Κλικ, προστέτευσέ το!

Η έκθεση φωτογραφίας μαθητριών και μαθητών του δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης “Κλικ, προστάτευσέ το” σας περιμένει στο Βαφοπουλειο Πνευματικό Κέντρο, από τις 15 έως τις 31 Μαΐου!
Συμμετέχουν 81 σχολεία όλων των βαθμίδων, ανάμεσα στα οποία και το σχολείο μας, 5ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου, με φωτογραφίες των μαθητών της Στ΄τάξης.
Με μια εντυπωσιακή ποικιλία θεμάτων η ματιά των παιδιών και των εφήβων οδηγεί και την δική μας ματιά σε ό,τι τους αφορά, τους συγκινεί, τους προβληματίζει! Σε ό,τι θέλουν να προστατεύσουν!
Ρίξτε μια ματιά στην ματιά τους! Σίγουρα κάτι έχουν να σας πουν!!!
Κι αν μετά έχετε κι εσείς κάτι να τους πείτε, ακόμα καλύτερα: πολύχρωμα post-it σας περιμένουν για να αποτυπωσετε τα συναισθήματα ή τις σκέψεις σας!
Εγκαίνια και απονομή επαίνων : Δευτέρα 22 Μαΐου στις 19:00.
Αν σας κάνει κλικ, ελάτε!
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο

Η Β΄και Γ΄τάξη στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

 

1683485909422

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για τους μικρούς και τους μεγάλους φίλους του βιβλίου. 1683485909417

Για 19η χρονιά διοργανώνεται στο χώρο της ΔΕΘ και η διάρκειά της είναι από 4 -7 Μαΐου. Πολλές οι δράσεις και οι παράλληλες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν και το σχολείο μας ήταν εκεί!

Την Παρασκευή, 5 Μαΐου 2023, οι μαθητές της Β΄και Γ΄τάξης μαζί με τους εκπαιδευτικούς επισκέφτηκαν την Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, γνώρισαν την βραβευμένη συγγραφέα Βίκυ Ξανθοπούλου και συμμετείχαν στην εκπαιδευτική δράση που οργάνωσε για το βιβλίο της « Απόδραση από το πειρατικό καράβι».Έκθεση 2 Έκθεση 1

Με όχημα την φαντασία μας, με πολύ χιούμορ, με ομαδικότητα και ενσυναίσθηση παίξαμε, διασκεδάσαμε και μάθαμε πως … για μια απόδραση χρειάζονται παραπάνω από ένας, από ό,τι κι αν προσπαθούμε να αποδράσουμε!!

Έκθεση 3  Έκθεση 5

Στη συνέχεια, περιηγηθήκαμε στην Έκθεση, είδαμε πολλά βιβλία, τα ξεφυλλίσαμε, τα περιεργαστήκαμε και φύγαμε με γεμάτα μάτια και καρδιές!

Έκθεση 4 1683479843058 1

1683479892553
Η Βάγια Κουκουβάγια παντού μαζί μας!!

 


Τα “βιβλία σε ρόδες” έφτασαν στο σχολείο μας!

booksonwheels afisa F 35X50 F sketi 570x816 1

Να λοιπόν, που και τα βιβλία γίνονται ταξιδιώτες και ταξιδεύουν μέσα σε βαλίτσες.

IMG 578ca3c9495f9e7b361ce5aeade6d508 V
Η βαλίτσα έφτασε

Η έκπληξη των μαθητών της Β΄ τάξης ήταν τεράστια όταν είδαν την βαλίτσα στην τάξη τους!Με μεγάλη περιέργεια και την απορία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, μαζεύτηκαν γύρω από το καινούριο αντικείμενο και ανυπομονούσαν για τον θησαυρό που έκρυβε. Όταν η βαλίτσα άνοιξε, ενθουσιασμένα άρχισαν να αγκαλιάζουν, να ξεφυλλίζουν και να διαλέγουν τα βιβλία που θα δανειστούν.

IMG 485aaa5377c9e6f43662671ba1b679c4 V
Γεμάτοι περιέργεια…

Το θέμα της βαλίτσας μας είναι «Τα δέντρα και τα δάση» και περιέχει 24 βιβλία. Οι μαθητές μας ήδη έχουν διαβάσει τα περισσότερα από αυτά και κάποιοι δανείζονται και διαφορετικό βιβλίο κάθε μέρα!! Η ανταπόκρισή τους είναι πολύ μεγάλη. Η βαλίτσα θα μείνει 2 εβδομάδες στην τάξη μας και στην συνέχεια θα φιλοξενηθεί στην Γ΄ τάξη για να γνωρίσουν και οι μαθητές της τα βιβλία του προγράμματος. Του χρόνου θα συνεχίσει το ταξίδι της σε άλλα σχολεία…

IMG 2eb84d69017909ef53b1af6b6e52c466 V
Διαλέγοντας!

Τι είναι όμως τα « ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ»;
Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που φέρνει μικρές, κινητές, θεματικές και δανειστικές βιβλιοθήκες στις τάξεις των δημόσιων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων σε όλη την Ελλάδα.
Σκοπός του προγράμματος είναι να ενθαρρύνει τα παιδιά να ξεφυλλίσουν, να ακούσουν ή να διαβάσουν τα βιβλία και να «ταξιδέψουν» μαζί τους, να αναγνωρίσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους προκαλούν και να τα μοιραστούν. Η ύπαρξη διαφορετικών βιβλίων γύρω από το ίδιο θέμα προσφέρει στα παιδιά ποικιλία πληροφοριών και ερεθισμάτων δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναπτύξουν κριτική σκέψη, ενώ το έργο καταξιωμένων εικονογράφων καλλιεργεί την αισθητική τους και προάγει μορφές επικοινωνίας όπως η μη λεκτική. Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® εισάγουν τους μαθητές στον κόσμο της λογοτεχνίας και της έρευνας, και τους παρέχουν την επιλογή να δανειστούν τα βιβλία στο σπίτι και να μοιραστούν την απόλαυση του διαβάσματος με την οικογένειά τους.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.vivliaserodes.gr/

 


Πρόσκληση σε παρουσίαση βιβλίου που θα συμμετέχει το σχολείο μας

Η Α΄ τάξη του σχολείου μας θα συμμετέχει στην διαδραστική παρουσίαση του καινούριου βιβλίου της Μαρίας Κουτσανοπούλου “Τι κι αν…”  που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου στο χώρο του 2ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου, την Κυριακή 29 Μαίου 2022 στις 11:οοπ.μ. Μα χαρά θα σας περιμένουμε όλους να μας χειροκροτήσετε και να χαρείτε μαζί μας!

Afisa Ti Ki An


Συμμετοχή της Β΄τάξης σε βιντεοκλίπ αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Η Β΄τάξη του σχολείου μας αποφάσισε να συμμετέχει στην πρόσκληση του Δήμου Ωραιοκάστρου για συμμετοχή των μαθητών σε βιντεοκλίπ  αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Με πολύ κέφι, θέληση για δημιουργία, συνεργασία και πολλές πρόβες  εμπνευστήκαμε ένα δρώμενο που τιμά την Ελλάδα ,την ιστορία και τον πολιτισμό μας.  Όλα αυτά έγιναν στον καταπράσινο κήπο μας ! Ο φωτογράφος και βιντεολήπτης  που συνεργάζεται με το Δήμο Ωραιοκάστρου  μας βοήθησε πολύ και βιντεοσκόπησε με υπομονή και επαγγελματισμό τη δράση μας! Αρωγός μας  ήταν και η κυρία Ευαγγελία Δρόσου από το Δήμο Ωραιοκάστρου. Το βιντεοκλίπ θα ετοιμαστεί και θα ανέβει στη σελίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου για να προβληθεί σε όλο το διαδίκτυο. Μόλις γίνει αυτό θα το ανεβάσουμε κι εμείς στο blog μας. Νιώθουμε πολύ περήφανοι για τους μαθητές μας και τη δουλειά μας και σύντομα θα  μας καμαρώσετε όλοι!

Υπεύθυνες για την έμπνευση και τη δημιουργία της δράσης  είναι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας  κ. Κατερίνα Καφετζοπούλου και η κ. Βάσω Τσίντσιφα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον γονέα του σχολείου μας κ. Ανδρέα Ρουμελιώτη για την προσφορά ενός πολύ νόστιμου κεράσματος σε όλους τους συμμετέχοντες.


Από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο με όχημα δραστηριότητες  STEM και Ρομποτικής»

Στα  πλαίσια του Προγράμματος Μετάβασης, πραγματοποιήθηκε  την Πέμπτη 5 Μαρτίου  από 10:00 έως 13:15  στο χώρο του Σχολείου μας επιμόρφωση με βιωματικό εργαστήριο στους  μαθητές/τριες  της  Στ΄ τάξης με θέμα: «Από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο με όχημα δραστηριότητες  STEM και Ρομποτικής». Η επιμόρφωση  έγινε από τον Συντονιστή Ε.Ε. ΠΕ04.1(Φυσικής), κ. Κύριλλο Τσερμπάκ και την Συντονίστρια  Ε.Ε. κ.  Ειρήνη Ιωαννίδου.

Ήταν μία ευχάριστη εμπειρία για τους μαθητές/τριες της  Στ΄ τάξης και ευχαριστούμε θερμά τους δύο συντονιστές εκπαίδευσης για την προσφορά τους στην πραγματοποίηση αυτής της δράσης.


Πρώτο, Αποκριάτικο, Μαθητικό, Χορευτικό, Αντάμωμα.

 

Με μουσικές, χορούς, τραγούδια και χρώματα απ΄όλη την Ελλάδα ξεκίνησε το πρώτο χορευτικό αντάμωμα μαθητών των δημοτικών και γυμνασίων  της πόλης μας που διοργανώθηκε από τη συντονίστρια εκπαίδευσης Φυσικής Αγωγής κ. Όλγα Βασιλειάδου στο ΕΑΚ Νεάπολης την Πέμπτη 27/2/2020.

Το σχολείο μας με την καθοδήγηση της  γυμνάστριας κ. Βασιλικής Τσίντσιφα , παρουσίασε χορούς από διάφορα μέρη της πατρίδας μας και οι μαθητές της Δ΄τάξης με τη συνοδεία του δασκάλου τους κ. Δάγκου Αθανάσιου έδωσαν όλο το κέφι και τη ζωντάνια τους στην παρουσίασή τους.

Ήταν μία  ξεχωριστή εμπειρία που ευχόμαστε να την ξαναζήσουμε!

 

 


Υπάρχει και το “Μαύρο θέατρο” !

Την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020 είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με ένα πρωτότυπο είδος θεάτρου: Το μαύρο θέατρο! Παρακολουθήσαμε την παράσταση “Ο Ηρακλής και οι άθλοι της ζωής μας” μέσα σε μία διαφορετική , θεατρική ατμόσφαιρα με κυρίαρχο χρώμα το μαύρο αλλά και φωσφορούχα χρώματα και αντικείμενα που αιωρούνταν στον αέρα.

Ήταν κάτι διαφορετικό και πρωτότυπο που μας ενθουσίασε. Κυρίως όμως αυτό που μάθαμε ήταν ότι στην πραγματικότητα οι άθλοι του Ηρακλή συμβολίζουν την αιώνια προσπάθεια που κάνει ο άνθρωπος να ξεπεράσει τους φόβους του και και να οδηγηθεί στην αυτοεπίγνωση.

Ήταν μια διαφορετική εμπειρία!


“Χωρίς οικογένεια” : Μια υπέροχη ταινία!

Την Τρίτη ,21 Ιανουαρίου 2020, οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την θαυμάσια ταινία “Χωρίς οικογένεια” βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Έκτορ Μαλό .

Στην ταινία παρακολουθήσαμε τον υιοθετημένο, μικρό Ρεμί στον αγώνα του για την αναζήτηση της πραγματικής του οικογένειας, ο οποίος μέσα από περιπέτειες, χαρές και λύπες έφτασε στη κατάκτηση της αληθινής του ταυτότητας.

Μαζί του συγκινηθήκαμε και χαρήκαμε αλλά και προβληματιστήκαμε πάνω στο μοίρασμα της αγάπης ανάμεσα στους βιολογικούς και τους θετούς γονείς.

Ήταν μια έξοχη ταινία που άγγιξε μικρούς και μεγάλους!


“Το καπλάνι της βιτρίνας” : Μια θαυμάσια παράσταση!

Την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου το σχολείο μας είχε τη θαυμάσια ευκαιρία να παρακολουθήσει την εξαιρετική, θεατρική παράσταση “Το καπλάνι της βιτρίνας” , έργα βασισμένο στο βιβλίο της σπουδαίας Άλκης Ζέη.

Μέσα από τα μάτια, τις σκέψεις και τα βιώματα της Μυρτώς και της Μέλιας παρακολουθήσαμε την κοινωνική ζωή και τα ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας του Μεσοπολέμου με την έναρξη της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά και τις ανατροπές που επέφερε στις ζωές των ανθρώπων.

Δράση, περιπέτεια, πλούσια μηνύματα για τα αγαθά της ελευθερίας,  της δημοκρατίας, της φιλίας και του πατριωτισμού  αλλά και πολλή συγκίνηση είναι ό,τι κρατήσαμε από αυτή την θαυμάσια παράσταση!


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση