15 τρόποι να εκπαιδεύσουμε τη μνήμη των παιδιών

“Δεν μπόρεσα να θυμηθώ τίποτα”! 15 τρόποι να εκπαιδεύσουμε τη μνήμη των παιδιών.

Από τα πιο σημαντικά εργαλεία που έχει ένας άνθρωπος κατά τη μαθησιακή διαδικασία είναι η μνήμη του. Η μνήμη μπορεί να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία ή την αποτυχία ενός παιδιού να είναι ή όχι “ένας καλός μαθητής”. Η απομνημόνευση και η ανάκληση των αποθηκευμένων πληροφοριών πολλές φορές είναι το ζητούμενο μέσα στη σχολική τάξη πχ. “πες το μάθημα”, ορθογραφία, προπαίδεια και για αυτό είναι πολύ χρήσιμο να εκπαιδεύουμε τη μνήμη τους σε κάθε ευκαιρία.

Ειδικά το παιδί με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και Δυσλεξία όπου η μνήμη του είναι ιδιαίτερα αδύναμη κρίνεται απαραίτητο στα προγράμματα παρέμβασης αλλά και οι γονείς να προσπαθούν πάντα να την ενισχύουν.

15 τρόποι που μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τη μνήμη των παιδιών:

  • Μάθετε τραγουδάκια, ποιηματάκια. Εκτός από την εξάσκηση στη μνήμη οτιδήποτε έχει ρίμα, ρυθμό και ομοιοκαταληξία είναι ιδανικό για την εξάσκηση του παιδιού στο τονισμό και τη φωνολογία των γραμμάτων.
  • Ζητάτε να αναγνωρίζει πρόσωπα πχ. φωτογραφίες συγγενών και άλλων προσώπων που ξέρετε ότι γνωρίζει πχ. ηθοποιών, αθλητών, τραγουδιστών κτλ.
  • Μάθετε του μια απλή διαδοχή οδηγιών και βημάτων και ζητήστε να την επαναλάβει πχ. τα βήματα ενός απλού χορού, τις οδηγίες για να φτιάξει ένα τοστ κτλ.
  • Ζητήστε μέσα στην ημέρα να σας εξιστορήσει τι έκανε μέχρι εκείνη τη στιγμή πχ. στο σχολείο, φροντιστήριο κτλ.
  • Κάντε ερωτήσεις για την προηγούμενη ημέρα πχ. τι φόρεσες, τι έφαγες, τι είδες στη τηλεόραση κτλ.
  • Κάντε ερωτήσεις για κάποιο πρόσφατο σημαντικό γεγονός πχ. ποιοι ήρθαν στο πάρτυ κτλ.
  • Ζητήστε να σας πει ονόματα πχ. των παιδιών στη τάξη του, συγγενών, φίλων, συναθλητών κτλ.
  • Κλείνοντας τα μάτια του ενεργοποιήστε τη μνήμη των αισθήσεων του πχ. να αναγνωρίσει κάτι με την αφή, όσφρηση, ακοή
  • Μουρμουρίστε ρυθμούς από τραγούδια που ξέρετε ότι γνωρίζει και ζητήστε να τα αναγνωρίσει. Έπειτα βάλτε να κάνει το αντίστροφο για να το αναγνωρίσετε εσείς αυτή τη φορά.
  • Γράψτε μερικές πολύ γνωστές ημερομηνίες σε ένα χαρτί και ζητήστε να εντοπίσει τα γενέθλια του, τη γιορτή του, τη γιορτή των Χριστουγέννων κτλ.
  • Παίξτε όσο το δυνατόν περισσότερα παιχνίδια μνήμης. Μπορείτε να βρείτε ποικιλία από επιτραπέζια και διαδικτυακά ανάλογα παιχνίδια.
  • Ζητήστε να σας πει πληροφορίες για ζώα που ξέρετε ότι γνωρίζει πχ. πως λέγεται το μικρό τους, που ζουν, ποια είναι τα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους κτλ.
  • Ζητήστε να σας πει τίτλους από ταινίες που έχει δει πρόσφατα.
  • Γράψτε διάσπαρτα μερικές λέξεις σε ένα χαρτί (ξεκινήστε από τον ελάχιστο αριθμό και δυσκολέψτε προοδευτικά) και ζητήστε να σας πει όσες θυμάται.
  • Βγάλτε το έξω στο μπαλκόνι, αυλή και χωρίς να βλέπει ζητήστε να αναγνωρίσει τους ήχους που ακούει πχ. αυτοκίνητο, πουλί, κόρνα κτλ.

Το επιπλέον κέρδος από τις ασκήσεις είναι ότι οι περισσότερες από αυτές προσφέρουν ευκαιρίες στο παιδί με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες να εκφραστεί λεκτικά, να περιγράψει, να γίνει συγκεκριμένο, να πλουτίσει το λεξιλόγιο του. Και όλα αυτά γίνονται ενισχύοντας όλα τα είδη μνήμης δηλ. ακουστική, οπτική, σημασιολογική.

Tip: Στοχεύστε περισσότερο στην εκπαίδευση της βραχύχρονης μνήμης ή αλλιώς μνήμη εργασίας γιατί αυτή είναι που αντιμετωπίζει και τα περισσότερα προβλήματα στα παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Αυτό το καταφέρνουμε με το να ζητάμε να ανακληθούν οι πρόσφατα αποθηκευμένες πληροφορίες!
Πηγή: Dyslexia at home  – Η Ειδική Παιδαγωγός, Άσπα Μητρακάκη μιλά για τα παιδιά με Δυσλεξία και Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες.

Αρχές διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες



Λήψη αρχείου

Αγιασμός – Ημέρα έναρξης των μαθημάτων

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του ΥΠΕΘ, την πρώτη ημέρα έναρξης των μαθημάτων, Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου,

  • Οι μαθητές/τριες που θα φοιτήσουν στο κεντρικό κτίριο των συστεγαζόμενων 2ου & 13ου Νηπιαγωγείου Νέας Ιωνίας  θα προσέλθουν στις σχολικές μονάδες (Νηπιαγωγεία) στις 8.15-8:30 και θα παραμείνουν μέχρι την τέλεση του αγιασμού, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του σχολείου ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 και για τα δύο συστεγαζόμενα Νηπιαγωγεία. Ο καθιερωμένος Αγιασμός θα πραγματοποιηθεί  στον αύλειο χώρο των σχολείων,  με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών και στη συνέχεια ο ιερέας θα επισκεφθεί όλες τις αίθουσες της σχολικής μονάδας, όπου θα παρευρίσκονται οι λοιποί μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί. Μετά το πέρας αυτού οι μαθητές θα αποχωρήσουν. Η αποχώρηση θα γίνει με την επίδειξη ταυτοτήτων των γονέων-κηδεμόνων αποκλειστικά στις 10:45 π.μ.
  • Οι μαθητές/τριες που θα φοιτήσουν στο Παράρτημα του 2ου Νηπιαγωγείο Νέας Ιωνίας (Αλσούπολη – 10ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας) θα προσέλθουν στη σχολική μονάδα (Παράρτημα Νηπιαγωγείου) στις 8.15-8:30 και θα παραμείνουν μέχρι την τέλεση του αγιασμού, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του σχολείου ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 10:45. Ο καθιερωμένος Αγιασμός θα πραγματοποιηθεί  στη σχολική τάξη,  με την εκπαιδευτικό και τους μαθητές/τριες. Μετά το πέρας αυτού οι μαθητές θα αποχωρήσουν. Η αποχώρηση θα γίνει με την επίδειξη ταυτοτήτων των γονέων-κηδεμόνων αποκλειστικά, στις 11:00 π.μ.

Η μάσκα είναι υποχρεωτική.

Σύμφωνα με το υπ’αρ. Φ7/119761/Δ1-11/09/2020 έγγραφο του ΥΠΕΘ “Διευκρινιστικές οδηγίες για Νηπιαγωγεία για την έναρξη του διδακτικού έτους 2020-2021“, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:

  1. Συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ
  2. Επεξήγηση επί του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού που έχει σταλεί (Φ.7/117703/Δ1/9-9-2020)
  3. Διανομή μάσκας ανά μαθητή
  4. Ιδιαίτερη έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας

Έχει σταλεί σχετική ενημέρωση στα προσωπικά mail των γονέων-κηδεμόνων. 

Συμπληρωματικό υλικό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου