Helena Ravenclaw

Η Ελένα Ράβενκλοου ή αλλιώς Γκρίζα Kυρία ήταν μάγισσα, κόρη της Ρουβένα Ράβενκλοου, και αργότερα φάντασμα του κοιτώνα της μητέρας της. Η κόρη της μίας από τους τέσσερις ιδρυτές του Χόγκουαρτς, γεννήθηκε κάπου στην Αγγλία γύρω στο 982. Στα 11 χρόνια της πήγε και αυτή στο Χόγκουαρτς και μάλιστα ήταν από τις πρώτες γενιές που φοίτησαν εκεί. Όπως ήταν φυσικό κατατάχθηκε στον κοιτώνα της μητέρας της και διδάχθηκε από την ίδια αφού εκείνη την εποχή οι τέσσερις ιδρυτές δίδασκαν στην σχολή. Εκείνη την περίοδο πιθανότατα γνώρισε και τον Ματωμένο Βαρόνο, από τον κοιτώνα του Σλίθεριν, ο οποίος την ερωτεύτηκε παρόλο που εκείνη συνεχώς τον απέρριπτε. Η Ελένα δεν βρήκε ποτέ την αληθινή της αγάπη καθώς κανένας δεν εκπλήρωνε τις υψηλές τις προσδοκίες.

harrypotter7part2 greylady hd

Όταν ακόμα φοιτούσε στο Χόγκουαρτς, ζηλεύοντας την δόξα της μητέρας της, έκλεψε το περίφημο διάδημα της φεύγοντας μακριά από την Σκωτία. Ήλπιζε πως με το διάδημα της Ρουβένα θα κατάφερνε ξεπεράσει σε σοφία την μητέρα της έτσι ώστε να μην ζει πια υπό την σκιά της. Η μητέρα της, ντροπιασμένη από την πράξη της κόρης της, ποτέ δεν παραδέχτηκε πως το διάδημα της  δεν ήταν πια υπό την κατοχή της. Όταν όμως η Ρουβένα αρρώστησε ζήτησε απεγνωσμένα από τον Ματωμένο Βαρόνο, που ήξερε πόσο αγαπάει την κόρη της, να πάει να βρει την Ελένα και να την φέρει σπίτι ώστε να την δει για μια τελευταία φορά. Η Ελένα προσπάθησε να κρυφτεί από  τον Βαρόνο αλλά εκείνος κατάφερε να την κυνηγήσει στα δάση της Αλβανίας. Όταν εκείνη κατάλαβε πως την ακολουθούσε, έκρυψε το διάδημα μέσα στην κουφάλα ενός δέντρου.  Έπειτα η νεαρή κοπέλα αρνήθηκε να επιστρέψει με τον Ματωμένο Βαρόνο στο σπίτι της και απέρριψε για μια ακόμη φορά τα συναισθήματα του. Ωστόσο ο Βαρόνος, εκνευρισμένος από την άρνηση της και ζηλεύοντας την ελευθερία της την μαχαίρωσε θανάσιμα. Όμως μετέπειτα μετανιωμένος από αυτό που έκανε αυτοκτόνησε, μαχαιρώνοντας και τον εαυτό του.

NN7247

Τόσο η Ελένα όσο και ο Βαρόνος επέστρεψαν στο Χόγκουαρτς ως φαντάσματα έπειτα από τον θάνατο τους και ο καθένας έγινε το φάντασμα του κοιτώνα στον οποίο άνηκαν όσο ζούσαν. Η κόρη της Ρουβένα έγινε γνωστή ως η Γκρίζα Κυρία ενώ ο Βαρόνος, μετανιωμένος από την πράξη του, από τότε κουβαλάει βαριές αλυσίδες ως ένδειξη της μεταμέλειας του. Ωστόσο κανείς δεν φαίνεται να γνώριζε την ιστορία των δύο φαντασμάτων και κατά συνέπεια τον λόγο για τον οποίο ο Βαρόνος είναι γεμάτος με αίματα. Η Ελένα δεν αναφέρεται ποτέ στην ιστορία της και αντιθέτως προσπαθεί να έχει καλές σχέσεις με τον κοιτώνα της και μερικές φορές να βοηθάει τους μαθητές του όταν χάνονταν ή δεν μπορούσαν να λύσουν τον γρίφο που τους οδηγούσε στο εντευκτήριο τους.

Ως φάντασμα η Ελένα δεν είναι λιγότερο εντυπωσιακή από όσο ήταν όταν ήταν ζωντανή. Είναι μια πολύ όμορφη, ψηλόλιγνη κοπέλα με μακριά μαλλιά. Ως φάντασμα φοράει έναν μακρύ μανδύα που φτάνει μέχρι το πάτωμα και στο στήθος της έχει την πληγή από μαχαίρι που την οδήγησε στο θάνατο.

34ec9b0a098b9bd8f2cc46781e86482a the grey potter more

Παρόλο που στην σειρά Χάρι Πότερ δεν την συναντάμε συχνά ο ρόλος της είναι καθοριστικός.  Όταν ο Τομ Ριντλ φοιτούσε στην σχολή Χόγκουαρτς και είχε αρχίσει να ενδιαφέρεται για τους Πεμπτουσιωτές, προσέγγισε το φάντασμα της Ελένα ώστε να μάθει περισσότερα για τον μύθο που αφορούσε το χαμένο διάδημα της Ράβενκλοου. Η Ελένα γοητευμένη από την κατανόηση και την συμπόνια που έδειχνε ο νεαρός του αποκάλυψε ολόκληρη την ιστορία της. Αυτό όπως φάνηκε αργότερα υπήρξε καταστροφικό αλλά τότε η Γκρίζα Κυρία δεν μπορούσε να φανταστεί στο πως θα εξελιχθεί ο γοητευτικός Τομ Ριντλ.  Έτσι εκείνος βρήκε το χαμένο διάδημα στην Αλβανία και το μετέτρεψε σε Πεμπτουσιωτή. Φυσικά η Ελένα μετάνιωσε αργότερα που εμπιστεύτηκε τον νεαρό μάγο, βλέποντας τα εγκλήματα του Βόλντεμορτ. Παρόλο αυτά επανόρθωσε βοηθώντας τον Χάρι Πότερ να βρει τον Πεμπτουσιωτή και να τον καταστρέψει.

images

Όπως καταλαβαίνουμε ακόμα και τα φαντάσματα κρύβουν κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες. Για αυτό όταν περπατάτε στους διαδρόμους του Χόγκουαρτς μην τα αγνοείτε απλά αλλά μιλήστε τους κιόλας και ρωτήστε τα πράγματα για την ζωή τους. Φυσικά όμως μην υπενθυμίσετε στην Μυρτιά το πως πέθανε γιατί θα ξανά πλημμυρίσει τις τουαλέτες των κοριτσιών με τα κλάματα της.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων