Έθιμα Πασχαλινά -Τα λαζαράκια είναι μικρά, αφράτα, ημίγλυκα ψωμάκια που παρασκευάζουν οι χριστιανοί το Σάββατο του Λάζαρου, τη Μεγάλη Εβδομάδα. Έχουν το σχήμα σπαργανωμένου ανθρώπου, όπως παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες, και συμβολίζουν την ανάστασή του. Είναι νηστίσιμα, δηλαδή δεν περιέχουν γαλακτοκομικά προϊόντα ή αυγά. Έτσι και εμείς φτιάξαμε λαζαράκια με αλεύρι, αλάτι και νερό.
-Βάψιμο αβγών Σύμφωνα με την Ορθόδοξη παράδοση, το Πάσχα βάφουμε κόκκινα τα αυγά επειδή συμβολίζουν το αίμα του Χριστού που χύθηκε για τη σωτηρία του κόσμου. Βάψαμε τα αβγά με κόκκινη μπογιά αφού πρώτα τα παιδιά έκαναν διάφορα πολύχρωμα σχέδια.
Η πασχαλινή μας κάρτα
Το πασχαλινό καλαθάκι μας
Ευχαριστούμε τον πρωτοπρεσβύτερο π. Βασίλειο Γκολέμη του ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου που πέρασε από το νηπιαγωγείο μας και κέρασε όλα τα παιδιά πασχαλινά κουλουράκια και μας ευχήθηκε Καλή Ανάσταση!
Και οι Νηπιαγωγοί του 4ου Νηπιαγωγείου Ναυπλίου ευχόμαστε ολόψυχα σε όλους:
“Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση με υγεία και ευτυχία”!
Στα πλαίσια της δράσης εθελοντισμού, κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς στον συνάνθρωπο οι μαθητές και μαθήτριες του 4ου Νηπιαγωγείου Ναυπλίου συγκέντρωσαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ενόψει της Πασχαλινής περιόδου. Τα προσέφεραν στον Εθελοντικό, μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό, το “Χαμόγελο του Παιδιού” για να καλύψει τις ανάγκες τόσο των παιδιών που διαμένουν στα σπίτια του Συλλόγου, όσο και των παιδιών και οικογενειών που λαμβάνουν υποστηρικτικές υπηρεσίες μέσω των Κέντρων Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας, λόγω των σοβαρών προβλημάτων διαβίωσης που αντιμετωπίζουν.
Με την προσφορά αυτή στηρίζουμε όλα τα παιδιά και στέλνουμε μήνυμα αγάπης και ελπίδας.
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους γονείς για την ευγενική συνεισφορά τους!
Τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2025 πραγματοποιήθηκε στο χώρο του νηπιαγωγείου μας η 4η ενδοσχολική επιμόρφωση- ανοιχτή συζήτηση για γονείς και εκπαιδευτικούς από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αργολίδας “Ελπίδα Ζωής” σε συνεργασία με τον Ο.Κ.Α.Ν.Α. με θέμα:
“Όταν η βία και ο εκφοβισμός χτυπούν την πόρτα του σχολείου”.
Σκοπός της επιμόρφωσης ήταν να μιλήσουμε για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, τα χαρακτηριστικά των εμπλεκομένων, τις επιπτώσεις του φαινομένου και να αναζητήσουμε τρόπους διαχείρισης και αντιμετώπισής του.
Για να γίνει ουσιαστική πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού είναι απαραίτητο όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας ( μαθητές, δάσκαλοι, γονείς) να βιώνουν ένα ασφαλές και ευχάριστο σχολικό περιβάλλον όπου οι σχέσεις τους θα διακρίνονται από σεβασμό, συνεργασία, εμπιστοσύνη, αλληλοβοήθεια και αποδοχή.
Το πρόγραμμα συντόνισαν τα στελέχη του Κέντρου κα Αγγελική Μπαβέλλα, Ψυχολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνη και κα Ιωάννα Καββεζού, Κοινωνική Λειτουργός τις οποίες ευχαριστούμε θερμά για την κατατοπιστική παρουσίαση του θέματος.
Στις 4 Απριλίου γιορτάζεται η Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας. Σκοπός της ημέρας αυτής είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για τη φροντίδα των ζώων, την ανάπτυξη της φιλοζωίας και την υπεύθυνη κηδεμονία ζώου συντροφιάς. Είναι σημαντικό να κατανοήσουν τα παιδιά τη σημασία της προστασίας της φυσικής βιοποικιλότητας και να γνωρίσουν τα δικαιώματα των ζώων και την αντιμετώπιση των αδέσποτων.
Έτσι και εμείς μιλήσαμε στα παιδιά για τα δικαιώματα των ζώων , την ανάγκη προστασίας τους και τη σημασία της ενσυναίσθησης απέναντι σε όλα τα έμβια όντα. Διαβάσαμε το βιβλίο “Τα αδεσποτάκια” της Γιολάντας Τσορώνη-Γεωργιάδη που μιλά για την έμπρακτη αγάπη που μπορούμε να προσφέρουμε προς τα ζώα.
Τα παιδιά παρακολούθησαν και βίντεο σχετικά με τη φιλοζωία.
Ακούσαμε το τραγούδι “Η ζωή ενός σκύλου” του Νικολάου Μαλιάτση Ράζου.
Όλοι μας λοιπόν μπορούμε να βοηθήσουμε με αγάπη και φροντίδα να προστατεύσουμε τα αδέσποτα ζώα στην κοινωνία μας.
Όπως κάθε χρόvo, στις 2 Απριλίου 2025 (ημέρα γενεθλίων του Hans Christian Andersen) γιορτάζεται σ’ όλo τov κόσμο η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Ο εορτασμός αυτός καθιερώθηκε το 1966 από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (IΒΒΥ), τo Ελληνικό Τμήμα της οποίας αποτελεί o Κύκλος τoυ Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Ο ετήσιος αυτός εορτασμός συμβάλλει στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και τονώνει το ενδιαφέρον των παιδιών και των νέων για το βιβλίο.
Κάθε χρόνο, μια διαφορετική χώρα αναλαμβάνει να δημιουργήσει μια αφίσα και ένα μήνυμα, που μεταφράζεται σε όλες τις γλώσσες. Το 2025 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το τμήμα των Κάτω Χωρών. Το μήνυμα γράφτηκε από τη συγγραφέα και ποιήτρια Rian Visser.Το 2022, η Riαη Visser κέρδισε το Zilveren Griffel και το Gouden Poëziemedaille («Χρυσό μετάλλιο ποίησης»). Το εικαστικό της αφίσας φιλοτεχνήθηκε από τη συγγραφέα και εικονογράφο Janneke Ipenburg, έργα της οποίας ήταν υποψήφια, στη ευρεία λίστα, των World Illustration Awards.
«Φτιάξε εικόνες για το ποίημά μου και νιώσε ελεύθερος: αυτά τα λόγια σου ανήκουν, παρόλο που προήλθαν από μένα». Προσκαλεί τα παιδιά παγκοσμίως να εξερευνήσουν τη δύναμη της φαντασίας μέσω της τέχνης και της ποίησης .
Συζητήσαμε με τα παιδιά για την αξία του παιδικού βιβλίου και τα οφέλη που τους προσφέρει στη συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξή τους, στην καλλιέργεια της φαντασίας και της δημιουργικής τους σκέψης.
Τα παιδιά ζωγράφισαν το εξώφυλλο του αγαπημένου τους παραμυθιού.
Ολοκληρώθηκε ο Γ’ θεματικός κύκλος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων που εντάσσεται στην ενότητα: “Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ- Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη”, με επιμέρους Θεματική Ενότητα: “Ανθρώπινα Δικαιώματα” που υλοποιήθηκε το χρονικό διάστημα Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2025. Το Πρόγραμμα Καλλιέργειας Δεξιοτήτων είχε τίτλο: “Το Δεντρόσπιτο με τα Ζωάκια των Δικαιωμάτων του Παιδιού” από τον φορέα «Πρωτοβουλία για το Άρθρο 12 (ΠΡΩΤΑ.12)».
Σκοπός του προγράμματος είναι να εξοικειώσει, με βιωματικό και ευχάριστο τρόπο, τα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας με τα δικαιώματα του παιδιού, όπως έχουν κατοχυρωθεί στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ν. 2101/1992). Προάγεται η συμμετοχή των παιδιών σε διεργασίες διαλόγου και συλλογικής λήψης αποφάσεων για θέματα που σχετίζονται με τη συνύπαρξη τους και μέσω αυτών η ανάπτυξη δεξιοτήτων έκφρασης, επικοινωνίας, συνεργασίας, αλληλοσεβασμού, πολιτειότητας, υπευθυνότητας και συμμετοχής στα κοινά.
Περιλαμβάνει 12+1 καρτέλες με ζωάκια που εκπροσωπούν σημαντικά δικαιώματα των παιδιών και τα οποία συνοδεύονται από μικρές ιστορίες και απλά τραγουδάκια, όπως και προτάσεις για παιδαγωγικές δραστηριότητες και διεξαγωγή συνελεύσεων με θεματικές συναφείς με τα δικαιώματα. Το κάθε ζωάκι – δικαίωμα συνοδεύεται από μικρή συναφή ιστορία και απλό τραγουδάκι σε γραπτή και ηχητική μορφή.
1ο Εργαστήριο :Εισαγωγή – Δικαίωμα στο όνομα
Τα παιδιά γνώρισαν το ζωάκι “Ετσιμελέν”, άκουσαν την ιστορία του και το τραγούδι του.
Φτιάξαμε το ληξιαρχείο της τάξης μας όπου όλα τα παιδιά έγραψαν το όνομά τους, το αγαπημένο τους ζωάκι και ζωγράφισαν τον εαυτό τους.
2ο Εργαστήριο : Δικαίωμα σε σπίτι, ρούχα, φαγητό. Δικαίωμα στη φροντίδα
Τα παιδιά γνώρισαν το Σιγουράκι και την ιστορία του και άκουσαν το τραγούδι του. Εντόπισαν τα τρία πράγματα που χρειάζεται το Σιγουράκι: σπίτι, ρούχα, φαγητό. Κατασκεύασαν τα δικά τους σπίτια με την οικογένειά τους.
Γνώρισαν το Αγαπάκι και μιλήσαμε για το δικαίωμα των παιδιών να έχουν φροντίδα και αγάπη από τους γονείς τους.
3ο Εργαστήριο : Δικαίωμα στη γνώμη. Δικαίωμα στην ξεκούραση και στο παιχνίδι
Τα παιδιά άκουσαν την ιστορία και το τραγούδι του Ναπωκάτι και συζητήσαμε για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους και πως παίρνουμε αποφάσεις.
Επόμενο δικαίωμα των παιδιών είναι το παιχνίδι, η ξεκούραση και η ψυχαγωγία! Εξέφρασαν το αγαπημένο τους παιχνίδι και ζωγράφισαν.
4ο Εργαστήριο : Δικαίωμα στη διαφορετικότητα. Δικαίωμα στην εκπαίδευση
Τα παιδιά άκουσαν την ιστορία και συζητήσαμε για την διαφορετικότητα του Πολυχρωμίξ. Στη συνέχεια το κάθε παιδί ζωγράφισε ένα “φανταστικό” φίλο/ φίλη.
Τα παιδιά γνωρίζουν την Κουκουβάκου και ακούν την ιστορία και το τραγούδι της. Συζητούν στη μεγάλη ομάδα για το δικαίωμα να μαθαίνουν όπου κι αν βρίσκονται. Ζωγραφίζουν για τις δραστηριότητες που τους αρέσει να κάνουν στο νηπιαγωγείο.
5ο Εργαστήριο :Δικαίωμα στην υγεία. Δικαίωμα στην προστασία από τη βία
Τα παιδιά άκουσαν την ιστορία και το τραγούδι του Περαστικάκι και συζητήσαμε για την αξία της υγείας. Πολλά από τα παιδιά μοιράστηκαν με την ομάδα περιστατικά κατά τα οποία ήταν άρρωστα ή είχαν σπάσει το χέρι τους καθώς και πως ένιωθαν για αυτό. Στη συνέχεια ζωγράφισαν τι κάνουν, όταν πονούν κάπου.
Τα παιδιά γνώρισαν το Μηπονάκι, άκουσαν την ιστορία του και το τραγούδι του ενώ στη συνέχεια συζητήσαμε στην ολομέλεια σχετικά με το ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι και πονάνε ο ένας τον άλλο. Ζωγράφισαν στο χαρτί τι τους κάνει να πονάνε.
6ο Εργαστήριο :Δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή. Δικαιώματα των παιδιών με αναπηρίες
Τα παιδιά γνώρισαν την ιστορία και το τραγούδι του Ρώτα -Πρώτα. Συζητήσαμε για τη σημασία της ιδιωτικότητας και του δικαιώματος να έχουμε κάποιο μυστικό. Στη συνέχεια δόθηκε σε όλα τα παιδιά ένα χαρτί και η οδηγία να ζωγραφίσουν μέσα σε κουτί, πράγματα που θα τα δείχνουν μόνο σε όποιον θέλουν. Τους εξηγήσαμε ότι αυτό είναι το κουτί με τα μυστικά τους κι ότι απαγορεύεται να ανοίξει το μυστικό κουτί τους κάποιο άλλο πρόσωπο.
Γνωρίζουμε στα παιδιά το Μπορούλι, μια καμηλοπάρδαλη με δυσκολίες και ικανότητες. Κινείται με αναπηρικό καροτσάκι και δεν βλέπει, όμως ξέρει να παίζει πιάνο και να τραγουδά. Συμμετέχει στη μεγάλη γιορτή του σχολείου. Συζητάμε με τα παιδιά τί σημαίνει η λέξη αναπηρία. Βλέπουμε σχετικό βίντεο με αθλήματα που μπορούν να συμμετέχουν άτομα με αναπηρία. Στο τέλος τα παιδιά ζωγράφισαν και παρουσίασαν στους συμμαθητές τους τι δραστηριότητες θα μπορούσαν να κάνουν με ένα φίλο τους που έχει αναπηρία. Επίσης μίλησε το κάθε παιδί για τις ικανότητές του.
7ο Εργαστήριο :Δικαιώματα των παιδιών προσφύγων. Δικαίωμα στον σεβασμό
Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Φλαφυγάκι, την ιστορία του και άκουσαν το τραγούδι του.υπάρξει μια συζήτηση για το τι χρειάζεται ένα παιδί που αλλάζει τόπο κατοικίας. Αφού εντόπισαν τι χρειάζεται τέθηκε το επόμενο ερώτημα σχετικά με το τι θα έκαναν αν συναντούσαν ένα παιδί που έχει ερθει από άλλη χώρα. Στο τέλος αφού αντάλλαξαν απόψεις, ζωγράφισαν το τι θα έκαναν.
Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα μιλήσαμε με τα παιδιά για το δικαίωμα που περιλαμβάνει κατά κάποιο τρόπο όλα τα δικαιώματα, το δικαίωμα του σεβασμού. Παρακολουθήσαμε την ιστορία και το τραγούδι από το Σεβαστάκι και κάναμε μια ανακεφαλαίωση των δικαιωμάτων που μάθαμε μέχρι σήμερα.
Για το κλείσιμο του εργαστηρίου οι μαθητές μας κατασκεύασαν το δέντρο των δικαιωμάτων του παιδιού, όπου κόλλησαν το κάθε ζωάκι των δικαιωμάτων.
Στα παιδιά άρεσε το πρόγραμμα με τα δικαιώματα και περίμεναν με ανυπομονησία πότε θα γνωρίσουμε το επόμενο ζωάκι και την ιστορία του.
Την Τετάρτη 19-03-2025 επισκεφτήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο της Λέρνας στα πλαίσια των δράσεων γνωριμίας με τον αρχαίο πολιτισμό μας. Ο οικισμός της Λέρνας, στη δυτική πλευρά του Αργολικού Κόλπου, στο σημερινό χωριό των Μύλων, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες θέσεις των προϊστορικών χρόνων στην Ελλάδα. Η χρήση του χώρου για 5.000 χρόνια περίπου, από τη Νεολιθική μέχρι και τη Μυκηναϊκή εποχή (6 η -1 η χιλιετία π.Χ.) σχημάτισε με τα αλλεπάλληλα στρώματα κατοίκησης ένα χαμηλό τεχνητό λόφο. Στα βαθύτερα στρώματα ερευνήθηκαν οικίες της Πρώιμης και Μέσης Νεολιθικής εποχής.
Μας υποδέχτηκε ο κ. Αντωνιάδης Χαράλαμπος, ως εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας και μας ξενάγησε στον αρχαιολογικό χώρο.
Νεολιθική Οικία
Επισκεφτήκαμε την “Οικία των Κεράμων”, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τα αρχαιολογικά ευρήματα και να μάθουν για τον αρχαίο πολιτισμό που αναπτύχθηκε εκεί. Στο νότιο από τα δύο μικρά δωμάτια που είχαν πρόσβαση μόνο από την εξωτερική πλευρά του κτηρίου βρέθηκαν πάνω από 150 πήλινα σφραγίσματα με αποτυπώματα από 60 περίπου σφραγίδες που διασώθηκαν χάρη στην πυρκαγιά που κατέστρεψε το κτήριο. Οι πήλινες αυτές μάζες, με τις άλλες σφραγίζονταν το περιεχόμενο αγγείων και καλαθιών αποτελούν αδιάψευστες μαρτυρίες για την ύπαρξη ενός πρώτου αστικού συστήματος κεντρικής διοίκησης.
Είδαμε αγγεία που αποθήκευαν τρόφιμα.
Τύποι τάφων
Τα παιδιά με πηλό έφτιαξαν τις δικές τους χειροποίητες σφραγίδες παρόμοιες με τα αρχαία ευρήματα που βρέθηκαν στην περιοχή.
Έπειτα, κατευθυνθήκαμε προς τη Λίμνη της Λέρνας, ένα εξαιρετικό παράδειγμα υγροβιότοπου πλούσιου σε βιοποικιλότητα. Σύμφωνα με το μύθο, φώλιαζε η Λερναία Ύδρα, ένα τέρας με σώμα φιδιού και εννέα κεφάλια, την οποία εξολόθρευσε ο ημίθεος Ηρακλής στο δεύτερο άθλο του. Το τέρας συμβολίζει την πηγή των υπόγειων ποταμών της περιοχής και η εξόντωσή της παραπέμπει στην επιτυχή αποξήρανση του έλους .
Περπατήσαμε στις όχθες του ποταμού Ποντίνου όπου οι πηγές του, γνωστές ως πηγές της Λέρνας, ρέουν στη θάλασσα από το λόφο Ποντίνο.
Στην επιστροφή μας στο νηπιαγωγείο τα παιδιά ζωγράφισαν με διάφορα χρώματα την “Οικία των Κεράμων” όπως τη φαντάστηκαν οι αρχαιολόγοι.
Η περιβαλλοντική αυτή επίσκεψη ευαισθητοποίησε τους μαθητές και τις μαθήτριες για τη σημασία της προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και του σεβασμού που οφείλουμε απέναντι στην ιστορία μας που είναι ζωντανή εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Αντωνιάδη για την εξαιρετική του ξενάγηση και τις όμορφες εμπειρίες που αποκομίσαμε.
Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Τα παιδιά ενημερώθηκαν για την πρόληψη και αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Στα πλαίσια ευαισθητοποίησης, παρακολουθήσαμε το βίντεο για τον σχολικό εκφοβισμό με τίτλο: “Ο Όλιβερ Μπάτον είναι φλούφλης”.
Συζητήσαμε με τα παιδιά για τους τρόπους αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού, ανταλλάξαμε σκέψεις, ιδέες και μάθαμε το σύνθημα: “Μίλα τώρα!”
Διαβάσαμε και αναλύσαμε την ιστορία “Ο Ορφέας και οι νταήδες με τα κίτρινα ποδήλατα” του Μερκούριου Αυτζή.
Τον τελευταίο καιρό ο Ορφέας κλείνεται στο δωμάτιό του και δε μιλάει ούτε στη μαμά του. Μια παρέα αγοριών, τα Κίτρινα Ποδήλατα, τον ενοχλούν συνεχώς. Τον κοροϊδεύουν, τον σπρώχνουν, τον απειλούν, του τρώνε το κολατσιό, του παίρνουν το χαρτζιλίκι… Κι ο Ορφέας φοβάται. Ώσπου μια μέρα παίρνει την απόφαση να τους αντιμετωπίσει. Άραγε θα τα καταφέρει; Τι χρειάζεται το μπλοκ ζωγραφικής του; Και τι σχέση μπορεί να έχουν ένα μυρμήγκι κι ένας ελέφαντας; (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)
Ζωγράφισε το κάθε παιδί χωριστά : “Ναι στη φιλία και όχι στη βία!”.
ομαδική εργασία παιδιών
Καθημερινά λοιπόν πρέπει να υπάρχει σεβασμός και αλληλεγγύη και να διώξουμε κάθε βία και φόβο μακριά!
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή