Το σχολείο μας συμμετέχει για 2η συνεχόμενη χρονιά ως μέλος στο Διεθνές Θεματικό Δίκτυο “Τα παιδιά πρεσβευτές του τόπου τους” που διοργανώνει η Α/θμια Εκπαίδευση Λάρισας. Τα Μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του Δικτύου στοχεύουν στην ανάδειξη της διδασκαλίας της Τοπικής Ιστορίας, των καλών πρακτικών ανάδειξης του τοπικού πολιτισμού και στη χρήση ψηφιακών εφαρμογών στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Δίκτυο.
Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιεί το 4ο Δημοτικό Σχολείο Τυρνάβου, ως μέλος του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου “Τα παιδιά πρεσβευτές του τόπου τους”, πραγματοποιήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου μια ιδιαίτερη επίσκεψη στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας από τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης. Η επίσκεψη εντάσσεται στις δράσεις του σχολείου για τη μελέτη της τοπικής ιστορίας από την προϊστορική εποχή έως και τα βυζαντινά χρόνια, με έμφαση στη διερευνητική προσέγγιση των μαθητών ως “μικροί ερευνητές.”
Η αρχαιολόγος και ξεναγός κα Κόντσα Κωνσταντίνα ξενάγησε τους μαθητές στα εκθέματα του μουσείου, φωτίζοντας την ιστορική εξέλιξη της περιοχής του Τυρνάβου και της ευρύτερης Θεσσαλίας. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικά σημεία της τοπικής ιστορίας, από τις προϊστορικές μαγούλες γύρω από τον Τύρναβο και την αρχαία Φάλαννα, μέχρι την κατασκευή κάστρων στη βυζαντινή περίοδο και την έλευση των Οθωμανών το 1423.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, το Μουσείο ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του σχολείου για μια συνάντηση των μαθητών με έναν συντηρητή βυζαντινών εικόνων, ώστε οι μαθητές να μπορέσουν να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία συντήρησης εικόνων από εκκλησίες της περιοχής του Τυρνάβου. Η εμπειρία αυτή έδωσε στα παιδιά μια μοναδική οπτική για τη σημασία της διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Η πιο ξεχωριστή στιγμή της επίσκεψης ήταν όταν η Διευθύντρια του Μουσείου, κα Σδρόλια, απάντησε με ιδιαίτερη προθυμία σε όλες τις ερωτήσεις των μικρών “ερευνητών”. Με την καθοδήγηση, το υλικό που προετοίμασε και παρουσίασε, και την υποστήριξή της, οι μαθητές μπόρεσαν να προσεγγίσουν με ουσιαστικό τρόπο την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, ενισχύοντας την ενεργή συμμετοχή τους στη διαδικασία της έρευνας.
Η επίσκεψη αυτή απέδειξε τη μεγάλη αξία της συνεργασίας σχολείων και πολιτιστικών φορέων, όπως το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, για την ανάπτυξη δεξιοτήτων έρευνας και κατανόησης της ιστορίας.
Δημοσιευμένο στην κατηγορία Χωρίς κατηγορία | Σχόλια κλειστά
Την Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2024, το σχολείο μας είχε την τιμή να φιλοξενήσει τον ομοσπονδιακό προπονητή πετοσφαίρισης, κ. Πέτρο Πνάκα, μετά από πρόσκληση του καθηγητή Φυσικής Αγωγής, κ. Δημήτρη Ζώη. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Πετοσφαίρισης (CEV) “School Project”, το οποίο υλοποιείται υπό την αιγίδα του τμήματος ανάπτυξης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης (Ε.Ο.ΠΕ.).
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν βίντεο με τις βασικές κινητικές δεξιότητες του αθλήματος και στη συνέχεια να εξασκηθούν σε αυτές, υπό την καθοδήγηση του κ. Πνάκα. Η εμπειρία αυτή ενθουσίασε τους μαθητές, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για το άθλημα της πετοσφαίρισης.
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Πνάκα για την πολύτιμη συμβολή του στην προώθηση του αθλήματος. Τέτοιες δράσεις ενισχύουν την αγάπη των μαθητών για τον αθλητισμό και προάγουν την υγιή ενασχόλησή τους με αυτόν.
Δημοσιευμένο στην κατηγορία Χωρίς κατηγορία | Σχόλια κλειστά
Με αφορμή την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος “A Green Deal for a Better World” και στα πλαίσα των εργαστηρίων δραστηριοτήτων, δημιουργήσαμε έναν όμορφο και παραγωγικό λαχανόκηπο στην αυλή μας! Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στις προσπάθειες μας για την ευαισθητοποίηση των μαθητών γύρω από τη βιωσιμότητα, την ανακύκλωση και τη σημασία της φύσης.
Ο λαχανόκηπος, αλλά και οι φυτεύσεις λουλουδιών και φυτών που ακολουθούμε εδώ και χρόνια, αποτελούν σημαντική παράδοση για το σχολείο μας. Κάθε χρόνο, οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις διαδικασίες φύτευσης και φροντίδας, προσφέροντας το δικό τους μερίδιο στη διατήρηση της παράδοσης, αλλά και στην καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης.
Μέσα από αυτήν τη δράση, οι μαθητές μαθαίνουν πώς η φύση μπορεί να προσφέρει τρόφιμα, όμορφα λουλούδια και ακόμη και πολύτιμες γνώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Αξιοποιώντας τη φροντίδα και τη συνεργασία, κατανοούμε καλύτερα τη σημασία της πράσινης ανάπτυξης για ένα καλύτερο μέλλον.
Ευχόμαστε καλή σοδειά και συνεχίζουμε όλοι μαζί να φροντίζουμε το σχολικό μας περιβάλλον για ένα πιο πράσινο και βιώσιμο κόσμο!
🥦🌿🍀🌾🌵🍂🍃🥕🥬🥒 🥦🌿🍀🌾🌵🍂🍃🥕🥬🥒
Φέτος, τα φυτά που κοσμούν τον λαχανόκηπό μας, μάς προσφέρθηκαν με γενναιοδωρία από το κατάστημα γεωργικών φαρμάκων και φυτών του κ. Νικολάου Ζαχαρακούλη. Τον ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη υποστήριξή του, που ενισχύει την προσπάθειά μας για ένα πιο πράσινο σχολικό περιβάλλον!
Με σεβασμό και συγκίνηση πραγματοποιήθηκε φέτος η σχολική γιορτή μας για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ο εκπαιδευτικός του σχολείου μας, κ. Απόστολος Νεύρας, άνοιξε την εκδήλωση με λίγα λόγια για το βαθύτερο νόημα της ημέρας: «Η επέτειος της 17ης Νοεμβρίου δεν είναι μόνο μια ευκαιρία να τιμήσουμε τους αγώνες για τη δημοκρατία και την ελευθερία, αλλά και να εμπνευστούμε από τη δύναμη και την αποφασιστικότητα της νεολαίας του τότε, για να οραματιστούμε ένα καλύτερο αύριο».
Οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης παρουσίασαν με εντυπωσιακό τρόπο το χρονικό της εξέγερσης, μεταφέροντάς μας πίσω στον Νοέμβρη του 1973, όταν η φωνή του Πολυτεχνείου ακούστηκε δυνατά. Μέσα από αφήγηση, ποιήματα και θεατρικά αποσπάσματα, οι μαθητές κατάφεραν να μεταδώσουν το κλίμα της εποχής και να μας θυμίσουν τη σημασία της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
Η χορωδία του σχολείου, αποτελούμενη από μαθητές της Δ’ και ΣΤ’ τάξης, ερμήνευσε με ιδιαίτερη ευαισθησία και ενθουσιασμό τα τραγούδια:
«Λίγο ακόμα»
«Το γελαστό παιδί»
και «Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον».
Οι μελωδίες και οι στίχοι, δημιούργησαν μια συγκινητική ατμόσφαιρα που άγγιξε όλους τους παρευρισκόμενους.
Την ευθύνη για την οργάνωση και την επιτυχία της γιορτής είχαν οι εκπαιδευτικοί της ΣΤ’ τάξης, οι οποίοι με τη συνεργασία και την καθοδήγησή τους έδωσαν στα παιδιά τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ενεργά και δημιουργικά.
Ένα ξεχωριστό «ευχαριστώ» αξίζει επίσης στην κα. Βίβιαν Γώγου, τη μουσικό του σχολείου μας, για την πολύτιμη συμβολή της στη μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης, καθώς και για την αφοσίωση που δείχνει πάντα στους μαθητές.
Η σχολική μας κοινότητα αποχαιρέτησε τη φετινή γιορτή γεμάτη περηφάνια και συναισθηματική φόρτιση, θυμίζοντας σε όλους μας ότι οι αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης παραμένουν πάντα ζωντανές.
Δημοσιευμένο στην κατηγορία Χωρίς κατηγορία | Σχόλια κλειστά
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή