Στις 30 Ιανουαρίου2024 ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης τηρώντας τα έθιμα και τις παραδόσεις διοργάνωσε την κοπή βασιλόπιτας για τον Σύλλογο των διδασκόντων και ξεχωριστά αυτή τη φορά για κάθε τμήμα των τριών τάξεων του Λυκείου. Με την πρωτοβουλία αυτή 22 τυχεροί μαθητές και 1 τυχερή καθηγήτρια (η Ηρώ Τζαβέλλα) που βρήκαν το τυχερό νόμισμα, αναδείχθηκαν ως οι τυχεροί της χρονιάς. Σε όλους τους τυχερούς χορηγήθηκε δωροεπιταγή από το Public. Το ΔΣ του Συλλόγου εύχεται σε όλους τους τυχερούς μία χρονιά γεμάτη υγεία, πολλά χαμόγελα και επιτυχίες. Η Διευθύντρια, οι Καθηγήτριες/ ές και οι μαθήτριες/ ές με τη σειρά τους ευχαριστούν τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την πρωτοβουλία του!
Η ιστορία πίσω από το έθιμο…
Σύμφωνα με την παράδοση, η βασιλόπιτα προέρχεται από την Καισαρεία της Μικράς Ασίας την εποχή του Μεγάλου Βασιλείου, όταν ο ίδιος ήταν επίσκοπος στην περιοχή. Λέγεται ότι ζήτησε από τους πιστούς να προσφέρουν κάποια χρυσαφικά, ώστε να τα δώσει στον άπληστο έπαρχο της περιοχής που απειλούσε να λεηλατήσει την πόλη. Εκείνοι συγκέντρωσαν όσα χρυσαφικά διέθεταν και τα παρέδωσαν σε ένα σεντούκι στον Μέγα Βασίλειο και εκείνος με τη σειρά του στον τύραννο. Όταν επιχείρησε να το ανοίξει, έγινε ένα θαύμα… Όλοι είδαν μία λάμψη και εμφανίστηκε ένας καβαλάρης (ο Άγιος Μερκούριος) που μαζί με το στρατό του (άγγελοι) όρμησε στον έπαρχο και τους ανθρώπους του οι οποίοι αφανίστηκαν. Έτσι η πόλη σώθηκε.
Τότε ο Μέγας Βασίλειος έπρεπε να επιστρέψει στους πιστούς τα πολύτιμα αντικείμενα που είχαν προσφέρει χωρίς να αδικήσει κανέναν. Σύμφωνα με την παράδοση λοιπόν, ο Θεός τον ενέπνευσε να φτιάξει ζεστά ψωμάκια, να κρύψει μέσα τα χρυσαφικά και να τα μοιράσει στους πιστούς, την επόμενη ημέρα μετά τον εκκλησιασμό, όπως και έκανε. Ως εκ θαύματος, κάθε πιστός όταν άνοιξε το ψωμάκι βρήκε μέσα τα δικά του χρυσαφικά…
Κάπως έτσι έμεινε το έθιμο να βάζουμε φλουρί μέσα στη Βασιλόπιτα και να την κόβουμε στην αλλαγή του χρόνου, προς τιμήν του Αγίου Βασιλείου!