Ζωγραφίζουμε, φανταζόμαστε και γράφουμε παραμύθια…

Παραμύθια εξώφυλλοΟι μαθητές της Γ τάξης ακολουθήσαμε τις οδηγίες που μας δόθηκαν και προχωρήσαμε στη δημιουργία παραμυθιών βασισμένων στη ζωγραφική μας. Ας δούμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς δουλέψαμε:

  1. Ζωγραφική: Ξεκινήσαμε ζωγραφίζοντας στο χαρτί. Λάβαμε υπόψη τα χρώματα, τις γραμμές και τις λεπτομέρειες που θέλαμε να προσθέσουμε για να αποτυπώσουμε τη φαντασία μας και να δημιουργήσουμε μια εικόνα που να μας άρεσε και να μας εμπνέει.
  2. Εξαγωγή ιδεών: Αφού ολοκληρώσαμε τη ζωγραφική μας, εξετάσαμε την εικόνα που δημιουργήσαμε και απομονώσαμε στοιχεία που μπορούσαν να συνδυαστούν και ν’ αναπτύξουμε μια ιστορία. Αναρωτηθήκαμε για τους χαρακτήρες που θα μπορούσαν να ζωντανέψουν στον κόσμο της εικόνας μας, για τα γεγονότα που θα μπορούσαν να λάβουν χώρα και για το μήνυμα που θα θέλαμε να μεταφέρουμε μέσω του παραμυθιού μας.
  3. Δημιουργία του παραμυθιού: Έχοντας εξάγει ιδέες από τη ζωγραφική μας, πήραμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε ένα παραμύθι βασισμένο στην εικόνα μας. Με τη βοήθεια της φαντασίας μας, δημιουργήσαμε έναν κόσμο γύρω από τους χαρακτήρες και τα στοιχεία που είχαμε ζωγραφίσει. Μπορεί να προσθέσαμε έναν ήρωα ή μια ηρωίδα, να αναπτύξαμε μια πλοκή με συναρπαστικά γεγονότα και συνδέσεις και, πιθανώς, να θέσαμε ένα μήνυμα για τους αναγνώστες μας.
  4. Αφήγηση και ολοκλήρωση: Συνεχίσαμε να γράφουμε το παραμύθι μας, εμπλουτίζοντάς το με περιγραφές, διαλόγους και συναισθήματα. Από την αρχή μέχρι το τέλος προσπαθήσαμε να κρατήσουμε το ενδιαφέρον του αναγνώστη, διατηρώντας μια καλή ροή και δομή στο παραμύθι μας.

Συνολικά, συνδυάσαμε τις δεξιότητες της ζωγραφικής και της δημιουργικής γραφής για να δημιουργήσουμε ένα δικό μας παραμύθι.

Ίσως δεν μπορούμε να συγκριθούμε με τον Αίσωπο ή τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, αλλά προσπαθήσαμε, στον πολύ λίγο χρόνο που διατέθηκε, να γίνουμε μικροί συγγραφείς παραμυθιών.

Παραμύθια Γτάξη 2022-23.pdf

Σπουδαία δουλειά απ’ όλους/όλες τους/τις μαθητές/μαθήτριες…
Συγχαρητήρια στα παιδιά, στη δασκάλα της παράλληλης στήριξης που τα παρότρυνε και καθοδήγησε και στη δασκάλα της τάξης!

Εκδήλωση λήξης μαθημάτων – Επίδοση Τίτλων Προόδου

Εκδήλωση λήξης μαθημάτων

Το σχολείο μας με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για τη λήξη των μαθημάτων έτους 2022-23 την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023, ώρα 20.00΄, στο προαύλιο του διδακτηρίου με προσκεκλημένους τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών. Η προσέλευση των μαθητών/τριών θα γίνει στις 19:40΄ από την κύρια είσοδο (οδός Αναγεννήσεως) και των προσκεκλημένων στις 19:50΄ από την νότια είσοδο (οδός Λαχανά).

Το πρωινό ωράριο μαθημάτων την Τετάρτη 14/6 διαμορφώνεται σε τετράωρο με προσέλευση όπως κάθε ημέρα 08:00΄-08:15΄ και αποχώρηση στις 11:30΄ (η πρωινή ζώνη 07:00-08:00 θα λειτουργήσει κανονικά).

Επίδοση Τίτλων Προόδου

Την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023 θα δοθούν οι Τίτλοι Προόδου στους μαθητές/τριες των Α΄-Ε΄τάξεων, οι αναμνηστικοί Τίτλοι Σπουδών στης ΣΤ΄ τάξης και οι Έλεγχοι Προόδου σε κλειστό φάκελο στων Γ΄-ΣΤ΄ τάξεων.

Οι μαθητές/τριες θα προσέλθουν 08:00΄-08:15΄ και θα αποχωρήσουν στις 09:30΄.

Τα δρομολόγια μετακίνησης των μαθητών/τριών με λεωφορείο θα γίνουν τις παραπάνω ημέρες, σύμφωνα με το πρόγραμμα του σχολείου (Τετάρτη 14/6 αποχώρηση στις 11:30΄ και Πέμπτη 15/6 αποχώρηση στις 09:30΄).

Ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή 26/05/2023

εικόνα Viber 2023 06 03 21 35 48 579 1Την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 πραγματοποιήσαμε την ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή μας στην Αλεξανδρούπολη, σε τρεις διαφορετικούς χώρους. Η συμβολή των γονέων, ιδίως των δύο μικρότερων τάξεων, ήταν καθοριστική αφού διέθεσαν τα ειδικά καθισματάκια που απαιτούνταν, σύμφωνα με την Τροχαία, για να δοθεί η άδεια εκκίνησης των λεωφορείων.

Οι Α΄ και Β΄ τάξεις επισκεφθήκαμε μία επιχείρηση παραγωγής χειροποίητων σαπουνιών, μια πρόταση διαφορετική από τα υγρά σαπούνια που προωθεί γενικά η διαφήμιση, χωρίς χημικά, πρόσθετες επεξεργασίες και πειράματα σε ζώα. Πληροφορηθήκαμε πώς γίνεται το σαπούνι και παρασκευάσαμε το δικό μας, που όμως θέλει αρκετό καιρό «ωρίμανσης»… Μας παραξένευσε, αν και λογική, η έντονη οσμή των πρώτων υλών, αλλά η εμπειρία ήταν και διασκεδαστική και χρήσιμη.

Οι Γ΄ και Δ΄ τάξεις επισκεφθήκαμε το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης συμμετείχαμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σιτάρι αλεύρι ψωμί»  και μέσα από παιχνίδια με τα εκθέματα του μουσείου και με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού, γνωρίσαμε τα παραδοσιακά στάδια καλλιέργειας του σιταριού και την παρασκευή ψωμιού. Φωτογραφικό υλικό μεταμορφωνόταν σε παιχνίδι αντιστοίχισης και χρονικής ακολουθίας, ενώ ταυτόχρονα ανακαλύπταμε κάθε στάδιο καλλιέργειας και επεξεργασίας του σιταριού. Είχαμε ως αποστολή να ανακαλύψουμε μέσα από ένα παιχνίδι «κρυμμένου θησαυρού» όλα τα εργαλεία που βρίσκονται μέσα στο μουσείο σε σχέση με το σιτάρι και το ψωμί. Στη συνέχεια δραματοποιήσαμε τη λειτουργία του κάθε αντικειμένου και παρασκευάσαμε το δικό τους ζυμωτό ψωμί.

Οι μαθητές της Δ΄ τάξης συμμετείχαμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ελιά η αιωνόβια» και ξεκινήσαμε ένα ταξίδι στον κόσμο της ελιάς. Μύθοι και ιστορίες για το σπουδαίο αυτό δέντρο και τους συμβολισμούς του. Μέσα από παιχνίδια ανακαλύψαμε τα εργαλεία και τις τεχνοτροπίες του παρελθόντος γύρω από την ελιά και το λάδι. Θεατρικοί αυτοσχεδιασμοί και πίνακες ζωγραφικής ολοκλήρωσαν την εμπειρία που έκλεισε με την παρασκευή μια συνταγής με ελιά.

Οι Ε΄ και ΣΤ΄ επισκεφθήκαμε το Αεροδρόμιο «Δημόκριτος», λάβαμε πληροφορίες για τη λειτουργία του, τους κανόνες ασφαλείας που τηρούνται και παρακολουθήσαμε την προσγείωση και απογείωση του αεροσκάφους που εκτελούσε εκείνη την ώρα το δρομολόγιό του.

Στη συνέχεια γευματίσαμε στο Εβροπάρκο, στη Μάνδρα όπου παίξαμε, αστειευτήκαμε, γελάσαμε, χαρήκαμε μέχρι την ώρα της επιστροφής.

Οι διδακτικές επισκέψεις και η ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή θεωρούνται από το σχολείο μας σημαντικά συμπληρωματικά μαθήματα που διευρύνουν τους ορίζοντές μας, κοινωνικοποιούν, εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας, δημιουργούν προϋποθέσεις για στενότερες και υγιέστερες σχέσεις μεταξύ μας αλλά και ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς κι εμάς, μαθαίνουμε τη συμβίωση σε ομάδες, καταδεικνύουν την ανάγκη της ύπαρξης ορίων στην καθημερινότητα των ανθρώπων, εντάσσουν στη λογική της διαφορετικότητας των ρόλων, βελτιώνουν την αλληλεγγύη και την αλληλοϋποστήριξη κ.ά.

Στιγμιότυπα από Α΄, Β’ και Γ΄τάξη

 

Στιγμιότυπα από Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη

 

Γεύμα και παιχνίδι