Ευχές

Ο Σύλλογος εκπαιδευτικών του 4ου Γυμνασίου Αιγάλεω εύχεται στους γονείς και μαθητές του σχολείου μας Καλά Χριστούγεννα και Καλή Πρωτοχρονιά. Το σχολείο θα ανοίξει ξανά την Τετάρτη 8/1/2020.

 

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά άρθρα | Σχολιάστε

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Στις 10/12/2019 τα τμήματα Β2,Β3,Γ1,Γ2  του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και παρακολούθησαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα  «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ» και «ΣΕΡΛΟΚ ΧΟΛΜΣ ΤΩΝ ΨΕΥΔΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ: Fake news και παραπληροφόρηση»

Στο πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσα από διασκεδαστικές και ταυτόχρονα δημιουργικές δραστηριότητες (όπως γρίφοι,quiz,επιτραπέζια παιχνίδια που συνδυάζουν τη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία…) δόθηκαν ερεθίσματα στα παιδιά να ανακαλύψουν και να κατανοήσουν  βασικές έννοιες των Φυσικών Επιστημών.

Στόχος του δεύτερου προγράμματος είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τους μαθητές για το πρόβλημα της παραπληροφόρησης και κυρίως να τους παράσχει πρακτικές μεθόδους και «εργαλεία» για την ανίχνευση ψευδών ειδήσεων.

Πατήστε εδώ για να δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη.

Δημοσιεύθηκε στη Εκπαιδευτικά Προγράμματα | Σχολιάστε

Εκπαιδευτική επίσκεψη στη βιομηχανία ΤΙΤΑΝ

Τα τμήματα Α2 και Α3 του σχολείου μας επισκέφτηκαν την εταιρεία παραγωγής τσιμέντου ΤΙΤΑΝ. Εκεί ξεναγήθηκαν στους χώρους της παραγωγής και του ποιοτικού ελέγχου του εργοστασίου και ενημερώθηκαν μέσω παρουσίασης από στελέχη για την ιστορία, τα προϊόντα καθώς και τα επαγγέλματα που απασχολούνται εκεί. Πατήστε εδώ για να δείτε φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη.

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά άρθρα, Εκπαιδευτικά Προγράμματα | Σχολιάστε

Συγκέντρωση βιβλίων για το WinCancer

Το Συμβούλιο Μαθητών του σχολείου μας, υποστηρίζει τη δράση της οργάνωσης WinCancer. Την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019, μετά το σχολείο, μια ομάδα εκπαιδευτικών και όσοι μαθητές θέλουν, θα μεταβούμε στον Σταθμό Μετρό «Κεραμεικός» όπου θα παραδώσουμε τα βιβλία που θα συγκεντρωθούν με μια χειρόγραφη ευχή, αφιερωμένη στους ανθρώπους, οι οποίοι την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, θα νοσηλεύονται στα αντικαρκινικά νοσοκομεία της χώρας μας. Φέρτε το βιβλίο σας με μια χειρόγραφη αφιέρωση γεμάτη ελπίδα μέχρι την Τετάρτη 11/12/2019.

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά άρθρα | Σχολιάστε

Ενημέρωση

Σας ενημερώνουμε οτι την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019 το σχολείο θα είναι κλειστό καθώς θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση εκπαιδευτικών.

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά άρθρα | Σχολιάστε

Αλλαγές στο πρόγραμμα ενημέρωσης γονέων 2019-2020

Σας ενημερώνουμε οτι λόγω αλλαγής του ωρολογίου προγράμματος, υπάρχουν κάποιες αλλαγές στο πρόγραμμα ενημέρωσης των γονέων. Πατήστε εδώ για να ενημερωθείτε για το νέο πρόγραμμα.

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά άρθρα | Σχολιάστε

Διδακτική επίσκεψη στο Πάρκο Ελευθερίας (Κτήριο 6, πρώην ΕΑΤ/ΕΣΑ)

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «14 ιστορίες Αντίστασης»

Στις 18/10/2019 το τμήμα  Γ2 του σχολείου μας επισκέφτηκε το Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων (Κτήριο 6, πρώην ΕΑΤ/ΕΣΑ) στο Πάρκο Ελευθερίας και παρακολούθησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «14 ιστορίες Αντίστασης», διάρκειας 90 λεπτών. Στόχος του προγράμματος ήταν η  απόκτηση ιστορικής γνώσης και διαμόρφωσης συλλογικής μνήμης μέσω της περιήγησης στην έκθεση αρχειακού υλικού και  ενός πρωτότυπου βιωματικού εργαστηρίου.

Η έκθεση αποτύπωνε  αναπάντεχες μαρτυρίες αντίστασης, από ως επί το πλείστον άγνωστες δράσεις ανθρώπων, που συνθέτουν τη μεγάλη εικόνα του αγώνα κατά της ναζιστικής κατοχής. Οι μαθητές μας, αρχικά, συμμετείχαν σε μια ενδιαφέρουσα και δημιουργική συζήτηση με τη συντονίστρια του προγράμματος για το ναζισμό, το φασισμό, την Κατοχή και την Αντίσταση των Ελλήνων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ειδικότερα στα χρόνια της  γερμανικής Κατοχής.

Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε ομάδες και με τη βοήθεια ενός εκπαιδευτικού φακέλου  και μιας μικρής σκευής προετοίμασαν δρώμενα μικρής διάρκειας, δραματοποιώντας σκηνές από τη ζωή απλών ανθρώπων που αγωνίστηκαν για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την αξιοπρέπεια. Μια φωτογραφία τους, κάποια αναφορά σε γερμανικό έγγραφο, σε παράνομη εφημερίδα της εποχής, σε διοικητικά έγγραφα των ελληνικών σωμάτων ασφαλείας, το τελευταίο σημείωμα πριν την εκτέλεση, μια προφορική αφήγηση, συγκροτούν το παζλ του προσώπου που υποδύονται.

Τέλος, σύμφωνα με δηλώσεις των μαθητών μας, η εμπειρία που αποκόμισαν ήταν θετική. Πατήστε εδώ για να δείτε φωτογραφικό υλικό.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εντυπώσεις κάποιων  μαθητών :

  • «Από τη διδακτική επίσκεψη μου άρεσε που εργαστήκαμε σε ομάδες και μάθαμε  με διασκεδαστικό τρόπο πράγματα που δεν γνωρίζαμε.»
  • «Ήταν υπέροχη εμπειρία, γιατί μάθαμε για δραματικές σελίδες της ιστορίας μας και καταλάβαμε τα γεγονότα που συνέβησαν καλύτερα…»
  • «Μου άρεσε πολύ ο τρόπος που μας παρέθετε τα γεγονότα η συντονίστρια του προγράμματος. ‘Ήταν πολύ μεταδοτική και ευγενική. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι πως αντί να μας πει μόνο με λόγια τι συνέβη τότε, μας έδωσε την ευκαιρία να δραματοποιήσουμε ιστορικά γεγονότα και να μπούμε στο κλίμα της εποχής.»
  • « Η επίσκεψή μας στα πρώην κτήρια ΕΑΤ/ΕΣΑ μου άρεσε ιδιαίτερα. Κάναμε πολλά ενδιαφέροντα και διασκεδαστικά πράγματα και συζητήσαμε αρκετά για τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.»
Δημοσιεύθηκε στη Εκπαιδευτικά Προγράμματα | Σχολιάστε

Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας

Το σχολείο μας συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus+ ESTEEM την περίοδο 2017-2019. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, η ομάδα εκπαιδευτικών και μαθητών συνδιοργάνωσε με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά σχολεία, το αντίστοιχο έργο eTwinning για το οποίο λάβαμε εθνική και ευρωπαϊκή ετικέτα ποιότητας ως αναγνωριστικά της επιτυχίας του. H Εθνική και Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας απονέμονται στα έργα eTwinning που κατάφεραν να φτάσουν σε υψηλό επίπεδο ποιότητας πληρώντας μια σειρά από κριτήρια που έχουν τεθεί από την Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Εθνικές Υπηρεσίες Υποστήριξης της δράσης. Η ετικέτα ποιότητας είναι η απτή αναγνώριση στους εκπαιδευτικούς, μαθητές και τα σχολεία για το υψηλό επίπεδο των eTwinning δραστηριοτήτων τους.

Δημοσιεύθηκε στη Εκπαιδευτικά Προγράμματα, Ευρωπαϊκά Προγράμματα | Σχολιάστε

Ενισχυτική Διδασκαλία 2019-2020

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να συμπληρώσετε (εφόσον το επιθυμείτε) τη δήλωση για τη συμμετοχή των μαθητών στα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας 2019-2020. Η υπεύθυνη δήλωση πρέπει να παραδοθεί στο σχολείο μέχρι την Παρασκευή 18/10/2019.

Τα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας πραγματοποιούνται κάθε χρόνο και φέτος αφορούν τη Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τα Μαθηματικά, τη Φυσική, τη Χημεία και τα Αγγλικά. Θα πραγματοποιηθούν μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου, σε σχολική μονάδα που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά άρθρα | Σχολιάστε

Πρόγραμμα ενημέρωσης γονέων και υπεύθυνοι τμημάτων 2019-2020

Ανακοινώνεται το πρόγραμμα ενημέρωσης από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας, σχετικά με την επίδοση των μαθητών καθώς και οι υπεύθυνοι των τμημάτων για το σχολικό έτος 2019-2020. Η ενημέρωση θα γίνεται ημέρα Τετάρτη (έναρξη 30/10/2019) και παρακαλούνται οι γονείς και κηδεμόνες να ενημερώνονται από το παρακάτω έγγραφο για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες κάθε φορά πρίν επισκεφθούν το σχολείο.

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά άρθρα | Ετικέτες: | Σχολιάστε