Κλικ, προστέτευσέ το!

Η έκθεση φωτογραφίας μαθητριών και μαθητών του δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης “Κλικ, προστάτευσέ το” σας περιμένει στο Βαφοπουλειο Πνευματικό Κέντρο, από τις 15 έως τις 31 Μαΐου!
Συμμετέχουν 81 σχολεία όλων των βαθμίδων, ανάμεσα στα οποία και το σχολείο μας, 5ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου, με φωτογραφίες των μαθητών της Στ΄τάξης.
Με μια εντυπωσιακή ποικιλία θεμάτων η ματιά των παιδιών και των εφήβων οδηγεί και την δική μας ματιά σε ό,τι τους αφορά, τους συγκινεί, τους προβληματίζει! Σε ό,τι θέλουν να προστατεύσουν!
Ρίξτε μια ματιά στην ματιά τους! Σίγουρα κάτι έχουν να σας πουν!!!
Κι αν μετά έχετε κι εσείς κάτι να τους πείτε, ακόμα καλύτερα: πολύχρωμα post-it σας περιμένουν για να αποτυπωσετε τα συναισθήματα ή τις σκέψεις σας!
Εγκαίνια και απονομή επαίνων : Δευτέρα 22 Μαΐου στις 19:00.
Αν σας κάνει κλικ, ελάτε!
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο

Η Β΄και Γ΄τάξη στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

 

1683485909422

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για τους μικρούς και τους μεγάλους φίλους του βιβλίου. 1683485909417

Για 19η χρονιά διοργανώνεται στο χώρο της ΔΕΘ και η διάρκειά της είναι από 4 -7 Μαΐου. Πολλές οι δράσεις και οι παράλληλες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν και το σχολείο μας ήταν εκεί!

Την Παρασκευή, 5 Μαΐου 2023, οι μαθητές της Β΄και Γ΄τάξης μαζί με τους εκπαιδευτικούς επισκέφτηκαν την Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, γνώρισαν την βραβευμένη συγγραφέα Βίκυ Ξανθοπούλου και συμμετείχαν στην εκπαιδευτική δράση που οργάνωσε για το βιβλίο της « Απόδραση από το πειρατικό καράβι».Έκθεση 2 Έκθεση 1

Με όχημα την φαντασία μας, με πολύ χιούμορ, με ομαδικότητα και ενσυναίσθηση παίξαμε, διασκεδάσαμε και μάθαμε πως … για μια απόδραση χρειάζονται παραπάνω από ένας, από ό,τι κι αν προσπαθούμε να αποδράσουμε!!

Έκθεση 3  Έκθεση 5

Στη συνέχεια, περιηγηθήκαμε στην Έκθεση, είδαμε πολλά βιβλία, τα ξεφυλλίσαμε, τα περιεργαστήκαμε και φύγαμε με γεμάτα μάτια και καρδιές!

Έκθεση 4 1683479843058 1

1683479892553
Η Βάγια Κουκουβάγια παντού μαζί μας!!

 


Τα “βιβλία σε ρόδες” έφτασαν στο σχολείο μας!

booksonwheels afisa F 35X50 F sketi 570x816 1

Να λοιπόν, που και τα βιβλία γίνονται ταξιδιώτες και ταξιδεύουν μέσα σε βαλίτσες.

IMG 578ca3c9495f9e7b361ce5aeade6d508 V
Η βαλίτσα έφτασε

Η έκπληξη των μαθητών της Β΄ τάξης ήταν τεράστια όταν είδαν την βαλίτσα στην τάξη τους!Με μεγάλη περιέργεια και την απορία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, μαζεύτηκαν γύρω από το καινούριο αντικείμενο και ανυπομονούσαν για τον θησαυρό που έκρυβε. Όταν η βαλίτσα άνοιξε, ενθουσιασμένα άρχισαν να αγκαλιάζουν, να ξεφυλλίζουν και να διαλέγουν τα βιβλία που θα δανειστούν.

IMG 485aaa5377c9e6f43662671ba1b679c4 V
Γεμάτοι περιέργεια…

Το θέμα της βαλίτσας μας είναι «Τα δέντρα και τα δάση» και περιέχει 24 βιβλία. Οι μαθητές μας ήδη έχουν διαβάσει τα περισσότερα από αυτά και κάποιοι δανείζονται και διαφορετικό βιβλίο κάθε μέρα!! Η ανταπόκρισή τους είναι πολύ μεγάλη. Η βαλίτσα θα μείνει 2 εβδομάδες στην τάξη μας και στην συνέχεια θα φιλοξενηθεί στην Γ΄ τάξη για να γνωρίσουν και οι μαθητές της τα βιβλία του προγράμματος. Του χρόνου θα συνεχίσει το ταξίδι της σε άλλα σχολεία…

IMG 2eb84d69017909ef53b1af6b6e52c466 V
Διαλέγοντας!

Τι είναι όμως τα « ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ»;
Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που φέρνει μικρές, κινητές, θεματικές και δανειστικές βιβλιοθήκες στις τάξεις των δημόσιων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων σε όλη την Ελλάδα.
Σκοπός του προγράμματος είναι να ενθαρρύνει τα παιδιά να ξεφυλλίσουν, να ακούσουν ή να διαβάσουν τα βιβλία και να «ταξιδέψουν» μαζί τους, να αναγνωρίσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους προκαλούν και να τα μοιραστούν. Η ύπαρξη διαφορετικών βιβλίων γύρω από το ίδιο θέμα προσφέρει στα παιδιά ποικιλία πληροφοριών και ερεθισμάτων δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναπτύξουν κριτική σκέψη, ενώ το έργο καταξιωμένων εικονογράφων καλλιεργεί την αισθητική τους και προάγει μορφές επικοινωνίας όπως η μη λεκτική. Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® εισάγουν τους μαθητές στον κόσμο της λογοτεχνίας και της έρευνας, και τους παρέχουν την επιλογή να δανειστούν τα βιβλία στο σπίτι και να μοιραστούν την απόλαυση του διαβάσματος με την οικογένειά τους.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.vivliaserodes.gr/

 


Το περιοδικό της Γ΄ τάξης

Φέτος στην τάξη μας φτιάξαμε ένα ηλεκτρονικό περιοδικό με κάποιες από τις εργασίες, τις δράσεις, τις κατασκευές και τις επισκέψεις που κάναμε όλη την χρονιά. Το ονομάσαμε «Το περιοδικό των παιδιών» και με πολλή χαρά το παρουσιάζουμε στην ιστοσελίδα του σχολείου μας! Μπορείτε να το δείτε πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://schoolpress.sch.gr/mstrikoudi/

Καλό καλοκαίρι!
Τα παιδιά της Γ΄ταξης
Σχ.Έτος 2022-2023


15ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας στο ΝΟΗΣΙΣ

cropped logosite noesis

Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότιτο σχολείο μας συμμετέχει την Τετάρτη 26  Απριλίου στο 15ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής που διοργανώνεται στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας – ΝΟΗΣΙΣ.  Το σχολείο μας, σε συνεργασία με το Δ.Σ. Λητής,  συμμετέχει με τις μαθήτριες Κιοσέογλου Στυλιανή της Ε’ τάξης και Κλεονίκη Χριστοδούλου της ΣΤ’ τάξης.  Τα σχολεία μας συμμετέχουν με τρία έργα.  Τα πρώτα δύο είναι γραμμένα στις γλώσσες προγραμματισμού του MIT (MassachusettsInstitute of Technology), την Scratch3 και τον AppInventorγια ανάπτυξη mobileεφαρμογών.  Για το τρίτο έργο χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα MakeCodeτης Microsoft για τον προγραμματισμό των Micro:bitτου BBC.

Τα έργα που θα παρουσιάσουν οι μαθητές μας περιλαμβάνουν:

  • Mια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα για την ασφάλεια των παιδιών με τίτλο ‘Ασφαλέστερα παιδιά – Saferkids’. Γραμμένη στον AppInventorτου MIT, έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε σε μία από τις λειτουργίες της να διαβάζει τις γεωγραφικές συντεταγμένες και να τις αποστέλλει σε έναν από τους δύοSOSαριθμούς που έχουμε καταχωρήσει στην εφαρμογή.

Περίληψη Ασφαλέστερα παιδιά  Σχεδίαση Safer Kids1 Screen2

Κώδικας Safer Kids Screen2    

 

  • Ένα εκπαιδευτικό πακέτο τεσσάρων εφαρμογών με τίτλο ‘Μαθητές βοηθούν μαθητές – Students_help_Students’ (οι δύο για κινητά τηλέφωνα) για παιδιά και προσαρμοσμένες για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Το εκπαιδευτικό λογισμικό περιλαμβάνει μία εφαρμογή αριθμομηχανής, ένα σχεδιαστικό εργαλείο όπου ο μαθητής μπορεί αν θέλει να βγάλει φωτογραφία, να ζωγραφίσει σε αυτήν και να τη στείλει μέσω κάποιας εφαρμογής (π.χ. με το viber). Επιπλέον, περιλαμβάνεται μια εφαρμογή σχεδίασης σχημάτων για τα Μαθηματικά και ένα κουΐζ κατανόησης για τη Γεωγραφία με τους νομούς της Ελλάδας.

Εφαρμογή Βασικά Σχήματα1        Περίληψη Μαθητές βοηθούν μαθητές         Εφαρμογή Σχεδίαση Εφαρμογή Κομπιουτεράκι   

 

  • Μία προσομοίωση για την έγκαιρη προειδοποίηση των πολιτών σε περίπτωση πυρκαγιάς αλλά ταυτόχρονα και στην άμεση αποστολή οχημάτων για την κατάσβεσή της ή/και στη δημιουργία ζώνης ασφαλείας μέχρι την ασφαλή απομάκρυνση των ανθρώπων από την περιοχή της πυρκαγιάς όπου γίνεται χρήση των τεχνολογιών του Micro:bit, όπως αισθητήρες θερμότητας, IRcontrol, line-trackin, ραδιοεπικοινωνία, Bluetoothκαι άλλες.

Μακέτα αρχή Photo Maqueen IR Photo Leds

Το πρόγραμμα τόσο του Εκθεσιακού χώρου όσο και του Συνεδριακού χώρου παρουσιάζεται στα παρακάτω αρχεία:Λήψη αρχείουΛήψη αρχείου

 


Εργαστήριο ΤΠΕ: Οι μαθητές μας γνωρίζουν το BBCmicro:bit

Το εργαστήριο ΤΠΕ καλωσόρισε τον υπολογιστή τσέπης micro:bit (4Χ5 cm)!  Από την αρχή του νέου έτους και αφού προηγήθηκαν μαθήματα προγραμματισμού σε Scratch, oι μαθητές της Ε’ και ΣΤ΄ τάξης ξεκίνησαν να προγραμματίζουν στο εικονικό περιβάλλον του micro:bit(https://makecode.microbit.org).  Στη συνέχεια, ‘κατεβάζουν’ τα έργα τους στα micro:bitτου εργαστηρίου χωρισμένοι σε ομάδες.  Viber 2023 02 10 19 50 59 623

Οι δραστηριότητες με το micro:bitπολλές: φτιάξαμε μια καρδιά που αναβοσβήνει, παίξαμε Πέτρα-Ψαλίδι-Χαρτί, κάναμε το micro:bitζάρι, να μετράει αντίστροφα, μαντεύαμε αριθμούς,.  Επίσης, είδαμε πως λειτουργούν οι αισθητήρες θερμότητας, φωτεινότητας, το επιταχυνσιόμετροκαι το ηχείο του micro:bit.  Έπειτα,  το πήγαμε σε άλλο επίπεδο και κάναμε chatting (instantmessaging) χρησιμοποιώντας την κεραία Bluetoothτωνmicro:bit του εργαστηρίου.  Και από την Τρίτη 7-2 ξεκινήσαμε τα LedModules, ξεκινώντας με ένα Led 1w και γράφοντας κώδικα για να το κάνουμε να αναβοσβήνει.  Στη συνέχεια, σχεδιάσαμε το κύκλωμα στο τετράδιο και πήγαμε στα τραπεζάκια του εργαστηρίου. Viber 2023 02 10 19 51 00 616

Xρησιμοποιώντας τους ακροδέκτες του micro:bit συνδέσαμε τοledμας με τη βοήθεια καλωδίων τύπου alligatorclips.  Την ερχόμενη Τρίτη θα κάνουμε εξομοίωση φαναριών τροχαίας χρησιμοποιώνταςτα αντίστοιχα leds (πράσινο-πορτοκαλί-κόκκινο).Και ακολουθούν οι αισθητήρες υγρασίας όπου οι μαθητές θα μετράνε την υγρασία των σπορείων που θα φτιάξουμε αλλά και ένα παιχνίδι όπου θα συνεργαστεί το micro:bitμε τη Scratchκαι θα έχουμε ως χειριστήριο στο παιχνίδι το ίδιο το micro:bit (σαν χειριστήριο του Wii).

Και μέσα σε όλα αυτά, στις 24-1 οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξεων, επισκέφθηκαν τηViber 2023 02 10 19 51 01 415 RobotixLabγια να γνωρίσουν από κοντά ακόμα περισσότερες εφαρμογές του micro:bitαλλάκαι το ρομπότ Thetaπου είναι βασισμένο στον μικροϋπολογιστή micro:bit.  Μας μίλησαν για τη ρομποτική επιστήμη, είδαμε ρομποτικούς βραχίονες και 3Dεκτυπωτή και στη συνέχεια οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες, προγραμμάτισαν τα ρομπότ και διασκέδασαν με εφαρμογές ρομποτικής και προγραμματισμού.

(Οι φωτογραφίες είναι από το μάθημα της Ε’ τάξης στις 7-2 και τη θεματική LedModules)

Viber 2023 02 10 19 52 12 966
Μαθαίνοντας να προγραμματίζουμε

Χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης

Οι όμορφες μέρες των γιορτών πλησιάζουν και ήρθε η ώρα να μετρήσουμε αντίστροφα μέχρι τα Χριστούγεννα! Έφτιαξα, λοιπόν, ένα ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης γεμάτο αφηγήσεις βιβλίων, μικρές όμορφες ταινίες, κάλαντα και τραγούδια για να σκεφτούμε, να ονειρευτούμε και να γεμίσουμε όμορφα συναισθήματα. Όταν ένα παράθυρο ανοιχτεί , μπορείτε να το παρακολουθήσετε όσες φορές θέλετε!  Και για να μην είστε βιαστικοί… δεν ανοίγουν πιο μπροστά τα παραθυράκια των επόμενων ημερών! Κάθε πράγμα στην ώρα του! Έτοιμοι … ξεκινάμε!

Η χριστουγεννοφύλακας της βιβλιοθήκης

Κυρία Κατερίνα


Μετάβαση στο calendar.myadvent.net.


Αγιασμός-Έναρξη σχολικής χρονιάς

Σας ενημερώνουμε ότι  ο αγιασμός στο σχολείο μας θα γίνει την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου στις 10:00 π.μ.  στο αυλειο χώρο του σχολείου.

Δρομολόγιο λεωφορείου θα γίνει για την Δευτέρα μόνο από  τον Μονόλοφο – Μελισσοχώρι . Το λεωφορείο θα ξεκινήσει από τον Μονόλοφο στις 9:15 π.μ. Οι μαθητές/τριες θα αποχωρήσουν από το σχολείο στις 11:00 π.μ.

Επειδή θα δοθούν τα βιβλία , θα πρέπει οι μαθητές να φέρουν μαζί τους την σχολική τους τσάντα.

Σας ευχόμαστε ολόψυχα καλή και δημιουργική σχολική χρονιά!!

Το εκπαιδευτικό προσωπικό του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου


Πρόσκληση σε παρουσίαση βιβλίου που θα συμμετέχει το σχολείο μας

Η Α΄ τάξη του σχολείου μας θα συμμετέχει στην διαδραστική παρουσίαση του καινούριου βιβλίου της Μαρίας Κουτσανοπούλου “Τι κι αν…”  που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου στο χώρο του 2ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου, την Κυριακή 29 Μαίου 2022 στις 11:οοπ.μ. Μα χαρά θα σας περιμένουμε όλους να μας χειροκροτήσετε και να χαρείτε μαζί μας!

Afisa Ti Ki An


2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ- ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ee699d000b085a36db115fed6c1a9489 XLΚάθε χρόνο στις 2 Απριλίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, μια μέρα ιδιαίτερα σημαντική για όλα τα παιδιά- ανεξαρτήτως ηλικίας- και για την επαφή τους με τα βιβλία. Τα βιβλία που οξύνουν την φαντασία μας, διευρύνουν τους ορίζοντές μας, εξάπτουν την περιέργειά μας και μας ταξιδεύουν σε φανταστικούς ή μη κόσμους.
Με αφορμή την ημέρα αυτή ασχοληθήκαμε με 11 διαφορετικά παιδικά βιβλία και οι μαθητές- ανά δύο- πραγματοποίησαν κάποιες εργασίες ντυμένες με φαντασία τις οποίες φωτογράφισαν, ανέβασαν και μπορείτε να τις θαυμάσετε στο παρακάτω padlet.

Εδώ πατήστε για το padlet


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση