“Χελιδονίσματα”

Στα πλαίσια του προγράμματος για την Μετάβαση, που πραγματοποιούμε με τα Νήπια στο όμωρο Δημοτικό, τα παιδιά τραγούδησαν τα “Χελιδονίσματα”, τα Κάλαντα του Μάρτη  στους μαθητές/τριες της Α΄Δημοτικού. Έφτιαξαν τα χελιδονάκια τους, έμαθαν το τραγούδι τους και με το πιο γλυκό τους χαμόγελο τραγούδησαν στους συμμαθητές/τριες τους.

A4785000 DB9F 4C25 9F0D 2622F2314845 9A8DD156 C1AC 44B6 8A44 96533B246406

Stigmiotypo othonhs 2025 04 05 5.14.00 mm

44B4FF23 5E1C 4FD3 865D 8799A8E67756

 

25η Μαρτίου 2025 – Ζήτω η Ελλάδα!!!

att.eZc1Sap1nCSKKJOvGQ01aSEHsxHYuKG51TwZB12mXos

Αν και η γιορτή της 25ης Μαρτίου ήταν κλειστή για τους γονείς φέτος, τα παιδιά μας, μας γέμισαν υπερηφάνεια. Οι μαθητές/τριες διηγήθηκαν με τον δικό τους τρόπο τα γεγονότα της Επανάστασης, μίλησαν για τους ήρωες, απήγγειλαν ποιήματα και τραγούδησαν τραγούδια και έφτιαξαν κατασκευές για να τιμήσουν τους ήρωες της πατρίδας μας. Έκαναν και παρέλαση στο Συνεχίστε την ανάγνωση →

Αυτή η συλλογή περιέχει 31 φωτογραφίες.

“Το κλίμα αλλάζει…αλλάζω ζωή”

Στα πλαίσια του Προγράμματος Σπουδών “Δράσεις Ενεργού Πολίτη” και της Αειφόρας κουλτούρας του σχολείου μας για ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και αλλαγή στάσης των μαθητών/τριών σε θέματα, που αφορούν το περιβάλλον, οιμαθητές/τριες του Τ.Ε. διερεύνησαν, συζήτησαν, παρατήρησαν και κατέληξαν στο συμπέρασμα πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει καθημερινά την ζωή μας.

Μέσα από δραστηριότητες, που συνδύαζαν την βιωματική, διερευνητική και συνεργατική μάθηση, αλλά και υιοθετώντας πρακτικές εξειδικευμένης διδασκαλίας, οι μαθητές/τριες ήρθαν σε επαφή με την έννοια της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, παρατήρησαν την επίδρασή της στο περιβάλλον και στους ζωντανούς οργανισμούς καθώς και του αποτυπώματος του άνθρακα.

SBA13 DRASH GIA TO KLIMA

Αφού οι μαθητές/τριες δημιούργησαν συνεργατικά με διάφορα υλικά μια Γη στην οποία φαίνεται η επίδραση της κλιματικής αλλαγής και αφού μοιράστηκαν σκέψεις και ιδέες αλλά και ενέργειες που μπορούν να κάνουν οι ίδιοι/ες για να βοηθήσουν, αποφάσισαν κατόπιν ψηφοφορίας να συμμετάσχουν με αυτό το ομαδικό έργο στον Πανελλήνιο σχολικό διαγωνισμό για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή: «Το κλίμα αλλάζει… αλλάζω ζωή!».

Ο Διαγωνισμός εντάσσεται στις εκπαιδευτικές δράσεις του έργου: “LIFE-IP AdaptingGr- Boosting the implementation of adaptation policy across Greece”

Stigmiotypo othonhς 2025 03 21 8.07.24 mm Stigmiotypo othonhς 2025 03 21 8.09.01 mm

Apotypoma toy anthraka Aς to kanoyme mikro

Δείτε εδώ το βιντεάκι των παιδιών!

—> Αποτύπωμα …. Μικρό

Ευχαριστούμε θερμά την εκπαιδευτικό του Τ.Ε κ.Τζίτζη Κατερίνα.

Ευχόμαστε πολύ καλή επιτυχία στα παιδιά μας και την εκπαιδευτικό μας και ευχόμαστε με το παράδειγμα τους και τις προτάσεις τους να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της χώρας  μας έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής!!!!

 

6 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού

Στις 6 Μαρτίου, Παγκόσμια Μέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, ο Φιογκάκης και η Κουδουνέλα μας επισκέφθηκαν στο σχολείο μας μέσω αυτοσχέδιας παράστασης κουκλοθεάτρου και μοιράστηκαν εμπειρίες μη επιθυμητής συμπεριφοράς, που βίωναν στο δικό τους σχολείο.

IMG 6749 3

Στην παρέα μας ήταν και ο μικρός μαύρος μονόκερος, που βίωνε την απόρριψη λόγω χρώματος, αλλά και ο κροκόδειλος που η ψηλή καμηλοπάρδαλη χαριτολογώντας τον αποκαλούσε “κοντό”.

Τα παιδιά με την ενθουσιώδη συμμετοχή τους συμμετείχαν διαδραστικά στην παράταση και με την συμμετοχή τους υπέδειξαν τους τρόπους:

  • που μπορείς να εκφράσεις τη δυσαρέσκειά σου,
  • να βάλεις τα όριά σου
  • και έκαναν προτάσεις αποκατάστασης της λανθασμένης συμπεριφοράς.

Την παραπάνω υπέροχη συντροφιά φίλων, συμπλήρωσε με την παρουσία του ο αγαπητός σε όλους μας ελέφαντας Έλμερ, που υπενθύμισε στα παιδιά τις έννοιες της διαφορετικότητας, της αποδοχής, του σεβασμού, της αγάπης και της ενσυναίσθησης.

att.JKmLGCF7Ogocel6TKO 7LojZ7FlP60nRjYCQENxq 80

Στο τέλος της παράστασης  όλα τα παιδιά  του σχολείου συναποφάσισαν να φτιάξουν έναν μεγάλο ελέφαντα Έλμερ σύμβολο του σχολείου μας, με μικρά μηνύματα υπέρ της διαφορετικότητας…..

7CB4BD34 26F7 4DFC 9A14 8EC3583E92A7

ώστε το μήνυμα τους:

” Ναι στη Φιλία, Όχι στη Βία”

να γίνει γνωστό από όλη  την σχολική κοινότητα προς όλους !!!

O Έλμερ κοσμεί τον τοίχο του σχολείου μας σε κεντρικό σημείο, ώστε να μας θυμίζει καθημερινά το σπουδαίο μήνυμα των παιδιών.

Σπέρνοντας… Γνώση, Θερίζοντας… Βιώματα

Στις 13 Μαρτίου  μαζί με την ομάδα της Cosmic Φ και τους/τις μαθητές/τριές μας δημιουργήσαμε σποροσβόλους, #seed balls, γεμάτους ζωή! 
5C933CEF 72FD 4523 9D50 A667431F1B97
FE5C9765 F206 4323 A861 CF2050166BFA

Με πηλό, χώμα, ίνες κοκοφοίνικα και σπόρους λαχανικών και λουλουδιών, τα παιδιά έφτιαξαν τα δικά τους σποροσβόλια και τα έριξαν στα παρτέρια του σχολείου. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, έμαθαν πώς λειτουργεί η φύση, πώς μπορούμε να συμβάλλουμε στην αναγέννησή της και, κυρίως, πώς η μάθηση γεννιέται μέσα από την πράξη!

IMG 6869 IMG 6870
Αυτή η δράση είναι συνέχεια της προσπάθειας που κάνουμε μαζί με τα παιδιά και την Cosmic φ τα τελευταία τέσσερα χρόνια να γνωρίσουν τη φύση μέσα από τη βιωματική
μάθηση.
9EE633AD 340A 4441 8526 192B7F98984B att.zm4DOe8V2HQWoA3qkyqSFbrYJSA kCXL69YXS4s0fWE 2
IMG 6880 IMG 6886 IMG 6887

IMG 6882

Τα χειμερινά λαχανικά που είχαμε φυτέψει Νοέμβριο μεγαλώσαν εντυπωσιακά, άνθισαν και αποδεικνύουν πόσο σημαντική είναι η φροντίδα της γης!
IMG 7062 IMG 7061
Ο κομποστοποιητής του σχολείου έχει γεμίσει ξανά από φυσικά υλικά, φλούδες, φύλλα και φυτικά υπολείμματα, που φέρνουν τα ίδια τα παιδιά. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, μαθαίνουν για τον φυσικό κύκλο των υλικών και πώς μπορούν να μετατραπούν σε πολύτιμο λίπασμα για τις καλλιέργειες. Σε λίγο καιρό, μια ακόμα παρτίδα κομπόστ θα είναι έτοιμο για χρήση!
Μέσα από τη μη τυπική εκπαίδευση, τα παιδιά δεν μαθαίνουν απλά για τη φύση – τη ζουν! Η αειφορία, η υπευθυνότητα και η αγάπη για το περιβάλλον γίνονται βίωμα μέσα από την πράξη.
Συνεχίζουμε αυτό το όμορφο ταξίδι όλοι μαζί.
Μαζί σπέρνουμε το μέλλον!
IMG 7056

Διάγραμμα Venn

Stigmiotypo othonhs 2025 04 24 9.51.31 pmΣτο πλαίσιο της εξερεύνησης του μαγικού κόσμου των δεινοσαύρων, τα παιδιά του 3ου Τμήματος δημιούργησαν ένα Διάγραμμα Venn για να ομαδοποιήσουν τους φυτοφάγους δεινόσαυρους, τους σαρκοφάγους και τους παμφάγους.

Η ταξινόμηση πραγματοποιήθηκε μέσα από τρεις διαφορετικές αναπαραστάσεις:

  • με παιχνίδια-δεινόσαυρους,
  • με κάρτες, που απεικόνιζαν διαφορετικά είδη,
  • με μια ομαδική εργασία, ένα μεγάλο κολάζ σε χαρτί του μέτρου, όπου τα παιδιά ζωγράφισαν τους δεινόσαυρους, έγραψαν τα ονόματά τους και τους κόλλησαν ανάλογα με τη διατροφή τους.

Δραστηριότητα 1: Ομαδοποίηση με παιχνίδια-δεινόσαυρους

Μέσα από τη δραστηριότητα αυτή, τα παιδιά παρατήρησαν, σύγκριναν και εντόπισαν ομοιότητες και διαφορές, εξοικειώθηκαν με την έννοια της ταξινόμησης και ανέπτυξαν δεξιότητες συνεργασίας, έκφρασης και δημιουργικότητας.

Στόχος: Να ταξινομήσουν οι μαθητές δεινόσαυρους με βάση τη διατροφή τους (φυτοφάγοι – σαρκοφάγοι – παμφάγοι), μέσα από απτική και συνεργατική εμπειρία. Ενίσχυση της συνεργασίας και της συζήτησης μέσα σε ζευγάρια και μικρές ομάδες.

Διαφοροποίηση: Χρήση αυθεντικού υλικού (παιχνίδια) για παιδιά που ανταποκρίνονται καλύτερα σε αισθητηριακές δραστηριότητες.

Σε ένα μεγάλο χαρτί του μέτρου, όπου είχαν σχεδιαστεί δύο κύκλοι σε μορφή αποτυπωμάτων δεινοσαύρων (διάγραμμα Venn), τα παιδιά εργάστηκαν σε ζευγάρια.

Διάλεγαν έναν δεινόσαυρο-παιχνίδ,ι που τους άρεσε, συζητούσαν με την υπόλοιπη ομάδα για τη διατροφή του και τον τοποθετούσαν στο κατάλληλο πλαίσιο: «φυτοφάγοι», «σαρκοφάγοι» ή το κοινό σημείο για τους «παμφάγους».

Μέσα από αυτή τη διαδικασία, τα παιδιά παρατηρούσαν, συσχέτιζαν και κατηγοριοποιούσαν, λαμβάνοντας υπόψη την γνώση, που είχαν αποκτήσει.

BAS1 BAS2

BAS3

 

Δραστηριότητα 2η: Ταξινόμηση με κάρτες δεινοσαύρων & περιγραφή χαρακτηριστικών

Στόχος: Να παρατηρήσουν και να περιγράψουν οι μαθητές/τριες τα χαρακτηριστικά των δεινοσαύρων, ενισχύοντας τον προφορικό λόγο και την επιχειρηματολογία (π.χ. “Έχει μεγάλα δόντια άρα είναι σαρκοφάγος”).

Διαφοροποίηση: ενσωμάτωση λεκτικού στοιχείου για παιδιά με ανεπτυγμένες γλωσσικές δεξιότητες ή για ενίσχυση αυτών, με οπτική υποστήριξη (εικόνες). Παροχή ερωτήσεων-καθοδήγηση για παιδιά που χρειάζονται υποστήριξη στην έκφραση.

Σε αυτή τη δραστηριότητα, τα παιδιά εργάστηκαν με πλαστικοποιημένες κάρτες, που απεικόνιζαν διάφορους δεινόσαυρους.

Πριν τοποθετήσουν κάθε κάρτα στο διάγραμμα Venn, κάθε ζευγάρι περιέγραφε τον δεινόσαυρο, εντόπιζε χαρακτηριστικά, όπως τα δόντια ή το σώμα του και εξηγούσε προφορικά σε ποια κατηγορία ανήκει ανάλογα με τη διατροφή του.

Η δραστηριότητα αυτή ενίσχυσε την παρατήρηση, τη γλωσσική έκφραση και τη σύνδεση εικόνας–εννοιολογικού περιεχομένου.

BAS4

Δραστηριότητα 3η: Ομαδικό κολάζ με ζωγραφική και γραφή

Στόχος: Να αποδώσουν δημιουργικά οι μαθητές/τριες τις γνώσεις τους για τους δεινόσαυρους με ζωγραφική και γραφή, κατανοώντας τη διατροφή και την κατηγοριοποίησή τους. Ανάπτυξη συνεργασίας και οργάνωσης μέσα στην ομάδα.

Διαφοροποίηση: Δυνατότητα έκφρασης μέσω των εικαστικών για τα παιδιά, που προτιμούν μη λεκτικούς τρόπους μάθησης ή έχουν γλωσσικές δυσκολίες. Ενίσχυση της αυτενέργειας.

Τα παιδιά χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες δεινοσαύρων, φυτοφάγους, σαρκοφάγους, παμφάγους και ανέλαβαν να δημιουργήσουν έναν κοινό πίνακα-κολάζ.

Κάθε ομάδα ζωγράφισε δεινόσαυρους της κατηγορίας της, έγραψε τα ονόματά τους και τους κόλλησε στο κατάλληλο σημείο του διαγράμματος Venn σε μεγάλο χαρτί του μέτρου.

Η δραστηριότητα αυτή ενίσχυσε τη δημιουργικότητα, την αυτοέκφραση και την κατανόηση μέσα από τη βιωματική μάθηση και τη συνεργασία.

BAS5 BAS6
BAS9 BAS8

Η Διαφοροποιημένη Διδασκαλία του “Διαγράμματος Venn” δημιουργήθηκε από την εκπαιδευτικό  Ειδικής Αγωγής  ΠΕ 60.50   κ. Τσόρβα Βασιλική.