Η κιβωτός των στοχασμών

Στο Χάρι Πότερ μέσα από την κιβωτό των στοχασμών έχουμε δει πολλές αναμνήσεις διαφόρων χαρακτήρων όπως του Σλάγκχορν, του Σνέιπ ακόμα και του Ντάμπλντορ. Αυτό το μαγικό αντικείμενο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της σειράς καθώς χωρίς αυτό δεν θα μαθαίναμε ποτέ για τους Πεμπτουσιωτές του Βόλντεμορτ και επομένως ο Χάρι δεν θα ήξερε πως να νικήσει τον Βόλντεμορτ. Ωστόσο ξέρουμε αρκετά για ένα τόσο χρήσιμο και ισχυρό αντικείμενο;

Η Κιβωτός των Στοχασμών είναι ένα μαγεμένο φαρδύ και ρηχό πιάτο από μέταλλο ή πέτρα, συχνά διακοσμημένο με πολύτιμους λίθους. Οι Κιβωτοί είναι σπάνια αντικείμενα στον μαγικό κόσμο, καθώς μόνο οι σπουδαίοι μάγοι που δεν φοβούνται την αλήθεια μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν, ενώ η πλειοψηφία του μαγικού κόσμου φοβάται να το κάνει.

Οι κίνδυνοι της χρήσης της Κιβωτού έχουν άμεση σχέση με τη δύναμη της μνήμης και της σκέψης. Η Κιβωτός έχει δημιουργηθεί για να αναπαριστά με ακρίβεια μνήμες, ώστε ο μάγος να μπορεί να τις ξαναζήσει με κάθε λεπτομέρεια. Ωστόσο επειδή ένας τρίτος μάγος ή και ακόμα ο μάγος που του ανήκει την μνήμη μπορεί να την αλλάξει ουσιωδώς δεν ξέρεις πάντα εάν η ανάμνηση είναι η αυθεντική. Σε κάθε περίπτωση, όσοι έχουν πράγματα να κρύψουν και ντρέπονται για το παρελθόν τους είναι επιφυλακτικοί απέναντι στη χρήση αυτού του μαγικού αντικειμένου.

Ακόμα πιο δύσκολη από την αναπαράσταση μιας μνήμης είναι η χρήση μιας Κιβωτού για την εξέταση και τακτοποίηση ιδεών και σκέψεων και είναι πολύ λίγοι οι μάγοι που μπορούν να το κάνουν αυτό. Ο Άλμπους Ντάμπλντορ χρησιμοποιούσε με αυτό τον τρόπο την Κιβωτό σε αρκετά βιβλία αλλά κυρίως στο βιβλίο Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς.

Κανονικά, η Κιβωτός ενός μάγου ή μιας μάγισσας αποτελεί προσωπικό αντικείμενο του μάγου όπως και το ραβδί του. Αντίθετα η μοναδική κιβωτός στο Χάρι Πότερ, άνηκε στο Χόγκουαρτς για αυτό και την χρησιμοποίησαν πολλοί διευθυντές και διευθύντριες, αφήνοντας πίσω τις εμπειρίες και μνήμες τους τακτοποιημένες στη βιβλιοθήκη του σχολείου, δημιουργώντας έτσι ένα πολύτιμο αρχείο. Πιο συγκεκριμένα η κιβωτός του Χόγκουαρτς είναι φτιαγμένη από πέτρα και διαθέτει σαξονικούς ρούνους, πράγμα που σημαίνει ότι είναι παλαιότερη και από το κάστρο του Χόγκουαρτς. Σύμφωνα με τον μύθο, οι ιδρυτές βρήκαν την Κιβωτό μισοθαμμένη στο έδαφος όπου αποφάσισαν να κτίσουν το σχολείο. Τέλος η αγγλική ονομασία της κιβωτού δεν είναι καθόλου τυχαία αφού η λέξη  Pensieve, προέρχεται από το “pensive”, που σημαίνει σκεπτικός.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων