Τα κοινά στοιχεία που συνδέουν τον Χάρι και τον Νέβιλ

Η προφητεία της Sybill Trelawney μιλούσε για ένα αγόρι που θα γεννιόταν στο τέλος του εβδόμου μήνα και θα ήταν αυτός που θα νικούσε τον Λόρδο Βόλντεμορτ. Όμως όπως είδαμε στο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα ο Χάρι δεν ήταν ο μόνος που γεννήθηκε στα τέλη Ιουλίου καθώς μια μέρα πριν στις 30 Ιουλίου γιορτάζει ο Νέβιλ. Δεν είχαμε ποτέ σκεφτεί πως ένα παιδί σαν τον Νέβιλ θα μπορούσε να είναι αυτός που μιλούσε η προφητεία αλλά και όμως έχει πολλά κοινά με τον Χάρι Πότερ, τον εκλεκτό. Μελετώντας τις ζωές τους, εντοπίζουμε πολλά κοινά στοιχεία, στα γεγονότα που έζησαν, στον τρόπο αντιμετώπισής τους από τους άλλους ανθρώπους και βέβαια, στους χαρακτήρες τους.

Η συνειδητοποίηση των ικανοτήτων τους:

Ο Χάρι δεν γνώριζε τίποτα για τη μαγεία, μέχρι να εμφανιστεί μπροστά του ο Χάγκριντ. Οι Ντάρσλεϊς έκρυβαν σε όλη τους την ζωή το γεγονός ότι και οι δυο του γονείς ήταν μάγοι και αφού ο Χάρι κατάλαβε πως είναι μάγος εκείνοι εξακολουθούσαν να μην αποδέχονται την ιδιότητά του και να το δείχνουν με κάθε τρόπο. Ο Νέβιλ γνώριζε μεν την ιδιότητά του, όμως η οικογένειά του δεν πίστευε στις μαγικές του ικανότητες. Μάλιστα, μια θεία του προσπάθησε να τον αναγκάσει να κάνει μαγικά όταν ήταν οκτώ χρονών, με αποτέλεσμα να κινδυνέψει από πνιγμό.

Η δύσκολη παιδική ηλικία:

Οι γονείς του Χάρι δολοφονήθηκαν από τον Βόλντεμορτ κι έτσι μεγάλωσε από μωρό με τους θείους του. Οι γονείς του Νέβιλ ζούσαν μεν, αλλά η Μπέλατριξ Λεστρέϊντζ είχε φροντίσει να τους βασανίσει μέχρι να τρελαθούν κι έτσι ο μικρός Νέβιλ μεγάλωσε με τη γιαγιά του, καθώς οι γονείς του παρέμειναν για πάντα νοσηλευόμενοι στο «Άγιος Μάνγκο».

Η κατάταξη στον Κοιτώνα Γκρίφιντορ:

Καθένας για τους δικούς του λόγους πίστευε πως έχει καταταγεί σε λάθος Κοιτώνα. Ο Χάρι, μόλις κατάλαβε ότι μιλάει Ερπετικά, πίστευε ότι ανήκε στον Κοιτώνα Σλίθεριν, ενώ Νέβιλ δεν θεωρούσε πως διέθετε τη γενναιότητα και το κουράγιο που αρμόζουν σε έναν Γκρίφιντορ.

Οι Σλίθερινς στις ζωές τους:

Ο Μαλφόι έκανε τα πάντα για να δημιουργήσει προβλήματα και στους δύο. Καθημερινό bullying, λόγια προκλητικά και κακές πράξεις που έβαζαν πάντα τον Χάρι και τον Νέβιλ σε μπελάδες. Επίσης ο Σνέϊπ φερόταν άσχημα και στους δυο. Φυσικά, είχε περισσότερη αλληλεπίδραση με τον Χάρι κι έτσι συνήθως “τα άκουγε” αυτός, όμως σε κάθε ευκαιρία φρόντιζε να αποκαλέσει άχρηστο τον Νέβιλ, ειδικά σε ώρα μαθήματος.

Το νοσοκομείο:

Τα δυο αγόρια πέρασαν ένα μεγάλο μέρος της μαθητικής ζωής τους στην πτέρυγα νοσηλείας του Χόγκουαρτς. Πότε ένα χέρι χωρίς κόκαλα, πότε ένας σπασμένος καρπός, πάντα κάτι προέκυπτε, ώστε ο Χάρι και ο Νέβιλ να πέφτουν στην ανάγκη της Μαντάμ Πόμφρι.

H αυταπάρνηση:

Παρόλο τους τραυματισμούς τους ή την άσχημη ψυχολογία τους και οι δύο τους προσπαθούσαν χωρίς περιστροφές να βοηθήσουν στον αγώνα κατά του Βόλντεμορτ. Και τα δύο αγόρια απέδειξαν πως είναι άξιοι Γκρίφιντορς καθώς δεν τους ενδιέφερε τι θα απογίνουν οι ίδιοι στην προσπάθεια να σκοτώσουν τον Σκοτεινό Άρχοντα. Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν το κοινό καλό.

Η γενναιότητα:

Παρότι ο Χάρι κινδύνεψε εκ των πραγμάτων πολύ περισσότερο από τον Νέβιλ, και τα δυο αγόρια ήταν μοναδικά γενναία μπροστά σε κάθε πρόκληση, σε κάθε κίνδυνο, θανάσιμο και μη. Ο Νέβιλ ήταν ο πρώτος που αντιμετώπισε το Μπόγκαρτ στο μάθημα του Λούπιν και, βέβαια, ήταν ο μάγος που κατάφερε να δώσει τέλος στη ζωή της Ναγκίνι, καταστρέφοντας έναν από τους Πεμπτουσιωτές του Βόλντεμορτ. Ο Χάρι αντιμετώπισε τον ίδιο τον Βόλντεμορτ και πριν από αυτόν δεκάδες κινδύνους που βρέθηκαν στον δρόμο του.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων