Η δόμηση των επιμέρους εργαστηρίων έγινε με αξιοποίηση του σχεδίου δράσης με τίτλο «Νηπίων Παιδεία: το πρώτο βήμα στη δημοκρατία» που δημιουργήθηκε από την κυρία Θεοδώρα Μαρινάτου και αναρτήθηκε στο ΙΕΠ.
1ο Εργαστήριο: Ας γνωριστούμε παίζοντας – Ενδεικτικές δραστηρίοτητες:
- Παίξαμε παιχνίδια ενεργοποίησης – δέσιμο της ομάδας όπου με τη συνοδεία κατάλληλης μουσικής τα παιδιά περπατούν στο χώρο, σφίγγουν το δεξί χέρι κάποιου άλλου παιδιού που συναντούν λέγοντας το όνομά τους και έπειτα κρατώντας το δεξί χέρι σφιγμένο, σφίγγουν με το αριστερό χέρι κάποιου άλλου και συστήνονται, με διάφορους τρόπους, σαν να φοράνε τακούνια, σιγοτραγουδώντας, σαν να είναι γέροι. Στέκονται όρθια κοντά το ένα παιδί στο άλλο. Δίνουν τα χέρια τους χωρίς συγκεκριμένη διάταξη και στη συνέχεια προσπαθούν να ξεμπερδευτούν για να φτιάξουν ένα κύκλο.
- Στη συνέχεια δημιουργήσαμε ένα μπουκέτο με λουλούδια. Τα παιδιά έφτιαξαν ένα λουλούδι με τη φωτογραφία και το όνομα τους στο κέντρο. Σχεδίασαν τα φύλλα του λουλουδιού και ζωγράφισαν μέσα σε αυτό το αγαπημένο τους παιχνίδι.
2ο Εργαστήριο: Όλοι έχουμε θέση σε αυτήν την τάξη του νηπιαγωγείου – Ενδεικτικές δραστηρίοτητες:
- Παρουσιάστηκε στην τάξη μια κούκλα (κούκλα με προσωπικότητα/persona doll), ως μια ξεχωριστή φίλη που μας επισκέπτεται γιατί χρειάζεται τη βοήθεια μας. Μας αφηγήθηκε η νέα μας φίλη η Δώρα την ιστορία της και ζήτησε να της προτείνουμε λύσεις. (Η οικογένειά της μετακόμισε πρόσφατα στην πόλη και δεν έχει κανένα φίλο. Τα παιδιά στη γειτονιά την κοροϊδεύουν γιατί μιλάει ψευδά και τον αδερφό της γιατί δεν μπορεί να περπατήσει και κινείται με αναπηρικό καροτσάκι). Συζητήσαμε για τα συναισθήματα της νέας μας φίλης και το πώς αισθάνεται, τι θα κάναμε εμείς αν είμαστε στη θέση της, αν τα ίδια έχουμε αισθανθεί μόνα και διαφορετικά και προτείναμε λύσεις
- Έγινε παρουσίαση κοινωνικής ιστορίας για τη διαχείριση των συναισθημάτων – παιχνίδι ρόλων. Δραματοποιήσαμε τις προτάσεις μας. Αφηγηθήκαμε διάφορες καθημερινές καταστάσεις και τα παιδιά επέλεξαν τρόπους επίλυσης.
3ο Εργαστήριο: Εσύ και εγώ μαζί – Ενδεικτικές δραστηρίοτητες:
- Ανάγνωση και επεξεργασία παραμυθιού – Αφήγηση του παραμυθιού «Σοφία, η αγελαδίτσα τραγουδίστρια» , Pennart , 2000. (θίγονται θέματα όπως: Το ζήτημα της ταυτότητας και του αυτοπροσδιορισμού, της ένταξης σε ομάδες, το ζήτημα της αποδοχής, της απόρριψης, της διαφορετικότητας)
- «Συνεχίζω το παραμύθι»: Τα παιδιά άκουσαν την ιστορία μέχρι ενός σημείου. Κλήθηκαν στις ομάδες τους να δώσουν τη δική τους συνέχεια, κατέγραψαν ή αναπαράστησαν με παγωμένες εικόνες τα πιθανά συναισθήματα που βιώνει η Σοφία μέσα από την ιστορία.
- «Συμφωνώ, διαφωνώ» : Δημιουργία καταστάσεων επιχειρηματολογίας με βάση το παραμύθι για τη θέση που πήραν. Εσύ και εγώ μαζί – δημιουργία πύργου με τουβλάκια όσα και τα παιδιά της τάξης. Σε κάθε τουβλάκι κόλλησαν χαρτάκια με το αρχικό γράμμα κάθε συμμαθητή τους. Κλήθηκαν να αφαιρέσουν ένα τουβλάκι από τον πύργο χωρίς να πέσει ο πύργος.
4ο Εργαστήριο: Ο εαυτός μου – Ενδεικτικές δραστηρίοτητες:
- Ομαδικό παιχνίδι «Ο κατάσκοπος» – Δίνεται η οδηγία στα παιδιά: «Περπατάς σαν κατάσκοπος με την εφημερίδα, κρύβοντας το πρόσωπό σου, με στόχο να μην κοιτάς κανέναν/καμία και να μη σε βλέπει και κανείς/καμία». Με συνοδεία μουσικής τα παιδιά κινούνται στην τάξη. Στο σταμάτημα του ήχου, τα παιδιά σταματούν να κινούνται και καλούνται «κατασκοπικά» να παρατηρούν το/τη διπλανό/ή τους και εντοπίζουν ομοιότητες ως προς τα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά. – Συζήτηση με βάση τις παρατηρήσεις τους
- «Ο εαυτός μου» – ζωγραφική Ο εαυτός μου», Οι φιγούρες, τοποθετούνται σε κύκλο σε εμφανές σημείο της τάξης «χέρι-χέρι». Προσπαθούν να βρουν όσο το δυνατόν περισσότερες ομοιότητες με τους συμμαθητές τους – Δημιουργία κολλάζ με τις εικαστικές αποτυπώσεις των παιδιών.
5ο Εργαστήριο: Ο εαυτός μου και οι άλλοι. – Ενδεικτικές δραστηρίοτητες:
- Προβολή video: «Η εχθρόπιτα» Συζήτηση, προφορική επεξεργασία – Σε ζευγάρια καταγράψαμε με όποιο τρόπο μπορούσαμε(εικονικά, συμβολικά), τις προτάσεις μας για να επιλύσουμε τις όποιες διαφορές μας με άλλα παιδιά. Τις παρουσιάσαμε στην ολομέλεια.
- Ομαδική κατασκευή: Η κουρτίνα της αγάπης. Τα παιδιά έφτιαξαν ατομικά καρδιές με μηνύματα αγάπης για τους φίλους τους, οι οποίες ενώνονται για να δημιουργήσουν την κουρτίνα της αγάπης. Δημιουργήσαμε αφίσα με τίτλο:« οι άλλοι είναι φίλοι μου»
- «Η πίτα της φιλίας»: Σε μικρές ομάδες αποφασίσαμε τα συστατικά που θα περιέχει η συνταγή της πίτας της φιλίας. Στην ολομέλεια παρουσιάστηκαν οι προτάσεις από τις ομάδες και με ψηφοφορία συναποφασίσαμε για την πρόταση που υλοποίησε εθελόντρια γιαγιά και γεύτηκε όλη η ομάδα.
6ο Εργαστήριο: «Η ταυτότητά μου» – Ενδεικτικές δραστηρίοτητες:
- Αφήγηση του παραμυθιού «Έλμερ, ο παρδαλός ελέφαντας» – συζήτηση , προβληματισμός – εικαστική δράση σε ζευγάρια (ζωγραφίσαμε από ένα κομμάτι του παζλ ελέφαντα και τα ενώσαμε σε ένα χαρτόνι που είχε προσχεδιασμένο το περίγραμμα του παρδαλού ελέφαντα )
- «Όλοι είμαστε διαφορετικοί» -Μοιράστηκαν φωτογραφίες ανθρώπων από: α) διαφορετικές ηλιακές ομάδες, β) διαφορετικές εθνικές-φυλετικές ομάδες, γ) διαφορετική ενδυμασία, δ) διαφορετική εξωτερική εμφάνιση (μαλλιά, χρώμα μαλλιών, δέρματος). Ομαδοποιήσαμε τις φωτογραφίες με βάση το φύλο ή την ηλικία και συζητήσαμε για τις ομοιότητες και τις διαφορές τους.
- «Έλμερ, ο παρδαλός ελέφαντας» – Σε ζευγάρια αναζήτησαν στο διαδίκτυο σε επιλεγμένους ιστότοπους πληροφορίες για τα στοιχεία που αναγράφονται στην ταυτότητα, δημιουργήσαμε τις δικές μας ταυτότητες σε καρτελάκια που πλαστικοποιήθηκαν. Παίξαμε ομαδικό παιχνίδι «Πες μου κάτι για σένα…» Καθίσαμε σε κύκλο και ένας φίλος μας άρχισε το παιχνίδι με τη φράση «θέλω να μάθω για σένα: ποιο είναι το αγαπημένο σου παιχνίδι απευθυνόμενος στο παιδί που κάθεται δεξιά του. Πήραν το λόγο όλα τα παιδιά και το παιχνίδι συνεχίστηκε με παρόμοιες ερωτήσεις ( αγαπημένο φαγητό, φίλος/η, χρώμα κ.ά)
7ο Εργαστήριο: Όλοι διαφορετικοί – όλοι ίσοι – Ενδεικτικές δραστηρίοτητες:
- Κουκλοθέατρο «Το Ζαμπντερφίλιο»( Zabderfilio). Ένα διαφορετικό ζώο που ψάχνει για φίλους, αλλά κανένα άλλο ζώο δεν το κάνει παρέα γιατί είναι απλά παράξενο. -Συζήτηση και επεξεργασία -Τι θα συνέβαινε αν ένα Ζαμπντερφίλιο ζητούσε να γίνει φίλος μας
- Καταγραφή των ιδεών των παιδιών σε ένα ψηφιακό νοητικό χάρτη – Δημιουργία αφίσας με τους κανόνες συμπεριφοράς στην τάξη -Τα παιδιά έπαιξαν κουκλοθέατρο. Παρουσίασαν την ιστορία του Ζαμπντερφίλιο.
- Η οικογένειά μου – Παρουσιάσαμε την οικογένειά μας. Σε συνεργασία με την οικογένεια, επιλέχθηκαν από κάθε παιδί ενδεικτικές φωτογραφίες της οικογενείας του για τις ανάγκες της παρουσίασης. – Αποτύπωσαν εικαστικά την οικογένειά τους – Παρουσιάστηκαν πίνακες ζωγραφικής με θέμα την οικογένεια. Συζητήσαμε για τις ομοιότητες και διαφορές με τη δικής τους οικογένεια.