Στο λαογραφικό μουσείο Θεσσαλονίκης

Μέσα στα μικρά καρυδάκια που σπάνε με τα χέρια τους τα παιδιά κρύβονται παραμύθια. Το ξέρατε αυτό; Αν όχι, ρωτήστε τους μαθητές των μικρών τάξεων του σχολείου μας που με δύναμη χτυπούσαν τις παλάμες τους σπάζοντας τα καρύδια και να ΄σου ξεπετάγονταν αμέσως ένα ολόκληρο παραμύθι! Πολύτιμος βοηθός μας για το ταξίδι σ΄ αυτόν τον μαγικό κόσμο των παραμυθιών, η γνωστή αφηγήτρια Ανθή Θάνου. Γλυκός λόγος, ζεστή φωνή, λαϊκή σοφία, όμορφη μουσική και αφεθήκαμε σε μια νοσταλγική εποχή και μια ατμόσφαιρα αλλοτινού που πολλά είχε να μας προσφέρει. Η δύναμη των λαϊκών παραμυθιών γέμισε τον νου και την ψυχή μας. Διδακτικά χωρίς να είναι γεμάτα από διδακτισμούς, συμβολικά βοηθώντας την σκέψη να ανακαλύψει τα σύμβολα, σύγχρονα καθώς αγγίζουν θέματα και πτυχές της καθημερινής μας ζωής, απολαυστικά χαρίζοντάς μας ευεργετικά θετικά συναισθήματα, τα παραμύθια αποτελούν άυλη πολιτιστική κληρονομιά κάθε τόπου και μας βοηθούν να συνδέσουμε το πριν με το τώρα και να έρθουμε σε επαφή με τις διαχρονικές αξίες που τα εμπνέουν.
Και μετά το ταξίδι μας στον κόσμο του φανταστικού, περιηγηθήκαμε στους χώρους του λαογραφικού μουσείου Θεσσαλονίκης που στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο με θέα τη θάλασσα. Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Άλεθε μύλε μ΄, άλεθε» γνωρίσαμε πως έφτιαχναν το αλεύρι τα παλιότερα χρόνια, καθώς και τα γεωργικά εργαλεία και τις χειρονακτικές εργασίες που απαιτούνταν. Είδαμε πως λειτουργούν οι νερόμυλοι, τα νεροπρίονα και οι κοπάνες. Μας έκαναν εντύπωση οι παραδοσιακές φορεσιές και η διαδικασία παραγωγής υφασμάτων, από την ανέμη μέχρι τον αργαλειό.
Έπειτα ο φιλόξενος κήπος του μουσείου με τα πανύψηλα δέντρα γέμισε από τις φωνές και τα παιχνίδια μας. Και κάπου εκεί, μέσα στις φυλλωσιές του ψάχναμε και για τα λόγια του παραμυθιού : Ένα είναι τ΄ αηδόνι, κι αυτό γλυκά λαλεί.

Μπορείτε να επισκεφτείτε τις εκθέσεις του μουσείο πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο

http://www.lemmth.gr/welcome

και να παίξετε εκπαιδευτικά παιχνίδια σχετικά με την επίσκεψή μας

http://www.lemmth.gr/diatrophe

 

 

Δημοσιεύθηκε στην Α΄τάξη, Β΄ τάξη, Βιβλιοθήκη, Γ΄τάξη, δραστηριότητες, επισκέψεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.