Ο απαραβίαστος όρκος είναι ένα μαγικό ξόρκι σύμφωνα με το οποίο ένας μάγος ή μια μάγισσα παίρνει έναν όρκο με κάποιον άλλο. Εάν τον παραβιάσουν τότε η τιμωρία είναι θάνατος.
Η διαδικασία του ξορκιού απαιτεί τρία άτομα. Τα δύο από αυτά, δηλαδή οι δύο μάγοι που παίρνουν τον όρκο, πρέπει είτε να γονατίζουν είτε να στέκονται αντικριστά και να σφίγγει ο ένας το δεξί χέρι του άλλου. Ο τρίτος μάγος κρατάει το ραβδί του, βρισκόμενος πολύ κοντά στους άλλους δύο και τοποθετεί την άκρη του ραβδιού του στα συνδεδεμένα χέρια, ενεργώντας ως μάρτυρας. Έπειτα ο πρώτος μάγος ζητάει έναν ορισμένο αριθμό όρκων από τον άλλον, οπότε κάθε φορά που ο δεύτερος δέχεται έναν όρο, ένα λεπτό ρεύμα φωτιάς βγαίνει από το ραβδί του μάρτυρα. Με την ολοκλήρωση του όρκου, αν αυτός που δέχεται τους όρους παραβιάσει κάποιον από αυτούς, θα πεθάνει.
Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για ένα ξόρκι που απαιτεί προχωρημένη μαγεία ή όχι καθώς και οι δύο πλευρές μπορούν να αιτιολογηθούν. Από την μία πλευρά το γεγονός ότι ο απαραβίαστος όρκος δεν εκτελείται συχνά σημαίνει ότι είναι ένα δύσκολο ξόρκι. Αν και αυτό μπορεί να οφείλεται σε λόγους εμπιστοσύνης και για αυτό να μην χρησιμοποιείται συχνά. Από την άλλη πλευρά μπορούμε να θεωρήσουμε πως είναι ένα απλό ξόρκι μιας και ο Φρεντ και ο Τζωρτζ Γουέσλι είχαν εκτελέσει αυτό το ξόρκι σε ηλικία μόλις 7 ετών στον αδελφό τους Ρον. Πάντως σίγουρα ο απαραβίαστος όρκος δεν πρέπει να εκτελείται μεταξύ ανηλίκων ή για πλάκα για ευνόητους λόγους.
Στο Χάρι Πότερ και στα Φανταστικά Ζώα έχουμε συναντήσει τρις φορές αυτό το ξόρκι:
Η πρώτη φορά ήταν κάποια στιγμή το 1901 όταν ο Γιούσουφ Κάμα εφάρμοσε τον απαραβίαστο όρκο μαζί με τον πατέρα του όπου υποσχέθηκε να εντοπίσει και να σκοτώσει τον γιο του Κόρβους Λεστρέιντζ σε αντίποινα που πήρε την μητέρα του Γιούσουφ μακριά τους. Ωστόσο ο όρκος αποδείχθηκε άκυρος καθώς το παιδί που νόμιζε ότι ήταν το θύμα του αποδείχθηκε ότι ήταν εντελώς άλλος και το άτομο που είχε ορκιστεί να σκοτώσει ήταν ήδη από καιρό νεκρό. Αυτά όλα τα βλέπουμε στα Φανταστικά Ζώα: Τα Εγκλήματα του Γκρίντεβαλτ.
Η δεύτερη φορά ήταν το 1985 ή 1986 όταν ο Φρεντ και ο Τζωρτζ Γουέσλι προσπάθησαν να πείσουν τον μικρότερο τους αδελφό Ρον να πάρει τον απαραβίαστο όρκο μαζί τους. Ωστόσο τους πρόλαβε ο πατέρας τους και όπως περιέγραψε ο Ρον στο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος-Πρίγκιπας ήταν η πρώτη φορά που ο Άρθουρ ήταν τόσο θυμωμένος όσο η Μόλι.
Η τρίτη φορά ήταν πάλι στο έκτο βιβλίο Χάρι Πότερ όπου η Ναρκίσα Μαλφόι και ο Σέβερους Σνέιπ παίρνουν τον απαραβίαστο όρκο με την βοήθεια της Μπέλατριξ. Ο Σνέιπ ορκίστηκε να προστατεύει τον Ντράκο Μαλφόι και αν δεν κατάφερνε να σκοτώσει τον Ντάμπλντορ να το έκανε εκείνος.
Τέλος όπως είπαμε προσοχή στους ανήλικους μάγους διότι το ξόρκι είναι επικίνδυνο!