Οι ψηφιακές συναναστροφές … με όρια και κανόνες!

dioxixar1

Την Τρίτη 27-2-2024 μετά από πρόσκληση της Διεύθυνσης πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του σχολείου μας ομιλία σχετικά με τους κινδύνους της χρήσης των κοινωνικών μέσων δικτύωσης από τον εξειδικευμένο ψυχολόγο του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Γ. Νάκο.

Η ομιλία απευθυνόταν σε όλη τη σχολική κοινότητα, μαθητές, γονείς-κηδεμόνες και εκπαιδευτικούς, και εστιαζόταν στις εξής θεματικές:

  • διαδικτυακός εκφοβισμός (cyberbullying) και ποινικές επιπτώσεις
  • κίνδυνοι που ελλοχεύουν στην περιήγηση στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και απειλούν την πραγματική μας ζωή και
  • οδηγίες- συμβουλές προς τους ενηλίκους για την προστασία των ανηλίκων στο Διαδίκτυο και οδηγίες συμβουλές προς τους ανηλίκους για την προστασία τους κατά τη διαδικτυακή τους δράση.

dioxixar2

Με την προβολή πραγματικών περιστατικών διαδικτυακής βίας μέσω video και τη διαδραστική παρουσίαση του ομιλητή οι μαθητές/τριες , οι γονείς-κηδεμόνες και οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για την ηλεκτρονική ταυτότητα (αποτύπωμα), τρόπους προστασίας των προσωπικών δεδομένων από κακόβουλους χρήστες και  για τις απειλές και παγίδες του Διαδικτύου. Επιπλέον, ο αξιωματικός της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατέστησε την προσοχή σε όλους για νέα είδη εκφοβισμών, όπως Sextortion , όπου ο δράστης εξαπατά ή εξαναγκάζει το θύμα να μοιραστεί ιδιαίτερα προσωπικές φωτογραφίες ή βίντεο και στη συνέχεια απειλεί να δημοσιοποιήσει το υλικό, αν το θύμα δεν τον πληρώσει ή αν δεν δεχτεί να στείλει περισσότερες φωτογραφίες ή βίντεο και το sexting, ανταλλαγή σεξουαλικών µηνυµάτων ή γυµνών φωτογραφιών µέσω διαδικτύου ή µέσω κινητών τηλεφώνων.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία  o κ. Νάκος μας συμβούλευσε να μένουμε ενημερωμένοι για θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο και για περισσότερες συμβουλές να ανατρέξουμε στο www.cyberkid.gov.gr ή κατεβάζοντας την εφαρμογή Cyberkid. Σε περίπτωση που κάτι συμβεί στη διαδικτυακή μας δράση και μας σε φέρει σε πολύ δύσκολη θέση  ενημερώνουμε κάποιον ενήλικα που εμπιστευόμαστε ή επικοινωνούμε με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο 11188 ή στέλνοντας  email στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Κατά τη διάρκεια και στο τέλος της παρουσίασης οι μαθητές/τριες και οι γονείς απηύθυναν ερωτήσεις στον ομιλητή που αφορούσαν ζητήματα ασφάλειας στο Διαδίκτυο και έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Την επόμενη ημέρα διανεμήθηκε ένα ερωτηματολόγιο για τη χρήση του Διαδικτύου το οποίο συμπληρώθηκε από τους μαθητές/τριες του σχολείου μας με σκοπό τη διερεύνηση κυρίως της επιδραστικότητας της ομιλίας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών. Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για σχολική χρήση, αποτυπώνονται σε συνημμένο αρχείο με γραφήματα.

Αναφορά αποτελεσμάτων ερωτηματολογίου.

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.

 

Κατηγορίες: Γενικά άρθρα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.