image-0-02-05-f823ad63361fee348d319c0294cee866ba3d025567e7018a725eeddda6902a05-V

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΡΙΗΜΕΡΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Την περιοχή του Πηλίου και τον Βόλο επισκέφτηκε το τριήμερο 22-24/3/2018 η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας (28 μαθητές και μαθήτριες της Γ τάξης) στο πλαίσιο εγκεκριμένου Περιβαλλοντικού Προγράμματος που υλοποιεί με την καθοδήγηση των καθηγητών της. Συνοδοί καθηγήτριες ήταν η κ. Λιπάρου Β., η κ. Καψή Ευγ. και η κ. Στεφάνου Μ.

Την πρώτη μέρα οι μαθητές επισκέφτηκαν το Κ.Π.Ε. (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) Μακρινίτσας, όπου παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις κρήνες της περιοχής και την αειφορική διαχείριση του νερού. Ενημερώθηκαν για την ιστορία και την αξία των 54 κρηνών που αποτελούν μνημεία της Μακρινίτσας και ανακάλυψαν την ορθολογική χρήση του νερού σε παλαιότερες εποχές. Διαφωτίστηκαν επίσης γενικότερα για τη σημασία του νερού στη ζωή μας, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους το εξοικονομούμε, το σπαταλάμε και το ρυπαίνουμε.

Την δεύτερη μέρα οι μαθητές επισκέφτηκαν την Τσαγκαράδα, όπου είδαν τον χιλιόχρονο πλάτανο που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία, την Αγία Παρασκευή. Είναι ένα από τα γηραιότερα δέντρα της Ελλάδας και ίσως της Ευρώπης, με περίμετρο κορμού 15 μέτρα και ρίζες που φτάνουν τα τέσσερα μέτρα κάτω από το πλακόστρωτο της πλατείας. Το μέγεθός του και τη μακροζωία του ίσως οφείλει στις φυσικές πηγές που υπάρχουν κοντά. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε 15 χρόνια το πλακόστρωτο της πλατείας ανακατασκευάζεται, καθώς οι πλάκες ανασηκώνονται σε πολλά σημεία από τις ρίζες του γιγάντιου δέντρου, δημιουργώντας πρόβλημα στους επισκέπτες. Το ίδιο άλλωστε συνέβη και με το ιερό του ναού, που ανακατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Την τρίτη μέρα οι μαθητές περιηγήθηκαν στον Βόλο, όπου μεταξύ άλλων επισκέφτηκαν το Μουσείο πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα, όπου έμαθαν για τα στάδια παραγωγής τούβλων και κεραμιδιών που χρησιμοποιούνται στα παραδοσιακά οικήματα της περιοχής. Στις εγκαταστάσεις του μουσείου είδαν τα βαγονέτα, τις δεξαμενές αργίλου, τα τριβεία, τις πρέσες, τα ξηραντήρια, την κάμινο Hoffman και τα τελικά προϊόντα (τούβλα και κεραμίδια) διαφόρων τύπων, ανασυνθέτοντας έτσι την παραγωγική διαδικασία και την ζωή των εργατών μέσα στο εργοστάσιο.

Μετά το μεσημεριανό γεύμα στον Βόλο, ακολούθησε η επιστροφή στο σχολείο.

Ευχαριστούμε τον Αντιδήμαρχο Φυλής κ. Καμπόλη Δημήτρη και τον Αρχιμανδρίτη Π. Ιγνάτιο Αγ. Γεωργίου Ζωφριάς για την οικονομική ενίσχυση της εκδρομής, με την οποία δόθηκε η δυνατότητα σε μαθητές με οικονομικά προβλήματα να λάβουν μέρος. Επίσης, ευχαριστούμε τις καθηγήτριες κ. Σώρρα Β. και κ. Καραφώτη Β. για τη βοήθειά τους στα μπαζάρ των μαθητριών της Γ τάξης, τα έσοδα των οποίων ενίσχυσαν οικονομικά την εκδρομή.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση