” Από το κουτσό στο χαρτί “

Την Τρίτη 19 Νοεμβρίου μια εξαιρετική ομιλία πρόκειται να λάβει χώρα στην Παλιά Ηλεκτρική για γονείς και εκπαιδευτικούς …

” Από το κουτσό στο χαρτί ”

• Πως η αδρή κινητικότητα επηρεάζει την ανάπτυξη και της λεπτής κινητικότητας ;

• Πως συνδέονται μεταξύ τους και αλληλοεπηρεάζονται προκειμένου το παιδί να καταστεί ικανό στην τεχνική του γραψίματος και στην ολόπλευρη ανάπτυξη του ;

Μια ενδιαφέρουσα ομιλία που θα λύσει πολλές απορίες και θα βοηθήσει τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να εμβαθύνουν στο κομμάτι της εργοθεραπείας που είναι αρκετά σημαντική.

IMG 3541

Εβδομάδα μητρικού θηλασμού 7 Νοεμβρίου

ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ
Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 1-7 Νοεμβρίου, το Δίκτυο Πρωτοβάθμιών Υπηρεσιών Υγείας Μαιών/των και η Δ/νση Δημόσιας Υγείας της 7ης ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον Δήμο Αρχανών- Αστερουσίων και το Κ.Υ. Αρκαλοχωρίου, πραγματοποίησαν δράση ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης γονέων, εκπαιδευτικών και παιδιών για τα οφέλη του Μητρικού Γάλακτος τόσο για το βρέφος, όσο και για την μητέρα στο νηπιαγωγείο μας
Στόχος των δράσεων αυτών, είναι η προώθηση και η υποστήριξη του Μητρικού Θηλασμού.
Και ενημερωθήκαμε και παίξαμε και ζωγραφίσαμε και δημιουργήσαμε !!!
Αφού παρακολουθήσαμε ένα βιντεάκι για τα θηλαστικά ζώα της unicef
μιλήσαμε για την σχέση μητέρας παιδιού, τον θηλασμό και τα συναισθήματα που προσφέρει …
Τα παιδιά ζωγράφισαν τα ζωάκια που τους έκαναν εντύπωση , ξεφύλισσαν βιβλία σχετικά με το θέμα και εξέφρασαν συναισθήματα και απορίες…
θ1 θ2 θ3 θ4 θ5 θ6 θ7
Έπειτα τα παιδιά παρατήρησαν τον πίνακα του Auguste Renoir ” Mητρότητα”
images
μίλησαν για τα χρώματα , για τα συναισθήματα που διέπουν αυτή την τρυφερή σχέση και έπειτα με την μεικτή τεχνική του κολλάζ ,του ψηφιδωτού και της ζωγραφικής αναπαρήγαγαν τον πίνακα με τον δικό τους τρόπο στέλνοντας το δικό τους μήνυμα για την ημέρα θηλασμού
θ9 θ10 θ11 θ12 θ13 θ8
και η σχετική δημοσίευση για διάχυση του μηνύματος στην ευρύτερη κοινότητα

Διεθνής ημέρα Υπαίθριας Εκπαίδευσης 7 Νοεμβρίου 2024

1 2 1 2 1 3 1 4 1 5 1 6 1

7 1

Διεθνής ημέρα Υπαίθριας Εκπαίδευσης
Για ακόμη μία χρονιά το νηπιαγωγείο μας συμμετείχε σε εκπαιδευτικές δράσεις έξω από την τάξη στην αυλή του σχολείου .
Η Διεθνής Ημέρα Υπαίθριας Εκπαίδευσης ξεκίνησε στη Βρετανία το 2012 κι έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα πάνω από 10 εκατομμύρια μαθητές σε 170 χώρες. Διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι η υπαίθρια εκπαίδευση συμβάλλει στην :
😍ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών
😍ενισχύει τη δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων και τις δεξιότητες δημιουργίας ομάδας και, βέβαια
😍είναι διασκεδαστική για τα παιδιά.
Τα μαθήματα που γίνονται στην ύπαιθρο είναι μια σημαντική βιωματική εμπειρία που συχνά μας ακολουθεί μια ζωή. Το ενεργητικό και φυσικό παιχνίδι, το παιχνίδι στη φύση είναι ο πρωταρχικός τρόπος με τον οποίο μαθαίνουν τα παιδιά.
Και αφού διαβάσαμε το βιβλίο « Τι βλέπεις όταν κοιτάζεις ένα δέντρο ; » ζωγραφίσαμε, παίξαμε μαθηματικά κινητικά παιχνίδια και φυτέψαμε μικρά σποράκια…
Κάπως έτσι ενισχύσαμε την αγάπη μας για την φύση και εντάξαμε τις δραστηριότητες μας στη συλλογική δράση του ΚΕΠΕΑ ΒΑΜΟΥ για άλλη μια φορά ….
Συγκεκριμένα :
Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία ΚΕΠΕΑ (ΚΠΕ) Βάμου, στο πλαίσιο της Πράξης «Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία» με κωδικό ΟΠΣ 6004470, του Προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή (ΠΑΔΚΣ) 2021-2027» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στα πλαίσια των Περιφερειακών Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Αλλάζω για το Κλίμα», «Αλλάξτε συμπεριφορές: ΑνακυκλωS.O.S.τε!» και «Ένας Κήπος στο σχολείο μου», που συντονίζει και της Διεθνούς Ημέρας Υπαίθριας Εκπαίδευσης καλεί εκπαιδευτικούς και σχολεία να οργανώσουν την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024, κοινή δράση με θέμα:
«Υπαίθρια Εκπαίδευση»
Σκοπός της δράσης αυτής είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών κι εκπαιδευτικών, γονέων και τοπικής κοινωνίας κάθε σχολείου σχετικά με τη σημασία και τα οφέλη της υπαίθριας εκπαίδευσης. Στόχοι της δράσης είναι να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα σχετικά με την κλιματική κρίση, την σημασία της μείωσης των απορριμμάτων, της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης, της σωστής διαχείρισης του νερού και των φυσικών πόρων. Να γνωρίσουν οι μαθητές τον πλούτο της τοπικής χλωρίδας και τη σημασία του για τη διατροφή μας, την υγεία, την οικονομία και την οικολογική ισορροπία και να ευαισθητοποιηθούν γι’ αυτά με βιωματικό τρόπο έξω στη φύση. Παράλληλα, στόχος είναι να αλλάξει η αυλή του σχολείου με την καλλιέργεια τοπικών φυτών, να πρασινίσει η σχολική αυλή και να καλλιεργηθούν δεξιότητες φροντίδας και χρήσης των φυτών σαν πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον.
Για το σκοπό αυτό, προτείνουμε, για την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024 να δράσουμε από κοινού και ταυτόχρονα εκπαιδευτικοί, μαθητές και σχολεία των Δικτύων και όχι μόνο, για την Υπαίθρια Εκπαίδευση.
Όλες οι δράσεις του Δικτύου αποτυπώνονται στον παρακάτω σύνδεσμο :

Το αρχικό μου γράμμα και το όνομά μου!!!

Ποιο είναι το γράμμα μου το αρχικό; Θα σας δείξω στο λεπτό!!!

Αρχικά το ψαρέψαμε…ναι κανονικά, με τρυπητό κουταλάκι και νερό!!! (Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για να τις δείτε κανονικά).

Στολίσαμε το πάτωμα με τα αρχικά μας….τι χαρά!!!

Τα αρχικά μας που ψαρέψαμε έγιναν ρολόγια και στόλισαν τα χεράκια μας!!!

7

Σχεδιάσαμε τα αρχικά μας σε εφημερίδες και τα κόψαμε. Φτιάξαμε χρωματιστό φόντο με τέμπερες και τα μεταμορφώσαμε στον αστείο μας εαυτό!!!

Κολλήσαμε χαρτοταινία σε χάρτινα πιάτα φτιάχνοντας ο καθένας το αρχικό του γράμμα, βάψαμε τα πιάτα με νερομπογιές και όταν στέγνωσαν τραβήξαμε και βγάλαμε την χαρτοταινία….μαγικό….το γράμμα μας το αρχικό!!! Για να στολίσουμε το δωμάτιό μας!!!

Με κόλλα και άμμο το γράψαμε…

Σε ταψάκι με αλεύρι το χαράξαμε…

Με την αγαπημένη μας Beebot το ψάξαμε…την προγραμματίσαμε και την στείλαμε να το βρει!!!

17

Βρήκαμε την κάρτα με την λέξη που αρχίζει από το ίδιο γράμμα με το όνομά μας…και δώσαμε οδηγίες στην Beebot να βρει και αυτή την κάρτα που ψάχνουμε!!!

Αφού μάθαμε να ξεχωρίζουμε το αρχικό μας…ήρθε η ώρα να μάθουμε και ολόκληρο το όνομά μας!!!

Ο καθένας εντόπισε το όνομά του μέσα σε όλα τα υπόλοιπα, γραμμένα σε μαγνητικές κάρτες που τις κολλήσαμε στον πίνακα και όποτε θέλουμε να γράφουμε το όνομα στην εργασία μας θα παίρνουμε την κάρτα μας και θα το αντιγράφουμε όπως μπορεί ο καθένας!

Παρατηρήσαμε πόσα ονόματα αρχίζουν με το ίδιο γράμμα και τα κάναμε ομαδούλες. Μετρήσαμε τα γράμματα που έχει το όνομά μας και κόψαμε χρωματιστά χαρτάκια τόσα όσα χρειάζεται ο καθένας και φτιάξαμε τον πύραυλο του ονόματός μας…το ταξίδι στο διάστημα αρχίζει τραγουδώντας!!!

Φωνάξαμε το όνομα μας ΔΥΝΑΤΑ!!! Το γράψαμε όπως μπορούσε ο καθένας…

Σπάσαμε τον κώδικα!!! Βάλαμε στη σειρά τα καπάκια με τα γράμματα του ονόματός μας κοιτώντας το ξυλάκι και έτοιμο το όνομά μας!!! Προσπαθήσαμε και χωρίς να κοιτάμε το ξυλάκι μας…μια χαρά τα καταφέραμε!!! Παιχνιδάκι για εξάσκηση στο σπίτι!

Ο φίλος μας το πουλάκι ο Τσιριτρό, μας έφερε λουλουδάκια με το όνομά μας. Παίζοντας αντιστοιχίσαμε το λουλουδάκι μας με το πουλάκι που γράφει το όνομά μας και τα τοποθετήσαμε στην πόρτα ώστε κάθε πρωί να βρίσκουμε το λουλουδάκι μας και να το τοποθετούμε στο σωστό κουτάκι.

και το ταξίδι συνεχίζεται…

” Τι βλέπεις όταν κοιτάζεις ένα δέντρο; “

Όταν μια βόλτα πηγαίνεις,
πες μου, στα δέντρα τι βλέπεις;
Φύλλα και κλαράκια και κλαδιά;

Ή κάτι που μοιάζει να έχει καρδιά,
που ζει και αναπνέει
και στον άνεμο χορεύει;

 

Σκαρφάλωσες ποτέ σου σε ένα δέντρο, ή έτυχε να καθίσεις στη σκιά του μια ζεστή, ηλιόλουστη μέρα; Αναρωτήθηκες ποτέ ποιος μπορεί να κοίταζε τα κλαδιά του πριν από σένα; Ή πόσο καιρό μπορεί να βρίσκεται εδώ αυτό το δέντρο;

Αυτό το τρυφερό εικονογραφημένο βιβλίο ενθαρρύνει τα παιδιά να συνδεθούν με τον κόσμο γύρω τους – και να αναπτύξουν μια δια βίου αγάπη για τη φύση.

Με κείμενο και εικονογράφηση από τη διακεκριμένη καλλιτέχνιδα Emma Carlisle.

Μετάφραση: Μυρσίνη Γκανά

Διαβάσαμε το βιβλίο , βγήκαμε στην αυλή μιλήσαμε για το δέντρο της αυλής μας και ζωγραφίσαμε ότι μας άρεσε από το δέντρο μας …

  • Χρειάζεται νερό
  • Χρειάζεται ήλιο, χώμα και αγάπη

2 1

6 13 1465096639 1764181731083451 1438510932751622621 n 465271919 1764181761083448 3883470740721000624 n

Απολαύσαμε και το τραγούδι :

https://www.youtube.com/watch?v=6QlZYsmGGfg

…Το δέντρο που φυτέψαμε …

Τραγούδι : Φοίβος Δεληβοριάς, Αλκίνοος Ιωαννίδης