Ενδιαφέρομαι & Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση & Ευθύνη: «Η οικογένεια δεν έχει αριθμητική, είναι απλώς μοναδική!» Ένα πρόγραμμα για την οικογενειακή πολυμορφία – 1ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων: «Η μονα-δική μου οικογένεια»

Η οικογένεια, αναμφισβήτητα, αποτελεί τον πρωταρχικό και κύριο παράγοντα στην εξέλιξη του ανθρώπου. Με τη σημασία και την αξία της οικογένειας έχουν ασχοληθεί παιδαγωγοί, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι.

Η οικογένεια θεωρείται ο ισχυρότερος παράγοντας στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού. Η οικογένεια παγκοσμίως φροντίζει για τις βασικές βιολογικές ανάγκες του παιδιού, τη συναισθηματική ισορροπία, τις πρώτες και κύριες γνωστικές ικανότητες και την κοινωνικοποίηση του.

Η δόμηση των επιμέρους εργαστηρίων έγινε με αξιοποίηση του σχεδίου δράσης με τίτλο «Η οικογένεια δεν έχει αριθμητική, είναι απλώς μοναδική!» που δημιουργήθηκε από την κυρία Ιωάννα Μανάφη και αναρτήθηκε στο ΙΕΠ.

Αρχικά τα παιδιά κλήθηκαν να ολοκληρώσουν 2 αποστολές στο σπίτι σε συνεργασία με τους γονείς τους. Η 1η αποστολή ζήταγε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν τον εαυτό τους και έπειτα να ψάξουν, να κολλήσουν, να ζωγραφίσουν πράγματα που τα κάνουν μοναδικά, το αγαπημένο τους φαγητό, χρώμα, δραστηριότητα κτλ. Στη 2η αποστολή έπρεπε να ζωγραφίσουν την οικογένεια τους.

1 2

Αναρτήθηκαν στην τάξη σπιτάκια με αριθμούς που αφορούσαν το πλήθος των μελών μιας οικογένειας (σπιτάκια με αριθμούς από το 2 έως το 8). Κάθε παιδί ανάλογα με το πλήθος των μελών της οικογένειας του τοποθετούσε την καρτέλα του στο αντίστοιχο σπιτάκι. Δημιουργήθηκαν μικρότερες ή μεγαλύτερες ομάδες, ανάλογα με το πλήθος των μελών της οικογένειάς τους.

Το εργαστήριο συνεχίστηκε με παιχνίδι αντιστοίχισης. Κάρτες οικογενειών με διαφορετικό αριθμό μελών. Μετρήσαμε τα μέλη της κάθε οικογένειας και το αντιστοιχίσαμε στο σπιτάκι με το σωστό αριθμό.

6

Η 3η αποστολή αφορούσε τη συμπλήρωση πάλι με τη βοήθεια των γονέων του οικογενειακού  –  γενεαλογικού δέντρου της οικογένειας τους και ένα παιχνίδι με κάρτες που καλούσε να τοποθετήσουμε κάρτες στη σωστή σειρά. Το εργαστήριο τελείωσε με μία δραστηριότητα που έπρεπε να κόψουμε όσα πρόσωπα χρειαζόταν για να σχηματίσουμε την οικογένεια μας.

3 54

Στη συνέχεια τα παιδιά κλήθηκαν  σε μια δραστηριότητα καταιγισμού ιδεών (brainstorming) με θέμα «Τι είναι Οικογένεια» με στόχο την ανίχνευση των πρότερων ιδεών και αντιλήψεων των μαθητών. Ακολούθησε συζήτηση με αφορμή τις απόψεις των παιδιών.

Ο εαυτός μου 1

Tέλος παρακολουθήσαμε το διαδραστικό ψηφιακό παραμύθι «Η μονα-δική μου οικογένεια» της Ι. Μανάφη (άδεια Creative Commons). Συζητήσαμε για τις οικογένειες των ζώων που πρωταγωνιστούν στο παραμύθι και υλοποιήσαμε τις δραστηριότητες που το συνοδεύουν.

7