Φαγητά και γλυκά στον κόσμο του Χάρι Πότερ

Αν διαβάζετε τα βιβλία Χάρι Πότερ με άδειο στομάχι ίσως δεν είναι και η καλύτερη επιλογή αφού υπάρχουν τόσες πολλές λαχταριστές λιχουδιές σε αυτόν τον μαγικό κόσμο που θα σας έκαναν να πεινάσετε. Αυτά τα πεντανόστιμα φαγητά και γλυκά είναι τα εξής:

Σοκολατένιοι βάτραχοι, που αναπηδούν μόλις τους βγάλεις από το κουτί τους. Δώρο οι συλλεκτικές κάρτες με τους πιο διάσημους μάγους.

x nob7428

Καραμέλες Bertie Bott’s, σε κλασικές γεύσεις όπως φράουλα, μπανάνα, μήλο, ποπ κορν, και λιγότερο κλασικές γεύσεις όπως γρασίδι, χώμα και βρωμιά! Να εύχεσαι να σου τύχουν μόνο κλασικές γεύσεις!

nahia de la calle bertie botts beans postpro2

Ατομικές κολοκυθόπιτες, καυτές από τον φούρνο, συνδυάζονται τέλεια με ένα κρύο ποτήρι βουτυρομπύρα!

pumpkin pastiesrecipe vegan

Cauldron cakes με σοκολατένια λάβα, για ένα ευχάριστο ταξίδι στο Χόγκουαρτς Εξπρές!

gallery 1497282953 cauldron cakes

Καραμέλες λεμονιού για τον Albus Dumbledore.Τις αγαπούσε τόσο, που οι λέξεις “Lemon Sherbet” ήταν κάποτε το συνθηματικό για να μπεις στο γραφείο του!

Albus Dumbledore

Η τούρτα γενεθλίων του Χάρι, από τα χέρια του Χάγκριντ, γλυκιά και “ανορθόγραφη”.

mgid ao image mtv

Ο Χάγκριντ κερνούσε με το απογευματινό τσάι χειροποίητα φρέσκα rock cakes. Ήταν τόσο σκληρά που δεν μπορούσες να τα μασήσεις. Δεν πειράζει, όμως. Η καλή πρόθεση μετράει!

IMG 2997 2

Steak and kidney pie για τις μεγάλες γιορτές στο Χόγκουαρτς, φτιαγμένες στην κουζίνα των ξωτικών.

maxresdefault

H σημασία των λουλουδιών στον κόσμο του Harry Potter

Μέσα από τα βιβλία του Χάρι Πότερ καταλαβαίνουμε πως η συγγραφέας έδωσε ιδιαίτερη σημασία σε διάφορα λουλούδια τόσο μέσα από το μάθημα της Βοτανολογίας και άλλες γενικότερες αναφορές όσο και μέσα από τα ονόματα ορισμένων χαρακτήρων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα εξής:

Ασφόδελος και ξύλο από σαράκι:

Στο πρώτο μάθημα φίλτρων του Harry Potter ο καθηγητής Snape ρωτά τον Harry «Τι θα δημιουργούσα, αν έριχνα σκόνη από ρίζα ασφοδέλου σε αφέψημα από ξύλο με σαράκι», μια απάντηση που υλοποιείται στο έκτο έτος από τον τότε καθηγητή φίλτρων Horace Slughorn όταν ζητά στους μαθητές του να δημιουργήσουν το φίλτρο του ζωντανού θανάτου. Ο Harry τυγχάνει να φτιάξει το καλύτερο φίλτρο στην τάξη με τη βοήθεια των σημειώσεων του Ημίαιμου Πρίγκιπα. Πίσω στο πρώτο έτος όμως αν και ο Snape ρωτά το Ηarry ειρωνικά με σκοπό να τον μειώσει, στη γλώσσα των λουλουδιών η ερώτηση του μεταφράζεται διαφορετικά. Ο ασφόδελος αποτελεί είδος κρίνου, όπως το όνομα της μητέρας του Harry, Lily, ο οποίος συνδέεται με το θάνατο.  Έτσι αυτό το φυτό συνήθως το φύτευαν κοντά σε τάφους. Όσο για το ξύλο με σαράκι η αλλιώς πίκρα συνδέεται με την πίκρα, την λύπη και τη συγχώρεση. Έτσι τα λουλούδια και τα φυτά μιλούν μέσα από τα φίλτρα λέγοντας «Λυπάμαι για το θάνατο της Lily».

18059468898980219bd83861e897012629eb17c4

Μανδραγόρας και φιδόχορτο:

Ο καθηγητής Snape στη συνέχεια ρωτά: «ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μανδραγόρα και το φιδόχορτο» απαντώντας ο ίδιος ύστερα ότι πρόκειται για το ίδιο φυτό με το όνομα «ακονίτης». To ένα από αυτά τα φυτά, όμως, συνδέεται με τον ιπποτισμό και την ευγένεια και το άλλο με τη μισανθρωπία, κάτι που υποδεικνύει την πρόθεση του Snape να συγκρίνει τον ηρωισμό της Lily με τη δική του καχύποπτη διττή προσωπικότητα.

ron weasley harry potter

Λίλι και Πετούνια:

Όλα τα ονόματα της ιστορία της Ρόουλινγκ είναι επιμελώς επιλεγμένα αντιπροσωπεύοντας πλήρως το χαρακτήρα των ανθρώπων που τα φέρουν. Τα ονόματα Lily και Petunia, το όνομα της μητέρας και θείας του Harry αντίστοιχα συνδέονται με τα λουλούδια από τα οποία τα έλαβαν. Lily ή αλλιώς κρίνος είναι ένα λουλούδι σύμβολο της αγνότητας, της γλυκύτητας και της ομορφιάς κάτι που παραλληλίζεται με τη δεκτικότητα και την ταπεινότητα της Lily Potter. Οι κρίνοι, επίσης, λατρεύονταν από τους αρχαίους Έλληνες καθώς πίστευαν ότι φύτρωναν από το γάλα της Ήρας, την βασίλισσα και μητέρα των θεών». Η Lily Potter, για την οποία μαθαίνουμε από τις αναμνήσεις ορισμένων πρωταγωνιστών, αποτελεί έμβλημα μητέρας, γλυκύτητας και ομορφιάς τόσο εξωτερικής όσο κι εσωτερικής. Αντίθετα με τους κρίνους, οι πετούνιες χρειάζονται μεγάλη προστασία από τον άνεμο και άπλετο φως για να ευδοκιμήσουν. Στη γλώσσα των λουλουδιών οι πετούνιες αναπαριστούν το θυμό και τη δυσαρέσκεια, χαρακτηριστικά που συμπληρώνουν το προφίλ της Petunia Dursley, που για να ευδοκιμήσει χρειάζεται άπλετο διαφωτισμό και απαλλαγή από το θυμό προς την αδερφή της και τον κόσμο των Μάγων.

ebf94aa43547b501d83f61f927f5afc9fe097170 hq

Ικανότητες που πρέπει να έχεις για να γίνεις Χρυσοούχος

Εσείς τι επάγγελμα θα θέλατε να κάνετε αν ήσασταν στον κόσμο του Χάρι Πότερ; Μια πιθανή επιλογή σας θα μπορούσε να ήταν το επάγγελμα του Χρυσοούχου το οποίο προτίμησε ο Χάρι Πότερ και ο Ρον Γουέσλι. Ωστόσο για την συγκεκριμένη δουλεία πρέπει να έχετε ορισμένες ικανότητες ώστε να πετύχετε. Αυτά είναι τα εξής:

  1. Καλή γνώση των Φίλτρων

 Aν δε σας αρέσει το μάθημα των Μαγικών Φίλτρων, μάλλον θα δυσκολευτείτε να πάρετε τη θέση του Χρυσούχου, διότι πρωτίστως η δουλειά δε θα είναι ασφαλής για εσάς. Όπως ο Moody δεν έπινε τίποτα που δεν είχε φτιάξει ο ίδιος, έτσι και κάθε Χρυσούχος πρέπει να γνωρίζει και να αναγνωρίζει τα φίλτρα, τα δηλητήρια και, φυσικά, τα αντίδοτα, αφού με κάθε ευκαιρία οι σκοτεινές δυνάμεις ενδέχεται να προσπαθήσουν να τον δηλητηριάσουν.

  1. Ικανότητα στις Μεταμορφώσεις

Αν δεν πάρετε καλά αποτελέσματα στις ΕΔΕΜ στο μάθημα των Μεταμορφώσεων, δε θα μπορέσετε να γίνετε δεκτοί για θέση Χρυσούχου στο Υπουργείο. Αυτές οι γνώσεις είναι πολύ βασικές καθώς με αυτά τα ξόρκια θα μπορείτε π.χ. να κρύβετε διάφορα αντικείμενα που δεν πρέπει να γίνονται αντιληπτά από τις σκοτεινές δυνάμεις – κι αυτό είναι ένα πολύ απλό παράδειγμα από τις δεκάδες περιπτώσεις που θα χρησιμοποιήσετε τέτοιου είδους ξόρκια στη διάρκεια της καριέρας σας.

  1. Πείρα στα αμυντικά ξόρκια

Ένας Χρυσούχος δεν πρέπει να ξέρει μόνο να επιτίθεται αλλά, πρωτίστως, να αμύνεται, και μάλιστα με διάφορους τρόπους, ανάλογα με το ποιον ή τι έχει να αντιμετωπίσει. Έτσι, είναι εξαιρετικά χρήσιμα τόσα τα ξόρκια μνήμης, όσο και τα ξόρκια με τα οποία μπορεί ένας μάγος να εντοπίσει αντικείμενα.

  1. Εξυπνάδα και πονηριά

Αν διαρκώς έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας πως τα πράγματα ίσως να μην είναι όπως φαίνονται, θα περάσετε μεν μια ολόκληρη ζωή με καχυποψία, παράλληλα όμως θα είστε πάντα έτοιμοι να εντοπίσετε τι δεν πάει καλά σε μια κατάσταση και έτσι να ξεσκεπάζετε τις σκοτεινές δυνάμεις με κάθε τρόπο.

  1. Ικανότητες στο πεδίο της μάχης

Τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει σημασία, αν δεν είστε έτοιμοι να ριχτείτε στη μάχη σώμα με σώμα, ραβδί με ραβδί, χωρίς να διστάζετε να κάνετε ό,τι χρειαστεί για να κρατήσετε τη θέση σας και, αντίστοιχα, για να εξαναγκάσετε τον αντίπαλο να παραδοθεί. Σε συνδυασμό με τη στρατηγική, την πονηριά και όλες τις άλλες ικανότητές σας, θα μπορέσετε σίγουρα να επιτύχετε το σκοπό σας.

445f97aad1df3b6c6b7f019b6c18bd1d

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων