αυτό, καθώς έλαβα το δεύτερο βραβείο σε παγκόσμιο διαγωνισμό στην Ορλεάνη και το χάλκινο σε διαγωνισμό του Γιοχάνεσμπουργκ.
4. Πως ξεκινά κανείς τη συλλογή γραμματοσήμων και τι πληροφορίες μπορεί να λάβει για την κάθε εποχή;
Στην αρχή ξεκινά κανείς να μαζεύει ποσότητες. Επιδιώκεις απλώς να μαζεύεις γραμματόσημα με ωραίες παραστάσεις. Από εκεί και πέρα, όμως οι πληροφορίες που λαμβάνει κανείς είναι πολλές. Πληροφορίες για ιστορικά στοιχεία κάθε εποχής, για το πολιτιστικό επίπεδο, για ζητήματα κοινωνικών συνθηκών, αθλητικά, πολιτικά δρώμενα κ.λπ.
5. Οι σύγχρονες συνθήκες ζωής δεν ευνοούν τη συλλογή, το επιπλέον δηλαδή στη ζωή μας. Πως τα καταφέρνετε;
Στις μέρες μας, κατά την προσωπική μου άποψη, τώρα που οι ρυθμοί της ζωής είναι πάρα πολύ γρήγοροι, τώρα που δουλεύουμε για να δουλεύουμε και δεν προλαβαίνουμε να αγναντέψουμε (όχι να κοιτάξουμε) τον Κόζιακα απέναντί μας, τώρα πιστεύω ότι το περιττό, το επιπλέον, όπως το λέτε, είναι πιο αναγκαίο και από την ίδια μας τη δουλειά.
Μία συλλογή καταρχήν την κάνεις όχι γιατί πρέπει, αλλά επειδή σου αρέσει. Αυτό και μόνο σου δίνει μία ευχάριστη αίσθηση. Σου προσφέρει ένα είδος πληρότητας κάθε φορά που συμπληρώνεις ένα κομμάτι που σου λείπει. Γιατί σχεδόν πάντα η κατοχή ενός αντικειμένου συνοδεύεται και από γνώσεις πάνω σε αυτό.
*Ο Κώστας Αγγέλης είναι φιλοτελιστής και πραγματογνώμων ? εκτιμητής ζημιών
Οκτ 18 2008
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.