ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ; ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΙΩΣΗ

kryologhma paidiou

Ένα θέμα που απασχολεί την κάθε οικογένεια, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες είναι το πότε μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο ένα παιδί που ήταν άρρωστο. Τα παιδιά αναμένεται να αρρωστήσουν 8-12 φορές το χρόνο, ειδικά αυτά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό! Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το παιδί συνήθως περνά τη μία ίωση μετά την άλλη, δίνοντας την εντύπωση ότι είναι άρρωστο σχεδόν συνέχεια, άλλοτε πιο ήπια και άλλοτε πιο βαριά. Ποιες μέρες πρέπει το παιδί να μείνει σπίτι και πότε μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο; Ακολουθεί ένας απλός οδηγός ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε πότε μπορεί το παιδί να επιστρέψει στο σχολείο ανάλογα με τα συμπτώματα που παρουσιάζει.

Πότε μπορεί ένα «άρρωστο» παιδί να πάει σχολείο και πότε όχι;

Τι κάνουμε όταν έχουμε άρρωστο παιδί κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς; Πότε πρέπει να το κρατήσουμε σπίτι και πότε μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του; Αυτή είναι μια απόφαση που καλούνται να πάρουν συχνά οι γονείς και δεν είναι πάντα ξεκάθαρο τι πρέπει να κάνουν. Όταν τα συμπτώματα είναι έντονα, δηλαδή το παιδί έχει πυρετό, διάρροια και εμετούς ή εξανθήματα, όπως στην ανεμοβλογιά ή νόσο χειρών-ποδών-στόματος (κοξάκι) είναι προφανές σε όλους ότι το παιδί πρέπει να μείνει σπίτι. Όταν τα συμπτώματα όμως είναι πιο ήπια η απόφαση είναι πιο δύσκολη. Από τη μία, ένα παιδί που έχει φυσιολογικά 8-12 ήπιες ιώσεις το χρόνο δε μπορεί να μένει για καιρό εκτός σχολείου, χάνοντας γνώσεις και δραστηριότητες. Ούτε οι γονείς που δουλεύουν μπορούν εύκολα να μένουν σπίτι για να το φροντίζουν. Από την άλλη, ένα άρρωστο παιδί είναι από τη μία μεταδοτικό για τα άλλα παιδιά και από την άλλη πιο ευάλωτο στο να κολλήσει μια νέα λοίμωξη. Ποια είναι λοιπόν η ισορροπία; Πότε μπορεί το παιδί να πάει στο σχολείο; Ακολουθούν οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις που προβληματίζουν τους γονείς

Συνάχι, καταρροή & βουλωμένη μύτη

Στα παιδιά η ρινική καταρροή ξεκινά συνήθως τον Οκτώβριο και τελειώνει τον Μάιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλο αυτό το διάστημα το παιδί θα απέχει από το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό. Επομένως, αν τα συμπτώματα είναι ήπια και το παιδί θέλει να παίξει, να τρέξει και να φάει μπορεί να πάει στο σχολείο. Για να περιορίσετε την μετάδοση του συμπτώματος, μη ξεχνάτε να συμβουλεύετε τα παιδιά σας να πετάνε τα χαρτομάντιλα αμέσως αφού τα χρησιμοποιήσουν και να πλένουν τα χέρια τους τακτικά

Βήχας

Ο βήχας στα παιδιά μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Μια από τις πιο συχνές είναι η καταρροή. Επομένως, στις περισσότερες περιπτώσεις, αν ο βήχας είναι ήπιος, το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο.

Αν ο βήχας είναι τόσο έντονος που εμποδίζει το παιδί να συμμετέχει στις δραστηριότητες της τάξης ή να παίξει, κρατήστε το σπίτι για να ξεκουραστεί και να ανακτήσει τις δυνάμεις του. Αν ο βήχας είναι τόσο συχνός που μοιάζει συνεχόμενος και δυσκολεύει την αναπνοή, τότε κρατήστε το παιδί σπίτι και συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Πονόλαιμος

Το παιδί που έχει έναν ήπιο πονόλαιμο (φαρυγγοδυνία), χωρίς άλλα συμπτώματα και που ο πόνος δεν το εμποδίζει να φάει, μπορεί να πάει στο σχολείο.

Εμετός και διάρροια

Ένα παιδί που κάνει εμετούς, έστω και λίγους ΔΕΝ πρέπει να πάει στο σχολείο. Κρατήστε το σπίτι για φροντίδα και καλή ενυδάτωση. Το παιδί που κάνει διάρροιες ακόμη και αν είναι καλά, είναι μεταδοτικό για τα άλλα παιδιά, oπότε και αυτό καλό είναι να μείνει στο σπίτι. Στο σχολείο μπορούν να επιστρέψουν αν είναι καλά, χωρίς συμπτώματα για 2 μέρες.

Πυρετός

Το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο αν είναι απύρετο για τουλάχιστον 24 ώρες, χωρίς αντιπυρετικά.

Ωτίτιδα

Τα παιδιά που έχουν ωτίτιδα και παίρνουν αντιβίωση μπορούν να γυρίσουν στο σχολείο αν δεν έχουν πυρετό και δεν πονάει το αυτί τους. Δεν είναι απαραίτητο να έχουν ολοκληρώσει την αντιβίωση πριν επιστρέψουν στο σχολείο.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση