Παγκόσμια ημέρα Ελληνικής γλώσσας

Afisa

Με αφορμή τον εορτασμό της  Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας την 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του  εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, το σχολείο μας οργάνωσε δράσεις, με σκοπό την κατανόηση  από τους μαθητές της σημασίας της Ελληνικής Γλώσσας και την ανάδειξη της διαρκούς συμβολής της στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολιτισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, τα τμήματα Γ1 και Γ2 την Τετάρτη 14 και την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Γλωσσικής Διδασκαλίας, παρακολούθησαν σύντομα βίντεο και μελέτησαν αποσπάσματα κειμένων που αναφέρονται στην αδιάλειπτη παρουσία της Ελληνικής Γλώσσας για περίπου τέσσερις χιλιάδες χρόνια και στην εξέχουσα συμβολή της στην παγκόσμια επιστήμη και λογοτεχνία. Οι δράσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα προβολών και στη βιβλιοθήκη του σχολείου, και ολοκληρώθηκαν με έναν σύντομο διαγωνισμό Γλώσσας που ενθουσίασε τους μαθητές τόσο, ώστε ήταν διατεθειμένοι να χάσουν ακόμα  και το διάλειμμά τους.

Εργάστηκαν σε ομάδες με πολλή προθυμία , συνεργάστηκαν άψογα και συμπλήρωσαν το φύλλο εργασίας τους με τίτλο: «Ομιλείτε Ελληνικά;», που βασίστηκε σε παιχνίδια λεξιλογίου και φράσεων της Αρχαίας και Νέας Ελληνικής, διαπιστώνοντας έτσι την αδιάσπαστη συνέχεια της γλώσσας μας.

 

Τι είπαν οι μαθητές μας.

Στην ομάδα μας άρεσαν πολύ τα βίντεο με τους ανθρώπους από το εξωτερικό που τιμούν και αγαπούν τη γλώσσα μας, γι’ αυτό και τη μαθαίνουν. Επίσης διασκεδάσαμε πολύ με τo αφιέρωμα της Φίνος Φιλμ για την παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας. Μας εντυπωσίασε η επιστολή του Ζολώτα, γιατί μας βοήθησε να καταλάβουμε πόσες ελληνικές λέξεις χρησιμοποιούνται στην Αγγλική γλώσσα. Τέλος, το φύλλο εργασίας «Ομιλείτε Ελληνικά» μας φάνηκε ενδιαφέρον παρόλο που μας δυσκόλεψε. Ζωή, Μελίνα, Θαλής, Χρύσπα.

 

Καλή η δράση. Μας βοήθησε να εξασκήσουμε τη γλώσσα μας. Ήταν μια ευχάριστη εμπειρία με συνεργασία και ομαδικό πνεύμα. Δημήτρης, Χρήστος, Μιχάλης , Γιάννης.

 

Στην ομάδα μας φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα η ομαδική διδασκαλία για την παγκόσμια ημέρα της Ελληνικής γλώσσας. Μάθαμε αρκετά για τη γλώσσα μας μέσω αυτού του project, όχι μόνο για το πόσοι άνθρωποι τη μιλούν αλλά και για τη σημασία της για τον παγκόσμιο πολιτισμό.

Γεωργία, Χρήστος, Δέσποινα, Δημήτρης, Γεωργία

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.

Κατηγορίες: Γενικά άρθρα. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.