
Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, της 6ης Μαρτίου, το σχολείο μας συμμετείχε στο Θεματικό Πολυήμερο δράσεων στο Κορωπί Αττικής με θεματική Ενότητα: ¨Ενδοσχολική βία κι Εκφοβισμός“.
Συγκεκριμένα την Τρίτη 5 Μαρτίου τα τμήματα Β1 και Β3 επισκέφτηκαν τον Πολυχώρο του οργανισμού «το Χαμόγελο του Παιδιού» για να συμμετάσχουν σε μια βιωματική δράση ευαισθητοποίησης κατά του σχολικού bullying.
Αρχικά, οι μαθητές/τριες πληροφορήθηκαν για την ιστορία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού και συγκεκριμένα για το πρόσωπο που χάρη σε αυτόν ιδρύθηκε «Το Χαμόγελο του Παιδιού», τον μικρό Ανδρέα Γιαννόπουλο, ο οποίος λίγο πριν πεθάνει από καρκίνο, αποτύπωσε το όραμά του στο προσωπικό του ημερολόγιο. Επιθυμία του να ιδρυθεί ένας σύλλογος για να έχουν όλα τα παιδιά ένα ΧΑΜΟΓΕΛΟ!
Ολοκληρώθηκε η σύντομη ενημέρωση με τους σταθερούς άξονες δράσεων του οργανισμού που αφορούν στην προστασία παιδιών από κάθε μορφή βίας, την αντιμετώπιση περιστατικών εξαφάνισης παιδιών, την παροχή ιατρικής βοήθειας σε παιδιά με προβλήματα υγείας και στην οικονομική στήριξη οικογενειών που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας.
Στη συνέχεια η ψυχολόγος από την επιστημονική ομάδα του Χαμόγελου με έναυσμα μια δομημένη κατασκευασμένη ιστορία ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, η οποία παρουσιάστηκε μέσω σχετικών βίντεο, ζήτησε στο πρώτο μέρος του προγράμματος από τους μαθητές/τριες να προσεγγίσουν τους ρόλους του θύτη και θύματος του περιστατικού. Το βιωματικό εργαστήριο αποσκοπούσε να κατανοήσουν οι μαθητές και μαθήτριες τη διαφορά της σχολικής βίας από την απλή επιθετικότητα, να αντιληφθούν τη ρητορική του μίσους, να βιώσουν μέσω της ενσυναίσθησης το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας από την πλευρά του θύτη και του θύματος και να αναγνωρίσουν τις διαθέσιμες πηγές βοήθειας.
Στο δεύτερο μέρος οι μαθητές/τριες προσεγγίζουν το ρόλο των παρατηρητών του περιστατικού της ενδοσχολικής βίας, προκειμένου να συνειδητοποιήσουν ότι η αδυναμία ή η απάθεια των παρατηρητών να πράξουν κάτι ισοδυναμεί με σιωπηρή συγκατάθεση για τη συνέχιση της επιθετικότητας και να κατανοήσουν ότι με κατάλληλες ενέργειες και όλοι μαζί θα σπάσουμε τον κύκλο της βίας, οικοδομώντας έναν κόσμο συμπερίληψης, αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού.
Στο τέλος, οι μαθητές/τριες επισκέφτηκαν την Παραδοσιακή Φάρμα που υπάρχει στο χώρο για να γνωρίσουν από κοντά τα ζωάκια που φιλοξενούνται εκεί για θεραπευτικό σκοπό.
Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.