eTwinning

Παγκόσμια μέρα για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο

Σε συνέχεια των δραστηριοτήτων μας στο πλαίσιο του προγράμματος eTwinning, μαθητές και μαθήτριες του τμήματος Β1 του σχολείου μας συστήθηκαν σε συμμαθητές και συμμαθήτριές τους άλλων χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μέσω καρτών bingo. Επίσης δημιούργησαν μια αφίσα για να τιμήσουν την παγκόσμια μέρα για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο καθώς και ένα βίντεο για να καλλιεργήσει την ενσυναίσθηση κατά τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας για τα άτομα με αναπηρία:

https://padlet.com/masmanidous/march-disability-etiquette-2vmel6bbjeqbz1rf

25.01.2024 21.51.22 REC

23.01.2024 22.25.43 REC

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

23.01.2024 22.23.05 REC

 

23.01.2024 22.25.09 REC 23.01.2024 22.24.35 REC


«The same or different?

Την Παρασκευή 1 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση του σχολείου μας με το συνεργαζόμενο σχολείο της Τουρκίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning με τίτλο «The same or different?».Στο πρόγραμμα αυτό μαθητές της Α΄ τάξης του σχολείου μας συζήτησαν με συνομήλικούς τους μαθητές του σχολείου της Τουρκίας διερευνώντας τις διαφορές και τα κοινά στοιχεία ανάμεσα στα σχολεία, στις πόλεις και στις χώρες τους. .
Οι υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος είναι οι :Πασχούδη Μαρία, Γαλαντάρη Κωνσταντία ,Κυριαζή Ευαγγελία και Κόιου Μαρία.

f63108a1 e7b3 4bf2 a4d0 89e3ac15c0ff

ca9af22f 1104 4413 b827 09135b49b11e

ddc1a0a1 218c 4a0b 9419 1b4d3ff87792


Το σχολείο μας κατά το σχολικό έτος 2023-24 έχει ενταχθεί σε τέσσερα προγράμματα eTwinning.

POSTER ΣΧΟΛΕΙΟΥ 1

«The same or different?»

Το πρώτο είναι Ευρωπαϊκό πρόγραμμα και έχει τον τίτλο «The same or different?».

Στο πρόγραμμα αυτό μαθητές της Α΄ τάξης του σχολείου μας συνεργάζονται με συνομήλικούς τους μαθητές Λυκείου της Τσεχίας ,της Πολωνίας και της Τουρκίας διερευνώντας τις διαφορές και τα κοινά στοιχεία ανάμεσα  στα σχολεία, στις πόλεις και στις χώρες τους μέσα από διάφορες δράσεις ,όπως είναι η δημιουργία βίντεο, παρουσιάσεων, καρτών αλλά και μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες επικοινωνίας. Στο έργο αυτό θα βοηθήσουμε τους μαθητές μας να έρθουν σε επαφή με συνεργάτες από άλλες χώρες, να κάνουν νέους φίλους και να επικοινωνήσουν σε μικρές ομάδες ή ζευγάρια ανταλλάσσοντας απόψεις για την καθημερινή ζωή και πράγματα που τους ενδιαφέρουν. Θα προσπαθήσουν να συγκρίνουν τα σχολεία, τις πόλεις και τις χώρες τους  να βρούνε τα κοινά τους σημεία αλλά και το  πώς μπορούν να εμπνεύσουν ο ένας τον άλλον.

Υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος: Πασχούδη Μαρία, Γαλαντάρη Κωνσταντία, Κυριαζή Ευαγγελία και Κόϊου Μαρία.

Την Παρασκευή 1/12/2023, πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση των  μαθητών μας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και των υπεύθυνων καθηγητριών με τα παιδιά και την υπεύθυνη καθηγήτρια του σχολείου της Τσεχίας. Τα παιδιά με χαρά και ενθουσιασμό έκαναν και απάντησαν σε ερωτήσεις  για τη σχολική τους κοινότητα  τους, διερεύνησαν  ομοιότητες και διαφορές της σχολικής τους καθημερινότητας  και μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

«Δίκτυο Σχολικής Διαμεσολάβησης»

Το δεύτερο eTwinning στο οποίο εντάχθηκε το σχολείο μας αφορά ένα εθνικό έργο με τίτλο  «Δίκτυο Σχολικής Διαμεσολάβησης». Στόχος του  Δικτύου είναι η ανταλλαγή καλών πρακτικών με σχολεία από διάφορες περιοχές της Ελλάδας με απώτερο σκοπό την αποφυγή των συγκρούσεων στη σχολική μονάδα και τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των μαθητριών/ών μέσω της εφαρμογής του θεσμού της σχολικής διαμεσολάβησης. Έτσι, την Παρασκευή 15/12/2023, πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση των εκπαιδευμένων μαθητριών μας και των υπεύθυνων καθηγητριών με παιδιά και εκπαιδευτικούς – μέλη του δικτύου. Τα παιδιά μας με χαρά μίλησαν για το έργο τους και τα σχέδια της ομάδας μας για τη φετινή σχολική χρονιά.

Υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος: Καράμαλη Σεραφεία , Κυριαζή Ευαγγελία και Τσιλίκα Μαρία.

   “Be Kind, Be a Role Model – An Etiquette for Gen Z and Gen Alpha”

To 3o  είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα eΤwinning με τίτλο  “Be Kind, Be a Role Model – An Etiquette for Gen Z and Gen Alpha” στο οποίο θα συμμετάσχει το Β1 τμήμα του 3ου ΓΕΛ Γιαννιτσών από τον Δεκέμβριο του 2023 ως τον Ιούνιο του 2024 . Κατά τη διάρκεια του έργου, οι μαθητές θα ερευνήσουν και θα ευαισθητοποιηθούν σχετικά με την κοινωνικά αποδεκτή συμπεριφορά σε τέσσερα τομείς (διαδικτυακή επικοινωνία, επικοινωνία με άτομα με αναπηρία, υπαίθριες δραστηριότητες/παραμονή στη φύση και συμμετοχή σε αθλητικές εκδηλώσεις) και θα δημιουργήσουν ψηφιακό υλικό (π.χ. ψηφιακές αφίσες, σύντομα βίντεο κ.α.) που θα δημοσιευτεί. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη γνωριμία και  επικοινωνία  των παιδιών μας  με μαθητές /τριες άλλων χωρών (Κροατία, Τουρκία, Ελλάδα, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία, Ιορδανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Πολωνία) μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εκπαιδευτικών εφαρμογών  και τηλεδιασκέψεων και διεξάγεται στο πλαίσιο των μαθημάτων: Αρχαία ελληνικά, Νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία, Ιστορία.

3ο eTwinning 1

Στην πρώτη τους δραστηριότητα, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας αντάλλαξαν ευχές μέσω της εφαρμογής padlet με συμμαθητές και συμμαθήτριές τους από τις υπόλοιπες συνεργαζόμενες χώρες του προγράμματος.

Υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος: Καράμαλη Σεραφεία, Τζιάλη Ελένη, Τσιλίκα Μαρία.

Παραθέτουμε κάποιες φωτογραφίες και υλικό από τις δράσεις των προγραμμάτων eTwinning

 

 


Η Διαμεσολάβηση στο 3ο ΓΕΛ Γιαννιτσών

8Α5

Το 3ο ΓΕΛ Γιαννιτσών υλοποιεί και κατά το σχολικό έτος 2023 – 2024 το πρόγραμμα της σχολικής διαμεσολάβησης με έμφαση, κατά τη φετινή χρονιά, στη διάχυση του θεσμού στη σχολική κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των τμημάτων της Α΄ και Β΄ τάξης από τις εκπαιδευμένες διαμεσολαβήτριες της περσινής χρονιάς, οι οποίες, μεταφέροντας την προσωπική τους εμπειρία , μίλησαν για τα οφέλη της διαμεσολάβησης στην επίτευξη ενός ειρηνικού κλίματος στο σχολείο.

1703182782790

Επίσης, το σχολείο μας έχει ενταχθεί σε Δίκτυο Διαμεσολάβησης μέσω της συμμετοχής του σε εθνικό πρόγραμμα eTwinning. Στόχος του  Δικτύου είναι η ανταλλαγή καλών πρακτικών με σχολεία από διάφορες περιοχές της Ελλάδας με απώτερο σκοπό την αποφυγή των συγκρούσεων στη σχολική μονάδα και τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των μαθητριών/ών.

Έτσι, την Παρασκευή 15/12/2023, πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση των εκπαιδευμένων μαθητριών μας και των υπεύθυνων καθηγητριών με παιδιά και εκπαιδευτικούς – μέλη του δικτύου. Τα παιδιά μας με χαρά μίλησαν για το έργο τους και τα σχέδια της ομάδας μας για τη φετινή σχολική χρονιά.

IMG a54ff14c9ef15b2be05d9ee3e267306c V

Πολύτιμη υπήρξε η βοήθεια του καθηγητή Πληροφορικής του σχολείου μας , Χρήστου Βαβουλίδη, για την πραγματοποίηση της διαδικτυακής τηλεσυνάντησης  με το Δίκτυο.

Οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί

Καράμαλη Σεραφεία

Κυριαζή Ευαγγελία

Τσιλίκα Μαρία

20231124 105933

etwinning

Τι είναι το eTwinning

Το eTwinning είναι μια Eυρωπαϊκή δράση μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές Eυρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Η δράση eTwinning δίνει στα σχολεία την ευκαιρία να μάθουν μαζί, να μοιραστούν τις απόψεις τους και να δημιουργήσουν καινούργιες φιλίες.

Το eTwinning μπορεί να οριστεί ως μία συνεργασία μακράς διάρκειας όπου τουλάχιστον δύο σχολεία από τουλάχιστον δύο Ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν τις ΤΠΕ για να φέρουν εις πέρας μαζί μία παιδαγωγική δραστηριότητα. Αυτό μπορεί να γίνει σε πολλά επίπεδα: μία ανταλλαγή μεταξύ δύο εκπαιδευτικών, δύο ομάδων εκπαιδευτικών ή τμήματα θεμάτων, δύο βιβλιοθηκάριων ή δύο διευθυντών. Το eTwinning προσβλέπει σε εκπαιδευτικές συνεργασίες όπου ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών, διευθυντών και προσωπικού υποστήριξης θα εμπλακεί σε μία πολυ-επίπεδη δραστηριότητα. Ο σκοπός είναι να συνεργαστεί το προσωπικό δύο σχολείων για μακρύ χρονικό διάστημα. Η συνεργασία μπορεί να συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων, όπως διδακτέα ύλη ή ακόμα και θέματα σχετικά με την επαγγελματική ανάπτυξη.

Εκτός από την συνεργασία των εκπαιδευτικών σε έργα το eTwinning προσφέρει διαδικτυακά προγράμματα επιμόρφωσης (elearning), σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Έτσι δίνεται η ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να επιμορφωθούν σε θέματα που αφορούν στις εξελίξεις στον τομέα της παιδαγωγικής και στη χρήση των Νέων Τεχνολογιών. Επίσης έχουν δημιουργηθεί ευρωπαϊκές ηλεκτρονικές  κοινότητες (groups) για να ενισχυθεί η μάθηση μέσα από ένα περιβάλλον κοινωνικής δικτύωσης. Οι κοινότητες προσφέρουν υλικό για μελέτη, παραδείγματα καλής πρακτικής από εκπαιδευτικούς που εφαρμόζουν καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας, εποπτικό υλικό για μελέτη και για χρήση σε όλους τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν. Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί αναρτούν το δικό τους υλικό και ετοιμάζουν παρουσιάσεις με ότι εφαρμόζουν στην τάξη και πιστεύουν ότι θα ενδιέφερε και τους άλλους εκπαιδευτικούς.

Μέσω του eTwinning, εκπαιδευτικοί από όλη την Ευρώπη συνεργάζονται στο πλαίσιο διεθνών σχολικών δραστηριοτήτων στις οποίες συμμετέχουν σχολικά ιδρύματα από 34 ευρωπαϊκές χώρες. Tο πρόγραμμα eTwinning εξελίχθηκε από ένα εργαλείο εξεύρεσης εταίρων για τους εκπαιδευτικούς σε μία πλούσια, πανευρωπαϊκή κοινότητα διδασκαλίας και μάθησης. Σήμερα το eTwinning είναι ίσως το μεγαλύτερο δίκτυο εκπαιδευτικών στην ιστορία της εκπαίδευσης.

Το eTwinning είναι η Κοινότητα για τα σχολεία στην Ευρώπη. Εκπαιδευτικοί από όλες τις χώρες που συμμετέχουν, μπορούν να εγγραφούν και να χρησιμοποιήσουν τα online εργαλεία του eTwinning για να βρεθούν μεταξύ τους, να συναντηθούν εικονικά, να ανταλλάξουν ιδέες και παραδείγματα πρακτικής, να ομαδοποιηθούν σε Ομάδες, να μάθουν μαζί στις Εκδηλώσεις Εκμάθησης και να αναλάβουν τη διεξαγωγή online έργων. Μέσω του eTwinning, σχολεία των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Νορβηγίας, της Ισλανδίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Τουρκίας, της Κροατίας, της FYROM θα υποστηριχτούν στην “αδελφοποίηση” σχολείων μέσω του Internet.

To eTwinning δεν σκοπεύει να αντικαταστήσει την παραδοσιακή μορφή ανταλλαγής μαθητών. Είναι μία συνεργατική δράση όπου 2 τουλάχιστον σχολεία από 2 τουλάχιστον ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη.

Σε ποιους απευθύνεται

Μπορούν να εγγραφούν εκπαιδευτικοί και προσωπικό που ανήκουν σε Σχολεία της πρωτοβάθμιας (προ-νηπιακή, νηπιακή εκπαίδευση και δημοτικό σχολείο), δευτεροβάθμιας (Γυμνάσιο, Λύκειο, ΕΠΑΛ, EEEEK, ΕΚΦΕ, ΣΔΕ) και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΙΕΚ, «Τάξη Μαθητείας του ΕΠΑΛ») (κατηγορία ηλικίας: 3 έως 20+ ετών). Μπορούν να εγγραφούν και οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου με ρόλο Pedagogical adviser, δηλώνοντας το ΠΕΚΕΣ της περιοχής τους. Προσφέρει μία πλατφόρμα για το προσωπικό (εκπαιδευτικούς, διευθυντές, βιβλιοθηκάριους, κ.λ.π.) που εργάζεται σε σχολείο, σε μία από τις Eυρωπαϊκές χώρες, που λαμβάνουν μέρος, για να επικοινωνούν, να συνεργάζονται, να διεξάγουν έργα με τους μαθητές τους, να μοιράζονται και, με λίγα λόγια, να αισθάνονται και να αποτελούν μέρος της πιο συναρπαστικής κοινότητας εκμάθησης της Ευρώπης.

Έργα eTwinning δύνανται να υλοποιήσουν (α) όλα τα μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού (αναπληρωτές και μόνιμοι εκπαιδευτικοί και Διευθυντές/ντριες σχολικών μονάδων) που ασκούν διδακτικό έργο σε δημόσιες και ιδιωτικές σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των τύπων, καθώς και (β) μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) που ανήκουν στο προσωπικό του Σχολείου.

Αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί σε φορείς του Υ.ΠΑΙ.Θ. (π.χ. Υπεύθυνοι/ες Σχολικών Δραστηριοτήτων, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί σε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων κ.ά.), καθώς και στελέχη εκπαίδευσης (πλην των Διευθυντών/ντριών σχολικών μονάδων) δύναται να εγγραφούν στην πλατφόρμα του eTwinning και με αυτό τον τρόπο (α) να έχουν πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό που αυτή παρέχει, (β) να συμμετέχουν σε δράσεις επαγγελματικής ανάπτυξης που οργανώνει η Κεντρική Υπηρεσία ή/και ο Εθνικός Οργανισμός Υποστήριξης της δράσης, καθώς και (γ) να εγγραφούν στις Ομάδες eTwinning. Ωστόσο, δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις παιδαγωγικές ομάδες εκπαιδευτικών των σχολείων που υλοποιούν έργα eTwinning με τους/τις μαθητές/τριές τους.

Όλοι οι Ευρωπαίοι μαθητές και μαθήτριες μέσω της δράσης eTwinning θα έχουν τη δυνατότητα με την βοήθεια των εκπαιδευτικών τους να συμμετάσχουν σε κοινά παιδαγωγικά έργα με κάποιο σχολείο από άλλη Ευρωπαϊκη χώρα. H δράση παροτρύνει τους νέους διαφορετικών κρατών να μάθουν οι μεν για τους δε καθώς και για τη σχολική και οικογενειακή τους κουλτούρα, ενώ παράλληλα θα εξασκούν τις ικανότητες τους στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών. Το eTwinning βελτιώνει την παιδαγωγική διαδικασία, ενώ τα σχολεία κρίνουν τη δράση ως δραστηριότητα που προσθέτει αξία στην συμβατική μάθηση. Όμως αυτό δεν είναι ο μοναδικός στόχος του eTwinning, το οποίο ξεπερνά την στενή έννοια της θεματικής συνεργασίας των σχολείων αλλά στοχεύει και σε μια πλήρη και συστηματική συνεργασία των σχολείων σε όλα τα επίπεδα (Μαθητές, Δάσκαλοι, Σχολικές τάξεις και Σχολική Διεύθυνση).

Η ιστορία

Η δράση ξεκίνησε επίσημα τον Ιανουάριο του 2005 ως δράση του προγράμματος eLearning της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το 2007 ενσωματώθηκε στο πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης σαν τμήμα του Comenius. Από το 2014 η ευρωπαϊκή δράση eTwinning ενισχύεται ως μέρος του προγράμματος Erasmus+ (2014-2027), παίζοντας πλέον κεντρικό ρόλο στην υποστήριξη όλων των τύπων ευρωπαϊκής συνεργασίας, στο πεδίο της σχολικής εκπαίδευσης.

Τον Μάρτιο του 2013 ξεκίνησε και το etwinning plus, μία μερική επέκταση του eTwinning σε χώρες που είναι γειτονικές με την Ευρώπη. Η πολιτική γειτονίας της Ευρώπης αναπτύχθηκε το 2004 και έχει στόχο την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκείνων των χωρών με τις οποίες «γειτονεύουν» άμεσα. Το eTwinning Plus περιλαμβάνει έξι χώρες που γειτονεύουν με την Ευρώπη. Την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, που είναι μέλη της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και την Τυνησία, που είναι μέλος της Ευρωμεσογειακής Εταιρικής Σχέσης (EUROMED).

Χώρες που συμμετέχουν στη δράση eTwinning

Το eTwinning εφαρμόζεται στα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Αυστρία, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Δημοκρατία της Τσεχίας, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Κάτω Χώρες και Ηνωμένο Βασίλειο. Τα υπερπόντια εδάφη και χώρες είναι επίσης επιλέξιμες.

Επιπλέον, μπορούν επίσης να λάβουν μέρος η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Ισλανδία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία Της Μακεδονίας, το Λίχτενσταϊν, η Νορβηγία, η Σερβία και η Τουρκία.

Το eTwinning Plus περιλαμβάνει χώρες που γειτονεύουν με την Ευρώπη– την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, που είναι μέλη της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και την Τυνησία, την Ιορδανία και το Λίβανο που είναι μέλη της Ευρωμεσογειακής Εταιρικής Σχέσης (EUROMED).