ΕΚΠ/ΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΠΑΡΝΗΘΑ (26/3/2013)

Η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κ. Καραφώτη Β. Καλαφάτη Αθ. και Νιθαυριανάκη Ασπ. στα πλαίσια του προγράμματος «Το δάσος της Πάρνηθας» πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη σε συνεργασία με τον φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας εντός του σχολικού ωραρίου στις 26/3/2013. Η ξενάγησή μας έγινε στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού και πρώτη μας στάση ήταν το «πάρκο των ψυχών», ένα πάρκο ξυλογλυπτικής αφιερωμένο στο σανατόριο που πρωτολειτούργησε το 1912 (μετέπειτα ξενοδοχείο Ξενία). Στην συνέχεια επισκεφτήκαμε το φυτώριο του Εθνικού Δρυμού, όπου γίνεται συντονισμένη προσπάθεια καλλιέργειας της κεφαλλονίτικης ελάτης. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2007, η οποία αφάνισε 21.800 στρέμματα ελατοδάσους, δηλαδή τα 2/3 του ελατοδάσους της Πάρνηθας, γίνεται από το Δασαρχείο μεγάλη προσπάθεια για την αναδάσωση. Έπειτα από μια πολύ ομορφη διαδρομή σε σηματοδοτημένο ορειβατικό μονοπάτι φτάσαμε στο εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου όπου και κολατσίσαμε. Επισκεφτήκαμε επίσης το καταφύγιο Μπάφι του ΕΟΣ Αθηνών, όπου μας περίμενε και μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Ένα ζευγάρι ελαφιών μας προϋπάντησε και μας «επέτρεψε» να το φωτογραφίσουμε. Το κόκκινο ελάφι προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία και απαγορεύεται το κυνήγι του. Είναι το μεγαλύτερο φυτοφάγο ζώο της Ελλάδας. Ζει ελεύθερα στην Πάρνηθα και απαντάται ο μεγαλύτερος πληθυσμός στην Ελλάδα που φτάνει σύμφωνα με καταμέτρηση το 2012 τα 1000 άτομα.
Η εμπειρία των συμμετεχόντων μαθητών και μαθητριών στο δάσος ήταν πολύ ξεχωριστή. Η Πάρνηθα είναι μια περιοχή με μοναδικά χαρακτηριστικά. Περπατήσαμε και ανακαλύψαμε τις ομορφιές και τα μυστικά της, γνωρίσαμε τον οικολογικό και πολιτισμικό πλούτο της, ήρθαμε σε επαφή με τον κόσμο και την αισθητική που κρύβει αυτό το πολύ όμορφο βουνό. Οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες γνώρισαν από κοντά αυτό το βουνό που βλέπουμε καθημερινά από το σχολείο μας. Η όμορφη εμπειρία που είχαν βαδίζοντας και ξεναγούμενοι μέσα στο δάσος μας ευαισθητοποίησε τους μαθητές μας σε θέματα προστασίας του φυσικού πλούτου και εκτίμησαν τη σημασία της Πάρνηθας στην βελτίωση της καθημερινής ζωής και της αισθητικής των πολιτών της περιοχής μας και ευρύτερα του λεκανοπεδίου. Τέλος, οι μαθητές και οι μαθήτριες χαλάρωσαν από την πιεστική περίοδο των γραπτών εξετάσεων του προηγούμενου διαστήματος.

1 άποψη για το “ΕΚΠ/ΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΠΑΡΝΗΘΑ (26/3/2013)


  1. /* Style Definitions */
    table.MsoNormalTable
    {mso-style-name:”Κανονικός πίνακας”;
    mso-tstyle-rowband-size:0;
    mso-tstyle-colband-size:0;
    mso-style-noshow:yes;
    mso-style-parent:””;
    mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
    mso-para-margin:0cm;
    mso-para-margin-bottom:.0001pt;
    mso-pagination:widow-orphan;
    font-size:10.0pt;
    font-family:”Times New Roman”;}

    Εκπαιδευτική επίσκεψη της περιβαλλοντικής ομάδας < Ελιά > σε ελαιοτριβείο στα Μέγαρα.
    Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013 πραγματοποιήθηκε εκπ/κή επίσκεψη στο ελαιοτριβείο Νικολάου στα Μέγαρα από μαθητές της Β και Γ΄ Γυμνασίου που ανήκουν στην περιβαλλοντική ομάδα του 4ου Γ/σίου Άνω Λιοσίων και συμμετέχουν στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα με θέμα:
    <Ελιά : Επεξεργασία και διαχείριση παραπροϊόντων ελαιοκάρπου και καλές πρακτικές αξιοποίησης αποβλήτων ελαιοτριβείων και επαναχρησιμοποιημένων οικιακών ελαίων> με συνοδούς τις συντονίστριες του προγράμματος κ. Πετροπούλου Χρ. και κ. Καλιτσουνάκη Αικ.
    Σκοπός της επίσκεψής μας ήταν οι μαθητές να γνωρίσουν από κοντά το χώρο ,τις μεθόδους και τα προϊόντα επεξεργασίας του ελαιοκάρπου, να ενημερωθούν για τα απόβλητα των ελαιοτριβείων, τους τρόπους και τα οφέλη της αειφορικής διαχείρισής τους καθώς και τη βιοτεχνολογική αξιοποίησή τους στην παραγωγή ενέργειας .
    Στην επίσκεψή, ξεναγός μας ήταν η ίδια η Κα Νικολάου μια νέα ,σύγχρονη αγρότισσα –παραγωγός-επιχειρηματίας ,που μας μίλησε για την ιστορία και τις ποικιλίες των ελαιοδένδρων στην πεδιάδα των Μεγάρων ,τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά της αγροτικής παραγωγής της περιοχής, τις νέες γραμμικές καλλιέργειες ελαιοδένδρων στον περιβάλλοντα χώρο του ελαιοτριβείου. Μας έδειξε το σύγχρονο εξοπλισμό του διφασικού ελαιοτριβείου και μας παρουσίασε πολύ αναλυτικά τα διάφορα στάδια της επεξεργασίας του ελαιοκάρπου.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που το ελαιοτριβείο είναι ανενεργό την εποχή αυτή ,μας εξήγησε πολύ παραστατικά αξιοποιώντας εξαρτήματα της εγκατάστασης τον τρόπο λειτουργίας του ελαιοτριβείου ,και τα μυστικά για να επιτύχει ο ελαιοπαραγωγός την καλύτερη ποιότητα λαδιού με χαμηλούς δείκτες οξύτητας.
    Μας εξήγησε ότι η οικογενειακή αλλά εκσυγχρονισμένη επιχείρηση είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένη σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος ως προς τα απόβλητα της μονάδας αλλά και γενικότερα σε θέματα παντός είδους ανακύκλωσης. Για το λόγο αυτό τα ημιστερεά υπολείμματα της επεξεργασίας του ελαιοκάρπου (σάρκα-πυρήνα κλπ) αποστέλλονται σε ειδικά εργοστάσια (πυρηνελαιουργεία) όπου παράγεται το πυρηνέλαιο και τα υπολείμματα αφυδατώνονται και παράγεται το πυρηνόξυλο , το οποίο χρησιμοποιείται ως καύσιμο στη λειτουργία του ελαιοτριβείου. Επιπλέον τα υγρά απόβλητα (μούργα- κατσίγαρος-λιοζουμο) που παράγονται μετά την πολλαπλή αποχύμωση του ελαιοκάρπου απομακρύνονται με ειδικά βυτία και μεταφέρονται σε ειδικά εργοστάσια επεξεργασίας και ανακύκλωσής τους.
    Στη συνέχεια η κ. Νικολάου μας εξήγησε ,ότι η ανάγκη για αγνά παραδοσιακά προϊόντα και το γεγονός ότι παράγουν λάδι εξαιρετικής ποιότητας την οδήγησε στην αναζήτηση νέων οικολογικών τρόπων παρασκευής σαπουνιών με φυσικά αρώματα λεμονιού ,πορτοκαλιού, κανέλλας, χαμομηλιού κλπ χωρίς τη προσθήκη χημικών ή χρωστικών ουσιών. Παράλληλα μας εξήγησε ότι υπάρχει δυνατότητα να αξιοποιήσουμε το οικιακό λάδι από την τηγανιέρα μας (τηγανέλαιο) φτιάχνοντας σαπούνι και αρωματίζοντάς το με φυσικά αρώματα ροφημάτων μέντας, χαμομηλιού, κλπ ή να απομακρύνουμε τις δυσάρεστες οσμές προσθέτοντας καφέ!
    Έτσι ,με τη βοήθεια συνεργάτιδάς της μας έδειξε πώς μπορούμε σε ελάχιστο χρόνο , με φτηνά υλικά και επιστρατεύοντας τη φαντασία μας, να φτιάξουμε αγνό, παραδοσιακό σαπούνι από καθαρό λάδι με άρωμα καφέ !!!!
    Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την αμεσότητα και γλαφυρότητα της παρουσίασης, με την απλότητα της κατασκευής σαπουνιού για προσωπική και οικιακή χρήση και με την εξαιρετική φιλοξενία των εκπροσώπων του ελαιοτριβείου αφού μας κέρασαν γλυκά και πορτοκαλάδα και χάρισαν ως αναμνηστικά σε κάθε μαθητή συσκευασμένα χειροποίητα αρωματικά σαπουνάκια .
    Τέλος η δημοσιογραφική μας ομάδα πήρε συνέντευξή από την κ. Νικολάου διατυπώνοντας ερωτήσεις σχετικά με την παραγωγή και χρήση βιοντίζελ δεύτερης γενιάς, τη δυνατότητα αξιοποίησής του στο συγκεκριμένο ή σε άλλα ελαιοτριβεία, την επεξεργασία μέρους των αποβλήτων ως εδαφοβελτιωτικά, ζωοτροφές κλπ .

    /* Style Definitions */
    table.MsoNormalTable
    {mso-style-name:”Κανονικός πίνακας”;
    mso-tstyle-rowband-size:0;
    mso-tstyle-colband-size:0;
    mso-style-noshow:yes;
    mso-style-parent:””;
    mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
    mso-para-margin:0cm;
    mso-para-margin-bottom:.0001pt;
    mso-pagination:widow-orphan;
    font-size:10.0pt;
    font-family:”Times New Roman”;}

    Η επίσκεψή μας ολοκληρώθηκε με μια ανοιξιάτική και χαλαρωτική βόλτα στην Πάχη.
    Ευχαριστούμε θερμά το ελαιοτριβείο Νικολάου για την πολύτιμη συμβολή τους στην εργασία μας.

     

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση