Νοιάζομαι και Δρω 2017-2018

Το σχολείο μας συμμετέχει στο πρόγραμμα “Νοιάζομαι και Δρω” για το σχολικό έτος 2017-2018. Το πρόγραμμα υλοποείται σε 200 σχολεία σε όλη την Ελλάδα από το μη κερδοσκοπικό σωματείο Δεσμός και το Ίδρυμα Λαμπράκη.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη της κουλτούρας της ενεργού πολιτειότητας, του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης στα παιδιά και στους νέους, καλλιεργώντας πηγαίες και βιώσιμες στάσεις ενεργού κοινωνικής προσφοράς με βιωματικές προσεγγίσεις.

Η κύρια στόχευση των δράσεων του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας, επικεντρώνεται σε δύο άξονες:

  1. Eνημέρωση και ανάπτυξη ενσυναίσθησης και γύρω από τις ανάγκες ατόμων που έχουν ανάγκη (όπως οι πρόσφυγες, άτομα με ειδικές ανάγκες, μαθητές του σχολείου που αντιμετωπίζουν δυσκολίες).
  2. Ανάπτυξη πρωτοβουλιών ή/και εθελοντικών δράσεων από τους μαθητές με στόχο τη βοήθεια, την υποστήριξη αλλά και την ενημέρωση της σχολικής κοινότητα για τις ανάγκες των ομάδων ατόμων με τις οποίες ασχολήθηκαν.

Με βάση τα παραπάνω οργανώθηκαν οι παρακάτω δράσεις:

Α. Επίσκεψη εκπροσώπων από άτομα, κοινωνικές ομάδες ή φορείς στο σχολείο.

  1. Επίσκεψη στο σχολείο του ζωγράφου Αρβανιτάκη Λέανδρου, μέλους της ένωσης ΖΩΣΠ και παρουσίαση των έργων του. Κατόπιν ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους μαθητές σχετικά με την καθημερινότητα του και τον τρόπο εργασία του.
  2. Διοργάνωση βιωματικού σεμιναρίου με θέμα «Προσφυγικές ροές, ανθρώπινα δικαιώματα και διαπολιτισμικότητα» από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού.
  3. Παρουσίαση βιωματικού προγράμματος από τις συγγραφείς Κάντζου Ν. και Νικολούδη Φ. σχετικά με το κοινωνικό φαινόμενο της προσφυγιάς, βασισμένο στο βιβλίο τους «Τι θα πάρω μαζί μου φεύγοντας…».

Β. Ανάπτυξη πρωτοβουλιών και σχεδιασμός εθελοντικών δράσεων.

  1. Προσφορά χρόνου για τη βοήθεια στη διάθεση χριστουγεννιάτικων καρτών του συλλόγου ΖΩΣΠ.
  2. Συμμετοχή στην εβδομάδα εθελοντισμού του προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω» κατά την οποία διοργανώθηκε από μαθητές και εκπαιδευτικούς εθελοντικός καθαρισμός στο προαύλιο του σχολείου, στις αθλητικές εγκαταστάσεις των ΕΑΚ και στο Άλσος Μπαρουτάδικο.
  3. Επίσκεψη των μαθητών και εκπαιδευτικών της ομάδας του «Νοιάζομαι και Δρω» στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω. Οι μαθητές και των δύο σχολείων συμμετείχαν σε κοινό βιωματικό εκπαιδευτικό παιχνίδι το οποίο περιλάμβανε γνωριμία, ζωγραφική κατασκευές και τραγούδι.