Τμήμα Ένταξης 2020-2021

Οι σύγχρονες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις βασίζονται στις αρχές της ενταξιακής εκπαίδευσης που προωθεί τις ίσες ευκαιρίες μάθησης και συμμετοχής για όλους τους μαθητές. Στο θεσμικό αυτό πλαίσιο λειτουργεί στο σχολείο μας Τμήμα Ένταξης για τους μαθητές μας που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες.

Το Τμήμα Ένταξης είναι μια δομή μέσα στο γενικό σχολείο που στόχο έχει την εκπαιδευτική παρέμβαση με εξατομικευμένα προγράμματα στους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες. Λειτουργεί μέσα στο γενικό σχολείο ως ξεχωριστό τμήμα τις ίδιες ώρες που διδάσκεται το μάθημα στο γενικό τμήμα. Εφαρμόζονται μέθοδοι και τεχνικές μάθησης  κατάλληλες για τις ανάγκες των μαθητών που συγκροτούν το τμήμα.

Το σχέδιο μαθήματος και η επιλογή της ύλης διαμορφώνονται από τον εκπαιδευτικό του Τ.Ε. σε συνεννόηση με τον εκπαιδευτικό της τάξης, έτσι ώστε να υπάρχει σύνδεση και συνέχεια με το πρόγραμμα της τάξης του μαθητή. Επιπλέον, παρέχεται δυνατότητα ο εκπαιδευτικός του Τ.Ε να υποστηρίζει τους μαθητές εντός του περιβάλλοντος της τάξης τους, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του τμήματος με στόχο τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων και των διδακτικών πρακτικών (άρθρο 82, Ν. 4368, 21-2-2016).

Στο Τμήμα Ένταξης μπορούν να συμμετέχουν μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες που:
α) έχουν γνωμάτευση από επίσημο κρατικό φορέα (Κ.Ε.Σ.Υ, πιστοποιημένα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα).
β) δεν έχουν γνωμάτευση από διαγνωστικό φορέα αλλά απαιτείται αξιολόγηση από τον Εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ) και η σύμφωνη γνώμη της Συντονίστριας Ειδικής Αγωγής & Ενταξιακής Εκπαίδευσης.
Και στις δύο περιπτώσεις, για να νομιμοποιηθεί η συμμετοχή του παιδιού στο Τ.Ε. χρειάζεται η συναίνεση του γονέα /κηδεμόνα ο οποίος υποβάλλει ενυπόγραφη αίτηση συμμετοχής του παιδιού του στο Τ.Ε.

Οι ώρες φοίτησης στο Τ.Ε καθορίζονται από τον εκπαιδευτικό ΕΑΕ σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό της τάξης, τη γνώμη του γονέα και του μαθητή ώστε να μην απουσιάζει από μαθήματα που ο μαθητής έχει εποικοδομητική συμμετοχή μέσα στην τάξη .

Μαρία Μητάρα, Φιλόλογος ΕΑΕ

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά άρθρα | Σχολιάστε

Δωρεάν σεμινάριο για γονείς «Εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο σχολείο: Εργαλεία – Συμβουλές – Ψυχολογική υποστήριξη μαθητών»

Η Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης του eTwinning υποστηρίζει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και προσφέρει ένα σεμινάριο που απευθύνεται στους γονείς, ιδιαίτερα των μικρών μαθητών, για να είναι σε θέση να βοηθήσουν τα παιδιά τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση εφόσον χρειαστεί η εφαρμογή της στο σχολείο τους. Το σεμινάριο είναι διαθέσιμο για όλους, χωρίς κωδικούς και περιλαμβάνει:

  • Χρήσιμες συμβουλές για την ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών τους.
  • Οδηγίες χρήσης της πλατφόρμας σύγχρονης εκπαίδευσης που προτείνει το ΥΠΑΙΘ, τη WebEx.
  • Οδηγίες χρήσης των ασύγχρονων πλατφορμών εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που προτείνει το ΥΠΑΙΘ, τις «e-class» και «e-me».
  • Περιγραφή του εθνικού αποθετηρίου ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού «Φωτόδενδρο».
  • Τις υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.
  • Οδηγίες χρήσης για άλλες πλατφόρμες σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που χρησιμοποιούν κάποια σχολεία.

Μπορείτε να το δείτε από εδώ: https://seminars.etwinning.gr/course/view.php?id=4242

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά άρθρα | Σχολιάστε

Ανακοίνωση

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος εκπαιδευτικών του σχολείου, καλούν τους γονείς /κηδεμόνες να ελέγχουν τους μαθητές για πιθανά συμπτώματα ασθένειας (έντονο βήχα, πονοκέφαλο, φτέρνισμα) και κυρίως πυρετό (37,5 βαθμοί και άνω). Σε περίπτωση ύπαρξης κάποιου συμπτώματος, παρακαλούνται να ενημερώνουν το σχολείο και να συμβουλεύονται άμεσα το γιατρό τους.

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά άρθρα | Σχολιάστε

Μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού κατά την έναρξη του σχολικού έτους 2020-2021

Πατήστε εδώ για να δείτε τα βασικά σημεία σχετικά με τη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατά την έναρξη του σχολικού έτους 2020 – 2021 και μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 κατά τη λειτουργία τους (ΦΕΚ 3780/τΒ΄/08-09-2020, αριθμ.Δ1α/ΓΠ.οικ. 55339/08-09-2020 ΚΥΑ). Πατήστε εδώ για να δείτε όλο το κείμενο της ΚΥΑ.

Οι  μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται και από την ιστοσελίδα mathainoumeasfaleis.gov.gr σχετικά με τα μέτρα προστασίας στο σχολείο.

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά άρθρα | Σχολιάστε

Ενημέρωση για την Τρίτη 15/9/2020

Σας ενημερώνουμε οτι ο αγιασμός για τη σχολική χρονιά 2020-2021 θα γίνει την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 8:15 πμ σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας.

Η προσέλευση των μαθητών στο σχολείο θα γίνει 7:45-8:00 πμ μόνο με τη χρήση μάσκας. Ως εκ τούτου καλούνται οι μαθητές να μεριμνήσουν έτσι ώστε να έχουν μαζί τους μάσκα και νερό. Διευκρινίζεται οτι δεν θα επιτραπεί η είσοδος γονέων/συνοδών στο προαύλιο του σχολείου.

Την ημέρα αυτή θα γίνει και η διανομή των βιβλίων (Α τάξη: 26 βιβλία, Β τάξη: 19 βιβλία, Γ τάξη: 15 βιβλία) οπότε οι μαθητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους τσάντα ή/και σακούλες για τη μεταφορά τους.

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά άρθρα | Σχολιάστε

Ενημερωτικό υλικό ΕΟΔΥ

Επιλέξτε τους παρακάτω συνδέσμους για να δείτε ενημερωτικό υλικό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας με θέμα: «Μέτρα προφύλαξης από τον ιό SARS-Cov-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19».

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά άρθρα | Σχολιάστε

Ενημέρωση για την έναρξη των μαθημάτων στις 15/9/2020

Σας ενημερώνουμε ότι τα μαθήματα στο σχολείο μας θα ξεκινήσουν την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου, καθώς τα σχολεία την ενορίας του πανηγυρίζοντα Ιερού Ναού Υψώσεως Τιμίου Σταυρού (Εσταυρωμένου) Αιγάλεω είναι κλειστά στις 14/9/2020.

Με νεότερη ανακοίνωση τις επόμενες ημέρες, θα γίνει ενημέρωση για το πρόγραμμα λειτουργίας του σχολείου στις 15/9/2020.

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά άρθρα | Σχολιάστε

Ενημέρωση για την αποστολή εντύπων μαθητών Α τάξης (σχ. έτος 2020-2021)

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας έναρξης των μαθημάτων για το σχολικό έτος 2020-2021, ενημερώνουμε τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών της Α τάξης του σχολείου μας ότι θα πρέπει μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2020 να μας αποστείλουν συμπληρωμένα τα έντυπα «Στοιχεία Κηδεμόνα» (πατήστε εδώ) και «Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή» (πατήστε εδώ). Ειδικά για τα στοιχεία κηδεμόνα είναι απαραίτητη η ενημέρωση μας για το email του γονέα/κηδεμόνα καθώς είναι ο κύριος τρόπος επικοινωνίας τόσο για υπηρεσιακά θέματα (π.χ. ενημέρωση απουσιών, αποστολή ελέγχων, έκδοση βεβαιώσεων) όσο και για παιδαγωγικά θέματα (π.χ. πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αποστολή εξεταστέας ύλης).

Η αποστολή των παραπάνω εντύπων μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους:

  • Αποστολή των συμπληρωμένων και σκαναρισμένων εντύπων στο email του σχολείου: mail@4gym-aigal.att.sch.gr
  • Παραλαβή και παράδοση των εντύπων από τους μαθητές μετά την έναρξη των μαθημάτων και μέχρι 30/9/2020. Σημειώνεται οτι δεν απαιτείται η επίσκεψη των γονέων/κηδεμόνων στο σχολείο.
Δημοσιεύθηκε στη Γενικά άρθρα | Σχολιάστε

Αμφιθέατρο «Φωτεινή Καράμπελα»

Ο σύλλογος των καθηγητών του 4ου Γυμνασίου Αιγάλεω, στη συνεδρίαση της 21/03/2019 υπό την προεδρία του Διευθυντή κ. Νικολάου Βανταράκη, αποφάσισε ομόφωνα να δώσει στο αμφιθέατρο του σχολείου το όνομα: «ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ», αναγνωρίζοντας την προσφορά της εκλιπούσης εκπαιδευτικού.

Η Φωτεινή Καράμπελα υπηρέτησε στο 4ο Γυμνάσιο Αιγάλεω ως μόνιμη καθηγήτρια για πολλά χρόνια. Οργάνωσε με πάθος και μεράκι πολιτιστικά, περιβαλλοντικά προγράμματα και εκδηλώσεις. Πρωτοστάτησε στη δημιουργία του σχολικού περιοδικού «Γυμνασιογραφήματα» και ήταν η ψυχή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων «Comenius», με τα οποία το σχολείο άνοιξε τα φτερά του προς την Ευρώπη.

Κάθε γωνιά του 4ου Γυμνασίου αντανακλά τον ενθουσιασμό, την υπευθυνότητα, τη δημιουργική σκέψη, την ευαισθησία και την αισιοδοξία της. Αλλά ας αφήσουμε τους μαθητές να μιλήσουν για εκείνη:

«Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποια στοιχεία που την χαρακτήριζαν αυτά θα ήταν η οργανωτικότητα, η αποφασιστικότητα και ο δυναμισμός της… Για εκείνη η λέξη δυσκολία μπορεί και να μην υπήρχε καν στο λεξιλόγιο της… Οποιονδήποτε στόχο κι αν έβαζε δεν σταμάταγε μέχρι να τον πετύχει…»  Χαριτίνη Ι.

«Χάρη σε εκείνη γνωρίσαμε διαφορετικούς πολιτισμούς, κάναμε φιλίες και είδαμε τον τρόπο ζωής ανθρώπων άλλων χωρών. Στα ταξίδια του εξωτερικού αλλά και στις γιορτές του σχολείου, μας αποδείκνυε το αεικίνητο του χαρακτήρα της. Αισιόδοξη, ακούραστη, αγωνιστική, πάντα με πείσμα και ενέργεια να ξεχωρίσει το σχολείο μας και να χαρούμε παράλληλα όλοι μαζί τις επιτυχίες μας. Παράδειγμα προς μίμηση θα είναι για εμάς η κυρία Καράμπελα τόσο για την γλυκύτητα του χαρακτήρα της όσο και για την δημιουργικότητά της.» Κατερίνα Σ.

«Σε όλες μας τις στιγμές, εύκολες και δύσκολες ήταν εκεί και μας προέτρεπε να κοιτάμε μπροστά και να συνεχίζουμε με το κεφάλι ψηλά. Το ανήσυχο πνεύμα της και η πολύπλευρη προσωπικότητά  της την ωθούσαν σε συνεχείς αναζητήσεις. Η δημιουργικότητά της μας βοήθησε να ξεφύγουμε από τα στεγανά του σχολείου και να ασχοληθούμε με δραστηριότητες που μας γέμιζαν και μας ολοκλήρωναν ως προσωπικότητες. Με όπλο την καλοσύνη και το χαμόγελό της μας έφερε σε επαφή με παιδιά από άλλες χώρες, με διαφορετικά ήθη και έθιμα, μας έμαθε να σεβόμαστε το διαφορετικό και να αφομοιώνουμε τα θετικά του στοιχεία. Αλλά πάνω από όλα μάς δίδαξε ήθος, κάτι που στις μέρες μας είναι πολύ σπάνιο και θα μας συνοδεύει σε όλη την υπόλοιπη ζωή μας! Αυτή τη στιγμή είμαι σίγουρη ότι από εκεί ψηλά μας ακούτε.. Θέλω να ξέρετε ότι θα έχετε για πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας! Σας ευχαριστούμε!» Σωτηρία Τ.

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά άρθρα | Σχολιάστε

Εκπαιδευτική δράση «Ιστορίες από το παρελθόν. Η Αττική μέσα από τις αρχαίες επιγραφές»

Τα τμήματα Α2 και Α4  συμμετείχαν στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Ιστορίες από το παρελθόν. Η Αττική μέσα από τις αρχαίες επιγραφές». Η δράση αποτέλεσε προϊόν συνεργασίας του Επιγραφικού Μουσείου με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Αττικής και στόχος της ήταν η εξοικείωση των μαθητών με τις αρχαίες επιγραφές και η αξιοποίησή τους ως πηγές τοπικής ιστορίας.

Το σχολικό έτος 2019-2020 υλοποιήθηκε πιλοτικά και συμμετείχαν αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία από διάφορες περιοχές τις Αττικής. Περιλάμβανε την παρακολούθηση δύο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, το πρώτο στο Επιγραφικό Μουσείο και το δεύτερο σε αρχαιολογικό χώρο της περιοχής του κάθε σχολείου, για εμάς είχε οριστεί η Αρχαιολογική έκθεση Μετρό Αιγάλεω.

Οι μαθητές με την καθοδήγηση των συντονιστριών αρχαιολόγων προσέγγισαν τις αρχαίες επιγραφές και εκείνες άρχισαν να τους αποκαλύπτουν τα μυστικά τους. Όταν επισκέφθηκαν την  Αρχαιολογική έκθεση Μετρό Αιγάλεω, ανακάλυψαν – μέσα από τις επιτύμβιες επιγραφές- ονόματα αλλά και πτυχές της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής των ανθρώπων που έζησαν στον τόπο μας.

Η καταληκτική συνάντηση της εκπαιδευτικής δράσης είχε οριστεί για την Τρίτη 19 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής. Εκεί η κάθε ομάδα θα παρουσίαζε τις πληροφορίες που άντλησε για την περιοχή της. Η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών.

Η υπεύθυνη καθηγήτρια: Αγαπητού Ευαγγελία

Δημοσιεύθηκε στη Εκπαιδευτικά Προγράμματα | Σχολιάστε