Οι μονόκεροι στον κόσμο του Χάρι Πότερ

Γενικές πληροφορίες:

Από το πρώτο κιόλας βιβλίο, Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος, εμφανίζονται τα μαγικά όμορφα, άσπρα πλάσματα με το κέρας, οι μονόκεροι. Σύμφωνα με τον μύθο, οι μονόκεροι είναι τα αγνότερα και ομορφότερα πλάσματα τα οποία οι μάγοι λατρεύουν και οι περισσότεροι σέβονται. Οι νεογέννητοι μονόκεροι έχουν χρυσό τρίχωμα που παραμένει έτσι μέχρι τα δύο τους χρόνια και έπειτα σταδιακά μετατρέπεται σε ασημένιο. Από τα τέσσερα έτη τους και μετά αποκτούν κέρατο και στα επτά τους είναι πλήρως ανεπτυγμένοι και σε εκείνη την ηλικία γίνονται τόσο λευκοί όσο και το χιόνι. Ακόμη οι οπλές τους είναι χρυσές ενώ το αίμα τους ασημένιο. Ωστόσο δεν γνωρίζουμε για πόσο ζουν. Ίσως ζουν και για πάντα. Επιπλέον οι μονόκεροι ζουν στα δάση της Ευρώπης καθώς και στο Απαγορευμένο Δάσος, δίπλα στο Χόγκουαρτς. Τέλος αυτά τα μαγικά πλάσματα προτιμούν το άγγιγμα των γυναικών αλλά όταν είναι μικροί αφήνουν ακόμα και τους άντρες να τους πλησιάζουν. Επίσης είναι πολύ γρήγορα πλάσματα που οι άνθρωποι σπάνια καταφέρνουν να τους πιάσουν ενώ καταφέρνουν να ξεφύγουν και από το κυνήγι των λυκανθρώπων.

Η χρήση των τριχών μονόκερου:

Πολλοί ραβδοποιοί όπως ο Ολιβάντερ χρησιμοποιούσαν τρίχες μονόκερου για την κατασκευή ραβδιών καθώς και για αρκετά μαγικά φίλτρα. Φυσικά όμως όταν χρειάζεται ένας μάγος κάποια τρίχα μονόκερου πρέπει να το αποκτήσει χωρίς να βλάψει το ίδιο το ζώο. Ωστόσο αυτό δεν ήταν δεδομένο για τον Βόλντεμορτ και έτσι το 1992 χρησιμοποίησε επανειλημμένα αίμα μονόκερου, ώστε να παραμείνει στη ζωή και να επιστρέψει στο αρχικό του σώμα. Δυο χρόνια μετά, ο Πίτερ Πέτιγκριου χρησιμοποίησε αίμα μονόκερου ανακατεμένο με το δηλητήριο της Ναγκίνι, για να δημιουργήσει ένα προσωρινό σώμα για τον Βόλντεμορτ. Πιθανότατα ο Βόλντεμορτ δεν φοβόταν την τιμωρία της χρήσης αίματος μονόκερου. Σκοτώνοντας έναν μονόκερο αποφασίζεις να σκοτώσεις την ίδια την αγνότητα του κόσμου. Κι έτσι ζεις μια ζωή μισή, καταραμένη, ακριβώς όπως ο Λόρδος Βόλντεμορτ.

 

Ο καθρέφτης του Erised

Ένα από τα πιο πολυπόθητα αντικείμενα στο Χάρι Πότερ είναι ο καθρέφτης του Έριζεντ, ένας μαγικός καθρέφτης που μέσα του βλέπεις την μεγαλύτερη σου επιθυμία. Στο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος ο Χάρι ανακαλύπτει τυχαία τον καθρέφτη και έπειτα από αυτή την ανακάλυψη, τα βράδια πήγαινε και τον κοίταζε γιατί μέσα του έβλεπε κάτι που ποθούσε πολύ, τους γονείς του. Επίσης φαίνεται πως και ο Ντάμπλντορ γνώριζε την ύπαρξη αυτού του καθρέφτη και αστειευόμενος στον Χάρι είπε πως εκείνος βλέπει στον καθρέφτη ένα ζευγάρι κάλτσες κάτι που κανείς δεν του χάρισε εκείνα τα Χριστούγεννα. Όμως κανείς δεν ξέρει ποιος δημιούργησε τον καθρέφτη του Έριζεντ ούτε πως κατέληξε στο Χόγκουαρτς.

Ωστόσο μέσα από την ταινία Τα Φανταστικά Ζώα: Τα Εγκλήματα του Γκρίντεβαλντ, βλέπουμε πως ο καθρέφτης υπήρχε από τότε που ο Ντάμπλνορ ήταν νέος και δίδασκε στον σχολή Άμυνα εναντίον των σκοτεινών τεχνών. Μέσα από τον καθρέφτη ο Άλμπους Ντάμπλνορ είδε τον εαυτό του με τον Γκρίντεβαλντ, τον παλιό του φίλο. Ωστόσο κάποτε ο διευθυντής του Χόγκουαρτς κατάλαβε πως ο καθρέφτης ήταν επικίνδυνος για πολλούς και έτσι συμβούλεψε τον Χάρι να μην ζει στα όνειρα και να ξεχνάει να ζει στην πραγματικότητα.

Αυτό όμως που έχει σημασία για εμάς δεν είναι τόσο η ιστορία του καθρέφτη αλλά το τι θα έβλεπαν κάποιοι χαρακτήρες από το Χάρι Πότερ μέσα του. Έτσι σε αυτή την σειρά που θα ακολουθήσει θα δούμε κάποιους από τους αγαπημένους μας  χαρακτήρες να κοιτούν μέσα στον καθρέφτη του Έριζεντ και για αρχή θα ξεκινήσουμε με το τι θα έβλεπε ο Χάρι σε διάφορες περιόδους της ζωής του.

Για το πρώτο έτος είπαμε πως έβλεπε τον εαυτό του περιτριγυρισμένο με τους τους γονείς του, Τζέιμς και Λίλι. Πιστεύω πως στο δεύτερο έτος πριν το άνοιγμα της Κάμαρας των Μυστικών η βαθύτερη του επιθυμία θα παρέμενε η ίδια με του πρώτου έτους. Μετά όμως το άνοιγμα της Κάμαρας θα έβλεπε στον καθρέφτη εκείνον και τους φίλους του στο σχολείο του το οποίο θα ήταν ασφαλές και ανοικτό!

Στο τρίτο έτος; Νομίζω πως θα ήθελε να είναι ασφαλής και χωρίς τους Παράφρονες να τριγυρίζουν το σχολείο και να του προκαλούν αυτές τις απαίσιες λιποθυμίες που έδιναν πάτημα στον Μαλφόι και τους φίλους του να τον κοροϊδεύουν.

Την τέταρτη του χρονιά στο Χόγκουαρτς δεν θα μπορούσε να μην θέλει να δικαιωθεί ο νονός του, να μην ανακτήσει τις δυνάμεις του ο Ακατανόμαστος και φυσικά να επιζήσει στο Τρίαθλο Μαγείας. Νομίζω στην θέση του όλοι τα ίδια θα θέλαμε.

Μετά την «Ανάσταση» του Βόλντεμορτ η βαθύτερη του επιθυμία δεν  θα μπορούσε να είναι άλλη από την εξόντωση του πιο δυνατού μάγου όλων των εποχών. Παράλληλα στο πέμπτο έτος θα έβλεπε ένα σχολείο χωρίς την Άμπριτζ και τον εαυτό του μαζί με την Τσο ενώ στο έκτο τον ίδιο και την Τζίνι να έχουν δημιουργήσει μία χαρούμενη οικογένεια.

Στο έβδομο έτος όλα ξεχνιούνται μπροστά στον μεγαλύτερο πόθο των περισσότερων, των θάνατο του Βόλντεμορτ μετά την καταστροφή των Πεμπτουσιωτών του. Είμαι σίγουρη πως τα παιδιά όλων των κοιτώνων εκτός του Σλίθεριν θα έβλεπαν την εικόνα ενός νεκρού Βόλντεμορτ με τους ίδιους και τις οικογένειες τους ζωντανούς και ευτυχισμένους. Γιατί να αποτελεί ο Χάρι εξαίρεση;

Azkaban

Πόσες φορές έχουμε ακούσει στο Χάρι Πότερ για τις φυλακές των μάγων, το Αζκαμπαν και πόσο μάλλον στο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος  του Άζκαμπαν; Πιθανότατα η J.k Rowlıng να εμπνεύστηκε για αυτό το μέρος από τις φυλακές του Αλκατράζ. Ακόμη αυτό το σκοτεινό κτίριο έχει και αυτό μεγάλη ιστορία κάτι που πρέπει να γνωρίσουμε. Έτσι λοιπόν το νησί μαζί με το φρούριο κατασκευάστηκε μαγικά από τον δόλιο μάγο Έκριζντις, όπου παρέσυρε ανυποψίαστους μαγκλ για να τους δολοφονήσει αφού τους βασάνιζε πρώτα! Μετά το θάνατό του τα μάγια απόκρυψης που είχε κάνει, εξασθένησαν και το Υπουργείο Μαγείας έμαθε την ύπαρξή του. Αρχικά, ήθελαν να το καταστρέψουν, τους απέτρεψε όμως ο φόβος των Παραφρόνων των μαγικών πλασμάτων που τρέφονται ρουφώντας την χαρά από τα θύματα που βρίσκονταν κοντά τους. Το 1718 ο Υπουργός Μαγείας Δαμοκλής Ρόουλι αποφάσισε να μετατραπεί σε φυλακή για τους εγκληματίες μάγους, αφού η αξιοποίηση των Παραφρόνων ως δεσμοφυλάκων θα μείωνε τα έξοδα. Καθώς αποδείχτηκε εξαιρετικά αποτελεσματική φυλακή υψίστης ασφαλείας χωρίς καμία απόδραση για πολύ καιρό, η μαγική κοινότητα δεν διανοούνταν να κλείσει τις φυλακές του Αζκαμπάν παρά τις διαμαρτυρίες για τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούσαν εκεί.  Δεν είναι καθόλου τυχαίο που μετά από παραμονή λίγων ημερών οι κρατούμενοι τρελαίνονταν με την βοήθεια και των Παραφρόνων και γεμάτοι κατάθλιψη και φόβο κατέληγαν στον θάνατο. Ωστόσο όσοι προσπαθούσαν  να δραπετεύσουν η ποινή ήταν θάνατος με το φιλί των Παραφρόνων. Επίσης όλοι οι κρατούμενοι είχαν με τατουάζ γραμμένους στο στήθος τους αριθμούς τους, προκειμένου να μπορούν εύκολα να εντοπιστούν από τις αρμόδιες αρχές, αν δραπέτευαν.  Έτσι εξηγούνται και τα τατουάζ του Σείριου στις ταινίες. Έπειτα από την απόδραση του Σείριου ακολούθησαν πολλές δραπετεύσεις όπως της Μπέλατριξ, του Μπάρτι Κρόουτς Τζούνιορ και πολλών άλλων θανατοφάγων. Μετά το τέλος του Σκοτεινού Άρχοντα το 1998, ο Υπουργός Μαγείας Κίνγκσλι Σάκλμπολτ, όρισε τους Χρυσούχους ως υπεύθυνους για την φύλαξη των φυλακών του Αζκαμπάν και έπαψαν να χρησιμοποιούνται οι υπηρεσίες των Παραφρόνων.

Dolores Umbridge

Μιας και σήμερα δυστυχώς έχει γενέθλια η χειρότερη βατραχομούρα στο Χάρι Πότερ και φυσικά εννοώ την Άμπριτζ αποφάσισα να γράψω ορισμένους λόγους που η αυτή η κακιασμένη είναι χειρότερη και από τον Βόλντεμορτ κάνοντας τον Λόρδος Βόλντεμορτ να φαίνεται καλύτερος από εκείνη. Λοιπόν, αρχικά την Άμπριτζ μπορείς να την πεις άνετα διπρόσωπη. Κάποιος που διαβάζει πρώτη φορά Χάρι Πότερ ή βλέπει τις ταινίες λέει << α ωραία! Γλυκούλα και καλούλα φαίνεται αυτή>>. Όμως εάν διαβάσει λίγο πιο παρακάτω ή δει την συνέχεια της ταινίας θα καταλάβει πως απλά αυτή είναι μια κακιασμένη βατραχομούρα που απλά συμπεριφέρεται ευγενικά όποτε την συμφέρει. Αντίθετα ο Βόλντεμορτ μας είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή πως πρόκειται για κακό χαρακτήρα. Επίσης είναι γούστο αυτό που έχει; Όλες τις φορές φοράει αυτό το χάλια ροζ ταγέρ και να μην σχολιάσουμε για το χάλια χώρο της με τα ροζ πιατάκια με τα γατιά. Που έχει ακουστεί κακιά με ροζ!!! Αντίθετα ο Βόλντεμορτ παραδοσιακός κακός φορούσε μαύρα . Ακόμη δεν μπορούμε να παραλείψουμε τον θρασίτατο χαρακτήρα της! Ούτε θανατοφάγος, ούτε μαθητής, ούτε ο Βόλντεμορτ δεν είχε τα κότσια να μιλήσει με αγένεια στον Ντάμπλνορ. Όμως η Άμπριτζ ανάποδη και σε αυτό τσακωνόταν συνεχώς με τον διευθυντή του Χόγκουαρτς αφού επιθυμούσε την θέση του και διαφωνούσε με τον τρόπου που διεύθυνε τη σχολή. Τέλος χαρακτηριστική της ατάκα είναι το “Δεν πρέπει να λέμε ψέματα” κάτι που εκείνη ποτέ δεν ακολουθούσε λέγοντας πάντα ψέματα. Επιπλέον ήταν και ρατσίστρια προς τα μαγικά πλάσματα όπως τους Κενταύρους και τους γίγαντες όμως ευτυχώς ο Γκράουπ και οι κένταυροι την τακτοποίησαν στο πέμπτο βιβλίο. Έτσι φτάνοντας στο τέλος αυτού του άρθρου θα ήθελα να χαρίσω ένα δώρο στην Ντολόρες Άμπριτζ … Μια ολοκαίνουρια πένα σαν την δική της ώστε να την πείσω να σταματήσει να λέει ψέματα και να συμπεριφέρεται τόσο άσχημα. Φαντάζομαι μέχρι να εμπεδώσει αυτή την φράση η τιμωρία θα διαρκέσει χρόνια…

Happy Birthday Percy Weasley!

Σήμερα γιορτάζει ο Πέρσι Γουέσλι, το μαύρο πρόβατο  της οικογένειας με τα πορτοκαλί μαλλιά. Ο Πέρσι είναι ο τρίτος κατά σειρά μεγαλύτερος αδελφός Γουέσλι αλλά είναι και εκείνος ο οποίος είχε δεν είχε και τόσο καλές σχέσεις με  την οικογένεια του λόγω του φανατισμού του με το υπουργείο. Ο Πέρσι ήταν από τους καλύτερους μαθητές στο Χόγκουαρτς και μάλιστα ήταν επιμελητής  και έπειτα αρχιεπιμελητής. Τα μικρότερα του αδέλφια και κυρίως οι δίδυμοι τον κορόιδευαν συνέχεια μιας και το μόνο που έκανε όλη μέρα ήταν να διαβάζει και  να γυαλίζει το σήμα του αρχιεπιμελητή. Όταν τελείωσε το Χόγκουαρτς δούλεψε στο Υπουργείο Μαγείας στο Τμήμα Διεθνούς Μαγικής Συνεργασίας μαζί με τον Μπάρτι Κρόουτς (τον μεγάλο, όχι τον γιο) και μετά ως βοηθός του υπουργού μαγείας ο οποίος ποτέ δεν έλεγε σωστά το όνομα του.  Ο Πέρσι ήρθε σε ρήξη με την οικογένεια του μιας και δεν πίστευε πως ο Βόλντεμορτ επέστρεψε διατηρώντας την ίδια στάση με το υπουργείο. Όταν το υπουργείο διαπίστωσε και από μόνο του πως ο Βόλντεμορτ επέστρεψε, ο Πέρσι ντρεπόταν για την συμπεριφορά του και έτσι αποδέχτηκε πλήρως ότι έκανε λάθος έπειτα από την πτώση του υπουργείου από τους Θανατοφάγους. Όσον αφορά την μάχη του Χόγξουαρτς, ο Πέρσι πολέμησε στο πλευρό της οικογένειάς του και στεναχωρήθηκε πολύ με τον θάνατο του αδελφού του, Φρεντ. Μετά την ήττα του Βόλντεμορτ, ο Πέρσι έγινε επικεφαλής του τμήματος Μαγικών Μεταφορών από τον νέο υπουργό μαγείας Κίνγκσλεϊ Σάκλεμπολτ. . Τέλος παντρεύτηκε μια γυναίκα που ονομάζεται Όντρεϊ και μαζί απέκτησαν δύο κόρες, την Μόλι και την Λούσι.

Η κιβωτός των στοχασμών

Στο Χάρι Πότερ μέσα από την κιβωτό των στοχασμών έχουμε δει πολλές αναμνήσεις διαφόρων χαρακτήρων όπως του Σλάγκχορν, του Σνέιπ ακόμα και του Ντάμπλντορ. Αυτό το μαγικό αντικείμενο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της σειράς καθώς χωρίς αυτό δεν θα μαθαίναμε ποτέ για τους Πεμπτουσιωτές του Βόλντεμορτ και επομένως ο Χάρι δεν θα ήξερε πως να νικήσει τον Βόλντεμορτ. Ωστόσο ξέρουμε αρκετά για ένα τόσο χρήσιμο και ισχυρό αντικείμενο;

Η Κιβωτός των Στοχασμών είναι ένα μαγεμένο φαρδύ και ρηχό πιάτο από μέταλλο ή πέτρα, συχνά διακοσμημένο με πολύτιμους λίθους. Οι Κιβωτοί είναι σπάνια αντικείμενα στον μαγικό κόσμο, καθώς μόνο οι σπουδαίοι μάγοι που δεν φοβούνται την αλήθεια μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν, ενώ η πλειοψηφία του μαγικού κόσμου φοβάται να το κάνει.

Οι κίνδυνοι της χρήσης της Κιβωτού έχουν άμεση σχέση με τη δύναμη της μνήμης και της σκέψης. Η Κιβωτός έχει δημιουργηθεί για να αναπαριστά με ακρίβεια μνήμες, ώστε ο μάγος να μπορεί να τις ξαναζήσει με κάθε λεπτομέρεια. Ωστόσο επειδή ένας τρίτος μάγος ή και ακόμα ο μάγος που του ανήκει την μνήμη μπορεί να την αλλάξει ουσιωδώς δεν ξέρεις πάντα εάν η ανάμνηση είναι η αυθεντική. Σε κάθε περίπτωση, όσοι έχουν πράγματα να κρύψουν και ντρέπονται για το παρελθόν τους είναι επιφυλακτικοί απέναντι στη χρήση αυτού του μαγικού αντικειμένου.

Ακόμα πιο δύσκολη από την αναπαράσταση μιας μνήμης είναι η χρήση μιας Κιβωτού για την εξέταση και τακτοποίηση ιδεών και σκέψεων και είναι πολύ λίγοι οι μάγοι που μπορούν να το κάνουν αυτό. Ο Άλμπους Ντάμπλντορ χρησιμοποιούσε με αυτό τον τρόπο την Κιβωτό σε αρκετά βιβλία αλλά κυρίως στο βιβλίο Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς.

Κανονικά, η Κιβωτός ενός μάγου ή μιας μάγισσας αποτελεί προσωπικό αντικείμενο του μάγου όπως και το ραβδί του. Αντίθετα η μοναδική κιβωτός στο Χάρι Πότερ, άνηκε στο Χόγκουαρτς για αυτό και την χρησιμοποίησαν πολλοί διευθυντές και διευθύντριες, αφήνοντας πίσω τις εμπειρίες και μνήμες τους τακτοποιημένες στη βιβλιοθήκη του σχολείου, δημιουργώντας έτσι ένα πολύτιμο αρχείο. Πιο συγκεκριμένα η κιβωτός του Χόγκουαρτς είναι φτιαγμένη από πέτρα και διαθέτει σαξονικούς ρούνους, πράγμα που σημαίνει ότι είναι παλαιότερη και από το κάστρο του Χόγκουαρτς. Σύμφωνα με τον μύθο, οι ιδρυτές βρήκαν την Κιβωτό μισοθαμμένη στο έδαφος όπου αποφάσισαν να κτίσουν το σχολείο. Τέλος η αγγλική ονομασία της κιβωτού δεν είναι καθόλου τυχαία αφού η λέξη  Pensieve, προέρχεται από το “pensive”, που σημαίνει σκεπτικός.

How well do you know Ginny Weasley?

Εάν η Τζίνι είναι μια από τις αγαπημένες σου χαρακτήρες ή και ακόμα η αγαπημένη σου τότε θα πρέπει να απαντήσεις σωστά τουλάχιστον σε 8 από τις 10 ερωτήσεις.  Για να δούμε… Αν το σκορ σου είναι πάνω από 17/2ο τότε… You must be a Weasley!!!

https://docs.google.com/forms/d/1dNS5L8XR-nH2WqBr3F6iTrZd5VxRI9U413gj59wALII/edit

  • Για να ανοίξετε τον σύνδεσμο…
  1. Κάντε δεξί κλικ στον σύνδεσμο και πατήστε αντιγραφή
  2. Ανοίξτε έναν browser windows π.χ. chrom, mozilla
  3. Πατήστε πάνω στο πλαίσιο αναζήτησης και κάντε δεξί κλικ και επικόλληση
  4.  Τέλος πατήστε enter

Το σπαθί του Γκόντρικ Γκρίφιντορ και οι ομοιότητες του με το Excalibur!

Η ιστορία του σπαθιού του Γκόντρικ Γκρίφιντορ:

Το σπαθί του Γκρίφιντορ δημιουργήθηκε χιλιάδες χρόνια πριν από τους πιο ικανούς μεταλλοτεχνίτες του μαγικού κόσμου, δηλαδή τους καλικάντζαρους, οι οποίοι έφτιαξαν ένα μαγεμένο σπαθί από ασήμι και ρουμπίνια, τις πέτρες που αντιπροσωπεύουν τον Κοιτώνα Γκρίφιντορ. Επίσης το όνομα του Γκόντρικ Γκρίφιντορ είναι χαραγμένο ακριβώς κάτω από τη λαβή του σπαθιού μιας και ήταν και ο ίδιος που παρήγγειλε το σπαθί από τους καλικάτζαρους. Έτσι ο ιδρυτής του κοιτώνα του Γκρίφοντορ έδωσε εντολές στον Ράγκνουκ τον Πρώτο, φημισμένο μεταλλοτεχνίτη και “Βασιλιά” των καλικάντζαρων, ώστε να κατασκευάσει το σπαθί με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Όταν ολοκλήρωσε το έργο του και μετά την παράδοση στον Γκρίφιντορ, ο Ράγκνουκ αποφάσισε ότι το θέλει πίσω. Για αυτό τον λόγο ο βασιλιάς των καλικάτζαρων διέδωσε το ψέμα ότι ο Γκόντρικ Γκρίφιντορ του έκλεψε το σπαθί και διέταξε κάποιους καλικάτζαρους να πάνε να φέρουν πίσω το σπαθί.  ‘Όμως ο Γκρίφιντορ αμύνθηκε απέναντι στους καλικάντζαρους με το ραβδί του χωρίς να σκοτώσει κανέναν από τους επίδοξους ληστές. Αντ’ αυτού, οι καλικάντζαροι επέστρεψαν στον Βασιλιά τους, αφού ο Γκρίφιντορ τους έριξε μερικά ξόρκια ώστε να του μεταφέρουν το μήνυμα ότι αν προσπαθούσαν ξανά να του κλέψουν το σπαθί, θα το εξαπέλυε εναντίον τους χωρίς καμία αναστολή.

Ο Βασιλιάς των καλικάντζαρων έλαβε σοβαρά υπόψη του την απειλή και άφησε τον Γκρίφιντορ την ησυχία του. Ωστόσο παρέμεινε μνησίκακος ως το τέλος της ζωής του απέναντι στον κάτοχο του σπαθιού και έτσι δεν διέψευσε ποτέ τη φήμη που είχε κυκλοφορήσει ο ίδιος ότι το σπαθί ανήκε στους καλικάντζαρους. Ωστόσο έχουμε ποτέ σκεφτεί τι ήθελε ένα το σπαθί ένας ικανότατος μάγος που μπορεί να κάνει τα πάντα με το ραβδί του; Η απάντηση βρίσκεται στα χρόνια πριν τη Διεθνή Σύμβαση Μυστικότητας, όταν οι μάγοι ζούσαν μαζί με τους Μαγκλς και χρειαζόταν κάτι διαφορετικό από το μαγικό τους ραβδί ώστε να μπορούν να αμύνονται απέναντί τους. Πολλοί μάγοι, μάλιστα, έγιναν και δεινοί ξιφομάχοι στην πορεία – ανάμεσά τους, βέβαια, και ο Γκόντρικ Γκρίφιντορ.

Ομοιότητες του σπαθιού με το Excalibur:

Στη λαϊκή παράδοση υπάρχουν πολλές ιστορίες για μαγεμένα σπαθιά. Μια από αυτές είναι ο μύθος του Excalibur με τον βασιλιά Αρθούρο. Το σπαθί του Γκρίφιντορ, θυμίζει το Excalibur, σπαθί του Βασιλιά Αρθούρου, που μόνο ο νόμιμος βασιλιάς μπορούσε να τραβήξει μέσα από την πέτρα όπου ήταν σφηνωμένο. Η ιδέα αυτή, ως προς την ιδιαίτερη ικανότητα κάποιου να φέρει ένα σπαθί, συνυπάρχει και στο σπαθί του Gryffindor, το οποίο μπορούν, αντίστοιχα, να χρησιμοποιήσουν τα άξια μέλη του Κοιτώνα του όπως ο Νέβιλ Λόνκμποτομ και ο Χάρι Πότερ.

Ακόμα μια σύνδεση του σπαθιού του Γκρίφιντορ με τον αρθρουριανό κύκλο και το Excalibur εντοπίζεται στους Κλήρους του Θανάτου και συγκεκριμένα στην παγωμένη λίμνη όπου πρέπει να βουτήξει ο Χάρι για να μαζέψει το σπαθί του Γκρίφιντορ από το βυθό της. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή του μύθου του Excalibur, το σπαθί δόθηκε στον Αρθούρο από την Κυρά της Λίμνης και επιστράφηκε σε αυτήν μόνο όταν ο Βασιλιάς απεβίωσε.

Maledictus Nagini

Βλέποντας την ταινία << Φανταστικά Ζώα: Τα εγκλήματα του Γκρίντεβαλντ>> ανακαλύψαμε πολλά στοιχεία για την ζωή της Ναγκίνι, του φιδιού του Βόλντεμορτ. Όπως αποκαλύπτεται η Ναγκίνι ήταν κάποτε μια καλή και γλυκιά κοπέλα η οποία δυστυχώς είχε μια κατάρα του αίματα που την ανάγκαζε να μεταμορφώνεται σε φίδι. Για αυτό τον λόγο η κοπέλα χαρακτηρίζεται και ως Μαλέντικτους το οποίο προκύπτει από το male που σημαίνει άρρωστος, κακός και το dictus που σημαίνει ειπωμένος. Οι Μαλέντικτους ήταν μάγισσες που είχαν προσβληθεί από μια κατάρα στο αίματος που τις μετέτρεπε σταδιακά σε τέρατα. Μάλιστα πολλές φορές η κατάρα περνούσε από μητέρα σε κόρη. Οι Μαλέντικτους μπορούσαν να μεταπηδούν από την ανθρώπινη μορφή σε εκείνη του τέρατος, με τη μεταμόρφωση να γίνεται όλο και λιγότερο ελεγχόμενη μέχρι που γίνονταν οριστικά τέρατα. Στην περίπτωση της Ναγκίνι η μορφή που έπαιρνε είναι αυτή του φιδιού. Η ίδια χρησιμοποιούσε την ασθένεια της ως «ταλέντο» σε ένα μαγικό τσίρκο όπου μεταμορφωνόταν σε φίδι για χάρη του θεάματος.

Η κατάσταση του Μαλέντικτους μπορεί να μην οδηγεί σε οριστικό θάνατο πρακτικά όμως «σκοτώνει» τον άνθρωπο που είναι η φορέας. Η Ναγκίνι είναι ως τώρα η πρώτη γνωστή Μαλέντικτους του φανταστικού κόσμου για εμάς. Ακόμη η Αστόρια, γυναίκα του Ντράκο Μαλφόι και μητέρα του Σκόρπιους, έπασχε επίσης από μια σπάνια, σοβαρή κατάρα του αίματος που είχε κληρονομήσει από τους προγόνους της. Η κατάρα την έκανε ευάλωτη και αδύναμη γεγονός που καθιστούσε επικίνδυνο για την υγεία της τη γέννα ενός παιδιού. Εκείνη, όμως, γέννησε τον Σκόρπιους και κατέληξε τελικά το 2019.

Το όνομα της Ναγκίνι δεν είναι καθόλου τυχαίο αφού η προέλευση του ονόματος της παραπέμπει στη σανσκριτική λέξη Νάγκα για τα αρσενικά και Ναγκίνι για τα θηλυκά. Σύμφωνα με την ινδική μυθολογία οι Ναγκα ή Ναγκίνι αποτελούσαν όντα ανθρώπινης μορφής που έπαιρναν τη μορφή γιγαντιαίου φιδιού και συγκεκριμένα του Βασιλιά Κόμπρα όπως δηλώνει και η μετάφραση του ονόματος τους.

Μέσα από το Χάρι Πότερ γνωρίσαμε την Ναγκίνι σαν το φίδι του Βόλντεμορτ και όλοι αναρωτιόμαστε πως η αυτή η καλή κοπέλα έγινε το κατοικίδιο του σατανικότερου μάγου όλων των εποχών. Το φίδι που συνάντησε ο Βόλντεμορτ στα Αλβανικά δάση ίσως να μη θυμόταν την παλιά του ζωή και να βρήκε παρηγοριά στον Σκοτεινό Άρχοντα που την εκτιμούσε ως κάτι σπάνιο και ιδιαίτερο κι όχι ως τέρας. Η Ναγκίνι, λοιπόν, στην ανθρώπινη μορφή της ίσως να δικαιώσει με το χαρακτήρα της μάγους και Μαγκλς που χαρακτηρίστηκαν ως τέρατα λόγω ιδιαιτεροτήτων της εμφάνισης τους και ασθενειών. Δυστυχώς όμως η Ναγκίνι σκοτώθηκε στη μάχη του Χόγκουαρτς όταν την σκότωσε ο Νέβιλ Λόνγκμπότομ με το σπαθί του Γκρίφιντορ.

Μιας και η Ναγκίνι είναι μια από τους βασικούς χαρακτήρες των ταινιών << Φανταστικά Ζώα>> το σίγουρο είναι πως θα μάθουμε περισσότερα πράγματα για το παρελθόν της καθώς και σίγουρα θα παίξει σημαντικό ρόλο στον πόλεμο κατά του Γκρίντεβαλντ. Για να δούμε θα καταφέρει να πείσει τον φίλο της Κρέντενς να εγκαταλείψει την σκοτεινή πλευρά ή θα πάει και εκείνη με το μέρος του Γρίντεβαλντ;

Happy Birthday Ginny Weasley!

Σαν σήμερα έχει γενέθλια η καλύτερη χαρακτήρας στο Χάρι Πότερ, Η Τζίνι Γουέσλι! Η τρελά ερωτευμένη μικρούλα με τον Χάρι που γνωρίσαμε στα πρώτα βιβλία έζησε μια ζωή όλο με περιπέτειες. Στο πρώτο έτος της στο Χόγκουαρτς ανακάλυψε το ημερολόγιο του Τομ Ριντλ και άρχισε να γράφει σε αυτό όλα τα μυστικά της. Δυστυχώς όμως αυτό είχε άσχημη κατάληξη αφού ο Βόλντεμορτ την χρησιμοποιούσε για να κάνει τρομερά πράγματα και στο τέλος την απήγαγε. Ωστόσο ο Τομ Ριντλ δεν είχε υπολογίσει την αξία του Χάρι που έσωσε την Τζίνι και σκότωσε τον Βασιλίσκο. Στα επόμενα βιβλία η Τζίνι γινόταν όλο και πιο κοντινή φίλη της Ερμιόνης η οποία την συμβούλεψε να γνωρίσει περισσότερα αγόρια ώστε να είναι πιο άνετη μπροστά στον Χάρι. Έτσι στο τέταρτο έτος της τα έφτιαξε με τον Μάικλ Κόρνερ και έπειτα στο πέμπτο με τον Ντιν Τόμας.  Ακόμη ήταν και μέλος του Στρατού του Ντάμπλντορ και ήταν  αυτή η οποία σκέφτηκε το όνομα της οργάνωσης. Η Τζίνι είχε από μικρή ικανότητα στα ξόρκια και αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην μάχη του τμήματος του μυστηρίου. Στο πέμπτο έτος της έγινε και μέλος της ομάδας κουίντιτς του Γκρίφιντορ και απέδειξε σε όλους το ταλέντο της σε αυτό το άθλημα. Επιπλέον έπειτα από έξι βιβλία επιτέλους τα έφτιαξε και με τον Χάρι ο οποίος όμως την χώρισε στο τέλος του βιβλίου για να την προστατεύσει από τον Βόλντεμορτ. Στο έκτο έτος της αφού ο Χάρι, ο Ρον και η Ερμιόνη έψαχναν για τους Πεμπτουσιωτές εκείνη και ο Νέβιλ έγιναν οι αρχηγοί του Στρατού του Ντάμπλντορ.  Έπειτα από την ήττα του Βόλντεμορτ η Τζίνι παντρεύτηκε τον Χάρι και μαζί έκαναν τρία παιδιά. Τέλος, ως ικανή παίκτρια του κουίντιτς, η Τζίνι έγινε μέλος της ομάδας των Αγιοκέφαλων Αρπυιών και ύστερα  έγινε αθλητική αρχισυντάκτρια κουίντιτς στον Ημερίσιο Προφήτη.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων