Με μεγάλο ενθουσιασμό επισκεφθήκαμε χτες Παρασκευή 4 Απριλίου το Φεστιβάλ Γρίφων της Ξάνθης με τα τμήματα Β3, Β6, Α7 και μαθητές της Γ’ λυκείου που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, με συνοδούς τους εκπαιδευτικούς Εξαφτόπουλο Ανέστη, Παπαζαφειρίου Παναγιώτα, Πεχτελίδου Αναστασία και Τσικρικώνη Γιώργο.
Το Φεστιβάλ Γρίφων (ΦΓ) έρχεται από το Καστελλόριζο στην Ξάνθη με τον εξής στόχο: να μοιραστεί τη γνώση ενός πρωτοπόρου και πολυθεματικού επιστημονικού φεστιβάλ, που ήδη κατέκτησε την τοπική του κοινωνία και πλέον επιδιώκει να μοιραστεί τη γνώση του με άλλες απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.
Η επιλογή της Ξάνθης δεν είναι τυχαία. Είναι μια πόλη που διαθέτει πολυετή εμπειρία στη διοργάνωση κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων (Θρακικές Λαογραφικές Εορτές, Γιορτές Παλιάς Πόλης, Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων «Ξάνθη Πόλις Ονείρων», Γιορτές Νεολαίας κ.ά.), μια αισιόδοξη διαπίστωση για την επιτυχία του ΦΓ στην πόλη της Ξάνθης.
Οι μαθητές περιηγήθηκαν σε πολλά δρώμενα στους χώρους του Παλαιού Δημαρχείου και του Πολυχώρου Τέχνης και Σκέψης “Οικία Χατζιδάκη” και συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια, ενδεικτικά:
“Μαθηματικά μαγικά τρικ και εργαστήρια“
“Βιολογία: από το κύτταρο μέχρι το DNA”
“3D Printed Puzzles and riddles”
“Ένας Γρίφος και 2 Ιστορίες: Μπορεί ο αλγόριθμος να ξεπεράσει το χιούμορ σου;”
Επίσης επισκέφθηκαν την “Έκθεση μονοθέσιου οχήματος DRT” από την Democritus Racing Team, με πολλαπλές διακρίσεις πανευρωπαϊκά.