Όταν το βιβλίο γιορτάζει!

«Το ασχημόπαπο», «Ο μολυβένιος στρατιώτης», «Η μικρή γοργόνα» , «Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα» είναι μερικά από τα διάσημα παραμύθια του αγαπημένου Δανού παραμυθά, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν . Γεννήθηκε στις 2 Απριλίου του 1805 στην πόλη Όντενσε και σε όλη τη διάρκεια της ζωής του έγραψε 168 παραμύθια.

Για να τιμήσει το έργο του σπουδαίου αυτού συγγραφέα, το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY) καθιέρωσε την ημέρα των γενεθλίων του, 2 Απριλίου, ως την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου. Σκοπός τους είναι να εμπνεύσουν στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσουν την προσοχή των μεγαλύτερων στο παιδικό βιβλίο. Κάθε χρόνο ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της IBBY ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα που διανέμεται σε όλο τον κόσμο. Το 2019, υπεύθυνη για το υλικό του εορτασμού είναι η χώρα της Λιθουανίας. Το μήνυμα και η αφίσα είναι έργα του Λιθουανού Κεστούτις Κασπάροβιτς , διεθνούς φήμης εικονογράφου και συγγραφέα. Το φετινό μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου τιτλοφορείται «Τα βιβλία μας βοηθούν να μην βιαζόμαστε».

Και είναι αυτή ακριβώς η μαγεία της παιδικής ηλικίας . Τα πάντα κινούνται σε ένα χρόνο όπου όλα γίνονται με το ρυθμό των παιδιών και προσαρμόζονται στα δικά τους μέτρα. Η βιάση δεν έχει θέση εκεί. Οι εικόνες του φανταστικού με το πραγματικό μπερδεύονται και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Περίτρανη απόδειξη τα έργα των μικρών καλλιτεχνών μας. Στο σχολικό διαγωνισμό που εκπονήσαμε με θέμα «Δημιουργία αφίσας για την ημέρα παιδικού βιβλίου» βρεθήκαμε μπροστά σε δημιουργίες που μας εξέπληξαν χαρούμενα και μας ενθουσίασαν.

Σε κάθε τάξη τα παιδιά συγκρότησαν ομάδες και με πολύ μεράκι έσκυψαν τα κεφάλια τους πάνω από χαρτιά, χρώματα, μολύβια, αντάλλαξαν ιδέες και … στρώθηκαν στη δουλειά. Τα έργα τους ήταν ανώτερα των προσδοκιών μας. Η επιτροπή των δασκάλων δυσκολεύτηκε πολύ να διαλέξει το καλύτερο έργο από κάθε τάξη, καθώς όλες οι αφίσες ήταν εξαιρετικές και η καθεμιά είχε κάτι το ιδιαίτερο να παρουσιάσει. Οι έξι καλύτερες παρουσιάζονται παρακάτω. Τα βραβευμένα έργα των μαθητών εκτίθενται στο χώρο του σχολείου μας μαζί με τις αφίσες της IBBY των τελευταίων 15 ετών.
Το βιβλίο μας έδωσε την αφορμή, την σπιρτάδα για να γίνει το σχολείο μια κυψέλη τέχνης και έκφρασης.
«Αν έχεις έναν κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται» Κικέρων

Η βραβευμένη αφίσα τη Α΄ταξης

Η βραβευμένη αφίσα της Β΄τάξης

Η βραβευμένη αφίσα της Γ΄τάξης

Η βραβευμένη αφίσα της Δ΄τάξης

Η βραβευμένη αφίσα της Ε΄τάξης

Η βραβευμένη αφίσα της Στ΄ τάξης

 

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση