Η Δ τάξη στο ΙΛΜΟ 20/12/2022

Viber 2022 12 27 21 51 05 658 1 βΤην Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022 επισκεφτήκαμε οι μαθητές/μαθήτριες της Δ τάξης, συνοδευόμενοι/ες από τον δάσκαλό μας κ. Μεχμέτ Μεχμέτ και την δασκάλα του Τμήματος Ένταξης κα Δροσίδου Λαμπρινή, το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ορεστιάδας για να συμμετάσχουμε στην χριστουγεννιάτικη εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Αη-Βασίλης έρχεται…» που επιμελήθηκαν και παρουσίασαν οι ακούραστες συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί κυρίες Κουρουμιχάκη Τούλα και Κολοκοτρώνη Γιάννα, με την εποπτεία του κ. Σιωπίδη Γιάννη.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου, σε μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα, όπου προβλήθηκαν  βίντεο με ήθη και έθιμα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων από χωριά του τόπου μας (εννέα φαγητά, παραδοσιακά κάλαντα, έθιμο της καμήλας, της σούρβας). Μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες μάθαμε πώς γιόρταζαν εδώ στη Θράκη οικογενειακά οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας τις γιορτινές μέρες.

Στο τέλος, μας πρόσφεραν ένα ωραίο αναμνηστικό!

Συμμετέχουμε στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανακύκλωσης μπαταριών

Paidakia introΤο σχολείο μας ανταποκρινόμενο σε σχετική προκήρυξη συμμετέχει στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανακύκλωση μπαταριών του προγράμματος «Κυκλική Οικονομία και μέλλον χωρίς απόβλητα», που έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και είναι ένα επιπλέον κίνητρο για να συζητήσουμε, διδαχθούμε, αντιληφθούμε την αξία της και εφαρμόσουμε ανακύκλωση σ’ αυτό το τόσο επιβλαβές για το περιβάλλον είδος.

Ευελπιστούμε ότι, με τη συνδρομή και των γονέων και κηδεμόνων, θα απαλλάξουμε το περιβάλλον από τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες και θα μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ή το προαύλιο με το ανακυκλωμένο rubber floor (max. 80 τ.μ.) που αντιστοιχεί στον νικητή.

Σκοπός του προγράμματος σύμφωνα με τους διοργανωτές:

Σκοπός του προγράμματος είναι να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των μαθητών και να τους κινητοποιήσουμε, ώστε να κατανοήσουν την σημασία της χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης μπαταριών, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την περιβαλλοντική συνείδηση της σχολικής κοινότητας, την ευαισθητοποίησή της στην ανακύκλωση και τελικά την ενεργή συμμετοχή στην Κυκλική Οικονομία για ένα μέλλον χωρίς απόβλητα.

Τρόπος συμμετοχής:

Στο πλαίσιο της επιβράβευσης για την συλλογή αποβλήτων φορητών μπαταριών και αναφορικά με την συμμετοχή σε αυτήν, καλούνται οι μαθητές σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς τους να συλλέξουν τις άδειες μπαταρίες από το σπίτι τους και να τις τοποθετήσουν στον ειδικό κάδο ΑΦΗΣ που θα βρουν στο σχολείο τους. Μόλις το περιεχόμενο του κάδου ξεπεράσει το μισό του ύψος, θα γίνει καταμέτρηση του βάρους των μπαταριών που συλλέχθηκαν και τα σχολεία με τη μεγαλύτερη συλλογή βάρους θα επιβραβευθούν με το αντίστοιχο έπαθλο.

Χρονική διάρκεια:

Η επιβράβευση για το πρόγραμμα «Κυκλική Οικονομία και μέλλον χωρίς απόβλητα»  ισχύει για ολόκληρη την σχολική χρονιά 2022-2023. Η ανακοίνωση των σχολείων που θα επιβραβευθούν με τα έπαθλα θα πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2023.

Επιπρόσθετα οφέλη των μαθητών/μαθητριών από την συμμετοχή του σχολείου μας στο πρόγραμμα «Κυκλική Οικονομία και μέλλον χωρίς απόβλητα» και στην επιβράβευση της ΑΦΗΣ:

  • Η κατανόηση και η δημιουργία κινήτρων στους μαθητές για τη συμβολή τους στην προστασία του Περιβάλλοντος, της Δημόσιας Υγείας, της κυκλικής Οικονομίας καθώς επίσης και της Κλιματικής Αλλαγής μέσω της ανακύκλωσης των αποβλήτων φορητών μπαταριών.
  • Να εφαρμόσουν τις αρχές της ανακύκλωσης στην καθημερινή ζωή για το γενικότερο όφελος της κοινωνίας.
  • Να αντιληφθούν την καθοριστική σημασία για την ανακύκλωση της συμμετοχής του κάθε μέλους του σχολείου, της οικογένειας κ.λπ.
  • Η ποικιλόμορφη και ποικιλόχρωμη εμφάνιση των μπαταριών προκαλεί το ενδιαφέρον των παιδιών και μέσω της ενεργού συμμετοχής τους στο πρόγραμμα μπορούν να αποτελέσουν πηγή πίεσης τόσο για του τους γονείς όσο και για το ευρύτερο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον.
  • Να αποτελέσουν τους εκπροσώπους του θετικού μηνύματος της ανακύκλωσης και να ενθαρρυνθεί το αίσθημα του εθελοντισμού στους μαθητές/μαθήτριες.

Αξιολόγηση συμμετοχών:

Η αξιολόγηση των συμμετοχών αφορά στο βάρος συλλογής αποβλήτων φορητών μπαταριών. Πιο συγκεκριμένα και για λόγους δίκαιης αξιολόγησης των σχολείων, ακολουθείται η παρακάτω διαίρεση, βάσει πληθυσμού των παιδιών ανά σχολείο ως εξής:

α) Κατηγορία: Σχολεία με 1-50 παιδιά,

β) Κατηγορία: Σχολεία με 51-100 παιδιά

γ) Κατηγορία: Σχολεία με 100+ παιδιά (Το σχολείο μας με 108 μαθητές είναι σ’ αυτή την κατηγορία κι έχει να συναγωνιστεί πολυπληθέστερα σχολεία όλης της χώρας) 

Καλή μας επιτυχία!