Μάθε. εμπνεύσου, γίνε δημιουργός…

dimotikopeiraia

Τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου τα τμήματα Γ1 και Γ2 του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Δημοτικό θέατρο Πειραιά και πήραν μέρος σε ένα πρωτότυπο ευρωπαϊκό  εκπαιδευτικό πρόγραμμα  με τίτλο «Ὁ Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός στη Σκηνή του Ψηφιακού μας Κόσμου» που, μέσω της χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας, ενθάρρυνε τους μαθητές να προσεγγίσουν δημιουργικά και με βιωματικό τρόπο δύο σημαντικά έργα της λογοτεχνικής μας παράδοσης, τον Ερωτόκριτο και το δημοτικό τραγούδι Του γιοφυριού της Άρτας.

Οι μαθητές μας , αφού είχαν ήδη επεξεργαστεί τα κείμενα αυτά στην τάξη και είχαν ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες του προγράμματος από την εμψυχώτρια- θεατρολόγο που επισκέφτηκε το σχολείο μας, επέλεξαν ανά τμήμα το κείμενο με το οποίο  θα ήθελαν να ασχοληθούν και το ταξίδι τους στη φαντασία ξεκίνησε.

Φτάνοντας στο θέατρο, κάθε τμήμα οδηγήθηκε σε διαφορετικό χώρο και τα παιδιά χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους: ομάδα Υποκριτικής, ομάδα Ψηφιακής Σκηνογραφίας , ομάδα Ηχου και Μουσικής και ομάδα Σκηνοθεσίας.

Η συνεργασία τους με επαγγελματίες του θεάτρου αλλά και η επαφή τους με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και τεχνικές (ψηφιακές κάμερες, ψηφιακή επεξεργασία των σκηνικών και του ήχου, μοντάζ) προκάλεσε το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό τους. Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της  προσπάθειας ήταν η δημιουργία δύο πεντάλεπτων  ψηφιακών βίντεο και η προβολή τους στους μαθητές που κυριολεκτικά  « το διασκέδασαν» βλέποντας τους εαυτούς τους να πρωταγωνιστούν σε μια δικιά τους παραγωγή.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε με τους οργανωτές των ομάδων για το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα αναδείχτηκε η ανάγκη των μαθητών να προσεγγίσουν και να εντάξουν τα λογοτεχνικά αυτά έργα στη δική τους εποχή για να τα κατανοήσουν βαθύτερα, έχοντας πάντα αρωγό την Τεχνολογία που αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς τους. Αυτό που είναι σίγουρο πως κατανοήσαμε όλοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί, είναι πως ο ψηφιακός κόσμος του σήμερα σε συνδυασμό με τις παραστατικές τέχνες, προσφέρει μοναδικές δυνατότητες σε  διαχρονικά λογοτεχνικά κείμενα της παράδοσής μας να ζωντανέψουν και πάλι και να αγγίξουν την ψυχή μας.

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.

Κατηγορίες: Γενικά άρθρα, Εκπαιδευτικά Προγράμματα. Ετικέτες: , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.