The Unbreakable Vow

Ο απαραβίαστος όρκος είναι ένα μαγικό ξόρκι σύμφωνα με το οποίο ένας μάγος ή μια μάγισσα παίρνει έναν όρκο με κάποιον άλλο. Εάν τον παραβιάσουν τότε η τιμωρία είναι θάνατος.

Η διαδικασία του ξορκιού απαιτεί τρία άτομα. Τα δύο από αυτά, δηλαδή οι δύο μάγοι που παίρνουν τον όρκο, πρέπει είτε να γονατίζουν είτε να στέκονται αντικριστά και να σφίγγει ο ένας το δεξί χέρι του άλλου. Ο τρίτος μάγος κρατάει το ραβδί του, βρισκόμενος πολύ κοντά στους άλλους δύο και τοποθετεί την άκρη του ραβδιού του στα συνδεδεμένα χέρια, ενεργώντας ως μάρτυρας. Έπειτα ο πρώτος μάγος ζητάει έναν ορισμένο αριθμό όρκων από τον άλλον, οπότε κάθε φορά που ο δεύτερος δέχεται έναν όρο, ένα λεπτό ρεύμα φωτιάς βγαίνει από το ραβδί του μάρτυρα. Με την ολοκλήρωση του όρκου, αν αυτός που δέχεται τους όρους παραβιάσει κάποιον από αυτούς, θα πεθάνει.

maxresdefault

Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για ένα ξόρκι που απαιτεί προχωρημένη μαγεία ή όχι καθώς και οι δύο πλευρές μπορούν να αιτιολογηθούν. Από την μία πλευρά το γεγονός ότι ο απαραβίαστος όρκος δεν εκτελείται συχνά σημαίνει ότι είναι ένα δύσκολο ξόρκι. Αν και αυτό μπορεί να οφείλεται σε λόγους εμπιστοσύνης και για αυτό να μην χρησιμοποιείται συχνά. Από την άλλη πλευρά μπορούμε να θεωρήσουμε πως είναι ένα απλό ξόρκι μιας και ο Φρεντ και ο Τζωρτζ Γουέσλι είχαν εκτελέσει αυτό το ξόρκι σε ηλικία μόλις 7 ετών στον αδελφό τους Ρον. Πάντως σίγουρα ο απαραβίαστος όρκος δεν πρέπει να εκτελείται μεταξύ ανηλίκων ή για πλάκα για ευνόητους λόγους.

Στο Χάρι Πότερ και στα Φανταστικά Ζώα έχουμε συναντήσει τρις φορές αυτό το ξόρκι:

Η πρώτη φορά ήταν κάποια στιγμή το 1901 όταν ο Γιούσουφ Κάμα εφάρμοσε τον απαραβίαστο όρκο μαζί με τον πατέρα του όπου υποσχέθηκε να εντοπίσει και να σκοτώσει τον γιο του Κόρβους Λεστρέιντζ σε αντίποινα που πήρε την μητέρα του Γιούσουφ μακριά τους. Ωστόσο ο όρκος αποδείχθηκε άκυρος καθώς το παιδί που νόμιζε ότι ήταν το θύμα του αποδείχθηκε ότι ήταν εντελώς άλλος και το άτομο που είχε ορκιστεί να σκοτώσει ήταν ήδη από καιρό νεκρό. Αυτά όλα τα βλέπουμε στα Φανταστικά Ζώα: Τα Εγκλήματα του Γκρίντεβαλτ.

Η δεύτερη φορά ήταν το 1985 ή 1986 όταν ο Φρεντ και ο Τζωρτζ Γουέσλι προσπάθησαν να πείσουν τον μικρότερο τους αδελφό Ρον να πάρει τον απαραβίαστο όρκο μαζί τους. Ωστόσο τους πρόλαβε ο πατέρας τους και όπως περιέγραψε ο Ρον στο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος-Πρίγκιπας ήταν η πρώτη φορά που ο Άρθουρ ήταν τόσο θυμωμένος όσο η Μόλι.

Η τρίτη φορά ήταν πάλι στο έκτο βιβλίο Χάρι Πότερ όπου η Ναρκίσα Μαλφόι και ο Σέβερους Σνέιπ παίρνουν τον απαραβίαστο όρκο με την βοήθεια της Μπέλατριξ. Ο Σνέιπ ορκίστηκε να προστατεύει τον Ντράκο Μαλφόι και αν δεν κατάφερνε να σκοτώσει τον Ντάμπλντορ να το έκανε εκείνος.

images 1 1

Τέλος όπως είπαμε προσοχή στους ανήλικους μάγους διότι το ξόρκι είναι επικίνδυνο!

Fluffy: Ο τρικέφαλος προστάτης της Φιλοσοφικού Λίθου

Όλοι θυμόμαστε τον τρικέφαλο σκύλο που φύλαγε την Φιλοσοφική Λίθο στο πρώτο βιβλίο Χάρι Πότερ.  Αυτός ο γιγάντιος, αρσενικός, τρικέφαλος σκύλος τον οποίο πρόσεχε ο Χάγκριντ δεν μπορούσε να κρύψει την αδυναμία του στην μουσική καθώς όποτε κάποιος του έπαιζε μουσική αμέσως αποκοιμιόταν.

Αρχικά ο Χάγκριντ ήταν αυτός που βρήκε αυτό το τεράστιο πλάσμα  και το δάνεισε στον Άλμπους Ντάμπλντορ για να φυλάει την Φιλοσοφική Λίθο κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς 1991-1992. Επίσης η λίθος φυλασσόταν σε ένα δωμάτιο μαζί με τον Fluffy του οποίου η πόρτα ήταν κλειδωμένη με ένα μαγικό ξόρκι. Για πρώτη φορά ο Χάρι, ο Ρον, η Ερμιόνη και ο Νέβιλ συνάντησαν τον τεράστιο σκύλο όταν ο Ντράκο προκάλεσε τον Χάρι και εκείνος δέχτηκε. Η Ερμιόνη που προσπάθησε να σταματήσει τον Χάρι και τον Ρον από το να το σκάσουν κρυφά το βράδυ από τον κοιτώνα τους. Τελικά κατέληξαν οι τρεις τους κλειδωμένοι έξω από τον κοιτώνα τους μαζί με τον Νέβιλ ο οποίος  είχε ξεχάσει για μια ακόμη φορά το σύνθημα της Χοντρής κυρίας.  Για να αποφύγουν τον Φίλτς αναγκάστηκαν να κρυφτούν στην απαγορευμένη πτέρυγα του κάστρου στον τρίτο όροφο όπου βρισκόταν ο τρικέφαλος σκύλος.  Ευτυχώς κατάφεραν να ξεφύγουν ενώ παρατήρησαν πως ο Fluffy φυλούσε κάτι. Αργότερα εκείνη την χρονιά ο Χάγκριντ άθελα του φανέρωσε σε έναν άγνωστο στην παμπ πώς γίνεται να περάσεις τον γιγάντιο σκύλο και έτσι ο Κουίρελ παραλίγο να πάρει την Λίθο. Όμως χάρης στους τρεις γνωστούς μας χαρακτήρες οι οποίοι έπαιξαν μουσική και κοίμησαν το πλάσμα, σώθηκε η Φιλοσοφική Λίθος.

Όταν πια ο Ντάμπλντορ και ο Νίκολας Φλαμέλ αποφάσισαν να καταστρέψουν την Λίθο, ο Fluffy δεν χρειαζόταν πια να την φυλάει και έτσι ο Χάγκριντ τον άφησε ελεύθερο στο Απαγορευμένο Δάσος. Ωστόσο λίγο αργότερα ο Ντάμπλντορ αποφάσισε το συγκεκριμένο πλάσμα να σταλεί στην πατρίδα του, την Ελλάδα, για να είναι οι μαθητές του Χόγκουαρτς πιο ασφαλείς.

images 1

Τα βαμπίρ στον κόσμο του Χάρι Πότερ

Μέσα από την σειρά Χάρι Πότερ έχουμε γνωρίσει δεκάδες μαγικά πλάσματα όπως λυκανθρώπους, νεράιδες, κενταύρους και ξωτικά. Όλα αυτά τα μαγικά πλάσματα κάνουν αυτόν τον κόσμο πιο συναρπαστικό και μας εντυπωσιάζουν κάθε στιγμή. Ωστόσο υπάρχει και ένα μαγικό πλάσμα που ίσως δεν το έχουμε παρατηρήσει αν και είναι ευρέως γνωστά. Αυτά τα μαγικά πλάσματα δεν είναι άλλα από τα βαμπίρ! Τα βαμπίρ, ωστόσο, παρότι αποτελούν σημαντικό κομμάτι της παράδοσης  πολλών χωρών, δεν είναι τόσο σημαντικά στον κόσμο του Χάρι Πότερ και υπάρχει γι’ αυτό εξήγηση που έχει δοθεί από την ίδια τη συγγραφέα.

Όπως λοιπόν είχε γράψει η ίδια η Τζ.Κ. Ρόουλινγκ στο Pottermore, ο μύθος των βαμπίρ είναι τόσο πλούσιος και έχει παρουσιαστεί τόσες φορές στη λογοτεχνία και το σινεμά, που η ίδια αισθανόταν πως δεν έχει κάτι να προσθέσει σε αυτό τον όγκο των δεδομένων. Πέραν αυτού, τα βαμπίρ αποτελούν κυρίως τμήμα της παράδοσης της Ανατολικής Ευρώπης και η Ρόουλινγκ είχε αποφασίσει να δανειστεί στοιχεία κυρίως από τη βρετανική μυθολογία. Τελικά, το μόνο βαμπίρ που ο Χάρι συνάντησε στα βιβλία της σειράς ήταν ο Sanguini, ο οποίος πραγματοποίησε μια μικρή εμφάνιση στο πάρτι του Σλάγκχορν στην ταινία Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ.

images

O Sanguini ήταν καλεσμένος του Eldred Worple, πρώην μαθητής του Σλάγκχορν και συγγραφέας που ασχολείται με τι άλλο; – τη μελέτη των βρικολάκων. Ωστόσο, η Ρόουλινγκ στις αρχικές της σημειώσεις είχε συμπεριλάβει το όνομα ενός καθηγητή που ήταν βρικόλακας και είχε το όνομα Trocar. Η ίδια ποτέ δεν ανέπτυξε το συγκεκριμένο χαρακτήρα, για τον οποίο δεν είχε σκεφτεί καν το αντικείμενο διδασκαλίας του και έτσι σταδιακά τον εγκατέλειψε.

Τέλος πολλοί είναι οι φανς που υποστηρίζουν πως ο Σέβερους Σνέιπ είναι και αυτός βαμπίρ. Βέβαια αυτή η θεωρία δικαιολογείται εξαιτίας της εμφάνισης του και της προσωπικότητας του. Ωστόσο η συγγραφέας έχει διαψεύσει την συγκεκριμένη θεωρία.

Ron Weasley: 5 διαφορές ανάμεσα στα βιβλία και τις ταινίες Harry Potter

O Ron Weasley είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους πιο δημοφιλείς χαρακτήρες από τα βιβλία και τις ταινίες Harry Potter, καθώς μιλάμε για έναν γενναίο, καλόκαρδο μάγο, με πολύ χιούμορ, που στάθηκε δίπλα στους φίλους του ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές. Φυσικά, ο Ron Weasley των βιβλίων Harry Potter είναι αρκετά διαφορετικός από αυτόν των ταινιών και ίσως στις ταινίες έχει λίγο αδικηθεί. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε 5 διαφορές ανάμεσα στον Ron των βιβλίων και στον Ron των ταινιών.

  1. Εξωτερική εμφάνιση

 Ο Ron Weasley των βιβλίων ήταν πιο ψηλός σε σχέση με τον ηθοποιό Rupert Grint, που υποδύθηκε τον χαρακτήρα στις ταινίες Harry Potter. Επίσης, ο Ron είχε πάρα πολλές φακίδες σε όλο του το πρόσωπο, μακριά μύτη και μπλε μάτια, ενώ ο Grint έχει πράσινα μάτια (και κάπως έτσι οι δυο πρωταγωνιστές, Daniel Radcliffe και Rupert Grint είχαν “ανάποδο” χρώμα ματιών από αυτό του λογοτεχνικού χαρακτήρα που υποδύθηκαν).

  1. Οι σχολικές επιδόσεις

 Μπορεί ούτε ο Ron ούτε ο Harry να ήταν απουσιολόγοι της τάξης της, όμως δεν είχαν και τεράστια διαφορά μεταξύ τους, όσον αφορά στις σχολικές επιδόσεις τους. Μπορεί ο Ron να ήταν πιο τεμπέλης από τον Harry και στα βιβλία, δεν ήταν όμως τόσο “άχρηστος” στη μαγεία, όπως συχνά παρουσιάζεται στις ταινίες.

  1. Το χιούμορ

 Ένα ακόμα στοιχείο που χάθηκε μέσα στις ταινίες Harry Potter ήταν και το χιούμορ του Ron, το οποίο στα βιβλία ήταν πιο σαρκαστικό, ενώ στην κινηματογραφική του εκδοχή ο ίδιος χρησιμοποιείται ως το αστείο μέλος της παρέας, που αναδεικνύεται το συγκεκριμένο στοιχείο του για να λάμψει περισσότερο η ευστροφία των άλλων δυο.

  1. Oι γνώσεις του για τον μαγικό κόσμο

 Ο Ron Weasley, καθώς ήταν ο μάγος της παρέας των τριών που είχε πράγματι μεγαλώσει σε μαγική οικογένεια, είχε πολλές γνώσεις για τον μαγικό κόσμο και τις λειτουργίες του σε πρακτικό επίπεδο. Η Hermione μπορεί να τα είχε διαβάσει, αλλά ο Ron τα είχε ζήσει, κι έτσι εκείνος ήταν η βασική πηγή γνώσης της παρέας στο συγκεκριμένο κομμάτι, κάτι που δεν αναδεικνύεται σχεδόν καθόλου στις ταινίες.

  1. Η σχέση του με τον Harry

 Στις ταινίες παραλείπονται μικρές στιγμές όπου ο Ron υπερασπίζεται τον Harry, είτε απέναντι στον Malfoy, είτε απέναντι στον, ενώ πολλές φορές οι ιδέες του Ron που ενέπνευσαν την παρέα να πάρει σημαντικές αποφάσεις αποδίδονται στον Harry ή την Hermione. Επίσης, ο κινηματογραφικός Harry φαίνεται να δίνει εντολές στον Ron να κάνει πράγματα που στα βιβλία έχει προσφερθεί να κάνει μόνος του.

a14daa6c031f808f86b00cbe6d8c1aac

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων