Feed
Άρθρα
Σχόλια

Τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2019 οι μαθητές του τμήματος υποδοχής του 4ου Δημοτικού Σχολείου επισκέφτηκαν το Παράρτημα Ρομά στο πλαίσιο της δράσης κοινωνικοποίησης τους στην πόλη του Τυρνάβου. Οι μικροί μαθητές μαζί με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό του τμήματος υποδοχής κ. Παπαοικονόμου Δήμητρα και την κοινωνική λειτουργό του σχολείου κ. Κιούση Σταματία ενημερώθηκαν για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου Κοινότητας από την Κοινωνική Λειτουργό κ. Κατσούλη Στέλα και την Παιδαγωγό κ. Νταβαρούκα Γεωργία. Οι μαθητές παράλληλα ενημερώθηκαν από την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής κ. Μπίλιου Φανή και την Προϊσταμένη του τμήματος Παιδικών Σταθμών του Δήμου κ. Κοκότη Θεολογία για τις υπηρεσίες που λειτουργούν ευρύτερα στο Δήμο, αλλά και ειδικότερα για τον τρόπο λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το Κέντρο Κοινότητα-Παράρτημα Ρομά του Δήμου Τυρνάβου εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Το Κέντρο Κοινότητας-Παράρτημα Ρομά αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής των πολιτών Ρομά που αντιμετωπίζουν κάποιο κοινωνικό πρόβλημα και χρειάζονται τη συνδρομή της Πολιτείας.

 

 

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
Free slideshow design generated with Smilebox

Την Κυριακή 14 Απριλίου έγινε στη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο NOESIS η επίσημη προβολή και ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η απονομή των βραβείων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου μας.

Ευχαριστούμε το Σύλλογο Γονέων που οργάνωσε αυτή την όμορφη εκδρομή στη Θεσσαλονίκη για να παραστούμε στη βράβευση του σχολείου και το Δήμο Τυρνάβου που μας βοήθησε να την πραγματοποιήσουμε.

 

Μια μοναδική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να βιώσουν οι μαθητές των Δ2, Ε2, ΣΤ2 τμημάτων του σχολείου μας  που συμμετείχαν στο 9ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας το οποίο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Απριλίου στο Μουσικό Σχολείο Λάρισας.

Περισσότεροι από 1200 μαθητές Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, Σχολεία 2ης Ευκαιρίας), συνοδευόμενοι από 130 και πλέον εκπαιδευτικούς 45 σχολείων της Λάρισας & της Θεσσαλονίκης ξεδίπλωσαν τις δεξιότητες και τη δημιουργικότητά τους και παρουσίασαν -ενώπιων των συμμαθητών τους, των γονέων & των εκπαιδευτικών τους- τα ψηφιακά έργα που δημιούργησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, υπό την επίβλεψη και παιδαγωγική καθοδήγηση των εκπαιδευτικών.

Εργαζόμενοι μεθοδικά και συστηματικά, με τις γνώσεις και τις ικανότητές τους, οι μαθητές του σχολείου μας με το συντονισμό της εκπαιδευτικού των ΤΠΕ, κα Κουτάλου Χριστίνα, εντυπωσίασαν τους παραβρισκόμενους με 2 εργασίες ψηφιακής αφήγησης και scratch.

Click to play this Smilebox collage
Create your own collage - Powered by Smilebox
Make a free digital collage

Στο πλαίσιο της δράσης «Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο» στην κατηγορία των βιντεοσκοπημένων παραστάσεων, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Τυρνάβου απέσπασε 7 συνολικά βραβεία για την παράστασή του «Ο Ήλιος Πάει … διακοπές;».

Το θέμα της παράστασης έχει ως αφετηρία τη λειτουργία του ηλιακού μας συστήματος και αποτελεί διδακτική πρόταση για τη διδασκαλία επιστημονικού θέματος μέσα από τις αρχές της Διερευνητικής Μάθησης.

Έχοντας τα παραπάνω ως αφετηρία, η  Παιδαγωγική Ομάδα του Σχολείου με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς Κυρατζή Αντώνη, Μπουνίτση Δέσποινα, Γώγου Βίβιαν, Διψάνα Αλεξάνδρα, Μπλάκου Θεοδώρα, Κουτάλου Χριστίνα και Ναούμ Ντέμη, δραματοποίησαν με πρωτότυπο και δημιουργικό τρόπο (αλλά και με χιούμορ) επιστημονικές έννοιες όπως η κίνηση των πλανητών, οι δορυφόροι τους  και η ταχύτητα του φωτός  και δημιούργησε τη συγκεκριμένη παράσταση.

Αφορμή για το σενάριο της παράστασης (Κυρατζής Αντώνης, Μπουνίτση Δέσποινα) αποτέλεσε το τραγούδι των Δημήτρη Μπασλάμ και Σωκράτη Μάλαμα «Ο Ήλιος θέλει διακοπές», όπου ο ήλιος αποφασίζει ότι χρειάζεται διακοπές γιατί βαρέθηκε να ακούει καθημερινά τα παιδιά να γκρινιάζουν στις μαμάδες τους ότι τα ξυπνάει.

Τους μαθητές καθοδήγησε θεατρικά η θεατρολόγος του σχολείου, Μπουνίτση Δέσποινα, η οποία είχε και τη σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης, ενώ μαζί με τη μουσικό του σχολείου, Γώγου Βίβιαν έγραψαν του στίχους και χορογράφησαν το τραγούδι της παράστασης.

Το σχολείο ευχαριστεί θερμά τους μαθητές Λυκείου, Χαλούλη Ηλία και Τσιγάνη Κωνσταντίνο που έπαιξαν ζωντανά μουσική στην παράσταση και τον Άγγελο Καστώρη που ανταποκρίθηκε για άλλη μια φορά στην πρόσκληση του σχολείου να βιντεοσκοπήσει την παράσταση και να κάνει το μοντάζ σύμφωνα με τους κανόνες του διαγωνισμού.

Τα βραβεία που απέσπασε η παράσταση είναι:

·         Καλύτερη συνολική παρουσίαση​

·         Καλύτερο σενάριο

·         Καλύτερη σκηνοθεσία

·         Καλύτερη μουσική επένδυση

·         Καλύτερα σκηνικά και κοστούμια

·         Καλύτερη χορογραφία

·         Διάδοση και προώθηση της παράστασης

Το «Μαθαίνοντας την Επιστήμη μέσα από το Θέατρο» είναι μια πρωτοποριακή δράση, όπου μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου καλούνται να δραματοποιήσουν επιστημονικές έννοιες και γνώσεις που προέρχονται από την ύλη που διδάσκονται στα σχολεία. Η δράση αυτή είναι μία πρωτοβουλία της ScienceView (Ελληνική Ένωση Δημοσιογράφων Επιστήμης, Επικοινωνιολόγων Επιστήμης και Συγγραφέων Επιστήμης), με συνεργαζόμενους φορείς το τήμα ΦΠΨ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, την Ελληνογερμανική Αγωγή, και το Noesis – Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας, και τελεί υπό την Αιγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Αρ. Πρωτ. 194810/ΓΔ4, 13-11-2017).

Την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019 οι μαθητές της Ε΄ και  ΣΤ΄ τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Τυρνάβου επισκέφθηκαν στο Ίδρυμα Ευγενίδου, το νέο ψηφιακό Πλανητάριo και το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας Athena. Αρχικά παρακολούθησαν εντυπωσιακά πειράματα STEM (Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας) με απλά καθημερινά υλικά, αλλά και εξειδικευμένα επιστημονικά όργανα ανακαλύπτοντας πώς οι επιστήμες κρύβονται πίσω από κάθε πτυχή της ζωής.

Στη συνέχεια παρακολούθησαν στο θόλο την ψηφιακή παράσταση «Ζωή στο Σύμπαν», μια συναρπαστική αναζήτηση της ζωής πέρα από την Γη. Στο τελευταίο μέρος της εκδρομής οι μαθητές και οι συνοδοί τους επισκέφθηκαν το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και περιηγήθηκαν στους εκπληκτικούς χώρους.

 

 

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
This free slideshow created with Smilebox

Παλιότερα Άρθρα »

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων