Dumbledore’s Army

Ο στρατός του Ντάμπλντορ είναι μια μυστική οργάνωση που δημιούργησε ο Χάρι, η Ερμιόνη και ο Ρον στο πέμπτο έτος τους στο Χόγκουαρτς. Με αφορμή την άχρηστη Άμπριτζ που δεν ήξερε ούτε να διδάξει Άμυνα Εναντίον των Σκοτεινών Τεχνών, ο Χάρι αποφάσισε μετά από λίγη πίεση από την Ερμιόνη να μάθει σε άλλους μαθητές κάποια βασικά ξόρκια. Στην αρχή η οργάνωση είχε το όνομα ‘’Σύνδεσμος των Νικηφόρων’’ και έπειτα άλλαξε σε ‘’Στρατός του Ντάμπλντορ’’.

Η ιστορία της οργάνωσης:

Μέχρι το πέμπτο έτος σχεδόν για όλους, το μάθημα Άμυνας Εναντίον των Σκοτεινών Δυνάμεων ήταν ένα από τα αγαπημένα τους μαθήματα μιας και μάθαιναν καινούρια ξόρκια ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν σε μια μάχη κάτι που έγινε λίγα χρόνια αργότερα στο Χόγκουαρτς. Δυστυχώς όμως το Υπουργείο συνεπώς και η Άμπριτζ δεν πίστευαν πως είχε επιστρέψει ο Βόλντεμορτ και έτσι δεν άφηνε τους μαθητές να εξασκούνται στα ξόρκια και το μόνο που έκανε ήταν θεωρία. Έτσι η Ερμιόνη πάλι είχε μια φανταστική ιδέα:  να διδάξει ο Χάρι, που ήταν κάπως πιο προχωρημένος στο συγκριμένο μάθημα, κάποια ξόρκια σε παιδιά που τους ενδιέφερε.

Συνεννόηση της οργάνωσης:

Ο στρατός του Ντάμπλντορ συνεννοούταν μέσω μιας ψεύτικης γαλέρας η οποία είχε πάνω για αριθμό την ημερομηνία και την ώρα της επόμενης συνάντησης. Φυσικά και αυτό το κόλπο ήταν ιδέα της Ερμιόνης και όταν ήθελε να πει στα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης πότε ήταν  μαγικά άλλαζε την δική της γαλέρα και αυτόματα οι υπόλοιπες γαλέρες, συνδεδεμένες όλες μαζί σε αυτήν της Ερμιόνης άλλαζαν και θερμαίνονταν ελαφρά ώστε να καταλαβαίνουν οι υπόλοιποι πως η ημερομηνία νέας συνάντησης έχει οριστεί ή αλλάξει.

Χώρος συνάντησης:

Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολη η εύρεση ενός μυστικού χώρου για την διεξαγωγή της συνάντησης διότι η Άμπριτζ με όλους τους νόμους που είχε βγάλει μέχρι και την συγκέντρωση πολλών μαθητών απαγόρευσε. Έτσι το ιδανικό μέρος ήταν κάποιο που δεν θα κινούσαν υποψίες οι μαθητές όταν πήγαιναν εκεί. Ευτυχώς λύση στο πρόβλημα τους βρήκε ο Ντόμπι( στην ταινία ο Νέβιλ) ο οποίος ανακάλυψε τυχαία ένα μέρος στον 7ο όροφο του Χόγκουαρτς, το Δωμάτιο των Ευχών. Για να μπεις στο δωμάτιο έπρεπε να περπατήσεις έξω από αυτό διατυπώνοντας την ευχή σου, και θα εμφανιζόταν μια πόρτα προς ένα δωμάτιο διαμορφωμένο με ότι επιθυμείς.

Η εγγραφή των μελών:

Όταν κάποιος έμπαινε μέσα στην λέσχη, υπόγραφε μια περγαμηνή και του γίνονταν μάγια, ώστε αν προδώσει την λέσχη να γεμίσει άφθονα σπυράκια σε όλο το πρόσωπο και να μην μπορεί να τα κρύψει. Με κάθε στοιχείο, έστω μικρό, το οποίο πρόδιδε, πολλαπλασιάζονταν ακόμα περισσότερο τα σπυράκια…

 

 

Η Μαριέττα Έτζκομπ:

Η ομάδα, όμως, ήρθε σε πολύ δύσκολη θέση, όπως και ο διευθυντής Άλμπους Ντάμπλντορ, όταν η Μαριέττα Έτζκομπ, φίλη της Τσο Τσανγκ τους πρόδωσε στην Άμπριτζ. Η Άμπριτζ διέταξε τον Ντράκο Μαλφόι και άλλα παιδιά να πάνε να πιάσουνε τους Σ.Ν. αλλά ο Ντόμπι πρόλαβε να τους ειδοποιήσει να φύγουν και έτσι έπιασαν μόνο τον Χάρι. Οδηγήθηκαν στο γραφείο του Άλμπους όπου ο Χάρι σε συνεννόηση με το Ντάμπλντορ, δεν παραδέχθηκε τίποτα και αφού η περγαμηνή-συμβόλαιο τους, έγραφε πάνω “Στρατός του Ντάμπλντορ” και όχι “Στρατός του Χάρι”, τα πήρε όλα πάνω του ο Ντάμπλντορ και μετά αναποδογύρισε το γραφείο του με ένα ξόρκι και ήρθαν τα πάνω κάτω. Έπεσαν όλοι αναίσθητοι εκτός από τον Χάρι, την ΜακΓκόναγκαλ και τη Μαριέττα. Έτσι ο Άλμπους μπόρεσε να το σκάσει ελεύθερα. Παρ’ότι βοήθησε και ο Κίνγκσλι, στην όλη υπόθεση, σβήνοντας την μνήμη της Μαριέττας, δεν τον προστάτεψε από το ξόρκι για να μην τον υποπτευτούν οι υπόλοιποι….

Τα μέλη της οργάνωσης:

  • Harry Potter
  • Hermione Granger
  • Ron Weasely
  • Alica Spinnet
  • Justin Finch Fletchley
  • Katie Bell
  • Lavender Brown
  • Michel Connor
  • Marietta Edgecomb
  • Neville Longbottom
  • Padma Patil
  • Parvati Patil
  • Terry Boot
  • Zacharius Smith
  • Angelina Johnson
  • Cho Chang
  • Colin Creevey
  • Dean Thomas
  • Dennis Creevy
  • Lee Jordan
  • Luna Lovegood
  • Ernie McMillian
  • Fred Weasley
  • George Weasley
  • Ginny Weasley
  • Seamus Finnigan
  • Dean Thomas
  • Hannah Abbott

Quirinus Quirrell

Σαν σήμερα γιορτάζει ο καθηγητής Κουίρελ, ο ντροπαλός καθηγητής του Χόγκουαρτς. Ο Κουίρελ γεννήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου του 1967 και ήταν ημίαιμος μάγος. Αργότερα στα 11 του χρόνια φοίτησε στην σχολή Χόγκουαρτς, όπου και αργότερα δίδαξε και ταξινομήθηκε στον κοιτώνα Ράβενκλοου. Στα πρώτα χρόνια διδασκαλίας του ήταν ο καθηγητής της Μαγκλολογίας ενώ το 1991-1992 έγινε ο καθηγητής Άμυνας Εναντίων των Σκοτεινών Τεχνών. Ωστόσο πριν διδάξει το μάθημα, το καλοκαίρι του 1991, ο Κουίρελ άρχισε να ψάχνει τον Βόλντεμορτ πιστεύοντας πως έτσι θα μπορούσε να κερδίσει αναγνώριση και να μάθει πράγματα ώστε κανένας να μην γελάει με αυτόν. Δυστυχώς όμως όταν βρήκε τον Άρχοντα του Σκότους και εκείνος του έμαθε πράγματα για τις σκοτεινές τέχνες, ο Βόλντεμορτ κατέλαβε το σώμα του. Στις 4 Ιουνίου του 1992 στην προσπάθεια του να πάρει την Φιλοσοφική Λίθο και να σκοτώσει τον Χάρι Πότερ, πέθανε.

 

Happy Birthday Garrick Ollivander!

Σαν σήμερα γιορτάζει ο σπουδαιότερος ραβδοποιός όλου του μαγικού κόσμου από όπου όλοι μας έχουμε πάρει το ραβδί μας. Λοιπόν ο γνωστός μας Ολιβάντερ είναι ημίαιμος μάγος που γεννήθηκε περίπου το 1909 και ο κοιτώνας του στο Χόγκουαρτς δεν ήταν άλλος από το Ράβενκλοου. Δεν είναι ένας από τους κύριους χαρακτήρες του Χάρι Πότερ όμως τον έχουμε δει αρκετές φορές στα βιβλία και στις ταινίες. Μερικές από αυτές τις φορές ήταν τότε που πήγε στο Χόγκουαρτς κατά την διάρκεια του Τριάθλου Μαγείας ώστε να ελέγξει τα ραβδιά των διαγωνιζόμενων. Επίσης τον είδαμε και στο έβδομο βιβλίο όπου ο Βόλντεμορτ τον είχε αιχμαλωτίσει και βασανίσει για να μάθει για το Ραβδί από Κουφοξυλιά. Ευτυχώς όμως ο Χάρι και οι φίλοι του (μαζί με τον Ντόμπι) κατάφεραν να τον σώσουν.  Τέλος η βοήθεια του ήταν πολύτιμη διότι χωρίς αυτόν ο Χάρι δεν θα είχε καταλάβει την ιστορία των Κλήρων του Θανάτου. Πάντως εγώ έχω να πω μόνο ένα πράγμα για αυτόν τον σπουδαίο μάγο: Πρέπει να είχε καταπληκτική μνήμη για την ηλικία του για να θυμάται τα χιλιάδες ραβδιά που έχει πουλήσει στον καθένα μας ξεχωριστά μέσα σε τόσα χρόνια!

Και μην ξεχνάτε!!!! Το ραβδί διαλέγει τον μάγο όχι το αντίστροφο!

Happy Birthday Hermione Granger!

Σήμερα είναι μία από τις σημαντικότερες μέρες στον κόσμο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ καθώς γιορτάζει μία από τις εξυπνότερες μάγισσες, η Ερμιόνη Τζιν Γκρέιντζερ. Η Ερμιόνη γεννήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου από Μαγκλ γονείς. Μόλις έμαθε ότι ήταν μάγισσα άρχισε να μαθαίνει τα πάντα για τον κόσμο των μάγων καθώς φοβόταν ότι όλα τα άλλα παιδιά θα ήξεραν πολλά περισσότερα πράγματα από εκείνη και δεν θα γίνονταν ποτέ φίλοι. Στην αρχή όλοι νόμιζαν ότι ήταν μία σπαστική ξερόλας και ιδιαίτερα ο Ρον ο οποίος όμως έγινε έμμεσα η αιτία για να την συμπαθήσουν αυτός και ο Χάρι (αν δεν την είχε προσβάλει την βραδιά του Χάλοουιν δεν θα κλείνονταν στις τουαλέτες, ο Χάρι και ο Ρον δεν θα έτρεχαν να την σώσουν από τον ορεινό καλικάντζαρο και δεν θα ζούσαν όλοι μαζί αυτή την εμπειρία που τους έδεσε). Σε όλη της την μαθητική ζωή η Ερμιόνη συνέχισε να είναι άριστη μαθήτρια, να μισεί την Μαντική και την καθηγήτρια Τρελόνι και να τσακώνεται πολύ συχνά με τον Ρον, τον οποίο όμως αγαπούσε κρυφά. Με τον Χάρι είχαν σχεδόν πάντα άριστες σχέσεις εκτός κι αν δεν διάβαζε για κάποιο μάθημα ή ετοιμάζονταν να παραβεί τους κανονισμούς και να κινδυνέψει πράγμα που έκανε την Ερμιόνη έξαλλη. Μεγαλώνοντας παντρεύτηκε τον Ρον και έγινε Υπουργός Μαγείας επάγγελμα που αρχικά δεν ήθελε να κάνει γιατί ήλπιζε «να προσφέρει κάτι κάλο στην κοινωνία» όπως η επέκταση του Μετώπου Υπέρ Ξωτικών Αναξιοπαθούντων (γνωστό και ως Μ.Υ.Ξ.Α.).

Τι θα έβλεπε ο Ron στον καθρέφτη του Έριζεντ;

Ο Ρον είναι ένας από τους χαρακτήρες που η συμπεριφορά του και η βαθύτερη του επιθυμία άλλαξε με το πέρασμα των χρόνων και κυρίως λόγω της παρέας του με την Ερμιόνη. Στο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος ο Ρον είδε στον καθρέφτη του Έριζεντ τον εαυτό του κρατώντας το κύπελλο Κουίντιτς και περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του και τους φίλους του. Ωστόσο έχουμε ποτές σκεφτεί τι θα έβλεπε στον καθρέφτη τις επόμενες χρονιές του στο Χόγκουαρτς;

Κατά την άποψη μου, πιστεύω πως στο δεύτερο έτος θα έβλεπε τον εαυτό του στην ομάδα κουίντιτς του Γκρίφιντορ και προς το τέλος της χρονιάς τότε που ο Τομ Ριντλ απήγαγε την Τζίνι θα έβλεπε το Χόγκουαρτς ανοιχτό και την Τζίνι με τους φίλους του ασφαλείς.

Στο τρίτο έτος ίσως να έβλεπε την Ερμιόνη χωρίς τον γάτο της και τον Σκάμπερς ασφαλή και υγιή. Στο τέταρτο σίγουρα θα έβλεπε εκείνον την Φλερ στο Yule Ball χορεύοντας μαζί ή ίσως και την Ερμιόνη αλλά χωρίς τον Κραμ.

Στο πέμπτο όλοι οι μαθητές (εκτός ορισμένων Σλίθεριν) θα έβλεπαν μια σχολή χωρίς την απαίσια Άμπριτζ και γιατί να αποτελεί εξαίρεση ο Ρον αφού ήταν από αυτούς που την μισούσαν περισσότερο;  Προς το τέλος της χρονιάς μπορεί να έβλεπε όλο το Τάγμα του Φοίνικα στο αρχηγείο και φυσικά μαζί και τον Σείριο ζωντανό.

Στο έκτο έτος η βαθύτερη επιθυμία του ήταν να βρει κορίτσι και κατά προτίμηση την Ερμιόνη (άλλο που τα έφτιαξε με την Λάβεντερ) και να γίνει ένας σπουδαίος φύλακας για την ομάδα του στο Κουίντιτς.

Τέλος στο έβδομο έτος όπως και όλοι θα έβλεπε τον Βόλντεμορτ να ηττιέται και όλοι να είναι σώοι και αβλαβείς. Όμως μετά το τέλος του πολέμου θα έβλεπε την οικογένεια του ευτυχισμένη μαζί με τον Φρεντ που πέθανε.

Τα μυστήρια του Τμήματος Μυστηρίων

Το Υπουργείο Μαγείας έχει ως κύριο του σκοπό την εφαρμογή και την διατήρηση των μαγικών νόμων όπως πολλές φορές είδαμε στο Χάρι Πότερ. Ωστόσο κατά την γνώμη μου στο πέμπτο βιβλίο που γνωρίσαμε το Τμήμα Μυστηρίων με την περιβόητη προφητεία μας άφησε με αρκετά ερωτήματα. Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να λύσουμε μερικά από αυτά και ίσως να δημιουργήσουμε και καινούριες απορίες που ποτέ μας δεν είχαμε σκεφτεί.

Πρώτα από όλα εκτός από το Τάγμα του Φοίνικα που φύλαγε την προφητεία δεν είδαμε ποιος δουλεύει εκεί και με τι ακριβώς ασχολείται. Λοιπόν οι μάγοι που δουλεύουν σε αυτό το τμήμα λέγονται Unspeakables και το όνομα τους οφείλεται στο γεγονός ότι τους απαγορεύεται να μιλήσουν για την δουλεία τους και το αντικείμενο που ασχολούνται. . Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι οι Unspeakables ασχολούνται με τη μελέτη του έρωτα, του θανάτου, του χρόνου και των προφητειών.

Ακόμη έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι συμβαίνει με όλες αυτές τις προφητείες που φυλάσσονται στο Τμήμα Μυστηρίων; Πιθανότατα τις μελετούν οι Unspeakables, όσο τις κρατάνε μακριά από τα αδιάκριτα μάτια και αυτιά όσων δεν πρέπει να μάθουν το περιεχόμενό τους.

Επιπλέον όλοι θυμόμαστε την δραματική εμπειρία του Ρον με τους εγκεφάλους. Το να μελετάς έναν εγκέφαλο είναι απολύτως λογικό, ωστόσο πρέπει να μας λυθούν κάποτε οι απορίες σχετικά με την ταυτότητα των ανθρώπων στους οποίους ανήκαν και το αποτέλεσμα των πειραμάτων.

Ένα ακόμα ερώτημα που σίγουρα θα απασχολούσε και την Ερμιόνη είναι το πώς φτιάχνουμε μια χρονομηχανή. Το Δωμάτιο του Χρόνου είναι γεμάτο με ρολόγια συνδεδεμένα με χρονομηχανές, οι οποίες υποθέτουμε ότι εφευρέθηκαν ή τουλάχιστον βελτιώθηκαν στον αρχικό τους σχεδιασμό από τους Unspeakables που ερευνούν τον χρόνο. Το συγκεκριμένο τμήμα έκανε πειράματα με τον χρόνο κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα.

Πλησιάζοντας προς το τέλος ένα ακόμα ερώτημα είναι τι ψάχνουν να βρουν στο Τμήμα του Έρωτα. Αυτό το Δωμάτιο είναι πάντα κλειδωμένο, σύμφωνα με τον Ντάμπλντορ, καθώς μέσα του υπάρχει μια δύναμη που είναι, όπως είχε πει ο ίδιος “πιο τρομερή από τον θάνατο, πιο φανταστική από την ανθρώπινη εξυπνάδα και τις δυνάμεις της φύσης”. Η ίδια δύναμη είναι και η πιο μυστηριώδης από όλα τα αντικείμενα μελέτης του Τμήματος. Φυσικά μιλάμε για τον έρωτα και την αγάπη. Κάποιοι λένε ότι μέσα στο δωμάτιο αυτό υπάρχει μια πηγή με Αμορτένσια, το πιο δυνατό ξόρκι αγάπης στον κόσμο, το οποίο φημολογείται ότι εφευρέθηκε ακριβώς σε αυτό το δωμάτιο.

Τέλος το τελευταίο ερώτημα είναι τι είναι στα αλήθεια το Πέπλο που κόστισε την ζωή του αγαπημένου μας Σείριου. Το Δωμάτιο του Θανάτου είναι, φυσικά, το μεγαλύτερο μυστήριο στο Τμήμα Μυστηρίων. Οι μάγοι, βέβαια, κάτι ξέρουν παραπάνω για τον Θάνατο, αν λάβουμε υπόψη μας στοιχεία από τον κόσμο τους όπως η πέτρα της ανάστασης. Πίσω από το Πέπλο του Θανάτου ακούγονται οι ψίθυροι των νεκρών. Τι είναι, όμως, το ίδιο το πέπλο; Μπορούν οι νεκροί να επιστρέψουν υπό συγκεκριμένους όρους, από τη στιγμή που θα περάσουν μέσα από το πέπλο;

Ελπίζουμε όλα αυτά τα ερωτήματα μας να λυθούν στις επόμενες ταινίες από την σειρά Φανταστικά Ζώα.

Hogwarts Quiz!

Και ποιος δεν θα ήθελε να πήγαινε στο Χόγκουαρτς, την σχολή για μαγείες και ξόρκια, εκεί που οι περισσότερες περιπέτειες από τα αγαπημένα  μας βιβλία διαδραματίζονται; Ωστόσο για να πάμε εκεί χρειάζεται να ξέρουμε κάποια βασικά πράγματα για την σχολή και φυσικά να διαβάσουμε την Ιστορία του Χόγκουαρτς όπως έλεγε και η Ερμιόνη στον Χάρι και στον Ρον (άσχετο που εκείνοι ποτέ δεν το έκαναν). Έτσι σε αυτό το κουίζ δοκιμάστε τις γνώσεις σας και προσπαθήστε να τα πάτε όσο το δυνατόν καλύτερα πριν να σας έρθει το μήνυμα με την κουκουβάγια που θα σας προσκαλεί στην σχολή!

Ο σύνδεσμος για το κουίζ:

https://docs.google.com/forms/d/15AZE_4fxYVFTXEgr8FmeWGNtKu4h1eRR3CIpeZ3R7zk/edit

  • Για να ανοίξετε τον σύνδεσμο…
  1. Κάντε δεξί κλικ στον σύνδεσμο και πατήστε αντιγραφή
  2. Ανοίξτε έναν browser windows π.χ. chrom, mozilla
  3. Πατήστε πάνω στο πλαίσιο αναζήτησης και κάντε δεξί κλικ και επικόλληση
  4.  Τέλος πατήστε enter

Tα βασικότερα φίλτρα στο Χάρι Πότερ!

Σήμερα θα κάνουμε ένα μικρό μάθημα Φίλτρων και θα μάθουμε τα βασικότερα φίλτρα στον μαγικό κόσμο ώστε να είμαστε έτοιμοι για το μάθημα του καθηγητή Σνέιπ! Το ξέρω πως σε πολλούς μαθητές (όπως του Χάρι, του Ρον…) τα Φίλτρα δεν είναι και το αγαπημένο τους μάθημα αλλά εάν έχεις κάποιες βασικές γνώσεις θα καταφέρεις να επιζήσεις από το μάθημα του Σνέιπ.

Πρώτα από όλα ας ξεκινήσουμε με το τι είναι φίλτρα! Τα φίλτρα είναι ένας συνδυασμός από φυτικά, ζωικά και ανόργανα συστατικά με στόχο την παρασκευή χρήσιμων, φαρμακευτικών, επικίνδυνων ποτών ή αλοιφών. Στο Χόγκουαρτς οι μαθητές διδάσκονται από το πρώτο μέχρι το πέμπτο έτος το μάθημα και έπειτα διαλέγονται οι μαθητές με την καλύτερη επίδοση στα Κ.Δ.Μ ώστε να συνεχίσουν στο έκτο και έβδομο έτος. Στα φίλτρα ο παρασκευαστής πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός με τα συστατικά και να χρησιμοποιεί με ακρίβεια τα απαραίτητα βότανα και τις υγρές ουσίες, διαφορετικά τα ελιξίρια θα οδηγήσουν σε μη αναμενόμενα και μερικές φορές καταστροφικά αποτελέσματα. Μερικά παραδείγματα από καταστροφικά αποτελέσματα είναι τα περισσότερα φίλτρα του Σίμους Φίνιγκαν που οδήγησαν σε μικρές εκρήξεις.

Ωραία τώρα που ξέρουμε τι είναι φίλτρα ας συνεχίσουμε με τα πέντε βασικότερα φίλτρα στον μαγικό κόσμο του Χάρι Πότερ. Αυτά είναι: Το Felix Felicis, το  Amortentia, το Polyjuice Potion, το φίλτρο του Ζωντανού θανάτου  και το Φίλτρο της αλήθειας.

  1. Felix Felicis:

To Felix Felicis ή αλλιώς Υγρή Τύχη είναι ένα φίλτρο που φέρνει τύχη στο άτομο που το πίνει. Ωστόσο, η προετοιμασία του φίλτρου δεν είναι τόσο εύκολη. Εάν κάνετε λάθος με τα συστατικά, το υγρό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες. Επίσης αυτό το φίλτρο απαγορεύεται σε όλους τους αγώνες Κουίντιτς. Ο ίδιος ο Χάρι χρησιμοποίησε μια φορά το φίλτρο ώστε να αποσπάσει τις πληροφορίες του Σλάγκχορν για τους Πεμπτουσιωτές.

  1. Amortentia:

Το Amortentia είναι ένα από τα πιο ισχυρά φίλτρα αγάπης καθώς υπάρχουν και άλλα τέτοια. Σύμφωνα με τον καθηγητή Slynnort, η amortentia δεν προκαλεί αγάπη, αλλά μόνο την τρομερή δύναμη έλξης σε άλλο άτομο. Εκεί βρίσκεται ο κίνδυνος αυτού του φίλτρου. Όπως είδαμε στο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιπας ο καθένας μυρίζει κάτι διαφορετικό σε αυτό το φίλτρο σύμφωνα με το τι τον ελκύει περισσότερο. Η Ερμιόνη μύριζε οδοντόκρεμα, χαρτί περγαμηνής, φρεσκοκομμένο γρασίδι και μάλλον κάτι από τον Ρον.

  1. Το φίλτρο του ζωντανού θανάτου:

Αυτό το φίλτρο το συναντάμε στο έκτο βιβλίο όταν ο Χάρι παρασκευάζει ένα φίλτρο του ζωντανού θανάτου με απόλυτη επιτυχία χάρης στην βοήθεια του Ημίαιμου Πρίγκιπα και έτσι κερδίζει ένα μπουκαλάκι Felix Felicis. Το συγκεκριμένο φίλτρο αποκοιμίζει ένα άτομο ή πλάσμα για  μεγάλο χρονικό διάστημα. Για την παρασκευή του χρειάζονται  ρίζα βαλεριάνα, ασφόδελος, ειδικά φασόλια και βάμματα πετεινών.

  1. Polyjuice Potion:

Το πολυχυμικό φίλτρο συναντάται αρκετές φορές στο Χάρι Πότερ και κυρίως στο δεύτερο και στο έβδομο βιβλίο. Αυτό το φίλτρο σου δίνει την δυνατότητα να πάρεις την μορφή κάποιου άλλου για μια σύντομη χρονική περίοδο. Για να φτιάξεις το συγκεκριμένο φίλτρο χρειάζεσαι μια τρίχα από τα μαλλιά του ατόμου που θέλεις να μεταμορφωθείς.

  1. Το φίλτρο της αλήθειας:

Πόσες φορές έχουμε ακούσει για αυτό το ξόρκι που κάνει και τον πιο εχέμυθο άνθρωπο να πει όλα του τα μυστικά; Πρώτα από όλα στο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς ο Ντάμπλντορ χρησιμοποίησε αυτό το φίλτρο στον Μπάρτι Κρόουτς, τον μικρό, για να μάθει για τον Βόλντεμορτ. Ακόμη και η κακιασμένη η Άμπριτζ παραλίγο να το χρησιμοποιήσει στον Χάρι αλλά για μια ακόμη φορά ο Σνέιπ έσωσε τον Χάρι. Δυστυχώς για τον Σνέιπ αυτό το φίλτρο απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί σε παιδιά και έτσι το υπουργείο του στέρησε την χαρά να το χρησιμοποιήσει στον Χάρι. Τέλος πάντων όσο αφορά τα χαρακτηριστικά του φίλτρου, το φίλτρο της αλήθειας  είναι ένα άχρωμο υγρό, άοσμο που από τις τρεις σταγόνες του οποίου μπορεί να ανοίξει το στόμα του πιο ασταθούς σιωπηλού. Τέλος το φίλτρο είναι εύκολο να παρασκευαστεί αλλά είναι και αρκετά χρονοβόρο.

Και πριν τελειώσουμε τσεκάρετε εάν έχετε όλα όσα χρειάζεστε για το μάθημα των φίλτρων από την παρακάτω λίστα γιατί ο Σνέιπ εκνευρίζεται με το παραμικρό εάν έχετε ξεχάσει κάτι.

  • Κλίμακες
  • Λέβητα
  • κρυστάλλινα μπουκάλια
  • μαγικό ραβδί
  • βιβλίο
  • περγαμηνή

Τώρα είστε πανέτοιμοι για το μάθημα των Φίλτρων!

Τα κοινά στοιχεία που συνδέουν τον Χάρι και τον Νέβιλ

Η προφητεία της Sybill Trelawney μιλούσε για ένα αγόρι που θα γεννιόταν στο τέλος του εβδόμου μήνα και θα ήταν αυτός που θα νικούσε τον Λόρδο Βόλντεμορτ. Όμως όπως είδαμε στο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα ο Χάρι δεν ήταν ο μόνος που γεννήθηκε στα τέλη Ιουλίου καθώς μια μέρα πριν στις 30 Ιουλίου γιορτάζει ο Νέβιλ. Δεν είχαμε ποτέ σκεφτεί πως ένα παιδί σαν τον Νέβιλ θα μπορούσε να είναι αυτός που μιλούσε η προφητεία αλλά και όμως έχει πολλά κοινά με τον Χάρι Πότερ, τον εκλεκτό. Μελετώντας τις ζωές τους, εντοπίζουμε πολλά κοινά στοιχεία, στα γεγονότα που έζησαν, στον τρόπο αντιμετώπισής τους από τους άλλους ανθρώπους και βέβαια, στους χαρακτήρες τους.

Η συνειδητοποίηση των ικανοτήτων τους:

Ο Χάρι δεν γνώριζε τίποτα για τη μαγεία, μέχρι να εμφανιστεί μπροστά του ο Χάγκριντ. Οι Ντάρσλεϊς έκρυβαν σε όλη τους την ζωή το γεγονός ότι και οι δυο του γονείς ήταν μάγοι και αφού ο Χάρι κατάλαβε πως είναι μάγος εκείνοι εξακολουθούσαν να μην αποδέχονται την ιδιότητά του και να το δείχνουν με κάθε τρόπο. Ο Νέβιλ γνώριζε μεν την ιδιότητά του, όμως η οικογένειά του δεν πίστευε στις μαγικές του ικανότητες. Μάλιστα, μια θεία του προσπάθησε να τον αναγκάσει να κάνει μαγικά όταν ήταν οκτώ χρονών, με αποτέλεσμα να κινδυνέψει από πνιγμό.

Η δύσκολη παιδική ηλικία:

Οι γονείς του Χάρι δολοφονήθηκαν από τον Βόλντεμορτ κι έτσι μεγάλωσε από μωρό με τους θείους του. Οι γονείς του Νέβιλ ζούσαν μεν, αλλά η Μπέλατριξ Λεστρέϊντζ είχε φροντίσει να τους βασανίσει μέχρι να τρελαθούν κι έτσι ο μικρός Νέβιλ μεγάλωσε με τη γιαγιά του, καθώς οι γονείς του παρέμειναν για πάντα νοσηλευόμενοι στο «Άγιος Μάνγκο».

Η κατάταξη στον Κοιτώνα Γκρίφιντορ:

Καθένας για τους δικούς του λόγους πίστευε πως έχει καταταγεί σε λάθος Κοιτώνα. Ο Χάρι, μόλις κατάλαβε ότι μιλάει Ερπετικά, πίστευε ότι ανήκε στον Κοιτώνα Σλίθεριν, ενώ Νέβιλ δεν θεωρούσε πως διέθετε τη γενναιότητα και το κουράγιο που αρμόζουν σε έναν Γκρίφιντορ.

Οι Σλίθερινς στις ζωές τους:

Ο Μαλφόι έκανε τα πάντα για να δημιουργήσει προβλήματα και στους δύο. Καθημερινό bullying, λόγια προκλητικά και κακές πράξεις που έβαζαν πάντα τον Χάρι και τον Νέβιλ σε μπελάδες. Επίσης ο Σνέϊπ φερόταν άσχημα και στους δυο. Φυσικά, είχε περισσότερη αλληλεπίδραση με τον Χάρι κι έτσι συνήθως “τα άκουγε” αυτός, όμως σε κάθε ευκαιρία φρόντιζε να αποκαλέσει άχρηστο τον Νέβιλ, ειδικά σε ώρα μαθήματος.

Το νοσοκομείο:

Τα δυο αγόρια πέρασαν ένα μεγάλο μέρος της μαθητικής ζωής τους στην πτέρυγα νοσηλείας του Χόγκουαρτς. Πότε ένα χέρι χωρίς κόκαλα, πότε ένας σπασμένος καρπός, πάντα κάτι προέκυπτε, ώστε ο Χάρι και ο Νέβιλ να πέφτουν στην ανάγκη της Μαντάμ Πόμφρι.

H αυταπάρνηση:

Παρόλο τους τραυματισμούς τους ή την άσχημη ψυχολογία τους και οι δύο τους προσπαθούσαν χωρίς περιστροφές να βοηθήσουν στον αγώνα κατά του Βόλντεμορτ. Και τα δύο αγόρια απέδειξαν πως είναι άξιοι Γκρίφιντορς καθώς δεν τους ενδιέφερε τι θα απογίνουν οι ίδιοι στην προσπάθεια να σκοτώσουν τον Σκοτεινό Άρχοντα. Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν το κοινό καλό.

Η γενναιότητα:

Παρότι ο Χάρι κινδύνεψε εκ των πραγμάτων πολύ περισσότερο από τον Νέβιλ, και τα δυο αγόρια ήταν μοναδικά γενναία μπροστά σε κάθε πρόκληση, σε κάθε κίνδυνο, θανάσιμο και μη. Ο Νέβιλ ήταν ο πρώτος που αντιμετώπισε το Μπόγκαρτ στο μάθημα του Λούπιν και, βέβαια, ήταν ο μάγος που κατάφερε να δώσει τέλος στη ζωή της Ναγκίνι, καταστρέφοντας έναν από τους Πεμπτουσιωτές του Βόλντεμορτ. Ο Χάρι αντιμετώπισε τον ίδιο τον Βόλντεμορτ και πριν από αυτόν δεκάδες κινδύνους που βρέθηκαν στον δρόμο του.

Τα φαντάσματα του Χόγκουαρτς!

Μα φυσικά στο Χόγκουαρτς δεν κατοικούν μόνο οι μαθητές και οι καθηγητές αλλά και τα φαντάσματα της σχολής που και εκείνα κάποτε είχαν την δική τους ζωή. Έτσι σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε περισσότερα για αυτά όταν ζούσαν. Τα φαντάσματα του Χόγκουαρτς ήταν πέντε: Η κυρία με τα Γκρίζα, ο Ματωμένος Βαρόνος, ο Χοντρός Καλόγερος, ο Σχεδόν Ακέφαλος Νικ και η Μυρτιά που κλαίει.

  1. Η κυρία με τα Γκρίζα( Έλενα Ράβενκλοου):

Η κυρία με τα Γκρίζα ήταν η κόρη της Ρουβένα Ράβενκλοου οι οποίες είχαν ιδιαίτερη σχέση μεταξύ τους. Η Έλενα ζήλευε την μητέρα της καθώς ζούσε συνεχώς κάτω από την σκιά της επιτυχημένης μητέρας της και πίστευε πως το μαγικό διάδημα της Ρουβένα ήταν αυτό που έκανε την διαφορά. Έτσι αποφάσισε να το κλέψει και να φύγει από την Σκωτία. Η μητέρα της, φανερά ντροπιασμένη από τη συμπεριφορά της κόρης της, δεν μίλησε σε κανέναν για την πράξη της. Ωστόσο λίγο πριν πεθάνει η Ρουβένα ζήτησε από τον Ματωμένο Βαρόνο που ήταν ερωτευμένος με την Έλενα να την αναζητήσει και να την παρακαλέσει να γυρίσει στη Σκοτία. Ο Ματωμένος Βαρόνος τη βρήκε σε ένα δάσος στην Αλβανία. Μόλις εκείνη αντιλήφθηκε την παρουσία του Βαρόνου, έκρυψε το διάδημα σε έναν κορμό δέντρου. Ο Βαρόνος της ζήτησε να τον ακολουθήσει, αλλά η Έλενα αρνήθηκε σθεναρά. Ο Βαρόνος, ερωτευμένος καθώς ήταν, αισθάνθηκε βαθιά πληγωμένος σε βαθμό που τρελάθηκε και άρχισε να τη μαχαιρώνει. Μόλις κατάλαβε τι έκανε, τότε αυτοκτόνησε. Η Έλενα είναι το φάντασμα του κοιτώνα του Ράβενκλοου.

  1. Ο Ματωμένος Βαρόνος:

Ο Βαρόνος γεννήθηκε στα τέλη του 10ου αιώνα και γνώρισε την Έλενα Ράβενκλοου στο Χόγκουαρτς. Ήταν πάντα ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη διαρκώς τον απέρριπτε. Όταν αρνήθηκε να τον ακολουθήσει πίσω στη Σκοτία, ώστε να δει και τη μητέρα της για μια τελευταία φορά πριν πεθάνει, τότε τον έπνιξε η ζήλια και έτσι τη σκότωσε, πριν αυτοκτονήσει και ο ίδιος. Ως φάντασμα είναι καταδικασμένος να κυκλοφορεί διαρκώς με τα αίματα της Έλενα πάνω του. Ο Ματωμένος Βαρόνος είναι το φάντασμα του κοιτώνα Σλίθεριν.

  1. Ο Χοντρός Καλόγερος:

Λίγα πράγματα είναι γνωστά για τον Χοντρό Καλόγερο, πέραν των προφανών πληροφοριών που μας δίνει το όνομά του. Γεννήθηκε μάλλον γύρω στον 10ο αιώνα και ήταν μέλος του Κοιτώνα Χάφλπαφ. Μετά το πέρας των σπουδών του, έγινε καλόγερος και αφοσιώθηκε στη φιλανθρωπία. Εκτελέστηκε όταν κάποιος κληρικός ή άλλος καλόγερος υποψιάστηκε πως ο Χοντρός Καλόγερος ήταν διαφορετικός από τους άλλους, καθώς με έναν μυστηριώδη τρόπο κατάφερνε να σώζει ασθενείς από σοβαρές αρρώστιες όπως η πανώλη. Ο Χοντρός Καλόγερος είναι το φάντασμα του κοιτώνα Χάφλπαφ.

  1. Σχεδόν Ακέφαλος Νικ:

O Σερ Νίκολας ντε Μίμσι Πορπινιόν γεννήθηκε τον 15ο αιώνα και καταγόταν από οικογένεια ευγενών. Όταν ήταν 11 ετών ξεκίνησε τις σπουδές του στο Χόγκουαρτς. Όταν κατατάχθηκε στον κοιτώνα Γκρίφιντορ μάλλον δεν είχε ιδέα ότι σε μερικές εκατοντάδες χρόνια θα βρισκόταν ακόμα εκεί ως το επίσημο φάντασμά του. Ο Σχεδόν Ακέφαλος Νικ υπηρέτησε στην βασιλική αυλή για πολλά χρόνια. Είχε χριστεί ιππότης και ήταν φιλικός με τους Μαγκλς. Μια μέρα γνώρισε μια Κυρία των Τιμών, την Λαίδη Γκριβ και καθώς ο ίδιος ήθελε να βοηθάει τους συνανθρώπους του και  τους Μαγκλς, προσφέρθηκε να της ισιώσει τα δόντια με τη χρήση μαγείας. Το ξόρκι όμως απέτυχε και της φύτρωσαν χαυλιόδοντες. Τότε ο Νικ συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο δια καρατόμησης. Το τσεκούρι, όμως, δεν ήταν καλά ακονισμένο και χρειάστηκαν 45 χτυπήματα για να τον σκοτώσει. Και πάλι, ο δήμιος δεν κατόρθωσε να αποκόψει το κεφάλι του από το σώμα του και έτσι ο Σχεδόν Ακέφαλος Νικ κατάφερε να το κρατήσει,  κατά κάποιο τρόπο.

  1. Η Μυρτιά που κλαίει:

Παρόλο που η Μυρτιά ορισμένες φορές μας εκνευρίζει, εκείνη αποτελεί μια από τις πιο στενάχωρες περιπτώσεις φαντασμάτων. Η Μυρτιά γεννήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1920 σε οικογένεια Μαγκλ. Ξεκίνησε τις σπουδές της στο Χόγκουαρτς τη δεκαετία του 1940 και κατατάχθηκε στον Κοιτώνα Ravenclaw. Δεν είχε φίλους και οι συμμαθητές της την κορόιδευαν διαρκώς για τα γυαλιά και τα σπυράκια της. Μια μέρα που η Μυρτιά ήταν πολύ στενοχωρημένη από τα πειράγματα της συμμαθήτριάς της Όλιβ Χόρμπνι, κλείστηκε μέσα στις γυναικείες τουαλέτες του πρώτου ορόφου και ξεκίνησε να κλαίει δυνατά. Εκεί συνάντησε τον Τομ Ριντλ ο οποίος μιλούσε Ερπετικά για να ανοίξει την Κάμαρα με τα Μυστικά, η οποία ήταν κρυμμένη πίσω από τους νεροχύτες. Στην προσπάθειά της να φωνάξει στον Ριντλ επειδή είχε μπει στις γυναικείες τουαλέτες, ήρθε αντιμέτωπη με τον βασιλίσκο της Κάμαρας. Τον κοίταξε στα μάτια και έτσι σκοτώθηκε ακαριαία. Το νεκρό της σώμα βρέθηκε από την Χόρμπνι, η οποία μετάνιωσε οικτρά για τις πράξεις της, καθώς το φάντασμα της Μυρτιάς δεν την άφησε σε χλωρό κλαρί. Μετά από σχετικό παράπονο που υποβλήθηκε στο Υπουργείο Μαγείας, η Μυρτιά περιορίστηκε με σχετική απόφαση για πάντα στις κοριτσίστικες τουαλέτες του δευτέρου ορόφου, όπου σκοτώθηκε.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων