Μοντέλο Frayer
Στόχοι: Οι μαθητές και οι μαθήτριες να περιγράψουν, να διασαφηνίσουν μια λέξη/έννοια, να επεξηγήσουν την σημασία της, αναπτύσσοντας το λεξιλόγιο τους και καλλιεργώντας τις γλωσσικές, αντιληπτικές ικανότητες και κοινωνικές τους δεξιότητες.
Διαδικασία: Η λέξη/έννοια με την οποία θα ασχοληθούν οι μαθητές/τριες στο μοντέλο της Διαφοροποιημένης Διδασκαλίας με το Μοντέλο Frayer είναι οι Δεινόσαυροι.
Τα παιδιά φέρνουν δεινόσαυρους – παιχνίδια από το σπίτι τους.
Το ενδιαφέρον των παιδιών αυξάνεται για αυτά τα προϊστορικά ζώα και φέρνουν ακόμη και βιβλία.
Διαβάζουν βιβλία και παρουσιάζουν στην ολομέλεια πληροφορίες σχετικά με τους δεινόσαυρους.
![]() |
![]() |
Στην ολομέλεια, γίνεται συζήτηση για τους δεινόσαυρους βάσει του υλικού, που έφεραν τα παιδιά. Η νηπιαγωγός εισάγει το μοντέλο Frayer για να ενισχύσει την σκέψη και το ενδιαφέρον των παιδιών για το συγκεκριμένο θέμα.
Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες, ανάλογα με το ενδιαφέρον που δήλωσαν για τα 4 πλαίσια του γραφικού οργανωτή (ορισμός, χαρακτηριστικά, παραδείγματα, μη παραδείγματα). Κάθε ομάδα αναλαμβάνει να επεξεργαστεί ένα πλαίσιο, που αφορά την κεντρική έννοια.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ορίζεται συγκεκριμένος χρόνος και μετά το πέρας αυτού, κάθε ομάδα ανακοινώνει στην ολομέλεια τις απαντήσεις της, οι οποίες καταγράφονται σε γραπτή φόρμα από τη νηπιαγωγό. Στο τέλος, η νηπιαγωγός διαβάζει τις απαντήσεις των ομάδων στην ολομέλεια, σύμφωνα με το μοντέλο Frayer.
Η Διαφοροποιημένη Διδασκαλία σύμφωνα με το “Μοντέλο Frayer” δημιουργήθηκε από την εκπαιδευτικό
Γενικής Αγωγής ΠΕ 60 κ. Νέρη Πηνελόπη.