Το σπαθί του Γκόντρικ Γκρίφιντορ και οι ομοιότητες του με το Excalibur!

Η ιστορία του σπαθιού του Γκόντρικ Γκρίφιντορ:

Το σπαθί του Γκρίφιντορ δημιουργήθηκε χιλιάδες χρόνια πριν από τους πιο ικανούς μεταλλοτεχνίτες του μαγικού κόσμου, δηλαδή τους καλικάντζαρους, οι οποίοι έφτιαξαν ένα μαγεμένο σπαθί από ασήμι και ρουμπίνια, τις πέτρες που αντιπροσωπεύουν τον Κοιτώνα Γκρίφιντορ. Επίσης το όνομα του Γκόντρικ Γκρίφιντορ είναι χαραγμένο ακριβώς κάτω από τη λαβή του σπαθιού μιας και ήταν και ο ίδιος που παρήγγειλε το σπαθί από τους καλικάτζαρους. Έτσι ο ιδρυτής του κοιτώνα του Γκρίφοντορ έδωσε εντολές στον Ράγκνουκ τον Πρώτο, φημισμένο μεταλλοτεχνίτη και “Βασιλιά” των καλικάντζαρων, ώστε να κατασκευάσει το σπαθί με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Όταν ολοκλήρωσε το έργο του και μετά την παράδοση στον Γκρίφιντορ, ο Ράγκνουκ αποφάσισε ότι το θέλει πίσω. Για αυτό τον λόγο ο βασιλιάς των καλικάτζαρων διέδωσε το ψέμα ότι ο Γκόντρικ Γκρίφιντορ του έκλεψε το σπαθί και διέταξε κάποιους καλικάτζαρους να πάνε να φέρουν πίσω το σπαθί.  ‘Όμως ο Γκρίφιντορ αμύνθηκε απέναντι στους καλικάντζαρους με το ραβδί του χωρίς να σκοτώσει κανέναν από τους επίδοξους ληστές. Αντ’ αυτού, οι καλικάντζαροι επέστρεψαν στον Βασιλιά τους, αφού ο Γκρίφιντορ τους έριξε μερικά ξόρκια ώστε να του μεταφέρουν το μήνυμα ότι αν προσπαθούσαν ξανά να του κλέψουν το σπαθί, θα το εξαπέλυε εναντίον τους χωρίς καμία αναστολή.

Ο Βασιλιάς των καλικάντζαρων έλαβε σοβαρά υπόψη του την απειλή και άφησε τον Γκρίφιντορ την ησυχία του. Ωστόσο παρέμεινε μνησίκακος ως το τέλος της ζωής του απέναντι στον κάτοχο του σπαθιού και έτσι δεν διέψευσε ποτέ τη φήμη που είχε κυκλοφορήσει ο ίδιος ότι το σπαθί ανήκε στους καλικάντζαρους. Ωστόσο έχουμε ποτέ σκεφτεί τι ήθελε ένα το σπαθί ένας ικανότατος μάγος που μπορεί να κάνει τα πάντα με το ραβδί του; Η απάντηση βρίσκεται στα χρόνια πριν τη Διεθνή Σύμβαση Μυστικότητας, όταν οι μάγοι ζούσαν μαζί με τους Μαγκλς και χρειαζόταν κάτι διαφορετικό από το μαγικό τους ραβδί ώστε να μπορούν να αμύνονται απέναντί τους. Πολλοί μάγοι, μάλιστα, έγιναν και δεινοί ξιφομάχοι στην πορεία – ανάμεσά τους, βέβαια, και ο Γκόντρικ Γκρίφιντορ.

Ομοιότητες του σπαθιού με το Excalibur:

Στη λαϊκή παράδοση υπάρχουν πολλές ιστορίες για μαγεμένα σπαθιά. Μια από αυτές είναι ο μύθος του Excalibur με τον βασιλιά Αρθούρο. Το σπαθί του Γκρίφιντορ, θυμίζει το Excalibur, σπαθί του Βασιλιά Αρθούρου, που μόνο ο νόμιμος βασιλιάς μπορούσε να τραβήξει μέσα από την πέτρα όπου ήταν σφηνωμένο. Η ιδέα αυτή, ως προς την ιδιαίτερη ικανότητα κάποιου να φέρει ένα σπαθί, συνυπάρχει και στο σπαθί του Gryffindor, το οποίο μπορούν, αντίστοιχα, να χρησιμοποιήσουν τα άξια μέλη του Κοιτώνα του όπως ο Νέβιλ Λόνκμποτομ και ο Χάρι Πότερ.

Ακόμα μια σύνδεση του σπαθιού του Γκρίφιντορ με τον αρθρουριανό κύκλο και το Excalibur εντοπίζεται στους Κλήρους του Θανάτου και συγκεκριμένα στην παγωμένη λίμνη όπου πρέπει να βουτήξει ο Χάρι για να μαζέψει το σπαθί του Γκρίφιντορ από το βυθό της. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή του μύθου του Excalibur, το σπαθί δόθηκε στον Αρθούρο από την Κυρά της Λίμνης και επιστράφηκε σε αυτήν μόνο όταν ο Βασιλιάς απεβίωσε.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων