Συλλογή τροφίμων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο Αιγάλεω 2023

25 Σας ενημερώνουμε οτι θα πραγματοποιηθεί συλλογή τροφίμων μακράς διάρκειας, στο χώρο του σχολείου, μέχρι Παρασκευή 15/12/2023. Τα τρόφιμα θα παραδοθούν στο Κοινωνικό παντοπωλείο Αιγάλεω (πληροφορίες εδώ) από αντιπροσωπεία μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου.

Κατηγορίες: Γενικά άρθρα | Γράψτε σχόλιο

Διδακτική επίσκεψη Athens Science Festival 2023

texnopolis 370x300 69Την Τετάρτη 11/10  και Πέμπτη 12/10/2023  τα τμήματα Β1,Β2 και Β3,Β4 αντίστοιχα επισκέφτηκαν το Athens Science Festival  2023 στην Τεχνόπολη, συμμετέχοντας στην γιορτή της επιστήμης.

Το Athens Science Festival 2023 διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό “Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo”, το British Council και την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες περιηγήθηκαν στον χώρο, ενημερώθηκαν για την ιστορικότητα και τη χρήση κάποιων κτηρίων, ενώ ο περισσότερος χρόνος τους διατέθηκε στην συμμετοχή τους σε πειράματα και την παρακολούθηση πολυθεματικών εργαστηρίων που αφορούν στα επιτεύγματα των επιστημών SΤΕΜ.

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.

Κατηγορίες: Γενικά άρθρα, Διδακτικές Επισκέψεις | Ετικέτες: | Γράψτε σχόλιο

Πρόσκληση γονέων Α΄ Γυμνασίου

πρόσκλησηνεο

Αγαπητοί/-ές γονείς και κηδεμόνες,

Σας προσκαλούμε στην ενημερωτική συνάντηση που θα πραγματοποιήσει το σχολείο μας 4ο Γυμνάσιο  Αιγάλεω, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολικού συγκροτήματος (Σουλίου 35), τη Δευτέρα, 2-10-2023, στις 18.00 μ.μ.

Η παρουσία σας κρίνεται απαραίτητη, ώστε μέσα από τη συνεργασία και την αμοιβαία φροντίδα και δέσμευση όλων μας, εκπαιδευτικών και γονέων, να διαμορφώσουμε το πιο κατάλληλο και υποστηρικτικό περιβάλλον για την ψυχοκοινωνική, συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη των παιδιών μας κατά τη μετάβασή τους στο γυμνάσιο.

Σας περιμένουμε!

Η Διευθύντρια & οι εκπαιδευτικοί

του 4ου Γυμνασίου Αιγάλεω

 

Κατηγορίες: Γενικά άρθρα | Ετικέτες: | Γράψτε σχόλιο

Με τη ματιά στραμμένη στον άνθρωπο…

thessalia ylikoΟι μαθητές και οι μαθήτριες του 4ου Γυμνασίου Αιγάλεω, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης, ανταποκρίθηκαν άμεσα και πρόθυμα στην πρόσκληση του σχολείου  για τη συγκέντρωση σχολικών και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες από τις πλημμύρες συνανθρώπους μας.

Με τη φροντίδα του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας και με την υποστήριξη του δήμου Αιγάλεω ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αποστολή του υλικού. Τους ευχαριστούμε όλους/-ες θερμά.

Κατηγορίες: Γενικά άρθρα | Γράψτε σχόλιο

Χαιρετισμός Διευθύντριας 4ου Γυμνασίου Αιγάλεω

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 4ου Γυμνασίου Αιγάλεω σας ευχόμαστε  η νέα σχολική χρονιά 2023-24 να είναι για όλους μας ένα σκαλοπάτι ανάπτυξης, προόδου και γόνιμης αλληλεπίδρασης. Στο σχολείο μας αντιλαμβανόμαστε την παιδαγωγική πράξη ως μια σύνθετη σχεσιακή διαδικασία, που δομείται σε 4 τουλάχιστον επίπεδα: δασκάλου-μαθητή, μαθητών μεταξύ τους, τάξης-κοινότητας (οικογένεια, πολιτική σε τοπικό επίπεδο, οικονομικές συνθήκες), σχολικής κοινότητας – κόσμος/παγκόσμιο πλαίσιο.

Ο ρόλος και η συμβολή όλων των συμμετεχόντων είναι καθοριστικής σημασίας. Μοιάζουμε με τις ψηφίδες ενός πολύχρωμου παζλ – καμία δεν περισσεύει, όλες τόσο διαφορετικές, το ίδιο όμως σημαντικές.  Πώς συγκροτείται η ταυτότητά μας μέσα σε αυτή την εξαιρετικά δυναμική συνθήκη;

Για τη διαμόρφωση της ταυτότητας συνδιαλέγονται αδιάλειπτα ο «εαυτός» με τον «άλλον», το «όμοιο» με το «διαφορετικό» και το «οικείο» με το «ξένο», στο συνεχές του χρόνου, πέρα από χωρικούς ή άλλους περιορισμούς. «…Πραγματική ταυτότητα είναι αυτή που αντέχει την επαφή με την ετερότητα… τη διαφορετικότητα του άλλου. Κανείς δεν αναπτύσσεται έγκλειστος, εν εαυτώ».

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ δεν περιορίζεται στους τοίχους του σχολείου, ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ… Καθίστε λοιπόν με τα παιδιά σας και εξηγήστε τους:

  • Ότι το να είσαι πολύ ψηλός, κοντός, παχουλός, αδύνατος, μαύρος ή άσπρος δεν είναι αστείο, δεν γελάμε με τα άλλα παιδιά! • Δεν υπάρχει τίποτα κακό να φοράτε τα ίδια παπούτσια κάθε μέρα. • Ένα μεταχειρισμένο σακίδιο φέρει τα ίδια όνειρα με μια νέα τσάντα.
  • Μάθετε τα να μην αποκλείουν κάποιον επειδή είναι «διαφορετικός» ή δεν έχει τις ίδιες ευκαιρίες με άλλους. • Διδάξτε τα να είναι συμπονετικά με όσους έχουν ανάγκη, να βοηθούν τους/τις συμμαθητές/-τριες τους, να λύνουν τις διαφορές τους ειρηνικά.
  • Εξηγήστε ότι τα πειράγματα βλάπτουν… και ότι πάνε στο σχολείο για να μάθουν, ΟΧΙ για να διαγωνιστούν! ΕΓΩ ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΞΙΑ!

Μόνη εγγενής ταυτότητα όλων μας: η ανθρωπινότητα μας, η οποία εμπεριέχει τον  σεβασμό και την αμοιβαιότητα, όχι με όρους αξιολογικούς, ούτε με διάθεση ταξινομητική, μακριά από προθέσεις ομογενοποίησης, πατερναλιστικές συμπε-ριφορές και εξουσιαστικές στάσεις, μακριά από στοιχεία ελέγχου, πρόθεση αφομοίωσης του διαφορετικού και στάση ανοχής.

Ας εργαστούμε από κοινού να εμποτίσουμε τα παιδιά μας και τους εαυτούς μας με δημοκρατική κουλτούρα, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με εστίαση στις κοινές ανάγκες και στον αγώνα για την κάλυψή τους, έχοντας επίγνωση ότι η ανθρώπινη ύπαρξη είναι αμετάκλητα σχεσιακή.

Κατηγορίες: Γενικά άρθρα | Ετικέτες: | Γράψτε σχόλιο

Πολιτιστικό πρόγραμμα «Από το σπίτι μας θυμάμαι την τριανταφυλλιά…»

book4

book3book2

book1

 

 

 

Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή το σχολείο μας αποφάσισε να σχεδιάσει μια δράση γνωριμίας των μαθητών με την οδυνηρή ιστορία της Μικρασιατικής καταστροφής. Έτσι, στο τέλος της περσινής σχολικής χρονιάς, 2021-2022,  επιλέχτηκε το μυθιστόρημα της Αγγελικής Δαρλάση «Το αγόρι στο θεωρείο» εκδ. Μεταίχμιο και προτάθηκε για ανάγνωση στους μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης. Οι μαθητές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον συγκρότησαν και την ομάδα του πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο «Από το σπίτι μας θυμάμαι την τριανταφυλιά..

Ξεκινώντας η νέα σχολική χρονιά 2022-23  οι υπεύθυνες καθηγήτριες κ. Γιαννακάκου Στ, Ντόγκα Γ και Μητάρα Μ. ως διαμεσολαβητές και συναναγνώστες προετοίμασαν τους μαθητές πριν την ανάγνωση με πλούσιο πολυμεσικό υλικό και συζήτηση  για το ιστορικό πολιτικό-κοινωνικό πλαίσιο που τοποθετείται η ιστορία του βιβλίου.

Μέχρι το Νοέμβριο οι έφηβοι αναγνώστες είχαν διαβάσει το βιβλίο και είχαν επιλέξει μια δραστηριότητα από έναν κατάλογο ποικίλων δραστηριοτήτων δημιουργικής γραφής με βάση τα ενδιαφέροντά τους και τον τύπο μαθησιακής τους νοημοσύνης. Η υλοποίηση των δραστηριοτήτων με αφορμή το λογοτεχνικό κείμενο είχε ως στόχο την ενεργητική συμμετοχή των μαθητών και τις διαφορετικές προσεγγίσεις του λογοτεχνικού κειμένου.

Οι μαθητές για να μπορέσουν να συνειδητοποιήσουν το δράμα των Μικρασιατών προσφύγων, τον βίαιο ξεριζωμό, την απώλεια και την μη ανέφελη προσαρμογή τους στην Ελλάδα, που αποτελούν το κάδρο της ιστορίας του μυθιστορήματος, επισκέφτηκαν το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» και την έκθεση «Μικρά Ασία: Λάμψη- Καταστροφή-Ξεριζωμός-Δημιουργία» στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138.

Οι επισκέψεις συνοδεύτηκαν από ξενάγηση η οποία επικεντρώθηκε στα σημαντικότερα εκθέματα των χώρων που μαρτυρούν όλες τις φάσεις της άνθισης και της καταστροφής του μικρασιατικού Ελληνισμού.

Οι  γνώσεις, οι εμπειρίες και οι  παραστάσεις των μαθητών/τριών διευρύνθηκαν και εμπλουτίστηκαν από την δια ζώσης συνάντηση με την Αιγαλιώτισσα και Μικρασιάτισσα συγγραφέα κ. Μαρία Βαμβακοπούλου και την διαδικτυακή επικοινωνία με την συγγραφέα του μυθιστορήματος «Το αγόρι στο Θεωρείο», την κ. Αγγελική Δαρλάση. Η κ. Βαμβακοπούλου με εποπτικό υλικό και αποσπάσματα από το βιβλίο της «Αιγάλεω- Οι δρόμοι της Προσφυγιάς» περιέγραψε το Αιγάλεω τη δεκαετία του 30, όταν ήρθαν να εγκατασταθούν πρώτα οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και στη συνέχεια οι Ασσύριοι.

Η κ. Δαρλάση εξήγησε τον λόγο που ασχολήθηκε με το συλλογικό τραύμα των προσφύγων του 1922 κι όχι με τη σύγχρονη προσφυγιά και στη συνέχεια αποκάλυψε στοιχεία για την ταυτότητα των ηρώων τα οποία δεν δηλώνονται ρητά, όπως ποια ήταν η αρχική σπίθα έμπνευσης  για την επιλογή των δύο ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, του Δρόσου και της Αρετής, ως βασικών ηρώων, τι σήμαιναν τα ονόματά τους, αν έχουν οι ήρωες σχέση με υπαρκτά πρόσωπα ή είναι μόνο πλάσματα μυθοπλασίας, ποιος ήρωας την δυσκόλεψε περισσότερο και με ποιον ήρωα ταυτίζεται περισσότερο. Επίσης, ρωτήθηκε σχετικά με την επινόηση και τον αποσυμβολισμό κάποιων μαγικών στοιχείων που εμφανίζονται στο βιβλίο της , για ποιους λόγους η έμπνευσή της την οδήγησε στο εύρημα της θεατρικής παράστασης «Η Τρικυμία» του Σαίξπηρ στο χώρο του θεάτρου- καταφυγίου των προσφύγων και ποια η λειτουργία του σχετικά με τη λυτρωτική μαγεία της Τέχνης.

Οι μαθητές/τριες ολοκλήρωσαν την πνευματική και  κοινωνικο-συναισθηματική εμπειρία με την ακρόαση αποσπασμάτων από άλλα λογοτεχνικά βιβλία τα οποία έχουν ως πηγή έμπνευσης τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και τις συνέπειές της στους πληθυσμούς που αναγκάστηκαν να αφήσουν τις εστίες τους.

Για την τελική επίγευση επιλέξαμε την δραματοποίηση ενός αποσπάσματος από «Το έβδομο ρούχο» της Ε. Φακίνου από τη μαθήτρια Φ.Α και την ακρόαση δύο τραγουδιών, ενός μικρασιάτικου και μιας παραγγελιάς -τραγούδι μιας Μικρασιάτισσας γιαγιάς , προσφύγισσας της Δραπετσώνας  από την ορχήστρα – χορωδία του σχολείου μας με την επιλογή των τραγουδιών και την διδασκαλία από τον πατέρα Δ. Κατσουρό, καθηγητή Μουσικής του σχολείου μας.

«Η αυλαία έπεσε» με την επίδοση βεβαίωσης συμμετοχής  στους εμπλεκόμενους μαθητές και την συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου αποτίμησης της χρησιμότητας του προγράμματος και την κατάθεση προτάσεων των μαθητών για βελτίωσή του προγράμματος.

Το τελικό παραγόμενο προϊόν αναρτήθηκε στην ψηφιακή πλατφόρμα padlet.

https://el.padlet.com/sgiannakakou/padlet-2f9icvsdtstem50b

Ο μαθητής Δημήτρης Δαλιδάς  σχεδίασε το δικό του εξώφυλλο για το βιβλίο «Το αγόρι στο θεωρείο»

σχεδιο Δαλιδά

Κατηγορίες: Γενικά άρθρα | Γράψτε σχόλιο

Διδακτική επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων

βουλη

Την Τρίτη 09/5/2023 οι μαθητές των τμημάτων Β3 και Β4 επισκέφτηκαν το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων. Οι χώροι στους οποίους ξεναγήθηκαν ήταν  η αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου, το Περιστύλιο και η αίθουσα της Ολομέλειας.

Με την επίσκεψη αυτή , τους δόθηκε η δυνατότητα  να περιηγηθούν στη Βουλή των Ελλήνων, να γνωρίσουν το κτήριο της Βουλής και την ιστορία του και να ενημερωθούν για το έργο και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου.

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.

Κατηγορίες: Γενικά άρθρα, Διδακτικές Επισκέψεις | Γράψτε σχόλιο

Βιωματικό μάθημα στο μάθημα των Θρησκευτικών

Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο καθηγητής των Θρησκευτικών κ. Μαζαράκης επισκέφτηκε με τους μαθητές/τριες του Γ1  στις 02-5-2023, ημέρα Τρίτη, το Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και τον Καθεδρικό Ναό των εν Αθήναις Καθολικών με σκοπό να απολαύσουν ένα βιωματικό μάθημα.

 

Συγκεκριμένα  έχοντας ήδη διδαχτεί το κεφάλαιο των Ομολογιών της Χριστιανικής Εκκλησίας αναζήτησαν και εντόπισαν με την καθοδήγηση του καθηγητή τους και των ιερέων των ναὠν τις αρχιτεκτονικές και λειτουργικές διαφορές των Ορθοδόξων και Καθολικών Χριστιανών.

Επίσης, οι μαθητές κατανόησαν μέσω της βιωματικής εμπειρίας τις διαφορές της Θείας Μετάληψης και του τρόπου της Συνάξεως κατά τη διάρκεια της  Θεἰας Ευχαριστίας.

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.

Κατηγορίες: Γενικά άρθρα, Διδακτικές Επισκέψεις | Γράψτε σχόλιο

Διδακτική επίσκεψη στο στρατόπεδο Κ. ΣΕΕΜΑΝ – ΣΧΟΛΗ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΩΝ

Την Παρασκευή 28/4/2023 οι μαθητές/τριες της Γ’ τάξης επισκέφτηκαν στο πλαίσιο του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού το στρατόπεδο Κ. ΣΕΕΜΑΝ – Σχολή Αλεξιπτωτιστών στον Ασπρόπυργο.

Τους μαθητές και τους συνοδούς καθηγητές υποδέχτηκαν ο διοικητής και ο υποδιοικητής του στρατοπέδου, προσφέροντας ως κέρασμα ένα σνακ και ένα χυμό. Στη συνέχεια, αφού προηγήθηκε μια σύντομη ενημέρωση για την ονοματοδοσία του στρατοπέδου και την ιστορική αφετηρία της ΣΧΑΛ, ακολούθησε μια σύντομη γνωριμία με τα σχολεία βασικής εκπαίδευσης των αλεξιπτωτιστών, ειδικών δυνάμεων του Στρατού Ξηράς.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επίδειξη μέρους της βασικής εκπαίδευσης, προσομοίωση ελεύθερης πτώσης και ρίψης από σταθερό ιμάντα με αλεξίπτωτο, ενώ όσοι μαθητές ήθελαν προσδέθηκαν  με τη βοήθεια εκπαιδευτή με σακίδιο που έφερε αλεξίπτωτο.

Στο τέλος της επίσκεψης οι μαθητές εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για την τόλμη  και την ιερή προσήλωση της επίλεκτης ομάδας στα ιδανικά της πατρίδας.

Ολοκληρώθηκε η εμπειρία μας με μια αναμνηστική φωτογραφία και ένα αναμνηστικό δώρο από την διοίκηση του στρατοπέδου.

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.

Κατηγορίες: Γενικά άρθρα, Διδακτικές Επισκέψεις | Γράψτε σχόλιο

Βιωματικό Σεμινάριο Επικοινωνία Γονέων – Εφήβων

Το σεμινάριο θα  πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Μαίου 2023, 17:30 το απόγευμα.

Συντονίστριες : Γιανναράκη Τάνια (Σχολική Ψυχολόγος), Νικοσλαβίνου Ελένη (Κοινωνική Λειτουργός), Μητάρα Μαρία (Φιλόλογος ΕΑΕ).

Πατήστε εδώ για να δηλώσετε συμμετοχή.


poster βιωματικου

Κατηγορίες: Γενικά άρθρα | Γράψτε σχόλιο