“Κι είπαμε το ψωμί, ψωμάκι”, “Εφάγαμε μαζί ψωμί κι αλάτι”, “Ψωμί και τυρί και γλυκιά ζωή” και τόσες ακόμη παροιμίες και λαϊκές ρήσεις που καταδεικνύουν την τεράστια αξία του άρτου. Γι΄αυτό το πολύτιμο αγαθό που μας ανάθρεψε όλους και αποτελεί τη βάση της διατροφής μας, είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε πληροφορίες κατά την επίσκεψή μας στο …
Κατηγορία: λαογραφία
Φεβ 12
Η Τσικνοπέμπτη στο σχολείο μας
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων του Σχολείου μας τηρώντας το έθιμο της Τσικνοπέμπτης πρόσφερε νόστιμα εδέσματα στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς μας. Χορέψαμε και τραγουδήσαμε με το παραδοσιακό γαϊτανάκι. Η αυλή μας γέμισε γέλια και χαρές. Λίγα λόγια για την Τσικνοπέμπτη Η Τσικνοπέμπτη είναι μια ετήσια τελετή, της οποίας …
Μαρ 18
Η ιστορία ενός μήνα: Ο Μάρτιος
Στο Ιουλιανό και αργότερα στο Γρηγοριανό ημερολόγιο έχει 31 ημέρες. Από τις 19 μέχρι τις 23 Μαρτίου ο ήλιος μπαίνει στον αστερισμό του Κριού. Στις 21 Μαρτίου πραγματοποιείται η αστρονομική έναρξη της άνοιξης με τη λεγόμενη «εαρινή ισημερία», δηλ. την ίση χρονική διάρκεια ημέρας και νύχτας. Το όνομα του είναι ρωμαϊκής καταγωγής. Είχε οριστεί ως …
Φεβ 09
Ματιές στο παρελθόν: Μία έκθεση λαογραφίας από τους μαθητές της ΣΤ΄τάξης
Με αφορμή τη γλωσσική ενότητα “Η ζωή έξω απ΄την πόλη”, οι μαθητές και οι μαθήτριες ετοίμασαν με πολλή χαρά και μεράκι, και με τη βοήθεια του δασκάλου τους κ. Νίκου Μοσχόπουλου, μία έκθεση λαογραφίας με θέμα τον άνθρωπο της αγροτικής κοινωνίας. Η έκθεση περιλαμβάνει αντικείμενα της καθημερινής ζωής που συνέλεξαν οι μαθητές από τους τόπους …
Φεβ 08
Η ιστορία ενός μήνα: Ο Φεβρουάριος
Το όνομα του (κοινώς Φλεβάρης) προέρχεται από τη λατινική λέξη februare (=εξαγνίζω), που σημαίνει καθαρτήρια γιορτή, γιατί κατά την διάρκεια του γίνονταν στη Ρώμη γιορτές θρησκευτικού καθαρμού και εξαγνισμού. Επίσης λέγεται Φλιάρης, Κουτσουφλέβαρος ή Κουτσός, Κούντουρος ή Κούτσουρος (δηλ. με κομμένη την ουρά, Πόντος), Κουτσούκης ή Μικρός (Κύπρος) και Κλαδευτής. Από το 46 π.Χ. …
Ιαν 13
Η ιστορία ενός μήνα: Ιανουάριος
Ο πρώτος μήνας του έτους, κοινώς Γενάρης. Ονομάστηκε έτσι προς τιμή του θεού των Ρωμαίων Ιανού, ο οποίος θεωρούταν προστάτης των πρώτων αρχών και αιτίων. Η καθιέρωση του ως πρώτου μήνα του έτους έγινε το 450 π.Χ. από τους Ρωμαίους. Για τους αρχαίους Έλληνες η πρώτη του έτους ήταν η 21η Ιουνίου. Οι Βυζαντινοί ακολούθησαν …
Δεκ 07
Η ιστορία ενός μήνα: Δεκέμβριος
Ο Δεκέμβρης, είναι ο δωδέκατος και τελευταίος μήνας του ηλιακού μας έτους, αλλά ο δέκατος μήνας όπως το λέει και το όνομα του. Δεκέμβρης από το λατινικό Decem, που σημαίνει δέκα. Από την ζωή των αγροτών, όπως αυτή εξελίσσεται μέσα στον Δεκέμβρη, τρεις είναι οι εμπειρίες του χρόνου που «πρωταγωνιστούν»! Το κρύο, το τέλος της …
Οκτ 07
Η ιστορία ενός μήνα: Ο Οκτώβριος
Ο δεύτερος μήνας του φθινοπώρου. Έχει 31 ημέρες κι είναι ο πιο κατάλληλος για την καλλιέργεια και τη σπορά των χωραφιών. Ο ελληνικός λαός δίνει και τα ονόματα: Αϊ-Δημήτρης ή… Αϊ-Δημητριάτης, Βροχάρης, Σποριάτης ή Σποριάς ή Σπαρτός, Μπρουμάρης (=ομιχλώδης, σκοτεινός) και Παχνιστής (από την πάχνη που πέφτει στους αγρούς). Τον θεωρεί έναν από τους μήνες …