Η ιστορία ξεπήδησε από τα σχολικά βιβλία μας και ήρθε να μας βρει στην τάξη , ολοζώντανη, χειροπιαστή και άκρως διασκεδαστική και συγκινητική.
Κι όχι μια οποιαδήποτε ιστορία αλλά η ιστορία του τόπου μας, της περιοχής όπου ζούμε και μεγαλώνουμε. Πιάνοντας, λοιπόν, το νήμα της, πήγαμε πίσω σχεδόν τρείς χιλιάδες χρόνια, τότε που σε τούτα τα χώματα ζούσαν οι πρόγονοί μας. Μάθαμε για την καθημερινότητα, τον τρόπο ζωής τους και συνδεθήκαμε με την ιστορική συνέχεια που ξετυλίχθηκε μπροστά μας σαν τα νήματα του αργαλειού της Ασσύρου.
Οδηγοί μας στο ταξίδι του χρόνου ήταν η αρχαιολόγος, Άννα Παντή και ο εικαστικός, Αντώνης Τσέος, υπεύθυνοι του προγράμματος «Ας… σύρουμε το νήμα με της Ασσύρου τον αργαλειό», της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης που επισκέφθηκαν το σχολείο μας. Μας ενημέρωσαν για τις ανασκαφές που έγιναν στην περιοχής μας, τα ευρήματά τους και μας εξήγησαν πως λειτουργούσε ο αργαλειός που βρέθηκε σε ανασκαφή στην Άσσυρο.
Και μετά την θεωρία…η πράξη! Ένα αντίγραφο του αρχαίου αργαλειού, κατασκευασμένο από τον κύριο Τσέο, μας περίμενε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για να τον δοκιμάσουμε. Οι μαθητές και οι μαθήτριες των Δ΄, Έ και ΣΤ΄ τάξεων έπιασαν το υφάδι, το στημόνι και την σπάθα και έγιναν για λίγο υφαντές και υφάντριες φτιάχνοντας το δικό τους εργόχειρο.
Χαρήκαμε, προβληματιστήκαμε, βιώσαμε και τελικά υφάναμε το χαλί της γνώσης μας με καινούριες και ξεχωριστές εμπειρίες. Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους του προγράμματος για την συμβολή τους!