Θερινές εφημερίες

Σας ενημερώνουμε οτι το σχολείο εφημερεύει τις παρακάτω ημερομηνίες:

  • Ιούλιος: 4/6, 11/6, 18/6, 25/6/2017
  • Αύγουστος: 1/8, 8/8, 16/8, 22/8, 29/8/2017

Η εξυπηρέτηση του κοινού θα γίνεται τις ώρες 9:00-13:00.

Κατηγορίες: Γενικά άρθρα | Γράψτε σχόλιο

Ηλεκτρονική δήλωση προτίμησης για τα ΕΠΑΛ

Σας ενημερώνουμε οτι όσοι μαθητές επιθυμούν να εγγραφούν σε Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) το σχολικό έτος 2017-2018, καλούνται να υποβάλλουν «Ηλεκτρονική Δήλωση Προτίμησης για τα ΕΠΑ.Λ.». Η δήλωση γίνεται από 19 Ιουνίου έως 23 Ιουνίου 2017, μέσω της εφαρμογής e-epal στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://e-epal.minedu.gov.gr

Κατηγορίες: Γενικά άρθρα | Γράψτε σχόλιο

Αποχαιρετισμός Μαθητών Σχολικού Έτους 2016-2017

Δείτε παρακάτω την πολύ ωραία εκδήλωση για τον αποχαιρετισμό των μαθητών της Γ τάξης για το σχολικό έτος 2016-2017.

Κατηγορίες: Σχολικές εορτές, Χορωδία | Γράψτε σχόλιο

Επίδοση Ελέγχων Επίδοσης 2017

Σας ενημερώνουμε οτι οι Έλεγχοι Επίδοσης για το σχολικό έτος 2016-2017 θα δοθούν στους γονείς την Τετάρτη 21/6/2017 και ώρες 10:00-13:00.

Κατηγορίες: Γενικά άρθρα | Γράψτε σχόλιο

Ανακοίνωση Προγράμματος Επαναληπτικών Εξετάσεων Ιουνίου 2017

Σας ενημερώνουμε οτι αναρτήθηκε στην είσοδο του σχολείου, το πρόγραμμα των Επαναληπτικών Εξετάσεων Ιουνίου 2017. Πατήστε εδώ για δείτε το πρόγραμμα.

Κατηγορίες: Γενικά άρθρα | Γράψτε σχόλιο

Ανακοίνωση προγράμματος υποστηρικτικής διδασκαλίας

Σας ενημερώνουμε οτι αναρτήθηκαν στην είσοδο του σχολείου τα αποτελέσματα προαγωγής-απόλυσης καθώς και το πρόγραμμα υποστηρικτικής διδασκαλίας για όσους μαθητές παραπέμπονται για το σχολικό έτος  2016-2017.

Το πρόγραμμα υποστηρικτικών μαθημάτων ξεκινά την Τρίτη 13/6/2017 ώρα 8:30 πμ και καλούνται να το παρακολουθήσουν όλοι οι μαθητές που παραπέμπονται.

Πατήστε εδώ για δείτε το πρόγραμμα.

Καλείστε να ενημερώνεστε από το ιστολόγιο για την επίδοση των ελέγχων η οποία θα γίνει μετά τις 20/6/2017.

Κατηγορίες: Γενικά άρθρα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ανακοίνωση προγράμματος υποστηρικτικής διδασκαλίας

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων

Σας ενημερώνουμε οτι τη Δευτέρα 12/6/2017, το απόγευμα, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα προαγωγής για το σχολικό έτος 2016-2017.

Όσοι μαθητές παραπέμπονται σε κάποιο μάθημα, θα πρέπει να είναι στο σχολείο την Τρίτη 13/6/2017 και ώρα 8:30 πμ και να είναι έτοιμοι να παρακολουθήσουν τα επαναληπτικά μαθήματα υποστήριξης τα οποία θα ξεκινήσουν εκείνη την ημέρα. Παρακαλούμε να παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις του ιστολογίου, μέχρι τη Δευτέρα 12/6/2017 το βράδυ για τυχόν αλλαγές στο Πρόγραμμα.

Κατηγορίες: Γενικά άρθρα | Γράψτε σχόλιο

Υπό τους ήχους της μουσικής των ταινιών του Walt Disney

Στις 30/05/2017 η εκπαιδευτική κοινότητα του 4ου Γυμνασίου έκλεισε μελωδικά την περίοδο των μαθημάτων της φετινής χρονιάς. Ο καθηγητής της μουσικής π. Δημήτριος Κατσουρός συντόνισε τους μαθητές που παρουσίασαν δρώμενο, τραγούδησαν, χορογράφησαν, χόρεψαν και αυτοσχεδίασαν υπό τους ήχους της μουσικής των ταινιών του Walt Disney. Όταν η μουσική διασταυρώνεται με τον αυθορμητισμό, την ευρηματικότητα και το μεράκι, το αποτέλεσμα…απογειώνει!

Πατήστε εδώ για να δείτε φωτογραφικό υλικό.

Κατηγορίες: Γενικά άρθρα | Γράψτε σχόλιο

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαθηματικές αναλογίες»

1Στο πρόγραμμα αυτό γίνεται μια ιστορική αναδρομή για την εμφάνιση της έννοιας της αναλογίας  και μια προσπάθεια να εξηγηθεί το πώς αυτή εξελίχθηκε και εκφράστηκε μέσω μαθηματικών σχέσεων. Επίσης  περιγράφονται και μερικές ενδιαφέρουσες αναλογίες που φαίνεται να επιλέγει η ίδια η φύση σε πολλές περιπτώσεις σε διάφορες διαδικασίες  εξέλιξής της .

Η έννοια της αναλογίας χρησιμοποιείται από όλους μας στην καθημερινή ζωή, πολλές φορές χωρίς να συνειδητοποιούμε τη βαθύτερη σημασία και αξία της. Μια λίγο πιο προσεκτική ματιά δείχνει ότι οι αναλογίες εμφανίζονται παντού γύρω μας. Η σωστή επιλογή τους καθορίζει   π.χ.  στη μαγειρική ή ζαχαροπλαστική  τη διαφορά μεταξύ νόστιμου ή άνοστου, γλυκού ή πικρού, στη Μουσική τη διαφορά μεταξύ μουσικής αρμονίας ή κακοφωνίας, στην αρχιτεκτονική τη διαφορά μεταξύ καλαισθησίας και κακοτεχνίας κ.ο.κ

Όλες αυτές οι αναλογίες διαφόρων μεγεθών περιγράφονται και μελετώνται χρησιμοποιώντας μαθηματικές  σχέσεις  ( με αριθμητικές αναλογίες). Ζούμε σε έναν κόσμο που δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς έναν παράλληλο κόσμο από αριθμούς και αριθμητικές αναλογικές εκφράσεις που τον περιγράφουν  όπως πρώτοι συνειδητοποίησαν ο Πυθαγόρας και οι μαθητές του  (Πυθαγόρειοι).

2Πρώτοι λοιπόν οι Πυθαγόρειοι συνειδητοποίησαν ότι οι αριθμητικές αναλογίες είναι οι μέθοδοι που επιτρέπουν στην ουσία του Κόσμου να πάρει διάφορες μορφές με απεριόριστες δυνατότητες.  Η κατάλληλη  επιλογή τους   καθόριζε  την αίσθηση  του ωραίου και αρμονικού.  Αυτές καθορίζουν ακόμα και τις σημασίες που δίνουμε σε ότι είναι όμορφο και ιερό ακόμα και στην έννοια της δικαιοσύνης. Οι Πυθαγόρειοι απέδιδαν δικαιοσύνη όπως μας πληροφορεί  ο Αριστοτέλης αναλογικά και με κριτήρια όχι απόλυτης, άλλα σχετικής ισότητας αναζητώντας την βέλτιστη λύση. Οι μαθηματικές αναλογίες πέρα από την πρακτική τους αξία στην καθημερινότητα μας εμφανίζονται πολλές φορές με ένα μυστηριώδη τρόπο μέσα στη φύση και στις τέχνες και τον πολιτισμοί. Επηρέασαν πολλές φορές στο παρελθόν και από ότι φαίνεται θα συνεχίζουν να επηρεάζουν   και στο μέλλον ανθρώπινες  απόψεις και συμπεριφορές παίζοντας ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού.

Κατηγορίες: Εκπαιδευτικά Προγράμματα, Εκπαιδευτικό υλικό, Υλικό Μαθηματικών | Γράψτε σχόλιο

Πολιτιστικό πρόγραμμα «Πορεία σε πέτρινα μονοπάτια»

Το 4ο Γυμνάσιο Αιγάλεω το σχολικό έτος 2016-17 συμμετείχε με το πολιτιστικό πρόγραμμα «Πορεία σε πέτρινα μονοπάτια» σε δίκτυο σχολείων, που αποτελούν το 1ο, 4ο και 9ο Γυμνάσιο Αιγάλεω, καθώς και το 16ο Γυμνάσιο Περιστερίου. Το δίκτυο χωρίστηκε σε τέσσερις άξονες από τους οποίους το 4ο Γυμνάσιο ανέλαβε εκείνον της τέχνης. Οι υπόλοιποι άξονες ήταν: τα ιστορικά μονοπάτια, της προσφυγιάς και της αυτογνωσίας.

Στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων τα παιδιά όλων των σχολείων έπαιξαν στο άλσος του  Μπαρουτάδικου το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού. Στόχος ήταν η γνωριμία και η ανάπτυξη της ομαδικότητας και της συνεργασίας.

Επιπλέον, το 4ο Γυμνάσιο επισκέφτηκε και περιηγήθηκε στα μονοπάτια του Φενεού στην ορεινή Κορινθία με καθηγητές του προγράμματος και με επαγγελματία ορειβάτη.

Η τελική παρουσίαση του προγράμματος θα γίνει την Παρασκευή 9/6 στις 8:00μμ στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικό Μολύβι».

Πατήστε εδώ για να δείτε φωτογραφικό υλικό.

Κατηγορίες: Εκπαιδευτικά Προγράμματα, Περιβαλλοντικά προγράμματα | Γράψτε σχόλιο